Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN foktechnisch een nieuwe weg inslaan?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Vincent Wouters, Kyra Swelheim, Nico Schulpen

Met het ontslag van Johan Knaap heeft het KWPN ook afscheid genomen van zijn Hoofd Inspectie. Onder leiding van Knaap heeft het KWPN nog meer gekozen voor een systematisch-wetenschappelijke benadering van de fokkerij, met onder meer de introductie van genoomwaarden en het vroegtijdig berekenen van interieurindexen. Moeten we deze weg vervolgen, of is dit voor het KWPN een goed moment om een hele andere weg in te slaan?


Van: Vincent

Vincent Wouters, fokkerijraadslid KWPN

Johan Knaap heeft een prima zaak verricht om het KWPN op het spoor van vernieuwing te brengen. De weg die het KWPN is ingeslagen moeten we doorzetten. Ook buiten de paarden zie je dat andere fokkerijen de moderne technologie omarmen en daardoor sneller vooruitgang boeken. Met genoomonderzoek kunnen we tevens allerlei euvels voorkomen, denk aan het actuele onderwerp WFFS. Ik ben een groot voorstander van het gebruik van DNA-onderzoek. Mijn mening is dat andere fokkerijen achterblijven als ze daar niet aan meedoen. Wel vind ik dat we het wiel niet zelf moeten uitvinden maar open moeten blijven staan voor kennis uit andere fokkerijen. Bijvoorbeeld bij de fokkerij van Quarter Horses zijn ze al veel verder met het gebruik van DNA en het voorkomen van erfelijke gebreken. Quarter Horses worden op vijf elementen getest om ervoor te zorgen dat erfelijke gebreken niet bij elkaar worden gebracht. Dragers die de fokkerij qua sport vooruit kunnen helpen worden daardoor gericht ingezet zonder nadelige gevolgen. Je kunt nauwkeuriger bepalen welke genen wel of niet een kans krijgen in de fokkerij. Ik ben dus van mening dat het gebruik van moderne technologie onze fokkerij sneller vooruit zal helpen richting een gezonder en beter presterend paard.


Van: Kyra

Kyra Swelheim, KWPN-jurylid en internationaal springamazone

Ik ben een voorstander van onderzoek naar erfelijke ziektes, aanleg, mutaties of naar het genoom als dat voor verbetering kan zorgen, maar wel gematigd. Als uitgevonden zou worden dat een hengst voor nageslacht kan zorgen waarbij voor tachtig procent vaststaat dat ze hoger gaan springen dan een 1,20 m-parcours ben ik daar een supporter van. Maar onderzoek moet wel met beleid gebeuren. Ze moeten niet als een olifant door de porseleinkast stampen. Het moet niet zo zijn dat ze elke keer per 1 januari iets gaan invoeren als ze wat hebben gevonden. De onderzoeksresultaten horen eerst op tafel te worden gegooid voordat ze iets invoeren. Ik heb het idee dat ze paarden vaak met koeien vergelijken. De laatste jaren zijn we te ver uitgeschoten met genoomonderzoek en indexen, en we hadden niet tegen kunnen houden dat er nog een reeks aan fokwaardes zouden komen. Voor mijn gevoel verliezen we dan een beetje het hart van de fokkerij. Ik ben meer van de praktijk. Heel zwart-wit gezegd zie ik meer winst liggen in het verbeteren van het selectiesysteem door met andere stamboeken te overleggen die procentueelgewijs betere springpaarden fokken dan het KWPN en te kijken naar het selectiesysteem dat zij hanteren.


Van: Nico

Nico Schulpen, rijpaardenfokker, KWPNen KNHS-jury en docent Paardenhouderij

Het beleid van de laatste jaren was onvoldoende succesvol, om dit beleid aan één persoon toe te schrijven is erg kort door de bocht. Het te voeren beleid wordt mede geïnitieerd door de diverse gremia binnen het KWPN. Het bestuur, ledenraad en vervolgens de leden dienen instemming te verlenen. De doelstelling van het KWPN is helder geformuleerd, echter de laatste jaren is het streven naar het allerhoogste niveau naar de achtergrond verdrongen en blijkt dat het KWPN de beste springpaarden heeft tussen 1,45 m en 1,55 m. De top wordt onvoldoende behaald. De fokkerij dient gebruik te maken van de verschillende fokkerijtools, waaronder indexen. Het creëren hiervan mag niet leidend worden voor het te voeren beleid. De laatste jaren zijn bijzaken tot hoofdzaak verworden. De keuze om de splitsing tussen dressuur- en springpaardenfokkerij door te voeren was een grote stap voorwaarts richting het fokdoel; de internationale topsport. Inmiddels zijn teveel zijwegen die op de hoofdweg lijken. Het huidige selectiebeleid levert niet de gewenste resultaten op. Het doel om paarden te fokken die internationaal op het hoogste niveau kunnen presteren vraagt een beleid dat op dit internationale niveau gericht is. Het huidige beleid is vooral intern gericht. De huidige situatie biedt de kans om het beleid te heroriënteren en opnieuw toekomst-proof te maken!

Deze Info@ verscheen woensdag 25 juli in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN moet foktechnisch nieuwe weg inslaanLees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moet het KWPN foktechnisch een nieuwe weg inslaan?

  • Gerrit Bras

    Johan Knaap heeft het als wetenschapper met de introduktie van dna gegevens goed gedaan. Er wordt wel eens wat schamper over gedaan in de conservatieve paardenwereld maar het is niet verstandig om dingen die je weet te negeren.Het werkt gewoon.Miin ervaringen met hem zijn dat hij regeerde met ijzeren hand en niet zo hield van tegenspraak wat de openheid en nieuwe ontwikkelingen blokkeerde. Ook de benoemingen kwamen veelal uit de zelfde hoek. Dus een frisse wind door het kwpn is best een goede zaak om er weer een leidend stamboek van te maken. Je zal iemand moeten zoeken met een genetische achtergrond die niet veel emotie heeft bij de paardenfokkerij en gewoon naar de keiharde cijfers kijkt en niet alles wat hem niet goed uitkomt probeert te verdoezelen. Nog niet zo eenvoudig.

  • Marian Raven

    Dna onderzoek om erfelijke ziektes te voorkomen lijken mij een goede zaak. Dna onderzoek om bepaalde prestaties ‘er in te fokken’ zou nog wel eens voor een versmalling van het genenpakket kunnen zorgen. Niet helemaal goed om gezonde paarden te blijven houden? Ik ben geen expert, maar ben hier wel huiverig voor. Bovendien vind ik het veel te leuk om nu al na te denken waar ik mijn merrie volgend jaar mee ga dekken, hengsten te bekijken en bloedlijnen uit te pluizen. Ga me die lol niet laten ontnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.