Ga naar hoofdinhoud

Moet de datum van het NK aangepast worden aan het CHIO Aken?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Thamar Zweistra, Coby van Baalen, Rien van der Schaft

Het Nederlands kampioenschap dressuur vindt traditioneel op een zodanige datum plaats, dat afvaardiging van het sterkste Nederlandse team naar het CHIO Aken er niet in zit. Maar is dat niet bijzonder jammer? Aken heeft de status van een verkapt WK, moet Nederland daar niet zijn beste combinaties heen sturen? En dus het NK op een ander moment in het jaar houden?


Van: Thamar 
Ik zit in het team dat naar Aken gaat. Voor mij is dat erg mooi. Ik heb geen idee op wat voor manier de planning wordt gemaakt van het NK en in hoeverre dat van tevoren vaststaat. Wij ruiters kunnen niet veel veranderen aan deze planning. Ikzelf ga niet naar het NK, want dat zit niet in mijn planning. Ik kan me wel voorstellen dat sommige ruiters niet per se in Aken willen rijden als ze naar het NK willen. En dan is het de taak van de bondscoach om er goed over na te denken wat verstandig is. Hij beslist welke delegatie hij wel of niet naar Aken stuurt en dat kan niet altijd het beste team zijn. Iedereen moet voor zichzelf zijn eigen wedstrijdplanning bekijken aan de hand van de geplande observatiewedstrijden.
Ik herinner mij dat Aken in het verleden wel een observatiewedstrijd was, maar nu is van het NK een observatiewedstrijd gemaakt. Iedereen die kans maakt op het EK rijdt deze observatiewedstrijden. Voor het Nederlandse publiek is het hartstikke leuk dat de beste ruiters op het NK rijden. Hierdoor wordt het NK een mooi concours. Er zijn ook wel jaren geweest dat het NK niet zo belangrijk was omdat het concours toen geen observatiewedstrijd was.


Van: Coby 

Coby van Baalen, dressuurcoach. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Persoonlijk vind ik het jammer dat we in Aken niet met het allersterkste team van start kunnen komen. Zelf houd ik altijd wel van aanvallen, ook al is dat politiek gezien wellicht niet altijd zo doordacht. Ik begrijp wel dat er een probleem is door een overvolle concoursagenda. Vorig jaar was het NK bijvoorbeeld een hoogtepunt voor Nederland. Op het belangrijkste moment reed iedereen tegen elkaar. Je moet jezelf dus afvragen wat het zwaarste weegt. We hebben een verstandige bondscoach en een goede denktank erbij die uiteindelijk kunnen beoordelen wat het belangrijkst is. Uiteindelijk stuurt Duitsland al jaren niet zijn sterkste team naar Rotterdam. Het lijkt wel een politiek spelletje.
Aken is een droom voor velen. Ik heb er zelf ook diverse keren van mogen genieten. Als je in Aken goed bent, dan heb je ook direct wereldfaam. Een week geleden zijn wij met een grote jeugdgroep naar Hagen geweest, en dat wordt óók wel het Aken van de jeugd genoemd. Er kwamen 22 landen van start, waaronder alle Duitse kaders. We hebben daar een slag geslagen, ook richting het EK. Het rijden tegen de sterkste concurrentie geeft informatie waar je staat en wat je nog te doen hebt. Voor Duitsland is Aken de laatste selectie. Wil je goed voor de dag komen en jezelf meten met andere landen, zul je echt met je allerbeste ruiters moeten gaan. Het NK zit dan inderdaad in de weg.


Van: Rien 

Rien van der Schaft, bondscoach dressuur.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

In de eerste plaats ben ik het met de stelling eens. Een concours als Aken vind ik het mooiste concours van de wereld en dat verdient topteams. Maar er zijn simpelweg meerdere factoren waar je rekening mee moet houden. Elk land heeft elk jaar zijn eigen nationale kampioenschap en dat moet natuurlijk het hoogtepunt van het jaar zijn. Daarbij werken we allemaal naar een piekmoment toe zoals het EK, en daarvoor moeten we een aantal observatiemomenten houden. Het lijkt mij voor de hand liggend dat je daar je nationale kampioenschap voor gebruikt. En de landenwedstrijd die op CHIO Rotterdam wordt gehouden is ook een belangrijke wedstrijd én meetmoment voor de ruiters.
Al met al hebben we in het outdoorseizoen, inclusief Aken, vier momenten waarop je top moet presteren. Op de eerste plaats is dat qua timing bijna niet uit te voeren. Bovendien moet je ook rekening houden met de welfare van de paarden. Springruiters hebben soms meerdere toppaarden, maar dressuurruiters hebben maar één topper. Dressuurruiters moeten hun paard daarom met zo veel beleid en zorg inzetten. Al die factoren bij elkaar maken het heel vaak onmogelijk om in dat tijdsbestek met je topteam naar Aken te gaan. Ik probeer wel in goed overleg om de zo goed mogelijk presterende ruiters naar Aken te sturen. Dit zijn goede combinaties, alleen het EK-team naar Aken sturen, is dit jaar niet mogelijk.

Deze [email protected] verscheen woensdag 28 juni in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Datum NK Dressuur moet worden afgestemd op AkenLees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.