Van: Paardenkrant/Horses.nl
Aan: Eddy de Wolff van Westerrode, Joyce Lenaerts, Joost Peters
Op het EK in Gothenburg kon de voorzitter van de jury Annette Fransén-Iacobaeus niet verduidelijken waar juryleden op letten bij de beoordeling van het artistieke gedeelte. “We luisteren naar de muziek en kijken naar de interpretatie. Meer is er niet over te zeggen.” Deze uitspraak onderstreept de ervaring dat het artistieke cijfer aan grote willekeur blootstaat. Ons voorstel: laten we het afschaffen!
Van: Eddy

Nee, natuurlijk niet want het artistieke cijfer bestaat uit vijf cijfers en telt even zwaar als het technische gedeelte met de verplichte oefeningen. Er zit logica in. Dat is het idee van een Kür op muziek. De gangen, de harmonie, de choreografie, de moeilijkheidsgraad en de muziek vallen onder het artistieke cijfer. Je kunt dat toch niet allemaal wegstrepen? Als je het artistieke cijfer afschaft, kan de muziek je helemaal niets schelen. En we moeten toch ook een cijfer geven voor de moeilijkheidsgraad? Je zou dan bij wijze van spreken alleen maar naar het technische gedeelte kijken. Het zou toch raar zijn als een ruiter met een makkelijke Kür komt aanzetten? In theorie zijn de changementen op de grote volte moeilijker dan changementen op de rechte lijn. Of ze kunnen enkele pirouettes rijden en geen dubbele. Daarbij probeer je een Kür spiegelend te maken. Je kunt niet zomaar drie pirouettes linksom rijden en eentje rechtsom. We kijken naar de manier waarop een Kür is opgebouwd en naar de interpretatie van de muziek. Je rijdt de hele proef toch niet op dezelfde muziek? Op dit gebied zijn er veranderingen in volle gang. Er is tegenwoordig een computersysteem om de moeilijkheidsgraad uit te rekenen, maar dat wordt alleen nog niet op alle concoursen toegepast. Een ruiter moet zijn Kür van te voren laten beoordelen met betrekking tot de moeilijkheidsgraad en dan kan de jury kijken of dat naar behoren wordt uitgevoerd. Dus het is geen nattevingerwerk.
Van: Joyce

Allereerst is het zonde voor de sport om het artistieke gedeelte weg te laten. Daarom zou ik het artistieke gedeelte er sowieso wel in laten, want dat hoort bij de Kür. Het maakt het juist speciaal dat je voor allerlei gedeeltes punten krijgt, en je kunt als ruiter de sterke punten van je paard naar boven halen. Bij het artistieke gedeelte bekijk je hoe je de baan indeelt, hoe hoog je de moeilijkheidsgraad maakt en wat voor soort muziek je uitkiest. Bij het artistieke gedeelte komt eigenlijk meer kijken. Daarom telt het wel degelijk zwaar mee. In alle eerlijkheid moet ik wel zeggen dat een sterk technisch gedeelte automatisch of onbewust het artistieke gedeelte opschroeft. Maar andersom is ook mogelijk. Op het moment dat iemand technisch veel fouten maakt, gaat de score van het artistieke gedeelte ook naar beneden. Bijvoorbeeld omdat de muziek op bepaalde onderdelen niet meer klopt. Alles hangt met elkaar samen. Je kunt met een simpele Kür soms nog hoger scoren dan wanneer je een hoge moeilijkheidsgraad hebt en fout na fout maakt. Daarentegen is het geweldig als alles klopt bij een hoge moeilijkheidsgraad. Want dan scoor je heel hoog! Het zou zonde zijn om die punten weg te laten. Als ruiters steken we allemaal veel tijd in een sterke Kür, qua muziek en proef. Voor de sport is het zonde als we met een achtergrondmuziekje komen aanzetten. Zeker als je ziet wat een publiekstrekker de Kür altijd is. Je investeert daarin omdat je een mooie Kür wilt rijden, dus daar wil je ook punten voor krijgen. Eigenlijk is een Kür een verhaal. Van begin tot eind moet je worden meegenomen in de muziek en de lijnen omdat je het technische en artistieke gedeelte goed voor elkaar hebt, dat maakt de Kür zo mooi voor de sport.
Van: Joost

Ik denk dat de score voor de muzikale interpretatie in de toekomst kan worden afgeschaft.
In de achttien jaar dat ik nu Kürmuziek componeer is het mij opgevallen dat de artistieke scores vaak worden gerelateerd aan de technische scores. Een ruiter die exact dezelfde Kür rijdt, krijgt een lagere score voor de muzikale interpretatie wanneer, door fouten in de oefeningen, de technische score lager is. Terwijl de muziek dus exact hetzelfde is.
Totilas was een droompaard om te zien maar in de Kür werd het pas echt een sprookje. Het doel van de muziek bij een Kür is naar mijn mening dan ook de technische onderdelen er nog mooier, nog beter en nog indrukwekkender uit te laten zien, zodat de technische scores op zoveel mogelijk onderdelen hoger zullen zijn. Dan boek je pas winst. Hoe ik dat muzikaal gezien doe, zullen veel juryleden waarschijnlijk niet begrijpen en derhalve is het voor hen dan ook onmogelijk daar een gefundeerde beoordeling voor te geven.
Er is wel een ding waar we ons van bewust van moeten zijn. In de Kür op muziek is men verplicht om op muziek te rijden. Stel iemand doet dat niet of laat bij wijze van spreken een willekeurig achtergrond muziekje op zetten, dan moet de jury dit kunnen verwerken in hun protocol. En dit kan in de huidige protocollen alleen bij ‘Interpretatie van de Muziek’.
Deze [email protected] verscheen woensdag 30 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Als we nou eens ophouden met de dressuursport steeds af te kraken.
Met alle nieuwe ideeen is het net of we allemaal het wiel opnieuw willen uitvinden.
Al zetten we 10 juryleden neer, dan nog helpt het niet een andere uitslag te krijgen.
Misschien terug naar af…..toen zaten de juryleden gezellig naast elkaar aan 1 tafel.
Ik heb in ieder geval genoten van de groep EK gangers die we hebben mogen zien.
Misschien eens een mooi stuk over de topprestaties van de top 3 van de EK, want dressuur is gevoel en emotie en geen voorgeprogrammeerd program.
Volgens mij is het allemaal niet zo moeilijk. Waarbij de lijn van Eddy doorgetrokken moet worden. Neem een voorbeeld aan het turnen. Geef vooraf de technische score. (waarin bv 4 salto’s vooraf staan vermeld). doe je er dan maar 3 gaat dit van de technische score af.
Doe je er 4 maar is de uitvoering niet goed gaat het van de uitvoeringsscore af. En afhankelijk van de grote van de fout ook van de technische.
Worden er op papier 2 pirouettes beschreven en gaat er 1 compleet mis. is dat aftrek van het artistieke maar ook van de uitvoering. gaat er 1 te groot worden is het alleen de uitvoering.
Dus je hebt een uitgangsscore en achteraf kan daar nog wat vanaf bij bv. grote fouten of niet uitvoeren van de oefening. Niet moeilijker maken dan het is en vooraf duidelijkheid geven aan het publiek. Nu is er naar mijn gevoel nog te vaak compensatiegedrag bij de jury, om de grote namen te beschermen.