Ga naar hoofdinhoud

Moet de FEI afscheid nemen van endurance?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Marijke Visser, Sabrina Ibáñez, Waling Haytema

Nagenoeg ieder kampioenschap levert endurance problemen op. In Tryon belandden 53 paarden in de kliniek, één paard werd geëuthanaseerd en de wedstrijd is uiteindelijk gestaakt. De paardensector ligt al onder een vergrootglas en dit doet ons imago allesbehalve goed. De hoogste tijd dat de FEI afscheid neemt van deze discipline?


Van: Marijke 

Marijke Visser, internationaal enduranceamazone, deelneemster WEG

Op zo’n stelling mag je niet vanuit emotie reageren, maar dat gebeurt automatisch als het gaat over iets waar je dag en nacht voor bezig bent en er wéér een negatieve toon zit in een bericht over endurance. Ik ben vóór. Het wordt tijd dat endurance afscheid neemt van de FEI. Na Tryon is het wel duidelijk dat er vanuit de FEI en organisatie geen prioriteiten zijn voor de endurancesport. Tryon was een ramp van begin tot eind. Onze sportlocatie was op de dag van de race een bouwput. Respectloos voor mens en dier. Waar was horse welfare voor onze endurancepaarden? FEI-officials die de start moesten begeleiden en ruiters verkeerde kanten opstuurden. Herstarten op het heetst van de dag, paarden laten ploeteren tot het weer eindelijk beter werd en de wedstrijd dan vanwege ‘horse welfare’’ aflassen. Hadden we maar met zijn allen gezegd: we stoppen ermee. Maar het NL-team is sportief gebleven en heeft zich op de wedstrijd willen focussen, net als alle andere hergestarte deelnemers. Ons kampioenschap was een ramp en is niet eerlijk de media ingebracht. Endurance mag nu niet beoordeeld worden naar aanleiding van dit WK. Is er iemand die zich verdiept heeft in die 53 paarden en het verhaal achter het geëuthanaseerde paard? Is het bijvoorbeeld bekend dat dit helemaal niet gebeurd is tijdens de race? Dat je, als je zelf stopt op de route en je paard laat ophalen, je automatisch langs de kliniek gaat voor een check-up?


Van: Sabrina 

Sabrina Ibáñez, FEI Secretary General

De klinische symptomen die de endurancepaarden in Tryon lieten zien, toonden duidelijk aan dat velen van hen moeite hadden om snel genoeg te herstellen om door te gaan. Het lijdt dan ook geen twijfel dat de beslissing om de rit op 12 september te annuleren absoluut de juiste was om het welzijn van de paarden te waarborgen.
In totaal werden 32 paarden door het Veterinair Comité naar de kliniek gestuurd voordat de race werd gestopt, de anderen gingen na de annulering naar de kliniek. Niet alle paarden die naar de kliniek gingen, werden behandeld. Sommige werden slechts beoordeeld en mochten terugkeren naar de stallen, anderen kregen vocht toegediend om de hydratatie te ondersteunen. De toestand van slechts drie paarden vereiste een onmiddellijke, invasieve behandeling.
Kijken naar de vele problemen die we ondervonden op de dag van de competitie in Tryon door middel van een volledig en grondig onderzoek door de onafhankelijke Equestrian Community Integrity Unit is slechts één element van het werk dat nodig is om het vertrouwen in de discipline en het bestuur van de FEI te herstellen.
We kunnen het ons niet veroorloven om dit proces te haasten. De toekomst van endurance is afhankelijk van onze volgende zet. We zullen volledig transparant zijn en onze community up-to-date houden. Maar we moeten de tijd nemen die nodig is om ervoor te zorgen dat elk aspect bekeken wordt, als onderdeel van dit diepgaande beoordelingsproces.


Van: Waling 

Waling Haytema, teamveterinair endurance

De endurancewedstrijd tijdens de afgelopen Wereldruiterspelen in Tryon werd getroffen door een aantal onaangename gebeurtenissen. Vanwege een slechte voorbereiding door het organiserend comité en de FEI-officials viel de start geheel in het water. Het verdere verloop van de wedstrijd werd gefrustreerd door slechte weersomstandigheden en geblunder van de organisatie.
Vooral hierdoor kwamen veel paarden gedurende de wedstrijd in de problemen. Dat een dergelijke hoeveelheid paarden in de kliniek terecht kwam, behoeft wel wat nuance. De regels schrijven voor, geheel terecht, dat elk paard dat vanwege metabole redenen gediskwalificeerd wordt op z’n minst voor controle naar de kliniek moet. Dat houdt niet automatisch in dat elk paard in gevaar was of behandeld moest worden. Bovendien werd er door de zware omstandigheden, ook terecht, heel streng gekeurd.
Dat er toch een paard is overleden is heel erg triest en we zullen in de toekomst nog beter de regels moeten toe- en aanpassen om dit te voorkomen.
Toch ben ik van mening dat de FEI verantwoordelijk moet blijven voor deze sport. De organisatie heeft er onder toezicht van de FEI een potje van gemaakt. De ogen sluiten voor wat er misging helpt niet. Er moet gewoon beter georganiseerd en toegezien worden.

Deze Info@ verscheen woensdag 10 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

FEI moet afscheid nemen van endurance Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet de FEI afscheid nemen van endurance?

  • Sanne

    Afstoten, dan weet je helemaal niet meer wat er gebeurd want de sport op zich verdwijnt er zeker niet mee. Er zal echter wel een betere structuur, beleid en handhaving moeten komen want zoals het nu gaat… is niet echt handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.