Ga naar hoofdinhoud

Is Rotterdam niet gewild bij het grote publiek?

FOTO WWW.ARND.NL

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Irene Verheul, Gijs Bartels, Fred Rozendaal

We kunnen met trots terugkijken op een geweldig georganiseerd EK in eigen land. Op het Nederlandse publiek zijn we echter minder trots; dat bezocht dit topevenement maar mondjesmaat. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders positief staan tegenover de paardensport, maar dat betekent blijkbaar niet dat ze ervoor van de bank af komen. Hoe kan dat?


Van: Irene

Irene Verheul, sportief directeur Jumping Amsterdam

Een EK in eigen land, daar mogen we allemaal trots op zijn. Daarom verbaasde het mij dat niet alle stoelen gevuld waren. De live-uitzendingen en social media maakten het laagdrempelig om een evenement vanachter je beeldscherm te volgen. Daarnaast was het programma niet de meest sfeervolle, lange pauzes maakten de dag voor een bezoeker erg lang. En de trouwe CHIO-bezoeker moest wellicht wennen aan de nieuwe opzet met langere loopafstanden tussen sport en catering. Lag het aan de vakantieperiode? Het weer? Maar kom op Nederland, ik vraag me echt af waar de trouwe supporters waren die in hun oranje outfit onze sport toejuichten in Herning, Gotenburg, Caen en Aken? Een gemis! De grijns van Jos Verlooy, de tranen van Martin Fuchs en de euforie van de para-ruiters tijdens de prijsuitreiking op zondag bezorgde iedereen kippenvel en dat voel je niet thuis, vanachter je beeldscherm. Dus laten we met zijn allen onze sport blijven volgen door het zelf te beleven en onze idolen toe te juichen. Chapeau voor de organisatie die ondanks de complexiteit van een te organiseren kampioenschap op een locatie met logistieke uitdagingen een EK hebben neergezet waarin we hebben kunnen genieten van fantastische topsport en een goede sfeer. Mijn complimenten!


Van: Gijs

Gijs Bartels, organisator van onder andere Horse Event

Niet trots op je publiek? Dat is volgens mij de omgekeerde wereld. Zitten tribunes niet vol, dan moeten organisatoren aan de knoppen draaien en niet het publiek de schuld geven. Wij moeten evenementen creëren die aantrekkelijk genoeg zijn om paardenliefhebbers in groten getale op de been te brengen. Daar is het EK in Rotterdam wat mij betreft aardig in geslaagd, vooral in het weekend. Dat het bij de doordeweekse wedstrijden rustig bleef is niet nieuw, dat was ook op eerdere EK’s in het buitenland het geval. De Kür en individuele springfinale zijn altijd de hardlopers geweest, ook in Rotterdam weer. Ik vermoed overigens wel dat het imago van het CHIO, dat niet altijd even publieksvriendelijk is geweest, geen boost zal hebben gegeven aan de verkoop van tribunekaarten. Vooropgesteld vind ik het heel knap dat de EK-organisatie een evenement van deze omvang op deze haast onmogelijke locatie gerealiseerd heeft. Historisch gezien is het een prachtige plek, maar logistiek is het heel lastig. Er is geen dichtbijgelegen parkeergelegenheid en vanwege de grotere tribunes moest het promodorp uitwijken naar een locatie 1,5 kilometer van het hoofdterrein af. Daar komt bij dat het CHIO het feestje is van het Rotterdamse bedrijfsleven, wat het evenement een elitair karakter geeft. Dat zijn allemaal aspecten die het voor het gewone publiek wat minder aantrekkelijk maken.


Van: Fred

Fred Rozendaal, algemeen directeur Longines FEI EK 2019

Gelukkig hebben wij het anders ervaren. Aan het begin van de week waren we niet helemaal uitverkocht, maar in het weekend zaten alle tribunes behoorlijk vol. En ook op onze EK Boulevard was het tot in de late uurtjes gezellig druk. Als organisatie hadden we daar van begin af aan al rekening mee gehouden; het is nog steeds vakantie in dit deel van Nederland en wie niet met vakantie is moet op weekdagen overdag waarschijnlijk gewoon werken. Op onze tribunes waren behalve de fans uit deelnemende landen als Zweden en Duitsland ook veel oranjesupporters aanwezig.

Deze Info@ verscheen woensdag 28 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Rotterdam is niet gewild bij grote publiek Lees meer »

Laden ... Laden ...

16 reacties op “Is Rotterdam niet gewild bij het grote publiek?

 • Wytske

  Ik had er graag heen gewild. Maar vond het gewoon weg te duur.

 • José

  Ik was zaterdag en zondag aanwezig en het viel mij op dat vooral de Grandstand tribune voornamelijk leeg was. Ik vermoed dat Fred vanaf die kant een mooi uitzicht had op de volle tribunes aan de overkant. De Grandstand stond vrijwel de hele dag pal in de brandende zon, het was er gewoon niet uit te houden. Daarom ben ik het met Gijs eens: je moet het wel aangenaam maken voor je bezoekers! Een zonnetje is lekker in maart of april, maar in augustus zit je liever in de schaduw als toeschouwer.
  Overigens vond ik ook dat dit traditionele paardenevenement kennelijk niet zo leeft in Rotterdam. Alleen op de plek zelf zie je dat er een evenement is. Er is nauwelijks bewegwijzering vanaf plekken waar bezoekers in Rotterdam arriveren (station, tram, invalswegen, e.d.).
  Ik zou zeggen: ga eens in Geesteren of Boekelo kijken, Rotterdam. Daar maken ze er een niet te missen feest van!

 • Frans Berings

  Nadat we als jarenlang trouwe bezoekers van het CHIO vorig jaar geconfronteerd werden met het feit dat we niet meer bij het losrijden mochten kijken, hadden we besloten om dit jaar naar de Dublin Horse Show te gaan.
  Een geweldig evenement waar we enorm genoten hebben, en de hoofdring was 4 dagen uitverkocht!

 • paulien zonhoven

  De mensen die hier hun mening gaven op de stelling hadden zonder twijfel mooie plekken en parkeerkaarten.Onze buitenlandse klanten die naar het EK gegaan zijn hebben het als bijzonder onplezierig en ongastvrij ervaren. Te ver parkeren, te duur, te veel controles, te ver lopen naar de boulevard en het dichte voorterrein deed de deur dicht. Was dit dicht in opdracht van de FEI? Dat zou ik graag willen weten.Er zijn zoveel grote mooie shows waar alles publieksvriendelijker en opener is. Dat je bij de NPO kon kijken was super en het waren goede reportages. De sfeer proeven, er bij zijn dat willen veel mensen, maar dit evenement was voor veel mensen te duur, zeker door de opeenstapeling van de verschillende entreekaartjes en parkeerticket die je nodig had.

 • iet s

  Wij waren dinsdag bij de 2e grandprix .Prachtige locatie .Helaas hadden wij twee flinke stortbuien s ochtends .Waarna er nog maar 4 combinaties reden en pauze van 1230 tot 1330 uur ..Wij vonden de shops en catering veel te ver weg liggen ( wel een prachtige locatie ) weinig keuze ,jammer
  s middags was het mooi weer hebben we genoten van leuke dressuur .Goed georganiseerd verder ..Ben ook overtuigt wat lagere prijzen voor kaartjes en meer reclame dat het beter loopt

 • Jan Jonas

  Het wordt in Nederland steeds moeilijker om dit soort wedstrijden te organiseren. Overheden komen steeds met nieuwe maatregelingen waardoor het steeds meer geld gaat kosten. Door deze maatregelingen ontstaat er ook beperkende bewegingsvrijheid van bezoekers, wat fout is. Wil je toeschouwers hebben, moet de toegankelijkheid van het evenement er ook zijn. Wat die dieractivisten tijdens het EK in Rotterdam hebben laten zien, betekend dat er toch gecontroleerd moet worden om in de toekomst ongelukken te vermijden. De zon, de hitte heeft dit evenement toch bezoekers gekost.

 • Flowerpower

  Kaartjes voor dit soort paardenevenementen zijn niet goedkoop. We gaan (maar) een keer per jaar naar zo iets met een grotere groep. Ik weet dat er meer mensen dat zo doen. In augustus zijn er veel op vakantie. Dus wordt het een evenement buiten vakantietijd.

 • Paulien

  Ik had graag heen gewild maar het viel samen met de hippiade pony’s waar ik moest jureren. Daarnaast vond ik de toegangsprijzen zeer onoverzichtelijk. Waarom niet gewoon per dagdeel betalen ongeacht wat er liep. En waarom betalen voor een kaart op de boulevard? Wat was dat? Als je er geweest bent weet je vast wat er mee bedoeld werd maar nu dus echt niet en ik koop niet iets waarvan ik geen idee heb waar ik voor betaal, jammer!

 • thomas

  Wij waren ook van de partij twee dagen.

  Wij gaan specifiek voor de springsport en bezoeken veel evenementen.
  Ook organiseren we zelf regelmatig wedstrijden.
  Wij waarderen dus ook de sport en de locatie.
  Wij snappen echter wel dat je niet voor Rotterdam kiest als je af en toe een keer gaat ( de grootste groep ).

  Wat mist er ten opzichte van andere evenementen in onze ogen.

  Overdekte tribune.
  Strodorp bij de ringen.
  Kijken bij het losrijden.
  Contant betalen.
  Relatief kleine rubrieken ( weinig ruiters ) dus kort programma.
  Geen shows.

  Wat kan er beter:

  Communicatie over: routing en bijv. alleen pinnen.
  De prijs is te hoog voor wat er wordt aangeboden:
  Voor hetzelfde geld of minder kun je bijv. naar indoor brabant.
  Ook eten en drinken zit op festival niveau.
  Geen zitgelegenheid bij food en drinks rond de ring.

  Wel is het sportief gezien een top wedstrijd maar het grote publiek wil denken wij betere randvoorwaarden.

 • Ab

  Wij zijn vanuit het oosten van het kand naar Rotterdam gereisd om het chio mee te maken vorig jaar. Dat is ons slecht bevallen, niet qua sport maar wat betreft de entourage, catering erom heen. Er was één lange rij voor de enige friettent die er was, of je moest oesters oid nemen…. Het duurde zo lang dat je bijna de sport misliep. Met het Ek zou het nog verder weg zijn….Dan is het bij ons beter voor elkaar!

 • Ilse

  Wij hadden een passe partout voor de dressuur. Hele mooie sport gezien. Op maandag en dinsdag waren alle food&drink tentjes nog dicht. Het enige wat open was: het koffie en thee tentje die ook koekjes verkocht. In het uur pauze maandag naar de boulevard gelopen. Dat red je in een uur net. Veel te ver lopen. Vervolgens in de file voor de ingang waar je weer moest inchecken. Rondje op het terrein gelopen en tot de conclusie gekomen dat de rijen voor het eten te lang waren om weer op tijd terug te zijn voor de eerste combinaties na de pauze. De andere dagen dus maar zelf eten en drinken meegenomen. Daar werd gelukkig niet op gecontroleerd. Andere dagen niet meer op de boulevard geweest vanwege de afstand.

  Wij vonden het erg jammer dat je niet kon gaan kijken bij het losrijden. Het zal vast een reden hebben, maar het komt de transparantie voor onze sport niet ten goede.

  Op maandag en dinsdag vielen er geregeld flinke buien. Wij zaten op de grandstand en als je dan bovenin ging zitten bleef je droog. Maar de tribune tegenover ons was niet overdekt en daar kon je echt niet blijven zitten want paraplu’s mochten ook niet. De grandstand werd in de zon een oven. Echt enorm heet! Dat de grandstand overigens in het midden (deel B) zo goed als leeg bleef kwam omdat die kaarten niet gewoon verkocht zijn maar bedoeld waren voor sponsors die waarschijnlijk in de vipboxen bleven hangen ipv op de tribune kwamen zitten. Deel A en C waren wel goed vol. Maar doordat het midden zo goed als leeg bleef oogt dat toch als een lege tribune.

  Bij de NOS gaven ze aan dat er gratis water was op het terrein voor de bezoekers. Nou die hebben wij niet gezien. Boven alle kranen hing een bordje ‘geen drinkwater’. En voor een flesje water moest je flink betalen. Met de hitte aan het eind van de week hadden ze dat wel beter mogen regelen.

  Waar bij het vorige EK in Rotterdam nog een showprogramma was na de Kür op muziek en in de pauzes was er nu helemaal niets. Hoewel de sport fantastisch was is naar mijn mening de toegangsprijs erg hoog. Zeker voor de gewone grand prix op maandag en dinsdag mag de prijs flink naar beneden wil je daar toeschouwers trekken. Maar ook voor de andere dagen was het erg duur voor hetgeen geboden werd. Met het toevoegen van shows wordt de beleving al anders.

  Het parkeren was op zich goed geregeld. Ook bij het CHIO is dit niet bij het terrein. Er was voldoende plaats en het vervoer in touringcars was prima. Echter was ook hiervan de prijs hoog!

  Toiletten waren er dit maal wel voldoende wat erg fijn was. Geen lange rijen.

  Conclusie: de sport was fantastisch, maar de randvoorwaarden konden echt beter!

 • Van zwieten

  Publiciteit vooraf was matig, zowel in de pers, tv maar ook de nieuwsbrief was minimaal.
  De prijs vond ik redelijk, ga maar eens naar de Bioscoop.
  De pauzes waren vreselijk, of doe het in 6 dagen of had de para ruiters ook in de grote arena laten rijden.
  Lege Grandstand is denk ik verkochte plaatsen aan sponsoren.
  Sfeer was er niet, waarom geen aanstekelijke muziek na een 0 ronde?
  Catering was zeker de eerste dagen meer dan onder de maat. Hierover een klacht ingediend bij Maison de Boer.
  Ik zat op de Grandstand volle zon maar daar kan de organisatie niets aan doen.
  Waarom geen parcours toelichting, zoals hoogte en verwachte moeilijkheden.
  Alle lof voor de beveiliging en de hostess. Ik was met een zeer moeilijk lopende dame, zij is met alle egards geholpen.
  Ik heb genoten van de sport maar her had vele malen beter gekund. Hierboven een aantal verbeterpunten maar weer er nog wel meer.
  Je mag contact opnemen om hierover eens te praten.

 • Gert

  We komen al plm. 50 jaar in Rotterdam.Vroeger was het een geweldig concours. Sinds de ingang verplaatst is naar de andere kant is het achteruit gegaan en zeer publieksonvriendelijk geworden. Toen de dressuur nog in de bos ring gereden werd was het top. Je had alles dicht bijelkaar, losrijden en wedstrijdring, je kon er koffie kopen en bij de snackbar een(betaalbaar)broodje. Nu moet je altijd ver lopen, ieder jaar veranderd er iets waardoor je de weg kwijt raakt(en niemand van de medewerkers weet waar wat is en hoe je moet lopen. Je kunt nergens overdekt iets eten of drinken, als je geluk hebt kun je op twee plaatsen koffie halen waar een(1) persoon werkt, schiet niet op. De tribune aan de lange zijde staat scheef op de ring , ook niet fijn. Dan nog dat waardeloze systeem met creditkaartjes die je moet kopen en opladen, waarom niet gewoon pinnen? Ik ben dit jaar in Geesteren geweest en daar was alles top geregeld. Alles mooi bijelkaar en praktisch ingedeeld. Jammer van Rotterdam want het was ooit mooi. Misschien past het niet meer op die(mooie) locatie

 • Marcel

  Prachtige topsport in Rotterdam, alleen een gemiste kans om een voor een breed publiek aantrekkelijk evenement neer te zetten. Menig Global, Ek en Nation Cups bezocht in vele landen waar tribunes afgeladen zitten met liefhebbers en families. Het mooie aan dit soort evenementen is de totale beleving, van losrijden tot struinen naar het juiste hoofdstel, bitje of gewoon gezellig bekende tegenkomen. Nu werd je als klapvee het stadion in gedirigeerd na de geautomatiseerde incheck procedure waar je snel nog even een broodje, ijsje en drankje kon halen voor veel te veel geld, als je geluk had op de overdekte tribune, wat overigens niet wilde zeggen dat je dan ook niet in de zon en/of regen kwam te zitten…. In de pauze weer uitchecken en dan snel een soort avondvierdaagse lopen langs een zeer ‘gezellig’ uitziend stuk bos (weet nu wel waarom Boels een eigen hindernis had) waarna je met elkaar wederom de incheck procedure moest volgen voor de Boulevard om geld te mogen uitgeven (wel een prachtige locatie!), even sfeer proeven, wederom uitchecken en rennen naar de incheck procedure voor de tribune! Als alle KNHS leden en verenigingen nu tijdens of vlak voor het EK nog even waren ingelicht dat er nog plaatsen beschikbaar waren dan had het echt bomvol gezeten! Daarnaast wil ik mezelf gratis een uurtje beschikbaar stellen om het metershoge onkruid aan de randen van de rijbaan netjes te snoeien alsmede de ‘witte’ bakstenen (RAL kleuren : nicotine geel en mos wit) vaste tribune muren op een vrij zaterdagmiddag uurtje mooi wit te komen schilderen op de Rotterdamse, het oog wil ook wat als je op de landelijke TV bent! Nog 1 tip! De bussen terug naar de parkeerplaatsen (op de prachtige afwerk locaties: cultuur opsnuiven voor buitenlandse paardenliefhebbers) duidelijk voorzien van de juiste ‘P’, voor je het weet zit je met een halve bus in de verkeerde bus en moet je weer terug. Wij waren zondag later thuis dan de twee opgepakte ‘veganisten’ die ongetwijfeld met de trein of fiets waren gekomen. Ondanks alles wel prachtige topsport mogen meemaken tijdens het EK, dat weer wel !

 • Sietse

  Allereerst hele mooie sport gezien in Rotterdam. Dat staat voorop.
  Wij waren er op zondag, maar in de volle zon was het eigenlijk niet uit te houden op de tribune. De pauze tussen de eerste ronde en tweede ronde duurde zo’n anderhalf uur, en omdat het programma om 13.00 begon waren wij in de ochtend al op de boulevard geweest ( en €5,50 voor 8 poffertjes waar je 20 min op moet wachten, maar eerlijk is eerlijk ze waren wel lekker ). Het lokte dan ook niet om daar weer naartoe te lopen, maar de faciliteiten waren maar zeer beperk rondom het wedstrijdterrein.
  Wat drinken, koek en ijsco waren te krijgen, maar als de pauze dan zo lang duurt is dat niet ideaal voor de bezoekers
  En inderdaad je kon verder niet bij inrijdterrein kijken….
  Al met al wat jammer.
  Desalniettemin knap dat de organisatie het allemaal rond gekregen heeft.

 • Losrijden achter hoge hekken. Kan wat zich daar afspeelt het daglicht soms niet verdragen? Prijzen structureel min 40% hoger dan in Aken!
  Me dood geërgerd aan die kamera en z’n schaduw in de ring waar ‘n aantal paarden van schrokken.
  Catering op het terrein nihil.
  Op deze manier zie je mij daar nooit meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.