Van: De Paardenkrant
Aan: Rob Ehrens (bondscoach springen), Louis Konickx (parcoursbouwer en technisch gedelegeerde van de FEI), Albert Voorn (springruiter)
Santiago Varela, de alom gerespecteerde parcoursbouwer van de Furusiyya-finale in Barcelona, verzuchtte na afloop van de eindstrijd dat hij en zijn collega’s tegenwoordig niets meer kunnen verzinnen of de paarden springen er wel overheen. Maar veel van de paarden die tegenwoordig overal overheen kunnen, danken die capaciteit aan de ‘beschermers’ van hun achterbenen. Deze kappen hebben niets met beenbescherming en alles met beïnvloeding van het sportieve resultaat te maken. ‘Kappen’ dus met deze vorm van doping. Dan hoeven de parcoursbouwers niet nóg hoger, breder en ingewikkelder te bouwen. Mee eens?
Van: Rob
Het is juist dat de parcoursbouwers steeds weer nieuwe dingen moeten verzinnen om nog een goede schifting aan te brengen in het klassement. Maar ik denk dat dit nog meer met de toegenomen rijkunst van de ruiters te maken heeft dan met de achterkappen.
Het rijtechnische niveau is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat dwingt parcoursbouwers om valkuilen te creëren en foefjes te verzinnen. Dat doen ze met licht materiaal, met technische lijnen, lastige opeenvolgingen, zware combinaties, ga zo maar door. Maar de ruiters van vandaag hebben hun paarden zó goed voor elkaar, dat de technische uitdagingen van tien, vijftien jaar geleden nu geen enkel probleem meer vormen.
In mindere mate spelen de achterkappen ook een rol bij het toenemende niveau van de combinaties. Over deze hulpmiddelen heb ik een genuanceerd standpunt. Als ik op het voorterrein een combinatie met een meter lucht over een steilsprong van 1,10 zie springen, dan walg ik daar van. Wat mij betreft grijpt een steward dan acuut in. Maar de ene kap is de andere niet. Het is een kwestie van goed management. Ik ken veel paarden – ook in het Nederlandse team – die hun job beter doen dankzij de achterbeenbeschermers. Die paarden gebruiken hun lichaam beter, landen makkelijker en kunnen heel lang mee in de sport. Mét achterkappen om.

Van: Louis
Als ik zou zeggen dat de beschermers aan de achterbenen van springpaarden verboden moeten worden, zou ik buiten mijn domein als parcoursbouwer treden. Wel is het zo dat stilaan de parcoursen zwaarder worden. Dat komt door de toenemende kwaliteit van paarden en ruiters. Deze laatsten doen alles wat binnen de regels is toegestaan om een optimaal resultaat te behalen. Dat uit zich niet alleen in deze beenkappen, maar ook in gebruik van toegestane veterinaire middelen en intensieve veterinaire begeleiding.
Eigenlijk ben ik voorstander van een puur natuurlijke omgang met het paard. Maar ik kan mij niet onttrekken aan mijn medeverantwoordelijkheid. Parcoursbouwers – maar in feite alle betrokkenen bij de sport – zitten in datzelfde regime. Wij zijn onderdeel van een ontwikkeling richting een steeds hogere moeilijkheidsgraad. Wij werken met plattere lepels, lichter materiaal, bepaalde vormen en kleuren van hindernissen, lastige opeenvolgingen van hindernissen et cetera.
Binnen de reglementen van de FEI zoekt iedereen naar mogelijkheden voor optimaal resultaat. Dit alles kan plaatsvinden omdat wij als paardensporters kennelijk de overtuiging hebben dat de wereld er is om hem te gebruiken. Concreet houdt dat in dat wij op steeds hoger niveau topsport bedrijven met paarden.

Van: Albert
De parcoursbouwer zeurt! Hoeveel paarden sprongen er nul? In alle landenwedstrijden van dit jaar: hoeveel paarden sprongen er dubbel nul? Dit kan dus niet de reden zijn om het te verbieden.
Als je praat over verkapte doping, dan ben ik het daarmee eens. Het paard – en zo ook de prestatie – wordt positief beïnvloed en maakt een minder paard beter.
Als dusdanig is het sportief beter om het te verbieden.
Echter: waarom ik tegen een verbod ben, is dat de ruiter andere middelen zal vinden om het paard van achteren hoger te laten springen. Deze middelen zijn minder diervriendelijk dan de lange kappen! Het ongemak van de lange kap is veel minder groot dan wat men ervan maakt. En ik spreek uit ervaring!
Deze [email protected] verscheen woensdag 9 oktober 2013 in De Paardenkrant.
Poll

Kan iemand mij uitleggen wat deze springkappen zijn en wat ze doen?
Springkappen zijn leren of kunststoffen beenbeschermers die echter niet tot doel hebben om de benen te beschermen. Daarvoor zijn strijklappen afdoende. Onder meer door hun lengte en gewicht beïnvloeden deze hulpstukken de manier van springen. Afhankelijk van de vorm, het gewicht en het paard zelf ontstaan uiteenlopende reacties. Vrij algemeen is het verbeterde gebruik van de achterhand: het paard ‘kiept’ meer en slaat zijn achterhand in het tweede deel van de sprong verder uit. Veel paarden gaan hoger springen en worden voorzichtiger. Bij sommige paarden zijn de reacties op de kappen minimaal en eigenlijk alleen maar in het voordeel van het paard, zoals Rob Ehrens terecht aangeeft. Andere paarden gaan heel afwijkend en met overdreven krachtsexplosies springen. Voor deze paarden moeten de kappen wel slijtage en blessures in de hand werken. De FEI heeft in haar reglement beschreven welke kappen wél en welke niet zijn toegestaan.
Neutraal bekeken zou ik als volgt redeneren;Bescheiden middelen die het paard beschermen tegen blessures en verwondingen moeten toegelaten zijn.Middelen die invloed hebben op de prestaties moeten verboden zijn.
Met alle respect voor de heer Albert Voorn maar de redenering een prestatiebevorderend hulpmiddel(springkap) niet te verbieden omdat er dan zou teruggrepen worden naar een ander nog meer paardonvriendelijk hulpmiddel kan ik niet volgen. Als alle hulpmiddelen verboden zijn blijven er toch geen meer over om naar terug te grijpen ???.
Geachte paardekrant ,
Waarom niet keertje de ontwikkelaar niet uitnodigen voor een gesprek over dit onderwerp en de werking !
Deze vorm van kapjes zijn ontstaand in 1992 door dat hugo simon met et reed met hoge beenbescherming achter met gewicht erin !
Daarna zijn deze producten door ontwikkeld en zijn er diverse modellen ontstaan bij mij weten heb ongeveer 20 verschillende modelen in productie !
Tevens houden we rekening met de reglementen van de FEI indien er veranderingen plaats vinden passen we direct toe alles blijft binnen de regelementen van de FEI !
Met vriendelijke groet
Beste paardekrant ,
Waarom niet keertje de ontwikkelaar uitnodigen voor een gesprek ?
Hoe deze kappen zijn ontstaan !
Deze zijn reeds sinds 1992 in productie wij produceren ongeveer 20 modellen die voldoen aan de reglementen van de FEI ?
OK Eddy, maar ik denk dat Albert Voorn bedoelt dat er dan middelen worden toegepast die niet goed te controleren zijn…Paarden op een of andere manier prepareren en gevoelig maken bijvoorbeeld. Dat zou dan ook weer negatief uitwerken op het welzijn vh paard.
Dag Henk,Ik vermoede ook wel dat de heer Albert Voorn het in die richting bedoelde.Maar deze praktijken zijn ook verboden.Natuurlijk is het moeilijk te controleren wat er achter gesloten deuren gebeurt en allicht zullen ongeoorloofde praktijken spijtig genoeg altijd blijven bestaan en er zullen steeds nieuwe uitgevonden worden.Je moet karakter hebben en een echte paardenliefhebber zijn om te kunnen weerstaan aan malafide praktijken, de lok van het geld en de roem is voor sommigen te groot.Het is niet mijn bedoeling de heer Albert Voorn in een negatief daglicht te stellen,alleen vind ik de reden die hij opgeeft ((om deze prestatie bevorderende hulpmiddelen niet te verbieden)) niet accurraat en geloofwaardig. Een geloofwaardiger antwoord had ik meer geaprecieerd zoals bijvoorbeeld ;;Echter waarom ik tegen een verbod ben,is dat wij ze ook gebruiken en dat onze paarden er hoger door springen;;
Nu is het wel zo dat als springkappen voldoen aan het FEI reglement en ze aanvaard zijn door het FEI,iedereen die wil deze mag gebruiken.Dit is nog een voorbeeld hoe klungelachtig het FEI reglement
in elkaar zit en waarschijnlijk ook beinvloed wordt door belangengroepen.Dit is niet alleen het geval bij het springen,in de dressuur bvb hameren ze erop dat u moet rijden met zo licht mogelijke en zelfs onzichtbare hulpen,hulpen dienen gegeven te worden met respect voor het paard,en enkele bladzijden verder verplichten ze sporen en een stang met kinketting. Begrijpe wie kan???
vr gr Eddy Crul
Beste eddy, de reglementen van de FEI worden regelmatig aangepast om het welzijn van het paard als fabrikant heb ik diverse contacten die me van de veranderingen op de hoogte brengen tevens overleg ik ook met chiefstewards over de producten of die binnen de reglementen vallen !
Maar wordt erdoor de FEI ook direct iets verboden als hiermede het welzijn in geding komt ! Dit is verleden jaar gebeurd met een kapje dat uit amerika komt ! Hierbij gaaf ik ook de FEI gelijk dit ging zelfs in mijn ogen te ver !!!!
Wij spelen in op de reglementen zoals ze nu zijn en hou het welzijn zeker in het oog en veranderen zonder probleem een product indien dit wordt verwacht door de FEI . Het zoals in elke topsport dat je materie erbij haalt om beter te presteren kijk naar voetballers de schoenen worden aangepast aan de voet ! Wielrenners opmaat gemaakte fietsen enzo ! Hardlopers aangepast schoeisel ! Dus waar doen we moeilijk over topsport is topsport en daarbij horen bepaalde materie ! Gr jan
Dag beste Jan Snellen, ik waardeer ten zeerste uw reactie,volgens mij kan geen mens ter wereld kritiek geven op uw manier van werken.En inderdaad topsport is topsport en daarbij horen bepaalde materie,zelfs daar ben ik het mee eens.(Weliswaar tot op zekere hoogte).Ik ben voorstander van een strikte toepassing van het reglement en als het FEI-reglement uw producten aanvaardt dan kan en mag iedereen die wil ze gebruiken.Dit neemt niet weg dat ik geen voorstander ben van prestatie verhogende hulpmiddelen in de paardensport die rechtstreeks op het paardenlichaam inpakt hebben.Ik besef heel goed dat het zeer moeilijk is de lijn te trekken tussen wat mag en niet zou mogen toegestaan zijn om een faire en zo paardvriendelijk mogelijke sport te garanderen.Er is steeds een grijze zone tussen wat mag en niet mag.Wat ik weet is dat die grijze zone zo dun mogelijk liefst wel onbestaand moet zijn.Het is aan de verantwoordelijken van het FEI strikt en duidelijk te omschrijven wat wel en niet mag.Het is ten zeerste aan te raden dat ze dit doen met bijzonder veel aandacht voor het faire verloop van de wedstrijd en bijzonderlijk voor het welzijn van het paard .Zo niet zal er geleidelijk aan veel kritiek komen op de paardensport en dit kunnen we mijden als de pest.Ik wens je verder veel succes in het zakenleven. vr gr EC [email protected]
afgezien dat sommige paarden beter springen en sommige paarden er niets van merken, moet men niet vergeten dat er ook paarden zijn die minder goed door de kappen gaan springen.
bijvoorbeeld
-> zwaaien te hoog achter en maken met de voorbenen een fout,
-> paarden worden TE voorzichtig en blijven hangen op de sprong. (en maken fouten)
Kapjes willen niet altijd zeggen dat de prestaties ook beter zijn.
naast de bescherming die het biedt voor een paard kun je kapjes zien als een bitje of martingaal : Ieder paard reageert er anders op. Afhankelijk van het paard moet je een bitje, martingaal .c.q. kapje aanpassen.
Topsport draait om de details.
Ik meende dat springkappen of peesbeschermers in de eerste instantie bescherming van de paardenbenen was (is).Om een paard hoger te laten springen?? Waar zijn we nu en al langer dan mee bezig? Paardvriendelijk? blessures? Gelijk verbieden en met gelijke maten meten. En naar mooie eerlijke sport kijken of het beoefenen.
Ik denk dat vakman Albert Voorn gelijk heeft. Het aantal foutloze combinaties is niet zo hoog en met de zogenaamde springkappen springt een paard niet hoger. Als men dan toch meent dat de huidige parcoursen teveel foutloze combinaties oplevert, is er niets op tegen om de parcoursen met een paar hindernissen meer uit te breiden. Die sprong men vroeger ook en daarmee wordt de spoeling op zeker dunner.