Ga naar hoofdinhoud

Heeft de moderne eventingsport alle veiligheidsmaatregelen genomen?

Foto De Paardenkrant

Van: De Paardenkrant
Aan: Martin Lips (bondscoach eventing), Alice Naber-Lozeman (internationaal eventingamazone), Robert Zandstra (voorzitter Military Boekelo)
Lange tijd leek het dat er de afgelopen jaren in de eventingsport voldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Maar de dood van twee eventingruiters op één dag op wedstrijden in Duitsland en Groot-Brittannië werpt de vraag op: hebben we wel genoeg gedaan om deze riskante tak van paardensport op een verantwoorde manier te laten plaatsvinden?


opi1-info@-foto 1 Martin LipsVan: Martin
Ik denk dat we er met z’n allen alles aan doen om onnodige risico’s in de eventingsport te voorkomen. Organisatoren, parcoursbouwers, trainers en coaches laten geen enkele kans onbenut om de sport zo veilig mogelijk te maken. We hebben tegenwoordig breekbomen en veiligheidspennen en in Zweden is er een nieuw systeem in ontwikkeling. Voor ruiters zijn er de air jackets. Heel belangrijk zijn ook de aanpassingen die parcoursbouwers hebben doorgevoerd: smalle hindernissen, waardoor combinaties er langs schieten in plaats van ten val komen.
Op de terugweg van Luhmühlen stond ik bij Deventer in de file. Bij een eenzijdig ongeval was een auto de vangrail in geschoten. In het verkeer is ook alles gedaan om ongelukken te voorkomen. Toch overlijden er nog steeds mensen in het verkeer. In Luhmühlen was er niks mis met die hindernis. De ruiter zal een foutje hebben gemaakt. Dat is in- en intriest. Maar het kán gebeuren.


opi1-info@-foto 2 Alice Naber, portret (2)Van: Alice
Hoe vreselijk het ook is wat er afgelopen weekend is gebeurd, ik denk toch dat de sport heeft gedaan wat moest om de veiligheid te bevorderen. Er is veel gebeurd, variërend van breekpennen, breekbomen en veel strengere kwalificatie-eisen (waardoor ruiters voldoende ervaring opdoen voordat ze promoveren naar een zwaardere klasse) tot ‘stopping points’ die de organisatie in staat stellen om combinaties uit de wedstrijd te halen.
Alles is gedaan om de veiligheid te verbeteren. Maar wat kun je doen om de inschattingsfout van een ruiter te voorkomen? Benjamin Winter was een heel getalenteerde ruiter. Hij was in Luhmühlen met zijn eerste paard al foutloos en binnen de tijd gefinisht. Hij zat in de flow. Maar in plaats van zijn paard op te zetten voor de hindernis, liet hij ‘m lang worden en toen werd de afstand te dicht. Hoe voorkom je dat? Benjamin was één van de beste jonge ruiters van Duitsland en zijn paarden kwamen fit en goed getraind aan de start. Ik vrees dat we inschattingsfouten van ruiters nooit kunnen voorkomen.


opi1-info@-foto 3 Robert ZandstraVan: Robert
Het is een continu proces om te investeren in de veiligheid van de sport. Als Military Boekelo zijn we daar al vele jaren mee bezig. Alles is er bij ons op gericht dat de sport zo goed en zo veilig mogelijk plaatsvindt. Dit geldt niet alleen voor onze organisatie, veiligheid staat bij alle internationale evenementen hoog op de agenda. In de week van onze wedstrijd kijkt niet alleen de technisch gedelegeerde van de FEI naar de cross en de hindernissen, wij willen ook van de ruiters en alle andere betrokkenen horen wat ze ervan vinden, wat eventueel beter kan.
Ik heb niet het gevoel dat de eventingsport iets heeft nagelaten. Maar als je me vraagt: is alles dik in orde, dan zeg ik: we moeten altijd open staan voor innovatie, voor nieuwe ideeën om de sport nog beter en veiliger te maken.
Heel belangrijk is om goede analyses te maken. Een ongeluk betekent niet automatisch dat er iets niet deugde. Maar als er iets mis is gegaan, moet je goed kijken wat dat precies is geweest. En wat je daar van kunt leren. Ik was afgelopen week in Luhmühlen onder de indruk van de manier waarop de sport daar werd bedreven. Ongelukken kunnen op alle niveaus en in alle sectoren van de samenleving plaatsvinden. Afgelopen weekeinde zagen we maar weer eens dat een ongelukkige samenloop van omstandigheden grote gevolgen kan hebben.

Read the English version here


Poll

Moderne eventingsport heeft alle veiligheidsmaatregelen genomen Lees meer

Laden ... Laden ...

6 reacties op “Heeft de moderne eventingsport alle veiligheidsmaatregelen genomen?

 • Rita Hermans

  Allereerst: het is erg triest wat er afgelopen weekend is gebeurt, voor de nabestaanden en de eventing sport in het algemeen. Ik ben er van overtuigd dat er (zeker op dit wedstrijd niveau) alles is gedaan om deze wedstrijd zo veilig mogelijk te maken. Menselijke (of van je paard) inschattingsfouten zijn volgens mij nooit helemaal te voorkomen. Ik ben en blijf, als moeder van een eventing rijdende dochter,een grote liefhebster van de eventing sport. Ik ga nu misschien een domme vraag stellen, maar kan het ook zo zijn dat de te rijden tijd te krap staat en ruiters daardoor grotere risico’s gaan nemen? Ik snap dat er een moeilijkheids graad/factor in een 3/4 sterren wedstrijd moet zitten, maar ruiter en paard heelhuids aan de finish zien komen is volgens mij het allerbelangrijkste ook op dit niveau. Gezond verstand van een ruiter is hierbij ook niet onbelangrijk.

 • Brekelmans

  Met alle respect voor de redactie maar zowel de meningen van insiders als de poll zijn van generlei waarde. Het is zoiets als ” de slager keurt zijn eigen vlees” en dat is altijd goed.
  Zolang insiders niet de hand in eigen boezem steken en bereid zijn naar de mening van outsiders te luisteren dan verandert er nooit iets. Elk slachtoffer is er een teveel en ook elk paard wat het loodje legt. De military is ontstaan in het leger. Daar moesten ruiter en paard door- en over alles heen waarbij helaas duizenden het leven lieten. De militair had geen keus en het paard nog minder.
  De condoléances van de afgelopen dagen zijn banaal en verwerpelijk. De vergelijkingen met slachtoffers van andere ongevallen zijn ongepast en verwerpelijk. Helaas heeft voor mij de military niets met paardesport van doen maar alles met macho-gedrag en kicken ten koste van het onschuldige paard wat wordt gedagradeert tot sporttoestel. Bij de dood van ruiter of paard is er maar één schuldige en dat is de ruiter zelf! Het is de hoogste tijd dat daar over nagedacht wordt. Als er niets verandert zal de military snel tot het verleden behoren. Als er morgen internationaal een petitie start dan is het snel voorbij.

 • Rita Hermans

  Hr/mevr. Brekelmans. Vanzelfsprekend mag ieder zijn eigen mening hebben. Maar ik vind condoleances nooit banaal en verwerpelijk. Alle dieren horen frank en vrij rond te huppelen, paarden in grote groene weides. Dus..geen paardensport meer. Want welke tak van de paardensport je ook neemt, het is altijd de mens die bepaalt. Gelukkig zijn er ook een hoop paarden eigenaren, ruiters, fokkers enz. die het beste met hun dieren voorhebben. Die vertrouwen in hun dieren hebben en de dieren in hen. Zonder wederzijds vertrouwen kun je volgens mij geen military rijden. Ik spreek nu voor mezelf: als ik ons paard een hele week laat dressuren, vind hij het na een paar dagen niet echt leuk meer (hier komen ook blessures bij voor), springen vind hij iets interessanter, maar crossen… daar word hij blij van, oortjes erop, hoofd in de lucht en met een blik van “laat die hindernissen maar komen”. Dan hebben wij pas een blij paard. En dit is niet iets wat wij willen zien of onszelf wijsmaken, maar je kent op den duur het gedrag van je paard. Wat bedoelt u precies met de mening van een outsider, zijn dat outsiders met verstand van zaken of alleen maar met een mening?

 • Brekelmans

  Mevrouw Hermans, Zowel van outsiders met kennis van zaken en verstand als van outsiders met alleen een mening is het altijd interessant hun visie te vernemen.
  U kaart ook de spring- en dressuursport aan. Daarvoor geldt hetzelfde als voor de military.
  Paardrijden wordt niet meer in alle geledingen van de maatschappij geaccepteerd en derhalve moet je daar heel zorgvuldig mee omspringen en proberen te voorkomen dat er argumenten voor handen zijn die aangegrepen kunnen worden door de milieu- en dierenactivisten. Deze activisten hebben het ook voor elkaar gekregen dat er in heel veel landen geen dieren meer in het circus meer op mogen treden.
  Als ze zich in de toekomst op de paardensport gaan storten dan is het snel gebeurd. Daarom moet bijvoorbeeld de rollkür vandaag nog worden verboden door de FEI. Afgelopen jaar zijn er 12 top spring- en dressuurpaarden gestorven.De dopingaanpak is veel te soft. etc, etc. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit kun je niet afdoen dat dit risico´s zijn die bij de sport horen. Want met dit soort opmerkingen wordt je dan vervolgens om de oren geslaan. De condoléances vind ik banaal omdat ze even terloops gemeld worden en vervolgens wordt er gewoon weer overgegaan tot de orde van de dag. Men wil er gewoon niet even bij stil staan en over nadenken. En dat is verwerpelijk en onacceptabel.

 • tony v

  Mevrouw Brekelmans wat kom jij verzuurd over tegenover jouw negatief verhaal zijn er duizenden mensen die hun paard super verzorgen en alles eraan doen om hun paard happy te houden .

 • Huub

  Als paardensport moet je de verantwoordelijkheid op meerdere niveaus pakken. Het eerste niveau is optimale veiligheid binnen de bestaande kaders van die sportdiscipline, en daar gaan de reacties van Martin, Alice en Robert op in. Als de experts vinden dat echt alles gedaan is om de veiligheid te optimaliseren, en toch zijn er twee dodelijke slachtoffers in 2 wedstrijden op hoog niveau, moet je je in ieder geval kritisch afvragen of de sport (in de huidige opzet) vanuit mens, paard, en maatschappij gezien wel veilig genoeg is om acceptabel zijn. Ruiterfouten zullen er altijd en regelmatig zijn, maar mogen niet met een te hoog risico op foute afloop gepaard gaan. De vergelijking met verkeer gaat mank, want daar gaat het procentueel gezien om veel minder slachtoffers bij de mensen die op 1 dag op de weg zijn. Uiteraard moet je ook eventing niet op 1 dag beoordelen, maar bijvoorbeeld over alle wedstrijden op een bepaald niveau in 1 jaar. Verder zijn dodelijke ongevallen vaak gekoppeld aan een rotational fall, en die zullen er altijd zijn zolang een object bij botsing de onderkant van het paard in een fractie van een seconde tot bijna stilstand brengt. Daar lijkt echt een betere oplossing of aanpassing noodzakelijk om het draagvlak binnen en buiten de paardensport groot genoeg te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook