Ga naar hoofdinhoud

Medaillekansen

van: De Paardenkrant
aan: Maarten van der Heijden, IJsbrand Chardon, Petra van de Sande

Nederland heeft op de laatste edities van de Olympische Spelen verhoudingsgewijs veel eremetaal gewonnen. De vooruitzichten voor Londen lijken veel minder positief. De Nederlandse teams zijn onder meer door verkoop van toppaarden verzwakt en de buitenlandse concurrenten zijn zo sterk dat zij zelfs zonder onze ex-toppers Simon en Totilas tot de favorieten behoren. Zijn jullie ook somber gestemd, of zien jullie wel degelijk medaillekansen?


Maarten van der Heijden
Maarten van der Heijden

Van: Maarten
Aan: allen

Wij zijn zeker niet somber gestemd. Er is ook geen hallelujastemming, zoals toen we naar Kentucky gingen, maar we maken zeker kans op medailles. Bij de dressuur lijken Engeland en Duitsland de grootste kansen te hebben, maar er gebeuren vaak vreemde dingen op de Olympische Spelen. We gokken op brons in de landenwedstrijd. De paarden zijn goed in vorm en er is uiteraard hoop op een individuele medaille voor Adelinde.
Het springen vind ik moeilijker te voorspellen, dat gaat vaak om de vorm van de dag. Ik denk wel dat we een sterk team hebben. Maar of de balk net wel of net niet blijft liggen hangt allemaal van het moment af. We hebben voor het eerst in twintig jaar een team voor de eventing en daar zijn we ongelooflijk trots op. Alleen zijn wij maar met drie man en andere landen met vijf, dus wij hebben geen wegstreepresultaat. Voorlopig is het al een hele mooie prestatie dat we er staan. Er is ook veel geïnvesteerd in bijvoorbeeld de dressuurlessen van Anky en springtraining bij Rob Ehrens en Sven Harmsen. Een top acht-klassering moet erin zitten.

 

 


IJsbrand Chardon
IJsbrand Chardon. Foto Lonneke Ruesink

Van: IJsbrand
Aan: allen

Ik denk dat het dressuurteam de meeste kans maakt. Voor eventing is Elaine Pen een veelbelovende amazone. Zij is onbevangen en als ze rijdt zoals ze kan, dan kan ze een goede klassering neerzetten. Ik hoop dat ze met het team bij de beste acht komen. Als dat niet lukt dan is de missie niet echt geslaagd.
Dressuur is andere koek. Ik denk dat Engeland en Duitsland net een maatje te groot zijn voor ons, maar het zou me tegenvallen als de bronzen medaille niet gehaald wordt. Individueel hoop ik op een plak voor Adelinde. Het nadeel voor haar is dat ze weinig wedstrijdritme heeft gehad door een blessure. Als zij er volledig in had gezeten had zij echt goud kunnen halen. Nu ben ik bang dat er kleine storingen optreden door gebrek aan ritme wat haar het goud kan kosten.
Met springen is het altijd lastig. Op het moment dat ze kansloos lijken kunnen ze toch ineens winnen. Ik denk dat Frankrijk en Engeland een heel sterk team hebben. Het zou me positief verrassen als we een medaille halen. We hebben jonge paarden en ruiters die voor het eerst Olympische Spelen rijden en het is overweldigend daar.

 

 


Petra van de Sande
Petra van de Sande

Van: Petra
Aan: allen

Ik denk dat we wel degelijk medaillekansen hebben. Het zal niet makkelijk worden, maar het is niet uitgesloten. Het para-equestrian team is enorm sterk. Wij zouden een medaille kunnen winnen. Het valide dressuurteam is in mijn ogen minder sterk dan bijvoorbeeld Engeland of Duitsland. Maar je weet het nooit. Paarden en ruiters kunnen boven zichzelf uitstijgen op de Spelen. Jeroen Dubbeldam was ook geen favoriet in Sydney en won toch goud. Misschien is een underdogpositie juist wel een goed uitgangspunt. Een favorietenrol brengt meer druk met zich mee en daar kan niet iedereen mee omgaan. Niks is zeker, maar als ze blijven knokken is de strijd nog niet gestreden. Ik hoop vooral dat de wereld kan genieten van topsport en dat de beste gaat winnen.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 31 juli 2012 in De Paardenkrant


Poll

De Nederlandse paardensporters nemen in ieder geval één gouden medaille mee naar huis vanuit Londen. Lees meer<

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Medaillekansen

 • [email protected]

  Van oudsher is de Olympische Gedachte gebaseerd op vrede en wapenstilstand tijdens de Spelen.Dus het is wel heel bijzonder en eervol als je daar aan mee mag doen.Laten we deze mooie gedachte in ere houden en in de eerste plaats genieten van de paarden en hun ruiters die voor het hoogst haalbare gaan en het uiterste van zichzelf verlangen op een eervole wijze die respect afdwingt…
  De pracht van het adelijke paard ,die al zijn Schwung,kracht.werklust,dynamiek en athletische kunsten kan uitvoeren onder en met de juiste ruiter.De combinatie waarbij je een brok in de keel krijgt ….
  Ze bestaan en we gaan het zien!
  🙂

 • iemand

  Helemaal met bovenstaande eens! Laten we gewoon genieten van mooie sport,soms is niet alles in medailles uit te drukken. (maar de ruiters en amazones gaan er echt wel wat mee brengen hoor.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.