Ga naar hoofdinhoud

Keuren we over twintig jaar nog steeds driejarige hengsten?

Van: De Paardenkrant
Aan: Paul Hendrix, Karin Retera, Wiepke van de Lageweg
We hebben weer een geweldig mooie hengstenkeuring beleefd. Zo’n schitterend evenement zal over decennia zeker nog bestaan. De vraag is alleen: keuren we over twintig jaar nog steeds driejarige hengsten?


 

Paul HendrixVan: Paul
Aan: allen
Ja, we zullen driejarige hengsten blijven keuren, maar zie het als momentopname. Fokkerij is informatie verzamelen over hoe je bezig bent en die informatie moet je per paard zo vroeg mogelijk proberen te krijgen. Als driejarige kun je ze voor het eerst serieus laten springen en dat is te gebruiken als eerste selectiemoment.
Het is echter verkeerd om hier alles aan op te hangen. Je kunt een aantal dingen zien, maar lang niet alles. Bij het vrijspringen kijk je naar de sprong, maar ook naar de lichtvoetigheid, de galop, de bewegingsafloop, et cetera. De sprong is slechts één van de onderdelen. Zie het als een vroeg moment waarbij je veel informatie over de fokkerij kunt vergaren, maar maak het absoluut niet heilig. Neem Don Diablo, de winnaar van de vierjarige hengsten afgelopen donderdag in Den Bosch. Die hengst werd geselecteerd onder het zadel en ook Cidane, de winnaar bij de vijfjarigen, stroomde in via de VION Cup.
Daarbij is er niets mooiers dan de hengstenkeuring gebruiken als marketing. Je laat buitenlanders kennis maken met de Nederlandse fokkerij, over hoe wij selecteren en hoe wij bezig zijn. De marketingtechnische waarde moet je niet onderschatten.
Het is van belang het eerste selectiemoment niet naar later te verschuiven, je wilt immers zo vroeg mogelijk informatie. Zelf selecteer ik jonge paarden al als jaarling, maar wanneer je het in keuringsverband wilt doen, kan het op zijn vroegst bij driejarigen.


Karin Retera
Karin Retera (Foto Lonneke Ruesink)

Van: Karin
Aan: allen
We keurden twintig jaar geleden ook al driejarige hengsten en ik zou niet weten waarom we er over twintig jaar anders over zouden denken. Ik vind deze leeftijd een uitstekend moment om te bekijken hoe we er voor staan in de fokkerij en om een eerste schifting te maken. Want meer is het op dit moment niet. Het is tevens een goed moment voor de fokleiding om aan te geven welke koers men wil varen en aan te geven welke hengsten genetisch interessant zijn voor het te voeren beleid.
Ik denk wel dat voortschrijdend inzicht in de fysieke ontwikkeling van de paarden en de maatschappelijke druk omtrent dierenwelzijn er voor zullen zorgen dat het verrichtingsonderzoek later zal gaan plaatsvinden en wellicht ook in een andere vorm. Ik zou het bijvoorbeeld denkbaar vinden dat we de terreinproef weer gaan invoeren. De in de sport veel gebezigde term ‘happy athlete’ zal ook in de fokkerij steeds meer de boventoon gaan voeren en daar zullen we op in moeten spelen.


Wiepke van de LagewegVan: Wiepke
Aan: allen
Als je naar de top wilt, moet je uit driejarige hengsten kiezen. Dan krijg je de kans. Hengsten die op zes- of zevenjarige leeftijd via de sport instromen vallen vaak tegen. Het voordeel van driejarigen is dat ze eerst kunnen dekken, dan de sport in gaan en wanneer ze een jaar of tien oud zijn, weet je hoe goed de nakomelingen zijn. Zijn ze niet goed genoeg, dan kun je die hengst als sportpaard nog verkopen. Wanneer je met oudere hengsten begint te fokken en die nakomelingen vallen tegen, dan is de hengst als sportpaard ook niks meer waard.
Het keuren van driejarigen houdt mensen ook scherp. Je moet competitie blijven houden om vooruit te kunnen. Daarom ben ik een groot voorstander van het behoud van de keuringen. Fokkers moeten met hun eigen ogen die hengsten en nakomelingen zien.
Daarbij wachten de mensen niet tot hun hengst vier jaar is en onder het zadel. De beste driejarigen worden vaak verkocht en de wat gewonere worden als vierjarige nog een keer aangeboden. Als je met jonge hengsten doorgaat, houd je de beste. Als je de oudere hengsten moet gaan binnenhalen, ga je achteruit. Zo is het nu en zo is het over twintig jaar nog steeds.
Ook kun je alleen een keur of preferente hengst krijgen als hij jong begint met fokken. Anders zijn ze al dood tegen de tijd dat ze keur of preferent kunnen worden. Dan heeft het geen zin meer. En waarom zou je geen jonge hengst gebruiken? De beste jonge hengsten moet je proberen, dat moeten we blijven doen.

Deze Info@ verscheen woensdag 6 januari 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Er moet een einde komen aan het keuren van driejarige hengsten. Lees meer

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Keuren we over twintig jaar nog steeds driejarige hengsten?

  • E. Willemsen

    Het keuren van 3 jarige hengsten is geen probleem..maar de training ervoor soms wel..het is juist de bedoeling om te zien wat een 3-jarige van “zichzelf” heeft zonder dat er {veel} training aan te pas komt..hoe jammer is het dan ook dat sommige mensen steeds vroeger beginnen met het trainen van zo’n dier om hem “beter” te maken.Dat gaat ten koste van de gezondheid van dat dier op langere termijn en ik vindt het schadelijk als geld voor het welzijn van het dier gaat..

  • Carola de Jong

    Er wordt hier gesproken over 3-jarigen, maar laten we eerlijk zijn; deze paarden zijn vaak amper 2,5 jaar oud. Dat betekent dat ze ter voorbereiding voor de hengstenkeuring al op 2 jarige leeftijd aan de bijzet in een krappe cirkel moeten werken. Ik vind dat de hengstenkeuring op zijn minst 6 maanden later hoort te zijn, maar liever zelfs een jaar later, wanneer zo’n hengst daadwerkelijk 3 jaar oud is.

  • H.D. de Vries

    Ik sluit me graag aan bij reactie 1 zowel als 2 en zie het probleem niet om als standaard op 4-jarige leeftijd te gaan keuren. Als de verschillende stamboeken dit vrijwillig invoeren voorkomen ze dat ze dat uit het oog van dierenwelzijn in de toekomst verplicht zouden moeten gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.