Ga naar hoofdinhoud

Moet de kwaliteit altijd doorslaggevend zijn bij het aanwijzen van de CK-kampioen?

Rondstappende springmerries Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Linda Leeflang, Anne Jan Hazenberg, Willemien Dalm

Op de Centrale Keuring in Utrecht moesten de kampioenen in twee rubrieken hun sjerp weer inleveren. De reden: de eigenaren zijn niet woonachtig in de provincie Utrecht. Is dat nog wel van deze tijd? Is ‘wie deelneemt kan kampioen worden’ niet veel duidelijker en eerlijker? En is het wellicht handiger dat dit centraal geregeld wordt, zodat de regels in heel Nederland gelijk zijn?


Van: Linda

Linda Leeflang, specialist in keuringsklaar maken

De regel die wordt gehanteerd, is goed. Het was nooit in opspraak gekomen als dit niet was voorgevallen. Het is juist wel van deze tijd dat een fokker geen kampioen kan worden wanneer hij niet uit de provincie komt waar de Centrale Keuring wordt gehouden. Vooral om te voorkomen dat fokkers uit Gelderland of Brabant, wat grote provincies zijn, voor een andere provincie kiezen omdat ze dan meer kans maken om kampioen te worden. Ze zoeken dan een kleinere provincie uit om naartoe te gaan. Als je dit toelaat, wordt het een spel zonder spelregels. Het gebeurt al jaren dat een paard voor de helft op een andere naam wordt gezet om in een andere provincie naar de CK te gaan. Het is zonde voor de fokkers die in de kleinere provincies wonen, omdat zij eigenlijk kampioen zouden moeten worden in hun eigen provincie. Als je denkt dat jouw paard kampioenswaardig is, kun je toch in je eigen provincie naar de CK gaan. Het is altijd maar weer de
vraag of jouw paard ook het beste paard is van Gelderland of Brabant. Als jouw paard goed genoeg is voor de kopgroep word je evengoed uitgenodigd voor de nationale keuring. Daar kun je alsnog strijden voor de nationale titel.


Van: Anne Jan

Anne Jan Hazenberg, fokker

De regio bepaalt de regels, dus ook of paarden van buiten de provincie mee mogen doen aan de kampioenskeuring. Maar als de sjerp is uitgedeeld, is het knullig dat je hem weer moet inleveren. Naar mijn mening is een kampioenskeuring alleen van waarde als het beste paard wint. Waar die ook vandaan komt. Deze regel komt uit het verleden, waarbij het een uitzondering was dat een inzender uit een andere provincie kwam. Maar als ik zie hoeveel fokkers in het noorden naar naburige provincies gaan, is dit beleid achterhaald. Bij het KWPN mogen nu ook merries van niet-KWPN-geregistreerde hengsten naar de NMK en kunnen daar ook kampioen worden. Bij de tuigpaarden is deze discussie in het noorden twee jaar geleden ook geweest en er is besloten dat het beste paard wint. Voor mij hoeft het niet landelijk geregeld worden maar moeten de regio’s wel met de tijd meegaan. De CK wordt vooral voor de springpaarden steeds onbelangrijker en als we deze willen behouden moeten we blij zijn met elke inzender en de winnaar kampioen laten zijn.


Van: Willemien

Willemien Dalm, fokker

Tja, wat vind ik van deze stelling. Ik heb er niet zo’n uitgesproken mening over. De stelling gaat over mijzelf. Ik ben met mijn Daily Diamond-veulen en vierjarige Desperado-merrie kampioen van Utrecht geworden. Vanwege het feit dat de CK in Brabant midden in onze vakantie valt, was het niet mogelijk voor mij om op 27 juli naar CK Brabant te gaan. Een paar dagen later werd ik gebeld dat ik geen recht had op de kampioenstitels omdat ik uit een andere provincie kom. De secretaresse heeft me de regel uitgelegd. Ze vond het heel vervelend. Ik heb begrip voor de regel, al is deze niet zo heel praktisch. Ik vind het persoonlijk niet zo’n probleem. Eigenlijk is het wel een wat hilarische situatie. Overal rectificaties op internet, weer een stuk op horses.nl, veel reacties uit het hele land en veel PR voor mijn mooie merriestam. En ik mag wel met mijn veulen, als enige afgevaardigde van CK Utrecht, naar de NMK in Ermelo. Daar ben ik blij om. Ik heb nu gewoon het best presterende veulen en best presterende vier- tot zevenjarige merrie van de keuring in Utrecht, maar ik ben geen kampioen. En volgend jaar? Als blijkt dat de CK van Noord-Brabant weer in onze vakantie valt, zal ik toch weer kiezen voor een keuring elders.

Deze [email protected] verscheen woensdag 10 juli in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Kwaliteit moet altijd doorslaggevend zijn bij aanwijzen CK-kampioen Lees meer »

Laden ... Laden ...
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Moet de kwaliteit altijd doorslaggevend zijn bij het aanwijzen van de CK-kampioen?

  • Corrie Wouters

    Gewoon in je eigen Regio blijven. Of moet de KWPN alle regels schrappen zodat de juryleden vrijblijvend kunnen jureren. Geen uitxonderingen meer bij verschillende Regio’s .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook