Ga naar hoofdinhoud

Is Nederland het braafste jongetje van de klas?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Frans Burgers, Wiepke van de Lageweg, Peter van Nieuwenborg

EIA maakt pijnlijk duidelijk dat er tussen de verschillende landen binnen de EU grote verschillen bestaan als het gaat om de exportcertificaten. Duitsland exporteert gewoon paarden, terwijl Nederlandse verkopers met beperkingen te maken hebben. Wie heeft hier zitten slapen?


Van: Frans 

Frans Burgers, voorzitter VSN.

De vraag of iemand heeft zitten slapen, is altijd een gevaarlijke vraag. Waarom een schuldige aanwijzen in een zaak als deze? Allereerst is het zo dat het Nederlandse Ministerie maatregelen heeft genomen die voortvloeien uit een dierziekte, vervolgens hebben enkele bestemmingslanden maatregelen genomen die in hun beleving noodzakelijk zijn om te voorkomen dat de ziekte wordt ingesleept. Maakt dat EZ en de bestemmingslanden schuldig aan het sluiten van de grenzen? Of is het de eigenaar van de dieren, hij heeft immers de ziekte binnengesleept? Op deze wijze kom je er niet. De dierziekte heeft zich voorgedaan en daar zijn in beperkte mate maatregelen op genomen door een aantal bestemmingslanden. Deze op de juiste manier van informatie voorzien is veel nuttiger dan te vergelijken met de buren, daar is immers het gras veel groener. Of wellicht toch niet, want op bondsland-niveau zijn er wel maatregelen ingesteld door bestemmingslanden.
Als we kijken naar ons eigen land, dan valt het aantal bestemmingslanden met beperkingen best mee. Natuurlijk heeft de NVWA bij bijna 30 landen gesteld dat er beperkingen zijn, lettend op de instructie. Maar enkel 6 landen hebben beperkingen ingesteld die zwaarder zijn dan de OIE (Wereldorganisatie voor diergezondheid) voorschrijft. De andere 24 hebben enkel het bedrijf en de eventuele buren uitgesloten van export. Die 6 landen die wel maatregelen hebben ingesteld, moeten we natuurlijk niet weg bagatelliseren. Maar door de landen gewoon goed van informatie te voorzien en niet in de media dit soort handelsbelemmeringen op te blazen, zorgt ervoor dat al de ambassades van bestemmingslanden ook niet getriggerd worden op het feit dat er hier een belangrijke dierziekte is. Ons Ministerie van Economische Zaken is juist druk doende om deze beperkingen opgeheven te krijgen. De brieven zijn al verzonden. Door er veel roering aan te geven in de media, werkt dit meestal juist averechts, immers waar rook is, is mogelijk ook vuur. En ja, toegegeven, daar zijn onze oosterburen wel een stuk verstandiger mee.


Van: Wiepke 

Wiepke van de Lageweg, hengstenhouder.

De certificaten per EU-land naar bepaalde landen zijn heel verschillend. Het is vreemd dat er bijvoorbeeld nu uit Duitsland wel paarden kunnen vertrekken naar bepaalde landen en vanuit Nederland niet in verband met de EIA-gevallen. Dit zou meer op één lijn moeten zijn. In het algemeen zijn er volgens mij vooral veel verschillen tussen de instanties die over de certificering gaan. In veel landen werken deze exportbevorderend en kan er vrij snel gezorgd worden voor veranderingen in certificaten die akkoord zijn voor beide landen, kijk maar naar andere EU-landen. In Nederland werkt men bij deze burelen eerder exportvertragend en ziet men de belangen van de exporteurs en dus de Nederlandse economie niet in. Heel vaak kunnen dingen veel sneller geregeld worden. Door veel efficiënter te werken kan men met dezelfde mensen veel meer betekenen voor de Nederlandse exportpositie. De NVWA hoort controlerend te werken, maar zeker ook te dienen om exporten zo vlot mogelijk te laten verlopen als aan de regels wordt voldaan. Denken in oplossingen in plaats van problemen te zoeken die er niet zijn. We zouden graag willen zien dat er hogerop bij de NVWA en het ministerie van EZ meer interesse wordt getoond en dat er meer meegedacht wordt om oplossingen te bedenken in bepaalde probleemsituaties, zoals nu met deze EIA-problematiek. Zodat we er samen voor kunnen zorgen dat er snel weer export mogelijk is.


Van: Peter 

Peter van Nieuwenborg, exporteur Horse Service International.

Dit kleine probleem heeft grote gevolgen. Wij hebben meer dan tachtig paarden in quarantaine staan en we zitten met een exportbelemmering naar Zuid-Afrika, Colombia, Thailand, China en Korea. Een aantal jaren geleden hebben de exporterende landen afspraken gemaakt met alle landen, dus ook Nederland en Duitsland. Een soort handelsovereenkomst. Nederland heeft met een aantal landen exportcertificaten opgesteld, waaronder China, waarin staat dat Nederland vrij is van EIA. Duitsland heeft met China de afspraak gemaakt dat Duitsland niet vrij hoeft te zijn van EIA omdat het risico op EIA groot is. Als alternatieve voorwaarden heeft Duitsland gesteld dat de stal en de regio waaruit de export plaatsvindt, vrij is van EIA. Zodoende kan Duitsland wel door exporteren naar China en Nederland niet. De handelsbeperkende maatregel bij uitbraak EIA is drie maanden. Als in tussentijd door China geen bijzondere ontheffing verleend wordt, mogen we pas weer in oktober exporteren naar China. Mocht dit het geval zijn, dan zouden we deze periode kunnen gebruiken voor het opnieuw opstellen van het handelsovereenkomst. Waarbij niet meer wordt opgenomen dat Nederland vrij moet zijn van EIA.

Deze [email protected] verscheen woensdag 19 juli in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 

 


Poll

In de EIA-crisis is Nederland weer eens het braafste jongetje van de klas Lees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook