Van: De Paardenkrant
Aan: Marie-José Timmermans (dressuuramazone), Dominique Filion (dressuuramazone), Christa Larmoyeur (dressuuramazone)
Op de KNHS Indoorkampioenschappen werden enkele combinaties uitgesloten van deelname omdat de registratie van de entingen in de paspoorten van de paarden niet in orde was. In één geval ging het om een ‘vergrijp’ van vele jaren geleden. Is het terecht dat de KNHS onverkort aan de regels vasthoudt, of moet men ook wel eens iets door de vingers zien als het daadwerkelijke risico nihil is?
Van: Marie-José
Ik vind het heel zuur voor de ruiter die dit overkomen is, maar dit mag je niet door de vingers zien. Deze regel is er met een reden en iedereen weet dat je paard een basisenting moet hebben gehad en vervolgens jaarlijks geënt moet worden. Je kan zelf in het paspoort nakijken of de entingen in orde zijn. Zo niet, dan zorg je ervoor dat het in orde komt. Je kunt zeggen: ‘het is tien jaar geleden, dus het gezondheidsrisico is nihil’, maar wat doe je dan met een paard waarvan negen jaar geleden de entingen niet correct waren? Regels zijn regels en op deze manier is het heel duidelijk voor iedereen. Eén ding weet ik zeker, bij deze desbetreffende ruiter is het de volgende keer in orde en na deze gebeurtenis hebben veel ruiters en amazones de paspoorten van hun paarden vast nog eens nagekeken.
Van: Dominique
Ik heb dit voorval niet helemaal gevolgd, dus ik weet niet precies waar het om ging, of het een basisenting was en hoeveel jaar het precies geleden was. Laat ik beginnen te zeggen dat ik het heel sneu vind dat de betreffende ruiter het kampioenschap niet kon rijden. Maar leuk of niet leuk: regels zijn regels. Op dit moment zijn de regels zo dat als de entingen niet op orde zijn, je niet kunt rijden. Als je bij dit geval gratie gaat geven, krijg je de volgende keer een ruiter met een ‘vergrijp’ van net een jaartje meer. Waarom zou je die dan geen gratie geven? Het is dus goed dat de regels nageleefd zijn.
In het eerste weekend van de KNHS Indoorkampioenschappen kwamen voornamelijk profs aan de start, dus het excuus van ‘niet weten’ gaat in mijn ogen niet op. We weten dat er gecontroleerd wordt en al helemaal op kampioenschappen.
Hoe rot het ook is dat je er op een kampioenschap achter moet komen, je had het van tevoren kunnen weten.
Van: Christa
Eigenlijk is dit erg moeilijk voor mij om hier op te reageren omdat één van de amazones die uitgesloten werd jarenlang bij mij gelest heeft en wij nog steeds een nauwe band hebben. Ik vond het dan ook erg sneu dat zij uitgesloten werd, temeer omdat zij zeer goed gereden had. Toch ben ik van mening dat dit de enige juiste beslissing is geweest van de controleur. Wanneer we nu allemaal vinden dat een enting van tien jaar geleden, met slechts een paar dagen verschil absoluut geen probleem mag zijn, dan moeten de regels gewoon veranderd worden.
Maar zolang deze regel er zo is, kunnen er geen uitzonderingen gemaakt worden.
Ook de betreffende amazone had liever gehad dat dit al jaren eerder op een klein concoursje ontdekt was, maar helaas gebeurde dit pas op de KNHS Kampioenschappen. Erg jammer, maar regels zijn regels totdat iedereen vindt dat deze bijgesteld moeten worden. Misschien is tot vijf jaar teruggaan een optie. Tenslotte gaat het om de gezondheid van de paarden en een foutieve basisenting van tien jaar terug heeft daar geen invloed meer op.
Deze [email protected] verscheen woensdag 12 maart 2014 in De Paardenkrant.
Poll

waarom is dit nooit eerder gecontroleerd dan ? dit betekend dus als het echt zo belangrijk is dat ze al die andere wedstrijden wel gereden heeft met een onvoldoende ge”ent paard. ze had mijn inziens nooit zover mogen komen.
Regels zijn regels daar ben ik het mee eens met dit soort dingen.
Maar als er op Brabantse Kampioenschappen springen pony’s dus dan heb je te maken met kinderen, pas word gecontroleerd nadat ze een 0 rondje hebben gesprongen vind ik dit niet fair tegen over de kinderen ook niet als dit bij volwassenen zou gebeuren maar vooral kinderen. Na hun rit super blij ik zit in de barage op de BK en maak kans om kampioen te worden. Ik vind dat dit voorafgaande de wedstrijd moet gecontroleerd worden. Voor de teleurstelling.
Nu was het bij deze pony dat hij 5 jaar geleden 1x 5 weken te laat geënt was. Je kunt hier zeggen toe maar maak het in orde maar waar ligt dan inderdaad de grens.
Al is deze pony ieder jaar nog op de kampioenschappen geweest en gecontroleerd en hebben de oficieële KNHS controleurs dit altijd over het hoofd gezien.
Dit komt elk jaar terug lijkt wel … eenieder is verplicht om de entingen op orde te hebben en hoe moeilijk is het om dit 1x te controleren en indien nodig in orde te maken? Ik heb dit zelf afgelopen jaar moeten doen omdat ik voor mijn jonge paard een rekenfout had gemaakt en dus inderdaad te laat was met mijn herhalingsenting. Jammer dan, dat kost me een extra rondje enten maar nu is het in order voordat hij aan zijn sportcarriëre gaat beginnen. En je kunt er donder op zeggen dat er tijdens een kampioenschap meer controle plaatsvindt, dus waarom niet vooraf zelf even gekeken of het allemaal echt in orde is? Zeker bij de ervaren ruiters (en dat zijn toch over het algemeen degenen die naar kampioenschappen gaan) zou je mogen verwachten dat de zaken kloppen.
Controleren en durven te controleren. Afgevaardigden of wie daarvoor aangewezen zijn moeten gewoon hun werk doen. Het lijkt wel een gewoonte te zijn om je niet aan de regels te hoeven houden. Stel je voor dat je nagewezen wordt met de opmerking “daar heb je hem/haar weer “die zonodig moet controleren.
Regels zijn inderdaad regels maar mijn overpeinzingen hebben andere nuances.
Entingen worden aan sportpaarden 1 x per jaar “verplicht” gegeven en influenza en tetanus (bijna altijd) gelijk. Het schijnt zo te zijn dat de influenza enting “slechts” 6-7 maanden beschermd. Dus waarom dan niet vaker? En welke stammen zijn het. De griep bij de mens heeft dezelfde diskussies.
Aan de andere kant schijnt het te zijn dat je bij enten nooit zeker weet of er nog bescherming is en de enting niet nodig is. Geheugencellen schijnen veel langer hun werk te doen dan wij weten. Ent je als er nog bescherming is doet een enting schijnbaar niks. Het immuunsysteem reageert dan niet. Bij honden kun je tegenwoordig laten vaststellen (door een dierenarts) of er nog bescherming is middels een titerkit.
Andere opkomende vraag. Tetanus doen we jaarlijks maar werkt veel langer en zou niet ieder jaar nodig zijn. Dus waarom een sportpaard fysiek belasten met entstoffen als ze wellicht niet nodig zijn.
Ik ben zelf zeer geinteresseerd naar ontwikkelingen en kennis over enten bij paarden.
Bij mensen praten we over de vereniging “kritisch prikken” en bij honden kunnen we al op anti-stoffen testen en geeft een entstof al officieel 3 jaar (of langer) bescherming voor bepaalde ziekten. Bij deze de vraag of er partijen zijn die het entbeleid veilig en betrouwbaar aan kunnen passen aan de moderne tijd waarbij onnodige belasting vermeden wordt.
Ik vind het wel belangrijk je bent toch verantwoordelijk voor je eigen paard of pony. En als dat dan pas na de proef gecontroleerd word is wat over te zeggen. Laat het paspoort nakijken bij het inschrijven ! Ook al zijn het kinderen die moeten rijden dzn zijn de ouders verantwoordlijk . Als je ergens pp vakantie gaat waar je inentingen voor nodig hebt en deze niet hebt kom je het land ook niet in.
als het niet van de laatste 2 jaar is, vind ik het onzin dat ze er ingewikkeld over gaan doen. Denk je nou echt dat dat voor nu nog verschil uitmaakt???
dat is gewoon moeilijk doen.
Sowieso is het al bij zowel mensen als honden, paarden etc. bewezen dat de vaccins langer effectief zijn, dus vind ik dat de duur tussen de vaccins ook langer moet worden.
Ook bij honden moeten de meeste vaccins om de 3 jaar gegeven worden ipv jaarlijks, ik vind dat een goede ontwikkeling, zou bij de paarden ook moeten gaan gebeuren.
Het is trouwens al zo dat bepaalde merken entstof hebben voor tetanus die elke 2 jaar gegeven moet worden ipv jaarlijks.
De influenza wordt nog jaarlijks gedaan.
En ook bij vaccinatie ben je nooit 100% beschermd, meestal maar rond 70 %, maar bij influenza vindt nogal vaak mutering plaats, dus is het wellicht nog minder.
Ik ben zeker ook een kritisch prikker, er zitten ook zeker nadelen aan vaccineren voor je dier, daar wordt te weinig aan gedacht!
Regels zijn er om na te leven. Je moet érgens een grens trekken. Maar het feit dat deze stelling gevormd wordt geeft aan dat er vraagtekens in het ent-verhaal zijn waar de regels vervolgens weer op gebaseerd worden. Tijd voor onderzoek!?
in Duitsland is verplicht twee keer per jaar enten. Dat krijg je zo maar niet veranderd, en er wordt daar scherp op gecontroleerd. Opgave voor FEI om onderzoek te stimuleren??
Binnen de endurance is het al jaren gebruikelijk dat paarden die geen correcte basisenting kunnen tonen in het paspoort of waar de entingen niet volgens entschema zijn verlopen(dit gaat echt op de dag) niet mogen starten.De paspoorten van ALLE paarden worden door de veterinair nagekeken
Helaas zijn het de beginnende ruiters van de impulsklasse of Klasse 1 die verbaasd zijn dat zij niet mogen starten terwijl zij dit wel mochten op dressuur of springwedstrijden terwijl ook hier al sprake was van een niet juiste manier van enten.
Enten doe je niet voor jezelf maar ter bescherming van de paarden. Op het wedstrijdterrein van welke wedstrijd dan ook lopen teveel paarden rond om het risico te nemen dat er een griepvirus de kans krijgt.
Niks zielig voor de ruiter, kwestie van correct handelen en je verantwoording nemen, dan is er geen probleem.
even als aanvulling op mijn vorige bericht. Alleen enten tegen influenza is een verplichting omdat influenza zeer besmettelijk is en grote gevolgen kan hebben. Tetanus is niet besmettelijk maar kan je paard het leven kosten als hij het krijgt en derhalve voor de eigenaar een belangrijk component.Deze enting hoeft niet jaarlijks en bij aanvraag kan de dierenarts een injectie met alleen influenza entstof meenemen. Dit is wel bijna net zo duur als de gemengde versie maar is mijns inziens minder belastend voor het paard omdat een enting tegen tetanus jaren lang beschermd.
Simpel, regels zijn regels, maar je zou je af kunnen vragen of dat de EU regels wel het effect hebben waar ze voor oorspronkelijk bedoeld zijn. Ik heb hier sterk mijn twijfels over.
Voorbeelden genoeg.
In dit geval zou het al opgemerkt moeten worden op een gewone wedstrijd en dat blijkt duidelijk niet het geval en bij aankoop er goed opletten of dat het paard zijn entingen goed op orde zijn is de eigenaar c.q. ruiter zijn eigen verantwoording.
Ik heb een keer op de 1e buitenwedstrijd, als jury, alle combinaties bij mij in de ring gecontroleerd. Was begin april, heb gedacht, degene waarbij het niet goed is hebben nog ruim de tijd om voor de eerste selectie wedstrijd (bij ons rond half mei) de boel op orde te hebben. Bij de pony heb ik er 5 op 18 combinaties uitgehaald, bij de paarden 4 op 20. Ik vond het schokkend. Maar de reacties van een aantal deelnemers waren ook niet fijn. Bij de ponyruiters waren sommige ouders gewoon boos, dat je er voor zorgde dat hun kind niet meer kon starten op die wedstrijd. Heb het allemaal rustig aangehoord en langs me heen laten gaan.
Ik kon deze actie alleen uithalen omdat ik een goede schrijver heb, wat normaal gesproken heb je er geen tijd voor. Bij ons in de regio zijn ringen van 20 – 25 combinaties normaal, die worden dan op 7 of 7,5 minuten gezet, meestal allemaal achter elkaar zonder pauze. Het wordt je daarmee als jury niet echt makkelijk gemaakt om iedereen, wat ik wel zo eerlijk vind, te controleren.
Alle reacties tot nu toe vind ik gezwets. Ik word er bijna misselijk van zo men de KNHS naar de mond praat. Mijn mening is dat de KNHS advies mag geven over her nut van de entingen. Een ieder die een paard heeft wenst een gezond paard en zorgt voor entingen. Als zijn/haar paard goed geënt is kan het niets overkomen ook al loopt het een niet goed geënt paard tegen het lijf. Ik heb dit al eens eerder aangekaart bij een hoge functionaris van de KNSH (ik zal de naam niet noemen) Zijn antwoord was: “Meneer,ik heb een glas rode wijn voor mij staan en daar heb ik meer interesse in dan uw relaas”
en brak het gesprek af.
Mijn mening is dus: Ieder is zelf verantwoordelijk voor de gezondheid van zijn paard.
Iedereen kent de regels die we samen hebben vastgesteld. Want vergeet niet, de KNHS, dat zijn wij leden, zelf! Je bent zelf verantwoordelijk voor je handelen en het is niet fair nu te klagen dat er te weinig controles zijn geweest. Ik ben het wel eens met de mensen die vinden dat de wijze van controleren niet optimaal is. Daar is volgens mij heel gemakkelijk een oplossing voor te vinden: elk jaar een scan of kopie maken van je paardenpaspoort, die/dat naar de KNHS mailen of per post sturen. De KNHS controleert en stuurt de inzender bericht. En dat bericht bewaar je bij je paardenpaspoort en laat je desgevraagd op de wedstrijd zien. Het is een simpele en efficiente manier om onduidelijkheid, teleurstellingen, frustraties, etc. te voorkomen. Het kost de KNHS wel een paar centen, maar aangezien dit direct in het belang is van de ruiters past dit goed in de nieuwe verenigingsstructuur “Dichter bij elke paardensporter”.
Ik ben het met Christa eens. 5 jaar een geldig paspoort laten zien met voldoende inentingen moet haalbaar zijn. Ook voor het controleren van de inentingen zou dit een uitkomst zijn. Juryleden zijn verantwoordelijk voor het controleren van paspoorten op de wedstrijden. Wij hebben als SHJ in 2012 een voorstel ingediend voor 5 jaar inenting controle op de wedstrijden met alle verschillende instanties die daar verantwoordelijk voor zijn. Het is nu 2014. Wel werd er in een overleg met de KNHS gesproken over een verandering van controleren op een wedstrijd. Een jurylid heeft geen tijd tussen de proeven door om een paspoort te controleren van 10 jaar terug.
Wetenschappelijk is het nooit bewezen of het invloed heeft op de gezondheid van de paarden.
Dus mijn conclusie is: Geen versoepeling maar helder denken en regels zijn om aangepast te worden. Ik ga voor 5 jaar controle!
Regels zijn prima, maar leef ze dan jaarrond na. Ik kan niet voor alle wedstrijden spreken, maar hier in de buurt wordt alleen gecontroleerd op kampioenschappen. Als je regels wilt hanteren moet je ze altijd hanteren en ook zorgen dat de juryleden daar tijd voor krijgen. Probleem is wel dat als je alleen op wedstrijd bent, het paspoort niet het makkelijkste ding is om mee te nemen tijdens het losrijden en in de proef of het parcours. Er zou vanuit de KNHS steekproefsgewijs een official naar wedstrijden gestuurd moeten worden om te controleren of de papieren in orde zijn voordat de combinatie op het losrij terrein komt. Verder lijkt het me zeer nuttig om met deskundigen te overleggen over de werking van de vaccins. Mijn dierenarts zegt dat de entstof nog heel lang na werkt en dat er best minder geënt zou kunnen worden. De paarden krijgen dan ook een beter immuunsysteem. En idd je weet nooit of je tegen de juiste vorm van influenza ent. Deze regels zouden per land waarschijnlijk wel aangepast kunnen worden. Ga je internationaal starten, dan zullen de internationale regels in werking treden, maar ja, voor hoeveel mensen is dat weggelegd en dus van toepassing?
Enting van paarden steld niks voor, de endstof werkt maar een halfjaar.
Als jury basissport heb ik een aantal jaar geleden een hele winter lang elk paspoort gecontroleerd.
Om dit te kunnen doen was ik extra vroeg aanwezig en ging ik in de pauzes door met controleren.
Gemiddeld haalde ik er 1 op de 3 a 4 combinaties uit waarbij de enting niet in orde was. Maar ook foutieve kleur of afstemming chipnummer kwam voor.
Als ik dierenartspraktijken tegenkwam die vaak verkeerd de enting noteerde nam ik contact met hen op.
Kopieën van de vele artikelen in paard en sport over dit onderwerp liet ik ter informatie achter op de secretariaten.
De erg vervelende discussies met deelnemers, ouders en secretariaten hebben mij doen besluiten om hier mee te stoppen.
Ook een voorbeeld bij een regiokampioenschap waar de fed. vertegenwoordiger wel controleerde maar de combinaties met een foute enting toch gewoon liet starten, was voor mij erg demotiverend. Zijn verklaring hiervoor was dat er anders bijna niemand meer overbleef.
Ook mis ik nog steeds de informatie van de knhs over de voorkomende benamingen voor de enting. Dierenartsen noteren nl. vaak ook een ander soort enting “per ongeluk” op de influenza pagina. Soms is het dan lastig te beoordelen of de enting met die ingewikkelde naam ook daadwerkelijk voor influenza is. Op mijn herhaaldelijke verzoeken om deze informatie te verstrekken heb ik nooit antwoord gekregen.
Nu, jaren na deze winteractie zijn er nog hele stallen die angstig hun paspoort controleren als ze mij op de startlijst zien staan. Ook zijn er nog steeds verenigingen waar ik niet meer welkom ben. Een enkele deelnemer is nog steeds boos dat ik ze destijds heb gediskwalificeerd.
Maar als door deze winteractie een grote teleurstelling op een kampioenschap heb voorkomen, is het me dit allemaal waard geweest.
Snap de gehele discussie niet, je moet gewoon zorgen dat de enting in orde is klaar. Zo moeilijk is dat niet toch. Als we overal over een discussie over gaan voeren, dan blijven we bezig. Iedereen kan in zijn paspoort kijken en kijken wanneer er weer een enting plaats moet vinden. Snap het punt niet. het is gewoon gemakzucht dat je het niet goed voor mekaar hebt. Je gaat toch ook niet onverzekerd in een auto rond rijden?
Waarom moet hier nu weer over gediscussieerd worden. Iedereen weet toch als hij of zij wedstrijden rijd, dat dit in orde hoort te zijn.
Weet niet hoe het bij andere dierenartsenpraktijken is. Maar die van mij stuurt, als het weer bijna tijd is om te enten, een kaart op met deze mededeling.
Natuurlijk is er eigenlijk geen discussie mogelijk over de te volgen entings voorschriften. Op bijna alle dressuurwedstrijden en op een enkele springwedstrijd wordt hierop “streng” gecontroleerd. Zeker ook tijdens de voorselecties en selectie wedstrijden voor de kampioenschappen. Als na vele controles in het voortraject niet wordt opgemerkt dat een entings schema verkeerd is mag een combinatie niet meer gedisqualificeerd worden op een kampioenschap. Verschillende controles hebben plaatsgevonden en dan moet z’on combinatie de het voordeel krijgen om toch te mogen starten. In 2006 zijn 2 combinaties, die al veel langer in de sport liepen, op het NK dressuur gediqualificeerd na de eerste dag omdat er geen stempeltje stond op de chipsticker. Hoe vaak zijn deze combinatie niet gecontroleerd? Officiële waarschuwing geven + eventuele boete maar wel laten starten.
Misschien is het een optie om in het paspoort een pagina op te nemen met wanneer, waar en door wie het paspoort gecontroleerd is. Als het paspoort in het verleden wel geaccepteerd is, is het knap zuur als je op een kampioenschap komt in de veronderstelling dat alles goed is en je wordt dan uitgesloten.
Deze winter heb ik vaak opgetreden als Federatievertegenwoordiger op Regiokampioenschappen en voor de Subtop Dressuur. Er zijn de laatste tijd honderden paspoorten door mijn handen gegaan. De meeste zijn allemaal in orde, maar soms maak je situaties mee ………
Misschien is het mogelijk medisch te onderzoeken of je de entingen kunt controleren vanaf, pakweg 5 jaar terug, of 10 jaar, ook goed. Ik kom ook wel eens een basisenting tegen die 10 jaar geleden of zo niet helemaal in orde was. Is dat NU nog een probleem ? Ik weet het niet, maar één of ander veterinair forum moet daar toch een uitspraak over kunnen doen.
Verder gaat het bij inentingen niet alleen om de gezondheid van je eigen paard, maar ook om het besmettingsgevaar naar andere paarden toe. Die verantwoording moet je dus een beetje breder zien.
Met de ruiters die in Ermelo zijn uitgesloten hoef je geen medelijden te hebben. Het zijn profs of semi-profs en die moeten hun zaken gewoon professioneel voor elkaar hebben. Het is geen kindersport, maar een serieuze zaak.
Ik hoop dat iemand de huidige regels nog eens kritisch tegen het licht zal houden, misschien kunnen ze iets soepeler.