Ga naar hoofdinhoud

Moet de KWPN een WFFS-test vóór deelname aan de hengstenkeuring verplicht stellen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Wiebe Yde van de Lageweg, Lars Gehrmann, Ralph van Venrooy

Het KWPN doet de komende hengstenselectie nog niks met de WFFSstatus van toekomstige dekhengsten. De status moet voor aanlevering voor het verrichtingsonderzoek bekend zijn en daar blijft het bij. Kortom: van de voortschrijdende aanpak in het begin is nu nog maar weinig over, terwijl WFFS (zeker commercieel) wel degelijk een probleem is.


Wiebe Yde van de Lageweg, hengstenhouder VDL Stud

Van: Wiebe Yde

Het KWPN heeft het precies goed gedaan met dit door de pers en onwetendheid opgeblazen ‘probleem’. Ze laten het onderzoeken en publiceren het, transparanter en duidelijker kan niet. Meer hoeven ze niet te doen. De fokker kan dan zelf beslissen wat hij of zij ermee doet. Het is ook niet redelijk dat alleen hengsten erop afgerekend worden, merries kunnen zelf ook drager zijn. Maar belangrijker is een goed paard fokken en niet te veel van dit soort dingen zwaarder laten wegen dan de kwaliteit van het paard.

 

 

 

 

 


Lars Gehrmann, fokleider Trakehner Verband

Van: Lars

Het goede nieuws is dat we in de Trakehnerfokkerij na alle onderzoeken zien dat het probleem met WFFS heel klein is. Maar we doen hetzelfde als de andere Duitse stamboeken: alle kandidaten voor de hengstenkeuring van komende week moeten getest zijn. In de hengstencatalogus van 2019 publiceren we van elke hengst of hij vrij is van WFFS of WFFS heeft, en dus alleen bij WFFS-vrije merries gebruikt kan worden. Als de druk hoog is, geloven wij dat van de meeste hengsten de resultaten gepubliceerd zullen worden. Misschien dat er van niet-levende hengsten, die alleen beschikbaar zijn via diepvriessperma, geen resultaten zijn omdat er geen nieuw monster (bloed en haar) kan worden afgenomen. Ook ondersteunen we het WFFS-onderzoek van de universiteit van Göttingen dat in opdracht van de Duitse rijpaardstamboeken uitgevoerd wordt. We zullen zien of we de strategie moeten aanpassen ten gevolge van nieuwe resultaten. We houden onze fokkers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

 


Van: Ralph

Ralph van Venrooy, voorzitter LTO Paardenhouderij en fokkerijraadslid KWPN

Op dit moment heeft het KWPN voldoende gedaan inzake WFFS. Het is besproken in de fokkerijraad en daar is uitgekomen dat er geen selectie op WFFS plaatsvindt, maar dat het bekend moet zijn bij aanleveren voor het verrichtingsonderzoek. Hiermee doet het stamboek wat zij moet doen, namelijk het informeren van fokkers, zodat die de juiste afweging kunnen maken bij de hengstkeuze. Pas bij goedkeuring gaat een hengst effect krijgen op de populatie. Vooraf 600 hengsten testen heeft foktechnisch geen zin. Dit geeft geen representatief beeld van de populatie, omdat het een voorgeselecteerde groep paarden betreft. Ik ga ervan uit dat inbrengers hun hengsten voor aanmelding testen op de genoomwaarde OC en nu ook op het WFFS-gen. Het is wel van belang om de mate van aanwezigheid in kaart te brengen, maar dan zal je ook alle in de fokkerij actieve merries moeten testen.
Nu is het WFFS, maar we kunnen verwachten dat er in de toekomst nog meer genetische defecten gevonden zullen worden. In hoeverre moeten en kunnen we daar dan op selecteren? Het commerciële effect met betrekking tot verkoop van veulens is nu zeker wel aanwezig. Of dit terecht is, is een tweede. De kans dat een hengstveulen de fokkerij gaat dienen is niet groot. We moeten niet vergeten dat we fokken voor de sport, selecteer daar dan ook op. Een kanttekening is dat er bij de universiteitskliniek te Utrecht nog geen veulens met WFFS gediagnosticeerd zijn.

Deze Info@ verscheen woensdag 17 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN moet WFFS-test vóór deelname aan hengstenkeuring verplicht stellenLees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet de KWPN een WFFS-test vóór deelname aan de hengstenkeuring verplicht stellen?

  • Laura Jansen

    Ik zou het verstandig vinden om alle aan de hengstenkeuring deel te nemen hengsten verplicht te laten testen.
    Op die manier kan je beter beoordelen hoe groot het probleem WFFS nu eigenlijk is.
    Hoe meer paarden getest worden hoe eerlijker het beeld wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.