Ga naar hoofdinhoud

Kunnen Lusitano- en PRE-merries een toevoeging zijn voor het KWPN?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Karin Retera, Wim van der Linde en Peter Strijbosch

Het KWPN gaat Lusitano- en PRE-merries accepteren voor het Register A. De deur gaat dus open voor het bloed van barokke dressuurpaarden. Maar is dat niet heel gek, zeker als je kijkt naar de fokstandaard van het KWPN-dressuurpaard? Het ‘lang gelijnde, hoogbenige’ dressuurpaard staat in schril contrast met het PRE-paard en de Lusitano. Is het KWPN de weg kwijt?


Van: Karin 

Karin Retera, Grand Prix-jurylid en dressuurpaardenfokster

Het KWPN heeft als fokdoel gesteld dat het paarden wil voortbrengen die in staat zijn om op het hoogste niveau te presteren. En dat betekent de Grand Prix. De belangrijkste en zwaarste oefeningen, die hierin worden gevraagd, zijn de passage, piaffe, pirouetten en galopwissels om de pas. Om deze exercities goed uit te kunnen voeren is de hoogste graad van verzameling nodig. Het PRE en Lusitano-ras zijn al honderden jaren geselecteerd op deze eigenschappen en daarom is het vermogen om te verzamelen zwaar verankerd in deze fokkerijen.
Ik vind het getuigen van moed en durf van het KWPN om dit besluit te nemen en daarmee het criterium hoogbenigheid en lang gelijndheid te laten varen ten behoeve van het vermogen om te sluiten en het lichaam op te nemen. Zelf ben ik al een beetje voor de gelederen uitgelopen door een lang gelijnde KWPN-merrie drie jaar geleden aan te paren met de kampioenshengst van Portugal, die ik zelf heb opgeleid naar het hoogste niveau. Het resultaat is een prachtige, hoog in het bloed staande, 1,69 m metende merrie die niet alleen fantastisch stapt, draaft en galoppeert, maar nu al laat zien dat ze geboren is om te verzamelen. We zullen zien, maar ik zeg altijd maar: ‘Als je altijd blijft doen wat je voorheen al deed, blijf je altijd hebben wat je voorheen ook al had!’


Van: Wim 

Wim van der Linde, dressuurpaardenfokker

Mogelijkerwijs wil het KWPN op deze manier meer leden aan zich binden. Volgens mij heeft het alleen niets te maken met de fokstandaard van het KWPN-dressuurpaard. Ze moeten paarden binnenhalen die bewezen hebben geschikt te zijn voor de Grand Prix. Ik ken bijna geen één Spaans of Portugees gefokt paard die daaraan voldoet. Ik weet niet wat de beweegredenen van het KWPN zijn, maar ik zie de toegevoegde waarde er niet van in. Alhoewel ik vind dat een ieder voor zich moet weten met welke merrie of hengst ze aanparen. Ik ben er een voorstander van om vreemd bloed binnen te halen, zoals Henkie of een goed bewegend springpaard als Van Gogh. Maar ik heb met een aantal fokkers in een panel gezeten en ik werd uitgelachen omdat ze het apart vonden dat ik met een Gelderse hengst fok op de volle zuster van mijn kampioensmerrie. Terwijl dit type paard onderdeel is van het KWPN. Ze hebben het zelf voortgebracht. Op de keuring werd dit veulen bij de beste tien als laatste geplaatst. Ze zeiden toen tegen mij dat ik op de verkeerde keuring was. Desalniettemin heb ik dit veulen naar alle tevredenheid verkocht. Ik begrijp niet dat het KWPN een noodsprong maakt en middels Lusitano-merries naar vreemd bloed zoekt. Misschien zijn bepaalde mensen bij het KWPN voorstander van Spaanse of Portugese paarden. Ik niet.


Van: Peter 

Peter Strijbosch, voormalig NHB-docent paardensport en jurylid KWPN

Het Lusitano-stamboek is een gesloten stamboek. Als je zuivere Lusitano’s wilt fokken, moet je bij dat stamboek blijven. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn met Lusitano’s die daaruit paarden willen fokken die meer ruimte in beweging hebben en dan de keuze op KWPN-hengsten laten vallen.
De barokke paarden hebben vaak wel meer kwaliteit om te verzamelen, maar het verruimen is eigenlijk wel een beetje een probleem. Er zijn wel Lusitano’s bij die goed kunnen lopen, maar gemiddeld hebben ze meer kwaliteit om te verzamelen. Als het KWPN op die manier de fokkers van Lusitano’s tegemoet wil komen, is dat op zich niet zo’n verkeerde zaak. Voor elke merriehouder is het belangrijk dat hij zijn merrie kent, zijn eigen fokdoel heeft en de juiste hengstenkeuze maakt. Dat geldt trouwens ook voor een KWPN-fokker.
Een jaar of zes geleden heb ik bemiddeld om een paar lang gelijnde, goed in balans gaande KWPN-merries met ruime gangen naar Portugal te exporteren en daar is het omgekeerde gebeurd. Deze fokker heeft Nederlandse merries laten dekken door Lusitano-hengsten. In het najaar ben ik op bezoek geweest bij die fokker en hij heeft verschillende mooie nakomelingen van die merries laten zien. Ze konden over het algemeen heel goed lopen. In verhouding konden ze beter lopen dan de gemiddelde Lusitano’s. Het kan!

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 17 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Lusitano- en PRE-merries kunnen toevoeging zijn voor KWPN-bestand Lees meer »

Laden ... Laden ...

11 reacties op “Kunnen Lusitano- en PRE-merries een toevoeging zijn voor het KWPN?

  • MJ Kochx

    Naast bloedspreiding en het vermogen tot verzamelen, kunnen PRE en Lusitano’s ook een bijdrage leveren aan een werkbaar paard, ze zijn ‘heet’ zonder hysterisch te zijn, over het algemeen koel in de kop en vriendelijk. Kijk naar het desbetreffende paard en zoek een passende combinatie als je wat meer maat en basisbeweging wilt en niet gebonden wilt zijn aan het ras zelf.

  • Janneke

    Ik ben het helemaal eens met Wim.
    Binnen de KWPN fokkerij worden de functionele veulens en paarden die niet zo overdreven hoogbenig zijn steevast achteraan geplaatst, zelfs als het de betere bewegers zijn.

    En nu dan wel een ander uiterste binnenhalen met diverse negatieve eigenschappen die je er gratis bijkrijgt terwijl er genoeg degelijke KWPN merries lopen die gewoon meer waardering verdienen, want sportpaarden leveren doen die klassiekere merries wel degelijk.

    Het argument bloedspreiding begrijp ik ook niet want tegenwoordig kan je wereldwijd sperma krijgen van topsportpaarden van alle sportstamboeken. Stop eens met veulens van (nog) niet erkende grand prix hengsten een register B papier te geven ipv reg A papieren voor een Spaanse kruising!

    En als je de fotoserie van de dressuurhengsten in het voorjaars onderzoek bekijkt, daar zitten een paar zodanig propperige hengsten bij dat het blijkbaar nodig is om de lengte goed in de gaten te houden. En dus geen paarden binnen halen die nog beknopter zijn.

    Geen plaatjes fokken maar selecteren op karakter en functionaliteit binnen de sportpaardenfokkerij, keuze genoeg! Dek eens met een goede Gelderse of Duitse hengst en laat het commentaar van je afglijden, ze lopen die hoogbenige poppetjes er straks uit!

  • Alfons Boiten

    Ik ben altijd al van mening geweest dat een combi met barok een goede uitwerking kan hebben binnen de dressuurpaarden fokkerij. Vaak wordt gezegd de barokke paarden niet kunnen draven.
    Wat wil je zien in een jong dressuurpaard. Ikzelf richt me op de handigheid van het paard in de galop en laat me niet te veel leiden door de draf. De kwaliteit van de stap gaat vaak hand in hand met die van de galop. Ik heb de indruk dat bij de dressuur bij de basis, en de keuringen bij het KWPN, de draf als die goed is wordt overgewaardeerd.

    Je ziet paarden die zichzelf op jonge leeftijd enorm in de weg zitten met extreme bewegingen in de basisgangen. Dit kan het paardenlijf in mijn ogen nooit volhouden in de hogere dressuur.
    Vergeet niet dat Bonfire een mindere stap had en ook geen spectaculaire draf. Ik meen me te herinneren ooit gelezen te hebben dat Salinero in z’n beginjaren draafde als een pony. Degene die weet wat we zoeken in een goed grand prix paard mag het me zeggen. Ik denk dat de combi ruiter-paard het belangrijkst is en de moed het ook te proberen met wat ander bloed, tegen de reacties van de “kenners” in. Daarvan zijn er een hele hoop in paardenland. Ieder met z’n eigen beweegredenen.

    Ik kocht al in 2001 een merrie veulen dat als vader de Lusitano Machaquito had en als moeder een Contango x Marinier x Koopman-merrie. Ik besloot toen bewust al tegen de stroom (en de commercie) in te gaan zwemmen. Ik wilde met het merrieveulen een paard voor mezelf gaan fokken. Met deze merrie paarde ik eerst Rubiquil waaruit de talentvolle ruin Armani kwam waarmee ik bijna de ZZ Zwaar door ben. Een fijner/eerlijker paard kun je je niet voorstellen. Ondanks het feit dat hij weleens wordt afgerekend op z’n (nog) niet spectaculaire draf maakt hij nu een groei door en verbetert in de draf enorm en toont zeer veel aanleg voor de piaffe en passage en bezit natuurlijk een fantastische galop.

    Ik wil met deze reactie aangeven dat je niet te bang moet zijn bij het zelf fokken een zijweg in te slaan. Verder moet je je niet te veel laten leiden door de exorbitante bedragen waarmee de publiciteit wordt gezocht als het gaat om het verkopen van paarden uit bepaalde hengsten. De verkoop van een jonge Valegro en Verdades bleef toentertijd ook onopgemerkt. We laten ons vaak gek maken door de commercie en denken allemaal een oude dagsvoorziening op stal te hebben.
    Ik ben ervan overtuigd dat de profs ook met minder “bekende” afstammelingen w.o. (deels) Lusitano’s zullen excelleren in de dressuur. Deze worden hen echter niet aangeboden aangezien daar geen commercieel belang mee wordt gediend. De fokkerij, sport en handel is totaal met elkaar verweven.

  • vanbedaf

    Bij de wereldruiterspelen in Jerez in 2002 raakte ik onder de indruk van het verzameltalent van de Andalusiers en de uniformiteit van dit ras. Ik ben het daarom eens met de stelling dan PRE-merries een toevoeging kunnen zijn voor het KWPN.

    Ik hoop echter dat het KWPN ook KWPN-gefokte merries die in het barokke type staan (kortbenig vierkantsmodel) op waarde zal schatten bij stamboekkeuringen. Want dergelijke merries werden tot voor kort consequent ondergewaardeerd.

    René van Bedaf
    Sint Willebrord

  • Bart Wiebing dressuur fokker

    Zo worden we weer verrast de KWPN fokkers. Het belijd is toch inspraak van af de vloer de fokkers dus.
    Ik heb hier in een of andere vergadering nooit een woord over gehoord dat dit er aan zat te komen.
    Ik vraag me dan ook af waar zijn we mee bezig of is het inderdaad een geld kwestie?
    Voor bloed spreiding heb ik wel een beter idee. De TOP hengsten bij onze oosterburen lijkt me beter
    om die een licentie te geven b.v.

  • Irene

    Toch best apart dat het Nederlandse paard inmiddels gewoon een soort vuilnisbakken ras is geworden door kruisingen met allerlei vreemd bloed en dat er nog steeds gesproken wordt over “De KWPN-er”. Viel bijna van mijn stoel toen er in KWPN kringen zoveel verbazing was over de prestaties van Henkie, omdat hij Gelders is en wat ik mijn ogen eigenlijk onder echte KWPN-er zou moeten vallen. Er wordt steeds geroepen dat KWPN-ers overal bovenaan ranglijsten staan. Vaak blijken het paarden van andere stamboeken te zijn die op grond van prestaties goedgekeurd worden en soms zelfs in het verleden in eerste instantie door het KWPN afgewezen zijn.
    Ik vermoed ook dat dit weer een sprong is om geld binnen te halen, omdat er veel minder gefokt wordt en als er gefokt wordt de veulens bij andere stamboeken worden aangemeld (dat kan omdat het zo’n vergaarbak is). Ben alleen benieuwd of de veulens dan bij de lusitano’s worden ingeschreven in een soort hulpboek (begrijp dat dat er nog niet is) of dat het dan weer geweldige KWPN-ers worden. Mij maakt het niet uit wat de papieren van een paard zijn, want het gaat niet om het papier, maar doe dan niet net of je als stamboek zo goed bent. Ga terug naar je roots en promoot het Gelderse paard wat meer. Daar hebben de liefhebbers een aparte vereniging voor opgericht omdat ze bij het KWPN tussen de wal en het schip vielen.

  • MJ Kochx

    @ Alfons – mooie onderbouwing, kan ik me helemaal in vinden!
    @ Irene – het KWPN (en haar voorgangers) is altijd al een ‘vergaarbak’ geweest, het is geen ras, maar een type en het stamboek heeft altijd al over de grenzen gekeken en ‘geshopt’ … dus niets nieuws onder de zon!

  • Jacqueline de Ridder

    Gezien de ontwikkelingen bij zo wel de PRE/Lusitano en de kwpn lijkt het me een zeer welkome beslissing. Het fok beleid bij de Iberische rassen is zodanig veranderd dat ze zeker mee kunnen komen in de sport. Mist de inzichten en houding veranderd.
    De sport heeft het Iberisch ras nooit echt de gelegenheid gekregen.
    Nu met deze ontwikkeling zal het voor het Iberische paard en de kwpn een prachtige toevoeging zijn.
    Ik als PRE fokker juich dit toe. Desalniettemin zal ik alleen PRE’s blijven fokken.
    Stal Buena Suerte te Beekbergen.

  • Lylith

    Wat een vreemde gedachte van Wim dat deze paarden niet mee kunnen komen in de Grand Prix. Er lopen genoeg PRE’s en Lusitano’s in de Grand Prix. Misschien bedoelt hij niet in de internationale top, maar daar lopen de meeste KWPN’ers ook niet want het gaat daar altijd maar om een handjevol paarden. Ik denk niet dat dit besluit veel gevolgen heeft voor PRE en Lusitano fokkers, die zullen vooral bij het eigen stamboek blijven. Ik kom regelmatig bij Lusitano fokkers en de sportkwaliteiten van deze paarden neemt met sprongen toe. Mijn jongste Lusitano heeft een warmbloed stap en galop, ruim en open zonder overdreven te zijn in de beweging. Hij staat ook een stuk hoger op zijn benen dan mijn klassiekere types, zonder overigens de typische raskenmerken te verliezen. En zo zie ik steeds meer Lusitano’s. Ik denk dat Wim een nog wat ‘oud’ beeld heeft.

  • Frank

    Nu de Friezen en belzen en wellicht nog wat pony’s en we hebben weer een nieuwe doelgroep om nieuwe leden te werven

  • Martha

    Volgens mij hebben we in Nederland behoefte aan rijdbare paarden. Niet iedereen heeft Grand Prix aspiraties. Met die kijkerige soms hysterische Kwpn paarden kun je amper buiten rijden. Het Groningse paard is bijna uitgestorven helaas.
    Dus ik vind het niet zo heel gek om Iberische paarden te gaan gebruiken in de fokkerij. Ze zijn sterk, kunnen goed verzamelen en koel in de kop, maar het zijn geen slome dienders. Er zitten prachtige showpaarden bij. Dus: waarom niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.