Ga naar hoofdinhoud

Zijn proeven geschikt als WK-selectie?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Ralph van Venrooij (paardeneigenaar), Jonna Schelstraete (dressuuramazone), Maarten van der Heijden (directeur topsport KNHS)

De selectie voor het WK jonge dressuurpaarden verliep vorige week donderdag chaotisch. Twee ruiters reden de verkeerde proef (de ‘makkelijke’ preliminary test) en de juryleden hebben dit toegelaten. Hoewel het gekozen selectie-format – een officiële wedstrijdproef – onverbiddelijk is, mochten de betreffende paarden (Grand Galaxy Win en Glamourdale) toch deelnemen aan de finale en werden ook geselecteerd voor het WK. Was het een juiste beslissing om deze twee combinaties door te laten, of hadden ze voor de finale gediskwalificeerd moeten worden?


Van: Ralph

Ralph van Venrooij, paardeneigenaar
Ralph van Venrooij, paardeneigenaar

Volgens het voorgeschreven selectiesysteem had dit niet kunnen gebeuren. Het systeem is gewoon niet gehandhaafd en dat is niet correct. Maar omdat je als Nederland natuurlijk wel de beste paarden wilt afvaardigen, is het zo opgelost en dat vind ik positief. De betreffende paarden horen namelijk wel thuis op het WK.
Nu is denk ik wel gebleken dat dit niet het juiste selectiesysteem is. Voor volgend jaar verwacht ik dan ook een aantal wijzigingen. Met dit traject zo vlak voor het WK, waarbij officiële wedstrijdproeven de doorslag geven, werken we onszelf in de nesten. Daarmee pin je jezelf gewoon vast. Zoals er in voorgaande jaren werd geselecteerd, zou het probleem met deze twee combinaties niet zijn ontstaan. Bovendien zou een paard als Ferdeaux, dat precies op het verkeerde moment niet helemaal fit was, gewoon mee hebben gekund.
Het is een tweestrijd, want er is ook iets voor te zeggen dat je via een objectieve beoordeling in wedstrijdproeven tot een selectie komt. Maar uiteindelijk vind ik doorslaggevend dat we met de beste paarden naar het WK gaan.


Van: Jonna

 www.arnd.nl Jonna Schelstraete, dressuuramazone
www.arnd.nl
Jonna Schelstraete, dressuuramazone

Die eerste dag was het organisatorisch een chaos. De betrokken personen waren totaal niet voorbereid. Terwijl het de eerste keer was dat deze nieuwe procedure werd toegepast. Ik moet er gelijk bij zeggen dat ik zelf ook een fout in het programma reed, ik ben één hele ronde vergeten. Normaal gesproken krijg je dan de bel, maar de jury liet me gewoon doorrijden. Ik heb me laten vertellen dat de jury alleen het beoordelingsprotocol voor zich had liggen, niet de te rijden proef. Natuurlijk is dat nogal onnozel.
Ik hoorde ontevreden geluiden van deelnemers die vonden dat zij dan ook wel die preliminary proef hadden willen rijden als twee andere ruiters ‘m ook mochten rijden. Daar ben ik het niet helemaal mee eens: zó veel gemakkelijker is die preliminary nou ook weer niet. De hele gang van zaken was erg slordig, maar uiteindelijk heb ik vrede met de uitkomst. Want de beste paarden zijn geselecteerd voor het WK.


Van: Maarten

Equestrian - FEI European Championships (GER) 11/08/2015 - 23/08/2015 Credit: FEI/Arnd Bronkhorst/Pool Pic Disclaimer: Free of charge for editorial use. For further information, contact Ruth Grundy +41 78 750 61 45, ruth.grundy@fei.orgMaarten van der Heijden, directeur topsport KNHS
Equestrian – FEI European Championships (GER) 11/08/2015 – 23/08/2015
Maarten van der Heijden, directeur topsport KNHS

Het woord ‘chaos’ gebruiken we echt in andere situaties. Het ging hier om een topwedstrijd op een prachtige accommodatie met topbodems, alleen waren er twee combinaties die niet de gevraagde proef toonden. Zij reden de ‘preliminary test’ in plaats van de ‘final test’ die, naar het oordeel van een aantal Nederlandse internationale FEI-juryleden, qua niveau vergelijkbaar zijn. De jury heeft op dat moment niet ingegrepen en daarmee is uitsluiting niet aan de orde.
In dit soort situaties moet je altijd in het voordeel van de ruiters beslissen. Dat hebben we gedaan in constructief overleg met de federatievertegenwoordiger en de voorzitter van de jury en deze oplossing is tot stand gekomen in goed overleg met de ruiters. De beste tien ruiters uit de halve finale op basis van de score in de ‘final test’ zijn conform afspraak doorgegaan naar de finale. De twee ruiters die een foutieve test reden met een zeer hoge score zijn extra toegevoegd aan de halve finale. Er is door deze oplossing niemand benadeeld. De in de eerste proef behaalde score was immers niet van invloed op het eindresultaat: alle combinaties begonnen weer op nul in de finale, waarin uiteindelijk de beste zes zijn geselecteerd voor het WK.
Overigens is ook direct na de halve finale een persbericht met bovenstaande uitleg gepubliceerd.

Deze Info@ verscheen donderdag 28 juli in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Proeven zijn niet geschikt om jonge paarden voor het WK te selecteren Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Zijn proeven geschikt als WK-selectie?

  • MJ Kochx

    op een ‘gewone’ wedstrijd krijg je een signaal als je de verkeerde proef/fout in het programma rijdt, en kun je vervolgens verder met de juiste proef/het juiste onderdeel.
    Waren deze twee combinaties als eerste gestart en is men met de de volgende combinaties er pas achter gekomen dat het een andere proef betrof? Als men idd de te rijden proef niet voor zich had, kan ik me dit voorstellen. Als de combinaties niet als eerste zijn gestart, had het op moeten vallen en had er gebeld moeten worden.

  • eddy crul

    Is er wel een alternatief dat de beste combinaties er uithaalt en dit zonder af te glijden naar willekeur en commerciële vriendjes politiek.Ik denk het niet. Zeer moeilijke opdracht waarvoor een goed uitgekiend en rechtvaardig reglement(aangepast voor selecties) nodig is.En een specifiek goed reglement voor selecties is er volgens mij niet.Zo een reglement is absoluut niet eenvoudig op te maken.PS:de drie gevallen die zich in de recente WK selecties hebben voorgedaan zouden eigenlijk de aanstoot moeten geven om een goed reglement (vrij van willekeur) op te stellen.Persoonlijk zie ik dit niet gebeuren. vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.