Ga naar hoofdinhoud

Moet de keuze voor de KWPN-hengstenjury democratischer?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Dirk Reijne, Adri Zekveld, Marco Stienstra

Hengstenopfokker Joop Buikema deed in de laatste aflevering van ‘Laat je horen’ op Horses.nl de oproep om de benoeming van leden van de KWPN Hengstenkeuringscommissie te democratiseren. ‘Als de leden van het KWPN wel mogen stemmen op hun favoriete Paard van het Jaar, waarom dan niet op hun favoriete hengstenjury’, luidde zijn stelling. Goed idee?


Van: Dirk

Dirk Reijne, oud-KWPN inspecteur en jurylid

Naar mijn mening gebeurt dit al. Dat is de ervaring die ik heb zolang ik als inspecteur voor de regio’s Noord- en Zuid-Holland heb gewerkt. De fokkerijraadsleden uit Noord- en ZuidHolland brengen om de zoveel tijd altijd het agendapunt in dat er naar nieuwe keuringscommissieleden gezocht moet worden. Daarna krijgen de regiobestuursleden en de inspecteur van Noord- en Zuid-Holland de taak om namen te bedenken. De volgende vergadering worden daarvan de voors en tegens besproken. Ik vind dat al vrij democratisch. Ieder bestuurslid kan daar zijn eigen zegje doen. Degene die op de vergadering van de Fokkerijraad aanwezig is als vertegenwoordiger van Noord- en Zuid-Holland bespreekt en verdedigt tijdens het overleg met de fokkerijraadsleden de namen van de personen die zijn ingebracht. Ik heb daar altijd alle vertrouwen in gehad. Wij werden gehoord. Een aantal personen is tot tevredenheid benoemd, maar soms gebeurde dat ook wel eens niet. Dikwijls kwamen ze dan later in de commissie terecht. Ik denk dat het goed is als de achterban weet dat wij altijd zo te werk zijn gegaan. Ik vind het een goede gang van zaken.


Van: Adri

Adri Zekveld, dressuurpaardenfokker en hengsteneigenaar

De stelling is kort en duidelijk. Een vacature in de hengstenkeuringscommissie wordt in de fokkerijraad besproken. Van de leden van de fokkerijraad wordt verwacht dat zij met hun regiobestuur overleggen en met kandidaten komen, al of niet uit de eigen regio. De fokkerijraad komt met een advies-voordracht aan het Algemeen Bestuur, die benoemt. Deze vorm van benoemen is geen achterkamertjespolitiek. Maar helder en ook democratisch. Alle regio’s kunnen via hun fokkerijraadslid kandidaten voordragen. Daarmee krijgen we naar mijn mening de best mogelijke commissie. De communicatie tijdens de keuringen is wel eens een dingetje. Door het uitreiken van het lineaire scoringsformulier, aangevuld met de belangrijkste waarnemingen tijdens de verrichting in de kooi, worden veel vragen voorkomen. Het idee van de heer Buikema om de leden van de H.K.commissie door de leden rechtstreeks te laten kiezen is slecht uitvoerbaar om de volgende redenen. Het gaat over personen. Daar dient zeer discreet mee omgegaan te worden. Dat mag niet in het gedrang komen. Willen de goede kandidaten sowieso wel aan een verkiezingscircus meedoen? Moet ook hier de fokkerijraad een shortlist samenstellen waaruit gekozen kan worden? Of kan ieder lid kandidaat zijn? Of kan een groep leden iemand kandidaat stellen? Gaat een kandidaat een verkiezingsstrijd aan? Via veel tromgeroffel in de sociale media? Is de kandidaat met de meeste Facebook-vrienden in het voordeel terwijl dat niets zegt over zijn of haar kwaliteiten? Laten we vrije verkiezingen maar beperken tot een Paard van het Jaar-verkiezing, desnoods van elke fokrichting één.


Van: Marco

Marco Stienstra, bestuurslid Regio Friesland en JongKWPN en fokker

Het voorstel van Joop Buikema om de leden van het KWPN democratisch te laten stemmen op hun favoriete jurylid lijkt mij geen goed idee. In eerste instantie gaat het hierbij om vakkundige paardenmensen en niet om wie er favoriet is. Het is bovendien een functie die slechts voor een select gezelschap mensen weggelegd is. Daarbij komt dat niet iedereen met verstand van een goed jong paard zit te springen om deze job. Als lid van de hengstenkeuringscommissie zal je nooit iedereen tevreden kunnen stellen. Iedere keuze die je maakt als jurylid zal onder het vergrootglas worden gelegd bij het publiek waaruit veel discussie kan ontstaan. Ga er maar aanstaan. Ik vind wel dat in de toekomst de leden van de Fokkerijraad meer betrokken moeten worden bij het kiezen van een nieuw lid van de hengstenkeuringscommissie. Mijn voorstel zou zijn om de leden van de Fokkerijraad zelf een aantal namen aan te laten dragen die genoemd zijn in de regio waaruit zij afkomstig zijn. Het KWPN kan hier vervolgens een shortlist uit opmaken, eventueel zelf aanvullen, en hiermee verder het traject ingaan. Op deze manier worden de KWPN-leden meer betrokken bij het uitzoeken van een nieuw hengstenkeuringscommissielid.

Deze [email protected] verscheen woensdag 9 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Keuze KWPN-hengstenjury moet democratischer Lees meer »

Laden ... Laden ...
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Moet de keuze voor de KWPN-hengstenjury democratischer?

 • Jordy Verhoeven

  Ik vind het een beetje vreemd, dat bij deze poll alleen 3 tegenstanders hun mening geven. Bv twee voor- en twee tegenstanders was redelijker geweest.
  Nu lijkt het alsof de keuze alleen maar kan zijn: óf alles zo laten als het is, óf alles overboord.Terwijl er legio compromissen zijn, die allen onder de noemer ‘democratischer’ zouden vallen.
  Zoals het nu is, nl. een voordracht door het uit 4 leden bestaande AB met daarvan één hengsteneigenaar, lijkt niet helemaal ideaal.

  Als je in een nieuwe opzet de shortlist als vanouds door de fokkerijraad laat samenstellen, zijn in feite alle bovenstaande tegenargumenten van tafel.
  En dan zou je de voordracht aan de Ledenraad op eenzelfde wijze kunnen doen, als voorheen bij de verkiezing van het Paard van het Jaar gebeurde: het Algemeen Bestuur krijgt 3 stemmen en de leden krijgen 2 stemmen bij deze shortlist. En daaruit ontstaat vervolgens de voordracht aan de Ledenraad, die bekrachtigt. Dat is één van vele mogelijkheden die democratischer zijn dan nu, zonder de bezwaren die genoemd werden.
  Nogmaals, ‘democratischer’ betekent niet “alles overboord”, het betekent “anders dan het nu is”. En dat lijkt me niet zo’n slecht plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook