Ga naar hoofdinhoud

Mag regionale titel alleen vergeven worden aan iemand uit de regio?

Van: De Paardenkrant
Aan: Loucky Hagens-Groosman (fokker, voorzitter KWPN regio Zeeland, Paul van Rijswijk (trainer, fokker), Monique Peutz (amazone, jurylid)
Deze zomer kon een merrie op de KWPN-keuring in Limburg niet provinciaal kampioen worden omdat haar eigenaar niet in Limburg woont. De sport stelt zich bij het toekennen van provinciale titels veel soepeler op dan de fokkerij, want tegelijkertijd werden amazones Gronings kampioen hoewel ze niet in deze provincie wonen. Hoe moeten we nu omgaan met de strijd om de provinciale titels? Moeten we daar niet moeilijk over doen, of heeft een regionale titel alleen betekenis als daarvoor strikte criteria gelden?


opi1- Info@ Louky Hagens midden Van: Loucky
Dit onderwerp hebben wij in de bestuursvergadering van het KWPN regio Zeeland al uitgebreid besproken. We hebben namelijk vorig jaar in Zeeland met een vergelijkbare situatie te maken gehad. Toen hadden we een inzending uit België.
De Belgische deelnemer is toen wel rubriekswinnaar geworden, maar werd geen provinciaal kampioen. Dit jaar hebben wij heel erg duidelijk op het inschrijvingsformulier vermeld dat inzendingen van buiten de provincie geen provinciaal kampioen kunnen worden. Omdat het van tevoren duidelijk is aangegeven kan iedereen hier nu rekening mee houden.
We hebben goed rondgevraagd over deze maatregel. Iedereen heeft ermee ingestemd en was het er volledig mee eens. Inzendingen van buiten de provincie kunnen wel deelnemen, en zelfs rubriekswinnaar worden, maar niet de titel provinciaal kampioen mee naar huis nemen.
In de regio Zeeland kun je dus enkel Zeeuws kampioen worden als je woonachtig bent in de provincie Zeeland. Deze afspraak is ook genomen in overleg met de regiobesturen van de zuidelijke provincies: Brabant en Limburg, die immers ook grenzen aan België c.q. Duitsland.


opi1- Info@ Paul v Rijswijk rechts - Aniek, Amerette en Paul -Van: Paul
Volgens mij is het in de fokkerij altijd al zo geweest dat wanneer je niet uit de provincie komt, je ook niet de regionale titel van die provincie kunt winnen. En dat lijkt mij ook erg vanzelfsprekend. Iedereen kan gewoon in zijn eigen provincie deelnemen.
Wanneer iemand uitwijkt naar een andere provincie, omdat ze daar van horen zeggen soepeler jureren of een makkelijkere commissie hebben, vind ik dat flauwekul. Brabant is bijvoorbeeld een heel sterke provincie wat betreft de dressuurpaarden, maar dat moet men er niet toe zetten om in een andere provincie te willen deelnemen.


Hoofddorp. NK Dressuur Finale van de KNHS Kampioenschappen lichte tour.Van: Monique
Bij het KWPN doet men dit al jaren op deze wijze en dit is algemeen bekend en deze regel werkt naar ieders tevredenheid. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is bij deelname aan een keuring.
Dit zou voor de sport ook zo moeten zijn, want regionale kampioenschappen heten niet voor niets regionale kampioenschappen. Deze kampioenschappen zijn dan ook bedoeld voor ruiters uit de regio. Ruiters die het hele seizoen al druk aan het trainen zijn.
Ze rijden het hele seizoen al veel regionale wedstrijden en komen daar hun concurrenten geregeld tegen. Ze weten wie ze al eens eerder verslagen hebben en wie de gevaarlijke concurrenten zijn. Voor zo’n kampioenschap weten ze al enigszins waar ze staan, wie ze kunnen verwachten en hoe hun kansen zijn.
Een regionaal kampioenschap is voor veel ruiters het hoogst haalbare. Ze leven er ook echt naartoe. De kers op de taart is een eventuele afvaardiging naar de Hippiade. Daar blijkt uiteindelijk echt wie de allerbesten zijn.

Deze Info@ verscheen woensdag 24 juli 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Regionale titel mag alleen vergeven worden aan iemand uit de regio Lees meer

Laden ... Laden ...

8 reacties op “Mag regionale titel alleen vergeven worden aan iemand uit de regio?

 • Els Pouw

  Goedendag,
  Soms blijft het lastig als je in een grensgemeente woont. Wij wonen in de provincie noord-holland, maar vallen met de knhs onder de provincie utrecht. Ik ben een tijd lid geweest van een vereniging in noord-holland omdat in utrecht alle selectie en regio-wedstrijden op zaterdag gehouden werden. Wij hebben een winkel en ik moet daarom altijd op zaterdag werken, omdat andere mensen dan weekend willen. In noord-holland waren de wedstrijden altijd op zondag, dus dan kon ik ook gewoon meedoen.
  Zo kan het natuurlijk ook zijn dat je paard in een andere provincie staat als waar jij woont en dat dat de reden is waarom je daar lid bent geworden.
  Maar ja ben je verhuisd en blijf je maar lid omdat je minder concurrentie hebt dan in je nieuwe provincie, dan wordt het weer een ander verhaal naar mijn idee. Want in utrecht heb je geen selectiewedstrijden voor de regiokampioenschappen en in brabant enzo wel.
  Woon je binnen een gebied van een x aantal kilometer rond de provincie dan is het denk ik wel geoorloofd, maar woon je ver daarbuiten dan moet je gewoon meedoen in je eigen regio.

 • Roland Hitze

  Ja Els, hier een soort gelijk geval, ik woon in het Groningse Stadskanaal, maar omdat mijn plaatselijke rijvereniging (oooooit lang geleden) is opgericht in Nieuw-Buinen, rijden alle leden daardoor onder de Drentse vlag. Ik heb dan ook al geregeld de vraag, waarom ik voor Drenthe rijdt, moeten toelichten! 😉

 • K de Boer

  Provinciaal, houdt volgens mij in leden van die provincie. Als je in het grensgebied woont kan dat inderdaad vragen oproepen. Men zou een km. zone kunnen instellen. Zo maar een suggestie hoor. Wat niet klopt is dat personen van 2 of meer provincies verderop het halve land doorreizen om die ticket voor het NK te bemachtigen. Je krijgt een scheef beeld met de verdeelsleutel die de KNHS hanteert. Het noorden krijgt al niet zoveel tickets voor het NK en als die dan weggepikt worden door een andere provinvie is dat wel heel zuur voor betreffende regio. Op deze manier kunnen er dus uit betreffende provincie geen afvaardigingen zijn die naar het NK mogen.Misschien zijn er zwakkere regio’s, maar ook die ruiters willen wel eens in Ermelo rijden. Dit is misschien de enigste kans om daar uberhaupt een keer te starten.Ik zou zeggen ben je goed dan redt je het ook in eigen regio, misschien niet als de kampioen maar als 3 of 6e van de lijst. Aan de ruiters die dit doen zou ik zeggen “je kunt het hele jaar in Groningen en Friesland starten, maar Provinciale Kampioenschappen rij je thuis”.

 • Marian Raven

  Iedereen die lid is van een vereniging buiten de provincie waar hij woont zal daar een goede reden voor hebben; laat mij nou zo naïef zijn om te denken dat concurrentie tijdens de regionale kampioenschappen toch niet de hoofdreden is. Mocht dat zo zijn, dan heb je op de nationale kampioenschppen niets te zoeken; daar is nog veel meer concurrentie.
  Al zou je geen regionaal kampioen kunnen worden, nou en? Als je je maar wel kunt selecteren voor de nationale kampioenschappen, als je goed genoeg bent.
  Ook ik rijdt buiten mijn provincie, bij een club waar ik mij thuis voel, met goede instructie, een goede accomodatie en een goede sfeer. Ik rijd ook mee met het clubkampioenschap, omdat ik het leuk vind om voor de club uit te komen. Heb nog nooit nagedacht over provinciegrenzen.

 • maarten dijkerman

  Roland.
  Inderdaad,zo kon het gebeuren dat het volgende persbericht kon ontstaan nogal wat jaren geleden:
  De in emmeloord (n.o.p.) woonachtige maarten dijkerman uitkomend voor de rijvereniging staphorst (overijsel maar hippisch vallend onder de provincie drenthe) heeft zich op de drenthsche kampioenschappen in stadskanaal (groningen maar hippisch vallend onder drenthe) geplaatst voor de nationale kampioenschappen in ermelo.

 • John Maarse

  Bij het KWPN is geen discussie over de provinciale kampioenen daar is “woonachtig in de provincie” doorslaggevend maar bij de KNHS (Lees NKB en KNF) is van oudsher de vereniging zeer belangrijk en bepalend. Nog steeds worden op veel van origine landelijke concoursen de vereniging van de ruiters nog steeds benoemd en lijkt belangrijker te zijn dan bv de afstamming van het paard. De vestiging plaats van de vereniging waarvan men lid is is dus bepalend voor welke provincie men rijdt. Zo zijn er verschillende ruiters/amazones die over de grens wonen in België en Nederlander zijn, lid zijn van een Nederlandse vereniging en voor Nederland uitkomen. Zouden deze ruiters dan ook niet meer voor Nederland uit mogen komen. Hoeveel Buitenlandse ruiters zijn niet in een ander land woonachtig, mogen die dan niet meer voor hun land uitkomen. Het is zeer duidelijk (op misschien een enkele vereniging na) als de vestigingsplaats van de vereniging wordt aangehouden. Grijze gebieden als kilometerzones rondom een provincie roept alleen maar meer discussie op. Regio bestuur Noord Holland wil geen Noord Hollands parcoursbouwer voor de regiokampioenschappen, maar wat nu als de parcoursbouwer woonachtig is in Noord Holland maar lid is in Utrecht. Met de duidelijke regels van nu is daar geen discussie over.
  Een provincie krijgt een aantal startplaatsen voor het NK toebedeeld naar het aantal startkaart houders in de betreffende klasse. De “buitenlandse” ruiters tellen dus ook mee voor het bepalen van het aantal afvaardigingen. Behalve Klasse ZZ springen waar 1 op 4 van de starlijst wordt afgevaardigd. Kan dus ook net zo goed voordelig uitvallen als er een ruiter bijkomt. Ik denk dat een betere regeling zou zijn als van de starlijst een bepaald deel door mag naar Ermelo en niet gerekend naar het aantal startkaarthouders in een bepaalde klasse. In bepaalde provincies zijn er veel grote stallen en veel Internationale ruiters. Deze ruiters zullen niet meer op een basis kampioenschap starten maar worden met hun jonge paarden wel meegerekend voor het aantal afvaardigingen vanuit deze provincies. Zo kan het zijn dat, in verhouding tot het aantal starts in een klasse, in deze “grote” provincie’s ten opzichte van het aantal daadwerkelijke gestarte deelnemers, juist meer combinaties worden afgevaardigd dan in kleine provincie’s. Discussie zal er altijd blijven maar duidelijkheid zonder uitzonderingsregels lijkt mij het beste.

 • Jos

  Hoera een Europa………..

 • Bettine

  En dan krijg je weer de discussie; waar kijk je naar?
  In het huidige geval bij het KWPN de woonplaats van de eigenaar. De KNHS kijkt naar de verenigingsplaats. Andere optie zou nog zijn te kijken naar waar de paarden gestald zijn.

  Mijn paarden zijn gestald in een andere provincie als waar ik woonachtig ben.
  Ik woon in Zuid-Holland, de paarden staan in Gelderland.
  Wanneer ik dan alleen selecties/keuringen/kampioenschappen zou mogen meedoen in de provincie waarin ik zelf woonachtig ben wordt het een aardig heen en weer gesleep. Dat zou betekenen dat ik een kleine 500 km zou moeten rijden (huis-stal-wedstrijd/keuring-stal-huis) om aan 1 simpel kringwedstrijdje mee te doen. Dat gaat me toch echt te ver. Daarom start ik altijd in Gelderland en (grensregio) Utrecht en ik was ook niet van plan dat te veranderen. Wanneer zo een regel doorgevoerd zou worden ook bij de KNHS wordt het voor iemand als mij nauwelijks haalbaar om nog selectiewedstrijden en kampioenschappen te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.