Ga naar hoofdinhoud

Moet de KNHS doorpakken in reglementswijziging rondom hulpmiddelen tuigsport?

Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jaap van der Meulen, Rob d’Achard, Klaas Buist

Al jarenlang wordt er gepraat over een verbod op oordoppen en opzet bij tuigpaarden, zonder dat er daadwerkelijk iets verandert. Op de catalogus van de onlangs gehouden Hengstenkeuring prijkte een foto van Dylano, mét oordoppen en opzet. Er lijkt dus (weer) weinig te veranderen. Is dit anno 2019 nog uit te leggen?


Van: Jaap

Jaap van der Meulen, voorzitter KNHSforum aangespannen sport

Het KNHS-forum aangespannen sport (FAS) kreeg van het KNHS-bestuur de opdracht om de, tot nu toe in het disciplinereglement, toegestane hulpmiddelen eens kritisch tegen het licht te houden en met een plan van aanpak te komen waarin staat hoe we in de toekomst met deze hulpmiddelen om willen gaan. Het FAS is zich er terdege van bewust dat er maatschappeijk gezien steeds kritischer naar de hippische sport wordt gekeken en dat het draagvlak voor ‘het gebruik’ van dieren zich steeds meer in een wankel evenwicht bevindt. Het FAS heeft daarom het KNHS-bestuur een voorstel gedaan om een commissie van deskundigen op korte termijn naar de invloed en inwerking van hulpmiddelen te laten kijken en het KNHS-bestuur daarover te adviseren. Het KNHS-bestuur heeft aangegeven dat het gebruik van hulpmiddelen wat haar betreft tot het meest minimale beperkt dient te worden. Het is daarbij van evident belang dat de vertegenwoordigers van de sporters in het FAS draagvlak creëren binnen hun achterban om in de toekomst de tuigpaardensport te beoefenen op een zodanige wijze dat de tuigpaarden, Hackney’s en tuigpaarden Fries ras steeds als Happy Athlete worden voorgesteld op de concoursvelden. Het is mijn overtuiging dat we daar gezamenlijk op korte termijn stappen voorwaarts kunnen zetten waarbij we zeker een luisterend oor moeten hebben voor de kritische geluiden van buitenaf, maar niet ten koste van alles onze oren laten hangen naar deze geluiden.


Van: Rob

Rob d’Achard, Hackneyrijder

Het vraagstuk hulpmiddelen is een wederkerig thema en ik wil hier toch een verschil maken tussen de opzet en oordoppen. Voor de opzet zijn er tot dusver nog geen goede argumenten om het te verbieden. Ten eerste is het een onderdeel van het tuigage, zoals de staarthouder. Bij authentieke aanspanningen zoals die van het Koninklijk Huis is dit hulpmiddel altijd een onderdeel van de optoming. Het gebruik van de opzet geeft voor het paard geen negatieve uitwerking, mits het paard hieraan gewend is. Een onderzoek een aantal jaren geleden met hartslagmeters heeft dit uitgewezen. Het misbruik van een dergelijk hulpmiddel zou een jurylid in zijn beoordeling moeten betrekken. Dit kun je aflezen aan onder andere het orenspel van het paard. Dat kan niet als zijn oren vaststaan met de oordoppen. Wat mij betreft zijn er geen argumenten voor het behoud van oordoppen. In tegenstelling tot de opzet, deze zorgt voor een mooier beeld, waarbij het paard niet met geweld ‘overeind’ gehouden hoeft te worden. Dat heeft zijn weerslag op de publieke belangstelling die de laatste jaren toch al onder druk staat. Hoe je het ook bekijkt, de beoordeling door de jury staat hier centraal. Een mooie en eerlijke sport wordt sterk beïnvloed door de plaatsing.


Van: Klaas

Klaas Buist, tuigpaardrijder en -hengstenhouder

Allereerst: wie dit zo stelt is op z’n minst kritisch over de ontwikkelingen in de tuigpaardensport- en fokkerij. Deze zou anno 2019 niet bij de tijd zijn, de foto voorop het hengstenkeuringsboekje zou hier symbool voor staan. Dat vind ik onzinnig. Ik ben een jonge tuigpaardrijder, fokker én hengstenhouder en baal hiervan. Een discussie op deze wijze voeren stoort mij en ik voel mij persoonlijk aangesproken. Ik wil wel bij de tijd zijn! Juist omdat ik ontzettend veel passie heb voor het tuigpaard. Het vermaken van het publiek, daar draait het bij ons om. Ik vind het prachtig om een tuigpaard zo ‘happy’ en spectaculair mogelijk te presenteren. Dat geeft mij een kick. Als ik de ring in ga, verwacht ik veel van mijzelf, van het paard en ook van de jury. De jury moet de paarden onderling deskundig vergelijken. Van de jury verwacht ik ook dat ze de gebruikte hulpmiddelen mee laten wegen in hun oordeel. Bij onjuist gebruik van de hulpmiddelen moeten ze direct ingrijpen, bijvoorbeeld door diskwalificatie. Duidelijk zijn, eerlijk beoordelen en elkaar aanspreken; alleen dat maakt mij een betere tuigpaardenrijder. Deze zaken zie ik als sleutels tot verandering. Ik ben jong en wil wat. Maar niet eerst veroordelen, verbieden en negatief zijn. Ik wil graag positieve mensen om mij heen die willen helpen ontwikkelen. Zodat ik op spectaculaire wijze een tuigpaard kan presenteren dat zich voelt als een happy athlete. Het publiek, collega’s en de jury heb ik hier hard bij nodig.

Deze Info@ verscheen woensdag 16 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KNHS moet doorpakken in reglementswijziging rondom hulpmiddelen tuigsport Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moet de KNHS doorpakken in reglementswijziging rondom hulpmiddelen tuigsport?

  • MJ Kochx

    “Het gebruik van de opzet geeft voor het paard geen negatieve uitwerking, mits het paard hieraan gewend is.” is voor mij geen argument. Volgens mij worden de hengsten tijdens het verrichtingsonderzoek gewoon zonder opzet/oordoppen en staartlepel voorgesteld en zie je dus de natuurlijke aanleg. Tijden veranderen, en dus mag je verwachten dat de sport hierin meegaat. Iets blijven doen vanwege ’traditie’ lijkt me geen sterk argument meer.
    Als een paard tijdens de wedstrijd wegzakt qua houding en blijheid, zegt dat iets over de verrichting en zou dat de klassering moeten beïnvloeden. Als een paard door hulpmiddelen overeind gehouden kan worden, is dit niet mogelijk

  • C.Visser.

    Moet de KNHS doorpakken in regelementswijzing
    rondom hulpmiddelen springsport?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.