Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Emmy de Jeu (dressuurpaardenfokster), Nico Witte (hengstenopfokker/-eigenaar en handelaar), Frenk Jespers (dressuurtrainer)
Andreas Helgstrand stelde op de KWPN Hengstenkeuring maar weer eens die ene steeds terugkerende vraag: ‘Waarom longeren jullie niet?’ Volgens de Deense tophandelaar komen de hengsten (en hun de aanleg) dan beter uit de verf en ze zouden ook meer geld opbrengen in de veiling. Toch maar invoeren volgend jaar?
Van: Emmy
Nadat ik in Duitsland het longeren weer heb gezien in oktober, ben ik genezen. Wat ik er op tegen heb is dat de jonge hengsten koste wat kost goed moeten presteren in de longeerronde, anders worden ze niet aangewezen voor de derde ronde. Dat betekent dat het longeren thuis geforceerd moet worden gedaan. Er wordt vroeg mee begonnen waardoor deze paarden al in hun tweede levensjaar de zomer in de weide missen, ook niet echt diervriendelijk.
Elk paard, sensibel of braaf, wordt met gelijke optoming – bijzetteugels – wel onder gelijke omstandigheden getest, maar we weten allemaal dat elk paard anders is en zich dus heel anders kan ge dragen in de longeersessie op een drukke keuring.
Daarnaast is het vast niet gezond omdat de groeischijven nog niet gesloten zijn. Dus in een standaardhouding maandenlang longeren om maar goed voor de dag te komen lijkt me niet verstandig. Ons fokdoel is het fokken van een rijpaard, waarom dan niet wachten tot het paard onder de man komt? Ik zie meer in ruim aanwijzen en testen onder de man. Dat geeft veel meer informatie waar we wat aan hebben en het paard wordt er ook niet minder van.
En longeren voor de veiling kan altijd, maar of dat de prijs zal verbeteren betwijfel ik!
Van: Nico
Ik ben het volkomen eens met Andreas Helgstrand. Ik heb dit al meerdere malen aangehaald. Wat we aan het doen zijn op de hengstenkeuring is selecteren. En als je het longeren kunt gebruiken om te selecteren, dan selecteer je dichter bij het gebruiksdoel en weet je ook veel beter wat je meeneemt naar het verrichtingsonderzoek. Praktisch gezien is het ook heel makkelijk uitvoerbaar. Al de vangnetten, zoals onder andere de Pavo- en Isah Cup, waarbij hengsten op latere leeftijd kunnen instromen, heb je dan minder nodig.
In de eerste bezichtiging hebben we het kaf al van het koren gescheiden. Dus waarom zou je dat weer doen in de tweede bezichtiging? Je krijgt immers nagenoeg dezelfde informatie.
De stelling van de fokkerijraad: ‘als we ruimschoots aanwijzen, dan zullen we er geen missen’, vind ik afbreuk doen aan het woord selecteren.
Als stamboek willen we voorop lopen, maar op dit punt lopen we achter en laten we een heel nuttig selectie-onderdeel liggen. Dat het longeren veel informatie oplevert blijkt ook uit de berg volk die staat te kijken bij het longeren van de KWPN Select Sale-hengsten.
Dit onderwerp is al meerdere keren ter sprake geweest en voor mij is het onbegrijpelijk dat het longeren nog steeds geen deel uitmaakt van het selectietraject.
Van: Frenk
Ik ben voorstander om het longeren op de hengstenkeuring te proberen. Ik heb dit voorstel acht jaar geleden aan de commissie gedaan, maar toen was de tijd er waarschijnlijk nog niet rijp voor. Wel hecht ik groot belang aan de kwaliteit van het longeren en het geven van goede voorlichting hierover. Het is niet een kwestie van kort bijzetten en gas geven, maar het op eigen benen laten lopen en het bewaren van de natuurlijke beweging. Goed longeren geeft meer informatie zoals handigheid, instelling, lichaamsgebruik en reactie op de hulpen. Ook kan je aan de longe de overgangen beter beoordelen dan wanneer het paard los loopt.
Misschien zijn er organisatorisch nog problemen om het longeren op de keuring in te voeren, maar wellicht kunnen we de buitenlandse ervaring gebruiken.
Ik ben overigens ook voorstander van het invoeren van longeren op de merriekeuring. Het longeren is de enige voorbereiding op het zadelmak maken en aan de longe ligt het silhouet dichter bij de realiteit dan in het los bewegen.
Ik ben er zeker van dat longeren in de selectie een voordeel is en denk dat we het een kans moeten geven. Mocht blijken dat het niet het beoogde succes oplevert, is de weg terug zo gemaakt.
Deze [email protected] verscheen donderdag 18 februari 2016 in de Paardenkrant-Horses.nl.
Poll

Persoonlijk zou ik beide wel van een hengst willen zien. Vrijbewegen en longeren. En inderdaad niet te geforceerd longeren. Ik ben helemaal klaar met al dat getrix aan die jonge beesten, we willen natuurlijke aanleg beoordelen, geen kunstjes.
Ik denk dat de galop bij veel dressuurpaarden beter uit de verf zou komen aan de longe.
Misschien dat er bij het longeren ook de stap beter beoordeelt kan worden, zie in alle verslagen van de hengstenkeuring (ook de paardenkrant) weinig terug over de stap hoewel die bij meer dan de helft van de aangewezen hengsten zeer matig is. Er word dan vaak gezegd dat het met spanning heeft te maken maar dat is niet alleen het probleem, als zo door blijven gaan stappen ze over 10 jaar helemaal niet meer.
Mij lijkt het longeren een toegevoegde waarde te hebben omdat je de hengsten dan ook kan zien in “aanspanning” en je er dan veel meer uit haalt of het dier zijn lijf goed en functioneel kan gebruiken in beweging voor de sport.
Echter deel ik wel de zorg van Emmy..als dat het gevolg heeft dat de hengsten van te voren maandenlang gelongeerd worden dan is dat een enorme aanslag op hun gestel.
Wellicht daarom pas invoeren bij de 2e/ 3e bezichtiging?
Mensen laat je niet gek maken door handelaren zoals Witte en Jespers zij dienen maar 1 ding en dat is hun eigen portemonnee evenals Helgstrand, de Jeu heeft in dit geval gelijk een jong intelligent paard kun je het longeren bovengemiddeld bij leren ,het wordt dus ook nog een longeerwedstrijd en dit allemaal binnen de leeftijd van 3 jaar. een paard is een dier en geen machine!
Ben het niet met de tegenstanders eens. De hengsten worden ter voorbereiding op de hengstenkeurig thuis toch ook getraind (lees gelongeerd) waarom kan dat dan niet op de hengstenkeuring?
Vorig jaar heeft de fokkerijraad die het belijd maakt besloten dat longeren bij hengsten keuring
geen toegevoegde waarde heeft. Punt uit!!
@Bart en deze raad heeft dus alle wijsheid in pacht? lijkt me niet. Waarom niet gewoon een aantal jaren proberen. In het leven moet je alles proberen en het goede behouden vertelde een oude man mij eens en hij had gelijk!
In principe ben ik van dezelfde mening dan mevrouw de Jeu, met de jonge hengsten wordt te vroeg met het echte Werk begonnen. Maar heeft dat echt iets te maken met wel of wel niet longeren? Ook al vroeger als longeren geed deel uitmaakte van keuringen in Duitsland worden de tweejarige hengsten voor dezelfde tijd aan harde werk gezet dan als nu. Laat de keuringen een jaar later plaatsvinden. Tuurlijk is dat best wel duur voor de fokkers en hengstenhouders maar voor de paarden was dit de beste oplossing. Niet alleen longeren kan dan worden gevraagd maar ook al onder de ruiter zal dan mogelijk zijn.
Ik ben het met Frenk en Nico eens maar ik vind dat he het dan ook meteen goed moet doen en dat is niet met bijzetteugels en een enkele longe. Doe het dan met dubbele longe. Dan leren ze in dezelfde tijd veel meer. Bijzetteugels zijn funest voor alle paarden. Met dubbele longe kun je nageven, ze leren wat linksen rechts is. Je hoeft ze niet om te stellen etc etc. Ze leren halt houden. Kortom het is gewoon veel beter.
Jeroen, er is een groot verschil tussen longeren en longeren. Je kunt spelenderwijs longeren en het paard nauwelijks of niet laten werken. Je leert je paard halthouden, op stem te reageren, je wekt vertrouwen, ze leren wenden, keren etc. Ik heb het al met jaarlingen gedaan en die hadden er veel plezier in. Maar een klein half uurtje is lang genoeg. Zelfs het bokken kun je ze zo afleren.
Een jaar later kende ze mij zo goed dat ik probleemloos op kon stijgen. Ik heb er wel af en toe kinderen opgezet met gebruik van eeneenvoudige voltigeersingel. Het is een kwestie van geduld en tijd nemen en het komt het paard ten goede. Je maakt er zo echt geen machine van. En ze lijden er echt niet van, integendeel, ze groeien naar je toe.
@ Brekelmans, ik onderschrijf uw stelling, wat hier in bovenstaande bedoeld wordt is dat deze heren er op zijn om in Den Bosch het longeren als selectie moment toe te passen wat hun als handelaren goed uitkomt om snel geld te verdienen met paarden die zij ruim van tevoren al gescout hebben om eventuele kopers dat duwtje te geven met als gevolg dat dit longeren een kunstje gaat worden, waar in de toekomst iedere inzender aan mee zal moeten doen ongeacht het dier het wel of niet aankan. De stelling van Witte dat het KWPN jonge hengsten laat lopen door niet te longeren gaat totaal niet op, het vangnet wat op dit moment mogelijk is voldoet ruimschoots maar voor deze heren duurt dit blijkbaar allemaal te lang want tijd is geld.