Ga naar hoofdinhoud

Is nieuwe opleidingsstructuur ORUN echte verbetering?

Van: De Paardenkrant
Aan: Wim Bonhof (instructeur), Hilde Woudstra (amazone en instructeur), Theo Haarman (docent ORUN)
Volgens Johan Hamminga wordt 35 jaar ORUN-geschiedenis in één klap terzijde geschoven met de introductie van de nieuwe opleidingsstructuur die de KNHS-instructeurs van de toekomst moet gaan opleveren. Minder theorie, minder grote aantallen gecertificeerde instructeurs, meer accent op het zelf goed kunnen paardrijden. Zomaar een greep uit de cultuuromslag die het ORUN-systeem nu gaat maken. Zijn de veranderingen ook allemaal verbeteringen?


opi1- Info@ Wim BonhofVan: Wim
Vernieuwingen zijn nooit slecht, maar de tijd moet uitwijzen of het allemaal verbeteringen zijn. Zoals ik er nu naar kijk lijkt het een goed plan, misschien nog wat ‘schools’.
In het onderwijs en zeker in het paardenonderwijs is het belangrijk om gebruik te maken van de kennis van mensen op de werkvloer. De mensen met de benen in de bak moeten ook gehoord worden.
Daarnaast denk ik dat een minder goede ruiter een heel goede instructeur kan zijn, en vice versa. Ik vind wel dat je moet weten waar je over praat, als instructeur moet je de oefening die je uitlegt wel zelf gevoeld hebben.
Maar ook aandacht voor theorie blijft noodzakelijk; als instructeur is genoeg theoretische kennis, bijvoorbeeld over spierfuncties en bouw van een paard, belangrijk. Daarnaast vind ik het nodig dat je openstaat voor en gebruikmaakt van alle ‘aanverwante’ kennis die er is op het gebied van fysiotherapie, mentale en fysieke training, veterinair, tandarts, hoefsmid et cetera.


opi1- Info@ Hilde WoudstraVan: Hilde
Zonder alle details van de veranderingen te kennen, juich ik het toe dat het accent verschuift van kwantiteit naar kwaliteit. Want als ik een nadeel van de ORUN-opleiding ‘oude stijl’ mag noemen is dat het feit dat ook mensen die zelf bijna niet gereden hebben het tot instructeur konden brengen. En een instructeur moet zelf wel enige ervaring hebben met rijden en heeft zelfs een paar strepen voor als hij zelf op niveau heeft geacteerd.
Een kanttekening die ik daarbij wil maken is dat een goede ruiter of amazone niet altijd een goede instructeur zal zijn. Zoals een goede voetballer ook niet per definitie een goede trainer of coach hoeft te zijn. Daarom hecht ik waarde aan het behoud van de theoretische kennis als onderdeel van de opleiding en het examen. Alleen een reader volstaat volgens mij niet.
Kennis tot je nemen is één, maar deze ook paraat kunnen tonen en daarnaast ook over kunnen brengen aan lesklanten is een tweede. Toetsing alleen middels de manier van lesgeven is volgens mij niet voldoende en past ook niet bij de keuze voor kwaliteit.


opi1-info@ Theo HaarmanVan: Theo
In mijn ogen was de ORUN-opleiding een gedegen opleiding waar een goede basis werd gelegd voor zowel rijden als lesgeven, en die goede instructeurs heeft opgeleid. Een cruciale verandering is niet noodzakelijk en niet per definitie een verbetering voor de toekomstige instructeurs. Het bijschaven van de opleiding zou wellicht voldoende zijn.
Ik zal er een voorstander van blijven om gerichte theorie te geven. Een instructeur heeft te maken met een combinatie. Dat vraagt een specifieke benadering, juist omdat je met een levende combinatie aan het werk bent.
De nieuwe opleiding laat minder mensen toe en zo krijgen minder mensen een gedegen basiskennis. Uiteindelijk gaat dat ten koste van de paardensport in het algemeen. En als de opleiding betaalbaar blijft, hebben meer mensen toegang tot de geboden basiskennis.
Tijdens het vervolgtraject selecteert het aantal zich vanzelf. Ik ken goed rijdende ruiters die kennis niet over kunnen brengen. Ik ken ook ruiters die minder kunnen rijden, maar wel in staat zijn hun kennis en inzicht met woorden over te brengen en aan verbetering te werken. Uiteindelijk is dat wat iedereen verwacht van een instructeur.

Deze Info@ verscheen 14 augustus 2013 in De Paardenkrant


Poll

Nieuwe opleidingsstructuur ORUN is echte verbetering. Lees meer

Laden ... Laden ...

5 reacties op “Is nieuwe opleidingsstructuur ORUN echte verbetering?

 • MJ Kochx

  De nieuwe structuur betekent dus dat iemand die bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen niet meer kan rijden / of niet meer op niveau kan rijden, geen opleiding kan volgen, terwijl deze persoon wellicht wel de didactische capaciteiten heeft … jammer

 • Wendy

  In het bovenstaande wordt ‘een greep’ genoemd: ‘minder theorie, minder grote aantallen gecertificeerde instructeurs, meer accent op het zelf goed kunnen paardrijden’.

  Waar is inhoudelijk te vinden wat het verschil precies is tussen de nieuwe en oude structuur?

 • tineke van vulpen

  Ben het helemaal met Wendy eens; waar zijn inhoudelijk de verschillen te vinden tussen ORUN opleiding oude stijl en opleiding nieuwe stijl? Want Hoe kan je een “poll” beantwoorden als je de verschillen niet duidelijk weet?
  Vind bovenstaand verhaal voor een buitenstaander ZEER vaag.

 • Irene Dubbeldam

  Gaat het nu zo worden dat je beoordeeld wordt op wedstrijdresultaten? Of op daadwerkelijke capaciteiten en wordt dat dan een moment opname van op 1 dag meerdere paarden rijden of de getoonde rijvaardigheid tijdens de duur van de cursus? Als dat zo is moeten de eisen voor paarden die deelnemen aan de cursussen ook vastgelegd worden.

 • Marian Raven

  Op de website van de KNHS is probleemloos te vinden aan welke eisen cursisten en mee te brengen paarden moeten voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.