Ga naar hoofdinhoud

Moet de KNHS meer investeren in mensen voor de instructeursopleiding?

Foto: Lonneke Ruesink

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Arjen Vos, Ton de Kok, Pieter Kersten

In de reactie op de ingezonden brief over de instructeursopleidingen gaf de KNHS aan dat de oude opleiding inderdaad niet voldeed. De nieuwe KNHS-instructeursopleiding is langduriger, er is vernieuwd lesmateriaal en extra scholing voor docenten. Er gaat dus veel aandacht naar de structuur van de opleiding. Maar opleiden is mensenwerk. Moet de KNHS niet vooral investeren in het aantrekken van de allerbeste instructeur(s)?


Van: Arjen

Arjen Vos, springinstructeur

Ik beantwoord dat kort en bondig met ja. Ik maak me hier altijd heel druk over. Je kunt een instructeursopleiding die gebaseerd is op competenties niet los zien van het feit dat een instructeur ook over voldoende paardenkennis moet beschikken. Als instructeur moet je wel een duidelijk systeem hanteren, maar elk paard heeft toch zijn eigen benadering nodig. Als je met een paard begint te trainen, moet je proberen in beeld te krijgen waaraan je moet werken. Natuurlijk is het mensenwerk. Het is heel triest dat er verschrikkelijk veel paardenkennis en kennis over trainen verloren gaat omdat de goede trainers dat onvoldoende kunnen of willen ventileren. Er is veel kennis in Nederland en dat moet zoveel mogelijk doorgegeven worden aan de nieuwe generatie. Het is belangrijk dat de KNHS de beste trainers zoekt om de instructeurs op te leiden. Binnen de opleiding waren ze helemaal afgedwaald. Het grote gevaar binnen de paardensport is dat er veel mensen zijn met nieuwe theorieën die zo ver afstaan van onze paardensport. In mijn beleving zit de kennis niet in honderd filmpjes over de sport, maar bij goede trainers. Paardensport verandert niet. Marion Schreuder heeft er de hand in gehad dat we in grote lijnen weer terug zijn bij de oude instructeursopleiding en dat vind ik een goede ontwikkeling.


Van: Ton

Ton de Kok, dressuurinstructeur

Ik heb in het verleden altijd cursus gegeven en dat ga ik ook doen bij de nieuwe opzet. Goede, gedegen instructeurs zijn inderdaad belangrijk. Vooral instructeurs met praktijkervaring die opleiders zijn. Naar mijn weten zijn er altijd goede instructeurs betrokken bij de opleiding. Er is wel veel veranderd. Het traject is nu veel langer geworden. Een instructeur wordt in meer jaren en fasen opgeleid. Het is goed dat ze tijdens de opleiding meer ervaring en vaardigheid kunnen opdoen met het geven van instructie. De oude opleiding was relatief kort, waardoor de cursisten zich eigenlijk maar weinig konden ontwikkelen naar een hoger niveau. Met deze nieuwe opleiding grijpen we terug naar hoe het vroeger was bij de Orun. De opleiding in Deurne duurde ook vier jaar. Het belangrijkste is dat er genoeg tijd is om bij de basis te beginnen. Als je geen gedegen basisvaardigheden aanleert, kun je je ook niet specialiseren. Alles valt terug op de manier waarop je een paard volgens het Skala der Ausbildung opleidt. Cursisten moeten de tijd krijgen om theoretische kennis op te bouwen en om te zetten naar vaardigheden. Dit is een heel praktisch vak. Een paard wordt ook niet in één jaar geschoold. Dat is ook een lang traject. We moeten daarom de beste instructeurs aantrekken. Niet alleen de goede ruiters, ze moeten ook veel instructieervaring hebben. Als instructeur moet je niet alleen weten hoe je problemen oplost, maar ook weten waar problemen vandaan komen.


Van: Pieter

Pieter Kersten, springinstructeur

Ik ben betrokken bij het platform dat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwe opleiding. Al een aantal jaren hebben we als denktank nagedacht hoe we het niveau van de instructie omhoog kunnen krijgen binnen de opleiding. In het verleden konden de cursisten veel te makkelijk hun instructeursdiploma behalen. Door de opleiding te veranderen hebben we geprobeerd om dat te verbeteren. Het gaat erom dat we vakmensen opleiden voor de langere termijn die bevlogen zijn in hun vak. Dankzij ons is Marion Schreuder aangetrokken. Zij heeft een hele goede zaak gedaan. We hadden daar geen betere persoon voor kunnen aantrekken. Ze is bevlogen in haar werk. In Deurne heeft zij dit traject al meegemaakt. We zijn er heel blij mee dat zij structuur heeft gegeven aan de opleiding. Als je de kwaliteit wilt waarborgen, moet je de opleiding ook aanscherpen. Er moet een brede opleiding worden gegeven aan de instructeurs. Het is belangrijk dat we instructeurs opleiden voor de lagere regionen, want daar begint iedereen met leren paardrijden. Daar heb je goede instructeurs voor nodig. We kunnen dat niet in één keer bewerkstelligen. Je moet eerst ergens beginnen. Op dit moment kan ik niet bepalen of het nodig is om andere instructeurs aan te trekken. We moeten dat eerst terugkoppelen. Het is goed als er mensen meekijken om de kwaliteit van de opleiding aan te scherpen en te waarborgen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 27 maart in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KNHS moet meer investeren in mensen voor instructeursopleiding Lees meer »

Laden ... Laden ...

5 reacties op “Moet de KNHS meer investeren in mensen voor de instructeursopleiding?

 • paulien zonhoven

  Er lopen goede instructeurs rond, jong en ambitieus die ook acteren in het buitenland.Want daar ziet men de kracht en kennis van deze instructeurs.
  De meesten onder hen verschijnen ook nog op hoog niveau in de ring .
  Het probleem voor de KNHS is echter : wie zijn het en hoe kunnen we ze binden en geïnteresseerd krijgen voor de KNHS. Veelal instructeurs opgeleid tot en met 4e fase allround (ouderwets en gedegen/ORUN).
  Het is aan de KNHS om de ambitie met de nieuwe opleiding te bepalen en te trachten deze instructeurs voor zich te winnen.
  Hoe kan het overigens dat de KNHS al deze instructeurs uit het oog verloren is?

 • Frans Berings

  Natuurlijk moet de KNHS investeren in de beste instructeurs, maar ik denk niet dat daar het probleem lag.
  Ik constateer dat bij alle hippische opleidingen in Nederland inclusief Deurne en Ermelo de toelating de laatste jaren veel te eenvoudig was, met gevolg leerlingen met veel te weinig rijervaring en onvoldoende ontwikkeld rijkunstig gevoel werden aangenomen .
  Daar kun je nog zo’n goede instructeur voor zetten, maar dan komen zijn/haar aanwijzingen niet over!
  Dus zorgen dat de toelatingseisen aansluiten aan het niveau van de cursus.

 • Sanne

  Paardenmensen en mensen met paarden…. ook voor lesgeven moet je een bepaald gevoel meehebben en kan je niet aangeleerd krijgen. Niet iedereen kan zonder gevoel paardrijden maar ook niet zonder gevoel lesgeven. Tegenwoordig lijkt het rage om te kunnen zeggen dat je les geeft. Hoe maakt dan niet uit…. Frans heeft daarom ook echt een punt, is mijn mening

 • Hanneke Hegeman

  De instructeurs kunnen nog zo goed zijn, als het jurycorps hier niet bij aansluit, ben je nog nergens. De KNHS zou er goed aan doen hier meer geld voor uit te trekken want de opleidingen/bijscholingen komen nu voor rekening van juryleden (en officials) zelf. De instructeurs verdienen hun investering met hun werk wel terug. De juryleden niet! Degenen met een krappe beurs (maar met veel talent om te beoordelen) komen daarom nooit bovendrijven!
  Samengevat: doe het één (goede opleiding instructeurs/trainer) maar laat het andere niet aan de vrijwilligers (juryleden/officials) zelf over!

 • Bertine

  @Frans Berings
  Helemaal gelijk. Er zijn zelfs geen toelatingseisen! De huidige ROC-paardenopleiding leidt op tot vakkenvuller en kassajuffrouw. Nodig zijn minder, maar betere opleidingen met stevige toelatingseisen. Je kunt beter vijf mensen goed opleiden dan twintig half. De totale kosten voor die vijf zijn even hoog als voor die twintig, maar er komen meer vakmensen van school.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook