Ga naar hoofdinhoud

Moet JSP percentages van sterk afwijkende juryleden mogen aanpassen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Monique Peutz (internationaal driesterren-jurylid dressuur en para-dressuur), Imke Schellekens-Bartels (dressuuramazone en –instructrice), Jan Peeters (oud-internationaal jurylid, maakte deel uit van het Judges Supervisory Panel)
Het Judges Supervisory Panel heeft alleen de bevoegdheid om cijfers te corrigeren als juryleden iets over het hoofd hebben gezien. Het JSP mag niet ingrijpen als één jurylid met zijn beoordeling sterk afwijkt van de andere percentages. Toch komen grote juryverschillen ook op het hoogste niveau van de dressuursport geregeld voor. Vinden jullie dat het JSP ook de percentages van sterk afwijkende juryleden moet mogen aanpassen?


Monique PeutzVan: Monique
Het is een goede zaak dat het Judges Supervisory Panel er is, want net als ruiters maken ook juryleden wel eens een fout. Wanneer een jurylid iets gemist heeft wat de mede-juryleden wel hebben gezien, kan het JSP dat corrigeren.
Het is een prettige back-up voor de juryleden. Het is niet goed als het JSP een afwijkende score gaat aanpassen, want dat is geen juryfout maar een jurymening. Wanneer dit wel ingevoerd zou worden, denk ik dat juryleden behoudend gaan jureren.
Opleiding, begeleiding en coaching van juryleden moet erop gericht zijn dat grote verschillen in beoordeling voorkomen wordt. Voor grote evenementen zou het jurycorps bijeen moeten komen om eenheid te krijgen in de jurering.


Imke SchellekensVan: Imke
Nee, ik denk dat het Judges Supervisory Panel dit niet zou moeten kunnen. Alleen als een jurylid een fout over het hoofd gezien heeft – en dit op video terug te zien is – is het in mijn ogen rechtvaardig om dit punt aan te passen.
Het wordt een stuk moeilijker om een sterk afwijkend percentage te corrigeren. Vaak zit dit namelijk in de gehele lijn van de proef, waarbij elk onderdeel net één punt minder scoort dan bij de andere juryleden.
Dit zou op een andere manier ondervangen moeten worden, zoals bijvoorbeeld door middel van het wegstrepen van de hoogste score en de laagste score. Maar hierbij is dan ook de plaatsing weer belangrijk. Minder punten wil niet automatisch betekenen dat een jury de combinatie lager heeft staan in de plaatsing.


Jan PeetersVan: Jan
Toen ik deel uitmaakte van het Judges Supervisory Panel is er al veel over dit punt gepraat en gediscussieerd. Natuurlijk, je zit met zeven mensen rond een baan, en iedere positie is weer anders en geeft het beeld iets anders weer. Maar niet dusdanig dat je onderling een groot verschil in punten kunt hebben.
Bij grote afwijkingen (meer dan vijf procent) tussen de percentages van de juryleden, vind ik dat er ingegrepen moet worden en het JSP de zaken bij mag stellen. Het JSP mag alleen tijdens de Grand Prix en Grand Prix Spécial corrigeren, helaas niet tijdens de Kür; dat zou wel wenselijk zijn.
Ook over het wegstreepresultaat is nagedacht. Maar wanneer je de hoogste score en de laagste score laat wegstrepen, loop je het risico dat juryleden op een voorzichtige lijn gaan jureren. Zo’n vijftien à twintig jaar geleden hebben we het wegstrepen proefgedraaid in Deurne. Toen kwam ook naar voren dat er dan wat vlakker gejureerd wordt.
In Londen, tijdens de Olympische Spelen, hadden we naderhand al het gevoel dat het JSP echt meer mogelijkheden moet hebben. Ik vind dat de hele procedure zeker opnieuw onder de loep genomen moet worden.

Deze Info@ verscheen woensdag 4 september 2013 in De Paardenkrant.


Poll

JSP moet percentages van sterk afwijkende juryleden mogen aanpassen. Lees meer

Laden ... Laden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.