Ga naar hoofdinhoud

Moet de deelname aan de KWPN Hengstencompetitie vrijwillig zijn?

Springen
Foto: Lonneke Ruesink

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Joop van Uytert, Reini Tewis, Anniek de Wit

KWPN-goedgekeurde hengsten zijn verplicht deel te nemen aan de hengstencompetitie, maar doen dat niet altijd. Het KWPN komt nu met een zogenoemde ‘transparantielijst’, zodat fokkers in ieder geval weten welke hengsten niet aan hun verplichtingen hebben voldaan. Onze stelling: deze transparantielijst is een wassen neus. Er zijn twee opties: deelname aan de competitie vrijwillig maken, of consequenties verbinden aan niet deelnemen. Bijvoorbeeld de hengst op wacht zetten of de kinderen registreren in register B.


Van: Joop

Joop van Uytert, hengstenhouder

Persoonlijk vind ik dat deze transparantielijst maar deels klopt. Trafalgar staat er bijvoorbeeld op en hij heeft twee competities gelopen, maar alleen de finale dit jaar niet. Dat was ook alleen maar in clinicvorm en niet meer voor punten. Als je dan gelijk op deze lijst staat, vind ik dat wel kort door de bocht en dus zeker niet transparant meer. Wij proberen altijd mee te doen aan de hengstencompetitie, dit jaar zelfs met zeven hengsten. Als een hengst geblesseerd raakt nadat hij het verrichtingsonderzoek met goede punten heeft afgesloten en daarna helaas niet kan deelnemen aan de hengstencompetitie door een blijvende blessure moet hier wel een regeling voor zijn. Hij mag dan daarna alleen niet op een hengstenshow, een Subli Cup of in de basissport onder het zadel verschijnen. Ampère is bijvoorbeeld wereldwijd een bekende fokhengst geworden. Door een blessure heeft hij ook niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Het zou van de zotte zijn als een hengst op wacht wordt gezet als deelname niet mogelijk is. Het gaat toch om zijn fokkwaliteit! Het KWPN moet oppassen voor de concurrentiestrijd met andere stamboeken. Als een hengst in Duitsland een test heeft gelopen (70 of 50-dagentest) is hij voor zijn leven goedgekeurd ook al wordt hij niet uitgebracht op concours. Een hengstencompetitie is informatief voor de fokkers, maar fokkers trekken wel hun eigen plan. Dit jaar stonden onze hengsten bovenaan bij de hengstencompetitie. Toch zijn mijn driejarige hengsten meer in trek dan enkele goed presterende hengsten van de competitie. Sommige hengsten zijn zelfs alleen in het buitenland goedgekeurd.


Van: Reini

Reini Tewis, hengstenhoude

De transparantielijst is op zich geen wassen neus, want de sportstand is behaald door het paard en de ruiter op een KNHS-wedstrijd. Wat betreft de competitie vind ik dat iedereen vrij moet zijn wat hij met zijn hengst doet. Als je internationaal ruiter bent en je hengst veel start bij de jonge paarden in de zomer, kan ik me voorstellen dat je de hengstencompetitie laat schieten. Zelf vind ik het erg mooi om mee te doen aan de evenementen waar hengsten zijn. Het mooiste zou zijn dat je over het hele jaar een cyclus kan rijden en alle resultaten in het vakblad vermeld, nu ligt de druk alleen op drie competitiewedstrijden. Als er dan een analyse wordt geschreven in het vakblad dan moet de nadruk gelegd worden op de hengsten die wel meedoen aan competitie of aan welk concours dan ook. Ik als hengstenhouder en Sonja als ruiter weten zelf het beste hoe onze hengsten zijn. Dat wil ik graag met de fokkers delen, want als we vooruit willen moeten we het toch met elkaar doen.


Van: Anniek

Anniek de Wit, fokkerijraadslid

De hengstencompetitie is altijd een mooi moment om de jonge hengsten weer onder het zadel te zien nadat ze bij het KWPN zijn goedgekeurd. Zoals Horses.nl begin dit jaar mooi in beeld heeft gebracht, zien we veel goed presterende hengsten uit de hengstencompetitie ook weer goede prestaties leveren op bijvoorbeeld het NK dressuur in Ermelo. Zoals Apache, Desperado en Glock’s Dream Boy. Helaas verschijnt niet elke hengst in deze verplichte competities en daar heeft het KWPN terecht consequenties aan verbonden. In het reglement is opgenomen dat op voordracht van de hengstenkeuringscommissie de hengst dan op wacht kan worden gezet. Naast deze consequentie is er onlangs in de fokkerijraad besloten om ook een transparantielijst te publiceren, een soort ‘zwarte lijst’ waar de fokker zelf op kan zien welke hengsten zich niet hebben gehouden aan de verplichtingen. Mijn inziens kunnen we de lijst upgraden met de hengsten die wel aan de verplichtingen hebben voldaan en daarbij een mooie sportstand hebben. Deze mogen wat mij betreft nog meer in de schijnwerpers.

Deze [email protected] verscheen woensdag 29 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Deelname KWPN Hengstencompetitie moet vrijwillig zijn Lees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook