Ga naar hoofdinhoud

Moet het moederrapport een andere insteek krijgen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Joris De Brabander, Gertjan van Olst, Bert Poppelaars

Het moederrapport van nieuw in te schrijven hengsten werpt regelmatig vragen op. Zo werd onlangs een hengst ingeschreven uit een moeder waarvan eerder een zoon werd geweigerd omwille van het moederrapport. Maar waarom is dat rapport nog steeds zo’n belangrijk onderdeel van de selectie? Het is toch niet meer dan een fenotypische beschrijving van – meestal – een oudere merrie die al een stel veulens heeft gehad. Wat heb je eraan om te lezen hoe zo’n merrie eruitziet? In de moderne fokkerij is het toch veel zinvoller om te kijken naar wat de moederlijn heeft gepresteerd en heeft voortgebracht?


???????????????????????????????????Van: Joris
Ik hecht weinig belang aan merrierapporten, omdat die meestal worden opgemaakt nadat de hengst al is aangewezen en daarom zo positief mogelijk worden opgesteld. Daar komt nog bij dat dit enkel over het exterieur gaat, terwijl dikwijls alle dingen die men niet kan zien – zeg maar het interieur van een paard – even of nog belangrijker zijn. Een beschrijving van de moeders in alle aspecten door iemand die de moeders van dichtbij kent is misschien meer op zijn plaats!

 

 

 

 


opi1-info2 Gertjan van OlstVan: Gertjan
Ik ben het er inderdaad mee eens dat een moederrapport, met daarin hoofdzakelijk informatie over hoe een (oudere) merrie er op dit moment uitziet, totaal niet relevant is en zelfs behoorlijk afleidt. Alles moet in de juiste context gezien worden. In bijvoorbeeld gevallen van uitersten kun je het hebben over een (oudere) merrie die volop in de sport loopt en via ET haar veulens ter wereld brengt, of een (oudere) merrie die op driejarige leeftijd gescoord is en daarna zelf ieder jaar gedekt is en verder alleen hoofdzakelijk in de wei heeft gelopen. Het spreekt voor zich dat het verschil in het voorkomen bij deze merries groot zal zijn.
Als het gaat om een hengstenmoeder die nog nooit bekeken is (in een enkel geval een veulenboekmerrie of een buitenlandse merrie), dan moet deze merrie natuurlijk wel bekeken worden. Maar voor de meeste merries geldt dat je informatie kunt halen uit de ooit opgemaakte scoringsformulieren. Natuurlijk is het (foktechnisch gezien) veel belangrijker om de nadruk bij de moederrapportage te leggen op wat de moeder(lijn) gebracht en gepresteerd heeft. Want in de huidige moderne fokkerij draait het om prestaties.


Van: Bertopi1-info3 Bert Poppelaars

Wat mij betreft is de beoordeling van de moeder een wezenlijk onderdeel van de informatie die fokkers van een nieuw te keuren hengst moeten hebben. Natuurlijk is de prestatie in de moederlijn het allerbelangrijkst en is wat ons betreft dan ook de eerste voorwaarde waar een jonge hengst aan moet voldoen. Hoe meer informatie bekend is van de prestaties en de exterieurvererving van een hengst en zijn kinderen, hoe minder belangrijk het moederrapport wordt.
Maar van een jonge hengst wil ik toch graag weten hoe zijn moeder gebouwd is, eventueel aangevuld met gegevens over de nafok van zijn moeder. In het verleden hebben we een hengst echt niet gebruikt omdat een volle zus en broer ver onder het gemiddelde scoorden voor zowel sportaanleg als exterieur. Dus wat ons betreft willen we zeker van een jonge hengst zo veel mogelijk informatie hebben, en daar hoort sowieso een exterieurbeoordeling van de moeder bij.

Deze [email protected] verscheen donderdag 12 juni in De Paardenkrant

Read the English version of this article here


Poll

Moederrapport moet andere insteek krijgen Lees meer

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Moet het moederrapport een andere insteek krijgen?

 • Han Coolen

  @Bert..Dus wat ons betreft willen we zeker van een jonge hengst zo veel mogelijk informatie hebben, en daar hoort sowieso een exterieurbeoordeling van de moeder bij.

  Bert heeft het begrepen..!
  Ook ik heb vroeger geleerd als je ging vrijen dat je niet te overhaast plannen moet maken voor de toekomst, alvorens de moeder van die “mooie” meid gezien te hebben..;-)

 • alie wekema

  Ik heb op zich geen moeite met de bezichtiging van de moeder van een hengst die goedgekeurd gaat worden. Waar ik dan wel moeite mee heb is dat door het lezen van haar rapport je nog helemaal geen beeld hebt hoe ze er werkelijk uit ziet. Dan zou je als je het helemaal compleet wilt doen en dat wil het KWPN een foto van de moeder er bij moeten plaatsen. Ik ken namelijk moeders van hengsten die in het rapport behoorlijk goed er mee weg kwamen maar dat ze in het echt helemaal geen aantrekkelijke merries zijn. Ik denk ook dat hoe een moeder er uitziet de hengst grotendeels naar dat beeld fokt. Verder heb ik ook veel meer met de prestaties van de moeder zelf en de prestaties in de complete stamlijn van de hengst. Wij fokten 7 jaar geleden onze 3 merries met Carembar de Muze(EC London). Iedereen raadde ons dat af. Wetende dat hij zelf al veel kwaliteit had toen en dat zijn moeder Tabelle een fantastisch mooie merrie was en ook nog op topniveau sprong hebben wij natuurlijk onze eigen kop gevolgd. En dat is natuurlijk wat iedereen dan ook moet doen, je eigen kop volgen!

 • Gerrit Bras

  De aanname dat een moeder of moederlijn veel zou zeggen over de fokprestaties van zonen is allang achterhaald. Mensen die zich professioneel met het selecteren van vaderdieren bezig houden kijken er niet eens na. De combinatie van vaderdieren plus de eigen prestatie bepalen hoe een mannelijk dier vererft.Voor de vererving van vrouwelijke dieren geldt dat de moederlijn erg belangrijk is. Hengsten als Jazz, Ferro, De Niro, Donnerhall, Cornet Obelensky, Numero Uno en bv. Manno komen uit heel gewone moederlijnen en dit zijn toch niet zulke verkeerde verervers . Lees de moeder rapporten eens na en kijk dan of je iets van die moeder terugziet in de vererving van hun zoon of kijk eens naar de vererving van halfbroers van de zelfde vader of de zelfde moeder. Kijk ook eens op de site over epigenetica en de invloed van het moederdier. De selectie van hengsten op hun moederlijn leidt tot een groot aantal produkten van hengsten die achteraf erg matig fokken en na een jaar uitstel haastig naar het buitenland verkocht worden. Daarom wordt het tijd om niet te selecteren op de moeders maar eens te kijken naar wat modernere methoden.

 • Marian Raven

  Zoveel mogelijk informatie is altijd goed. Elk levend wezen krijgt eigenschappen mee van beide ouders.
  Als ik naar mijn paarden kijk dan zie ik toch echt een aantal eigenschappen, exterieur en gedrag, van de moeder terug.
  Van de hengsten weten we vaak meer dan van de merries en het is al langer gebruikelijk dat de hengsten in de sport lopen. Dat is bij de merries niet vanzelfsprekend.
  Het zou wat mij betreft goed zijn als er inderdaad niet alleen een exterieurrapport van de moeder bij zou zijn, maar ook informatie over prestaties in de sport en een foto. En of er uberhaupt sport bedreven is met de merrie(s) uit de moederlijn. Als dat niet zo is dan kunnen er ook geen prestaties zijn, wat dus niet wil zeggen dat het slechte merries zijn.
  Als de merries wel in de sport hebben gelopen, maar niet hebben gepresteerd, dan zegt dat juist wel weer wat.

 • MJ Kochx

  @Bert, eens met dit standpunt, combinatie van exterieuromschrijving, nafok (met predicaten en sportprestaties), sportprestaties van de merrie zelf, foto van de merrie bij inspectie.
  Zeker bij oudere merries vind ik het ook van belang om te zien hoe ze zich bewaard hebben en daarbij mag zeker meespelen of ze alleen voor de fok gebruikt zijn of ook in de sport zijn ingezet.
  Hoe meer informatie hoe beter zou ik zeggen.
  Ik zou zelfs willen weten of er uit de moederlijn veel veulens op relatief jonge leeftijd gestorven zijn, want ook daar zou een erfelijke factor achter kunnen zitten

 • Nico Schulpen

  Op dit moment wordt de waarde van het moederrapport m.i. overgewaardeerd.
  de relatie moeder hengst is dezelfde als hengst veulen.
  het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat een hengst op basis van één matig veulen uit de fokkerij geweerd wordt.
  Deze situatie bestaat wel op basis van het moederrapport.
  met vriendelijke groet,
  Nico

 • Anke de Vries

  Van een jonge hengst wil ik altijd wel heel graag weten of de moeder bijvoorbeeld recht op haar hoeven stond. Tuurlijk kan ze zelf GP zijn geworden met verschil in de voorvoeten, maar wil ik dan ook fokken met een lijn die ogenschijnlijk geen rechte voeten gaat geven? Ook kenmerken als halslengte, croupeligging, beenstand, aanleg bovenlijnbespiering… ik vind het van belang. Natuurlijk is dat bij een fokmerrie op leeftijd na haar 8ste veulen allemaal niet meer zo mooi strak, maar daar kunnen inspecteurs toch wel doorheen kijken?

  Een exterieurbeschrijving van de moeder vind ik wel heel bruikbaar en ik zou het echt zonde vinden als men daar vanaf stapt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.