Van: De Paardenkrant
Aan: Piet Jansen (voorzitter SRP), Frank Dales (algemeen directeur Dierenbescherming), Henk Bleker (oud-staatssecretaris en voorzitter Vee & Logistiek Nederland)
De komende (warme) zomermaanden gaan inspecteurs van de NVWA extra controleren op schuilmogelijkheden voor paarden en pony’s in de wei. Een goede zaak natuurlijk. Maar dan moet je wel een (schuil)stal in de wei mogen bouwen. En daar doen overheden vaak moeilijk over. Provincies en gemeenten moeten soepel meewerken bij het verlenen van vergunningen. Dierenwelzijn gaat vóór ruimtelijke ordening!
Van: Piet
De Sectorraad Paarden wil graag een nuance aanbrengen op deze stelling. Voor dierenwelzijn en ruimtelijke ordening bestaan aparte toetsingskaders. Om te kunnen voldoen aan de aspecten van dierenwelzijn hoeven de regels omtrent ruimtelijke ordening op zich niet overtreden te worden. Je kunt niet zomaar stellen dat dierenwelzijn vóór ruimtelijke ordening moet gaan. Van belang is dat naar de situatie wordt gekeken. Wanneer een (schuil)stal past in de desbetreffende omgeving, kan er geen bezwaar zijn tegen de realisatie daarvan. Maatwerk dient in onze ogen het uitgangspunt te zijn. Zoals ook in de Gids voor Goede Praktijken is beschreven, vinden wij het immers van belang dat er een schuilgelegenheid in de vorm van een schuilstal of bosschage aanwezig is voor paarden die dag en nacht buiten verblijven. Dit om te kunnen schuilen tegen zon en andere weersinvloeden.
Provincies en gemeenten maken het inderdaad niet altijd mogelijk om een (schuil)stal te bouwen. Enerzijds is dit begrijpelijk vanuit het oogpunt om wildgroei van bouwwerken en verrommeling van het landschap te voorkomen. Anderzijds zijn er ook veel locaties waar een schuilstal prima past in de omgeving.
Van: Frank
Als Dierenbescherming zijn wij het van harte eens met deze stelling! De hitte van vorige week onderstreept maar weer eens het belang van een structurele oplossing van de ‘schuilstallenproblematiek’. Gemeenten geven houders van hobbydieren maar zelden toestemming om in een afgelegen weiland de zo noodzakelijke onderkomens te bouwen, omdat ze bang zijn voor verrommeling van het landschap. De Dierenbescherming heeft in 2009, samen met het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have en de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders, een brochure gemaakt om aandacht te vragen voor deze problematiek en om concrete oplossingen aan te dragen; gemeenten kunnen in hun bestemmingsplannen vastleggen dat het plaatsen van schuilstallen is toegestaan. Zo’n wijziging van een bestemmingsplan betekent weliswaar een extra inspanning, maar wie dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan, heeft dat er graag voor over. Zo denkt de gemeente Ameland er bijvoorbeeld gelukkig over. Al in 2010 stelde Ameland een gemeentelijke nota Schuilstallen op, en nu heeft Ameland ook de provincie Friesland zover gekregen dat de ‘provinciale verordening ruimte’ plaatsing van schuilstallen in het buitengebied mogelijk maakt. Ik vind dit een heel mooie stap vooruit en een prachtig voorbeeld voor andere gemeenten en provincies!
Van: Henk
Praten over dierenwelzijn is vaak gemakkelijker dan doen! Schaduwplaatsen voor paarden, ja logisch. Alhoewel, toen ik vorig jaar met een oude paardenman sprak legde hij me uit waarom zijn KWPN’ers in het weiland niet onder de bomen stonden. Volgens hem zoeken paarden verkoeling en dat is niet altijd hetzelfde als schaduw. Het viel hem al zeventig jaar op dat zijn paarden altijd bepaalde plekken opzochten, wat lager gelegen plekken in het weiland zonder gras maar zanderig, doordat zijn dieren daar een ‘kuil’ hadden gegraven. Wel op plekken waar het bij de minste wind een beetje waaide. Zijn vader verklaarde dat, omdat daar de ondergrond van leem en vochthoudend was. Verkoeling van ‘onderop’ dus. En geen last van vliegen en dazen daar. Ik verheug me op het moment dat een NVWA-inspecteur met de beste bedoelingen deze paardenman met meer dan honderd jaar ervaring zou willen beboeten… Wat is waar en wat is niet waar?
Dus eenvoudig is het niet. Aan de andere kant, toen ik nog een oude kapschuur achter de boerderij had staan, stonden onze Welshjes daar dolgraag onder: geen zon, zanderige ondergrond en het waaide er lekker onder door!
Dus dan maar allemaal een mooi kapschuurtje in onze weilanden? Ik vind dat we uit voorzorg inderdaad schaduwplekken moeten bieden. Als er geen bomen zijn, dan toch maar een bouwwerk. En ja, dan komt de gemeente om de hoek kijken. En terecht, want we willen ook niet dat ons landschap verrommelt. En we willen ook niet dat een schuilplaats later langzamerhand een stallencomplex wordt. Dierenwelzijn staat voorop, dus laat elke gemeente zo snel mogelijk omschrijven aan wat voor eisen zo’n bouwwerk als schuilplaats moet voldoen en in het ruimtelijk beleid zo’n bouwwerk niet vergunningplichtig maken. Dat kan vrij eenvoudig. Dierenwelzijn staat voorop. Niet alleen in woord, maar ook in daden.
Deze [email protected] verscheen woensdag 8 juli 2015 in De Paardenkrant.
Poll

Jazeker en zo snel mogelijk moet dit vergunningsvrij worden.
Maar zou inderdaad passend aan de omgevings situatie worden ingekleed.
Henk ,je zit fout niet elke gemeente met eigen eisen komen,landelijk vastleggen,dan komt er vlugger beweging in en ieder weet wat mag en hoe het moet.
Ik wil standaard stallen die verplaatsbaar zijn en in elke kleur te krijgen is wel op de markt brengen,in elke maat en geisoleerd ,dus 2 voordelen zowel zomers als in de winter .
We maken nu al geiten en kippenhokken in elke kleur,groen bruin,wit zwart,en belangrijk snelle levertijd,en lage kosten,en onderhouds vrij.
Ben het met de stelling eens. Ik kan helaas niet stemmen want het geeft geen reactie, en dus ook geen uitslag hoeveel mensen het er wel of niet mee eens zijn.
Jammer.
ik heb bij de gemeente bezwaar gemaakt voor het afbreken van mijn schuilstallen.
als reactie mag ik uitstel tot 1 september zodat mijn paarden in de schaduw kunnen staan.
Maar de volgende zomer moet ik mijn paarden levend roosteren!
Schuilstallen zijn leuk maar waar gaan paarden staan als het regend….. in de regen en niet onder dak. Waar gaan paarden staan in de warme zon….. in veel gevallen in de zon en niet in de schaduw. Als de gemeentes deze schuilstallen vrij moeten gaan wordt het een zooitje. Er zullen uiteraard ook nette en mooie daken gemaakt gaan worden maar over het algemeen zullen dit bouwwerken worden van bij elkaar geraapte oude troep.
Nederland kan in dit opzicht wel eens een voorbeeld nemen aan Vlaanderen waar de bouw van schuilstallen onder strikte voorwaarden vrijgesteld is van stedenbouwkundige vergunning. Breekpunt in Vlaanderen bij het bouwen van een schuilstal is vaak de vraag of het past in het landschap en het gebruikte materiaal. De gemeentes hebben door de regelgeving de mogelijkheid rommelhokjes te weigeren en eisen te stellen aan de constructie. Zo ondervinden onze klanten soms problemen bij het bouwen van hun schuilstal op een fundering of betonplaat.
Het zou Nederland sieren om het Vlaamse voorbeeld te volgen, maar dan ook in de uitvoering minder ruimte te laten voor lokale interpretatie van de regels. Misschien een mooie uitdaging voor de PvdD?
Aan JM:
Driekwart van onze paarden rennen bij de minste regen naar de schuilstal. Ook bij zonneschijn staan ze met grote regelmaat zijn allen in de schuilstal gepropt… Dus voor ons is een schuilstal noodzakelijk.
En trouwens, onze koeien op ons melkveebedrijf staan ook bij een flinke regen bui te loeien voor de stal…en ze willen graag met warmte de koele stal weer in…. En zo heeft ieder zijn eigen ervaring met hun dieren. Bekijk het daarom per dier. Bij mensen is het toch ook zo dat de een wel vaart bij 35 graden en een ander geniet van een flinke herfst storm….
ik vindt ook dat het zonder vergunning moet kunnen , mits het nette schuilstallen zijn !!
Geen bijeengeschraapte oude materialen . Maar gewoon een nette schuilstal
In de winter noodzakelijk om droog te kunnen staan
In de zomer om te kunnen schuilen tegen brandende zon maar erger nog stekend ongedierte .
Zonder schuilstal zouden de paarden heel veel in hun 4×4 stalletje staan , waar ze in de weides met schuilstal lekker sociaal kunnen zijn en bewegen kunnen .
Gewoon een Paardentent neer zetten, is vergunnings vrij en mobiel verplaats baar! Voor €450,- verkrijgbaar bij hornbach als opslag tent verkopen ze het heet daar Shed in a Box is 240 hoog x 370 breed x 370 diep. UV- bestendig en waterdicht polyethyleen stof (210g)
Dupont premium gecoat stalen frame (3,5cm) met ShelterLogic 3x staal stabilisatoren. Art.nr ; 5651279. Geef deze tip door ts beter iets als niets en multifunctioneel evt ook geschikt voor Fourage opslag. Ik ben ook voor schuil mogelijkheden voor paarden die mooi in het landschap passen! Als mens sta je liever toch ook niet in de brandende zon of stort regen!
Ik heb wen stuk land waar ik mijn Paarden op hou. Ik ben al jaren in conclaaf met de gemeente over het bouwen van een schuilstal.
ja, schuilgelegenheden mogen wat mij betreft verplicht worden gesteld, mits deze wel voldoen aan efficientie. Eigenlijk is het heel simpel. De thermoregulatie vindt plaats in de Hypothalamus….een orgaan dat een mens ook bezit. Onderdeel van de thermoregulatie is, het opzoeken van schaduw cq schuilgelegenheid indien noodzakelijk. Een paard kan de lichaamstemperatuur gemakkelijk regelen tussen de -20 en + 39 graden celcius. Voorwaarden zijn, ad lib hooi, water en zout bewegingsruimte en schuilgelegenheid tegen wind of hitte-instraling.
Schuilgelegenheden zullen dit dus technisch ook moeten kunnen bieden.Mijn persoonlijke ervaringen tijdens de afgelopen hittgolf hebben mij laten zien, dat de paarden in de volle zon stonden te grazen, doch af en toe zoeken ze beschutting, danwel een koele ondergrond.
Paarden, maar ook andere dieren die buiten lopen, hebben geen keuze voor wat betreft hun omstandigheden. Het is dus aan onze plicht om die omstandigheden zo diervriendelijk te maken als mogelijk is. Het zou de overheid sieren om daar zoveel mogelijk, onder bepaalde regels, de gelegenheid voor te bieden!
Lijkt me een no-brainer: natuurlijk moet de schuilstal vergunningvrij worden! Bezwaren ivm RO zie ik niet. Wel eens Nederland van bovenaf gezien? Allemaal vierkantjes en rechthoekjes tegen elkaar. Bepaal dat de stallen allemaal verhoudingsgewijs op dezelfde plek moeten komen, bij aangrenzende weiden rug tegen rug desnoods. Nog wat regels qua afmeting, kleur en materiaalgebruik en het ziet er allemaal keurig aangeharkt uit. Ga je bouwen? Melden bij de gemente. De bouwinspecteur springt 2x per jaar op de fiets voor een controlerondje en schrijft diegenen aan die afwijken van de voorschriften. Makkelijk en goedkoop en iedereen blij.
Hi ik vind dit ook gelden voor runderen en schapen etc en vooral jongens voor de zomer zpn