Ga naar hoofdinhoud

Moet er een limiet aan aantal starts van paarden in topwedstrijden komen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Ivo Campagne (eigenaar stoeterij van Stoeterij Sterrehof), Rob Ehrens (bondscoach springen), Jan Greve (paardenarts)
Springpaarden vliegen de hele wereld over en verschijnen soms meerdere weekenden achter elkaar aan de start van grote wedstrijden. Ruiters en eigenaren kunnen daar veel geld verdienen en raken soms in verleiding om het uiterste te vragen van hun paarden. Global Champions Tour, Furusiyya-competitie, grote internationale kampioenschappen… Wordt het niet eens tijd voor een limiet aan het aantal starts van paarden in topwedstrijden?


Van: Ivo
opi1 info foto1 Ivo Campagne (midden) (Large)
Ik heb eens gekeken naar onze eigen veestapel en ik wil ten eerste zeggen dat ik geen voorstander ben van teveel regelgeving. Je ziet nu al teveel dat overheden zich met onze sport gaan bemoeien. Als ik rondkijk op de wedstrijden waar ik kom zie ik dat het allemaal echte vakmensen zijn die weten wat ze doen en op hun eigen stal het management goed voor elkaar hebben. Om topprestaties te leveren moet een paard natuurlijk gezond zijn en onze eigen paarden staan onder streng toezicht van de veearts en krijgen wekelijks een controle. Ze zijn allemaal in topconditie en ik weet dat het bij de andere grote jongens in de springwereld hetzelfde is. Ik zie dan ook geen reden om het aantal starts aan banden te leggen.
Blessures zijn niet te voorkomen. Onze paarden lopen tussen de twintig en dertig concoursen per jaar. Dat zijn er helemaal niet zoveel. Bij ons heeft Sterrehof’s Opium veruit het meeste moeten werken en die loopt niet meer dan 25 concoursen per jaar, zonder enige blessuretijd. Op zo’n concours zijn het ook maar twee rondes waarin hij start, dus dat valt allemaal heel erg mee. Ik zie daarom het nut niet in van een limiet.


opi1- Info foto2 Rob Ehrens, portret (Large)Van: Rob
Wij houden met de ruiters bij hoe vaak ze een paard uitbrengen op wedstrijd en ik merk dat de ruiters die zich niet laten leiden vroeg of laat in de problemen komen. Bij ons gaat het in 95 procent van de gevallen goed, de paarden lopen prima. Maar bij internationale ruiters zie ik wel vaak dat ze altijd hetzelfde paard bij zich hebben en dan een langere tijd een ander paard, vanwege een blessure. Onze paarden gaan twee keer per maand mee op wedstrijd en lopen dan bijvoorbeeld een kleine rubriek en de grote prijs. Of ze doen mee aan de landenwedstrijd en voor de grote prijs neemt de ruiter een ander paard. Vaak krijgen ze nog een time-out waarin ze twee weken rust hebben.
Internationaal gezien zou het voor de FEI misschien iets zijn om te overwegen, maar het is moeilijk. Als je in een maand maar twee keer mag starten en je rijdt allebei de wedstrijden niet genoeg, waardoor je je niet kun kwalificeren, is dat ook vervelend. Daarbij kom je als je je paard niet goed behandelt toch in de problemen, hardlopers zijn doodlopers.


opi1 info foto3 jan greve (Large)Van: Jan
‘De wereld over vliegen’ klinkt dramatischer dan het is. Vliegen is comfortabeler voor een paard dan vervoer over de weg. Niemand is er meer bij gebaat dan de eigenaar of ruiter zelf om zijn goede paard bewust en weloverwogen in te zetten. Roofbouw plegen, waar hier op wordt doelt, werkt averechts voor paard en eigenaar. Hoe groter het prijzengeld, des te zuiniger men met zijn paard omgaat. Een nieuw paard ligt niet voor het oprapen. Dat de goede paarden steeds duurder worden komt door de oude wet van vraag en aanbod. Bovendien is niet ieder paard hetzelfde, de één is beter bij vaker springen, terwijl de ander liever één keer per maand op concours gaat. Volgens mij werkt een voorgeschreven keurslijf eerder als een dwangbuis.

Deze Info@ verscheen woensdag 28 mei in De Paardenkrant

Read the English version of this Info@ here


Poll

Er moet een limiet aan het aantal starts van paarden in topwedstrijden komen Lees meer

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet er een limiet aan aantal starts van paarden in topwedstrijden komen?

  • jos wouters

    Nee. er moet geen limiet komen.Waarvan komt deze vraag.Mijn inziens vlieg je als sporter de wereld rond,om aan veel evenementen deel te nemen als jij je goed voelt en het aankan.
    Bij de paarden geldt hetzelfde,ziet een begeleider of eigenaar of ruiter dat zijn paard in conditie achter uit gaat ,dan zal hij keuzes maken.Het lijkt mij ,om onze dure paarden toch te behoeden voor blessure s en niet kapot te rijden.Ja al is de hoofdprijs nog zo groot ,maar als mijn paard ,of ruiter niet 100% in orde zijn ,zal ik niet kunnen presteren.En als we kijken hoeveel oudere paarden toch op hoog niveau starten en ook regelmatig ,betekend dit alleen respect hoe men hiermee omgaat.Ik ben alle drie de commentaren dan ook eens ,dat er geen limiet moet en mag komen,want dit kan je ook benadelen zoals Rob ook toelicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.