Ga naar hoofdinhoud

Moet de KNHS stalling faciliteren tijdens de Hippiade?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Gert Naber, Jonna Schelstraete, Liseon Kamper

Op de Hippiade is niet voor iedere deelnemer een stal beschikbaar. De KNHS bepaalt op basis van reisafstand wie in aanmerking komt. Na flink gemopper op social media is de KNHS nu gezwicht: voor 65 euro kunnen deelnemers een stal huren in een speciaal geplaatste tent. Een ‘normale’ stal kost 27,50 euro, dus opnieuw gemopper. Maar is een stal wel echt een must voor zo’n evenement? En moet de KNHS geen marktconforme tarieven hanteren voor deze ‘luxe peerden’ die er graag een weekendje weg van maken?


Van: Gert

Gert Naber, disciplinespecialist KNHS

Op het KNHS-centrum hebben we permanent 48 vaste stallen en 20 concourstallen beschikbaar. Met meer dan 1400 starts op de Hippiade Pony’s kunnen we niet iedereen een stal bieden. Tijdelijke stallen bouwen om het aanbod tijdens de Hippiade te vergoten is geen mogelijkheid in verband met de hoeveelheid beschikbare terreinen op het KNHS-centrum en de vereiste vergunningen. Daarom wordt er een verdeelsleutel gehanteerd, gebaseerd op het aantal starts per regio en daarna op reisafstand. Dit wordt zo eerlijk mogelijk gedaan: wie het meest ver moet reizen heeft als eerste aanspraak op een stal. Op www.hippiade.nl is bovendien een uitgebreide lijst gepubliceerd met stallingsmogelijkheden in de directe omgeving, waar alle deelnemers op eigen initiatief verblijf kunnen organiseren. De kans deed zich voor dat de tentstallen van de KWPN Kampioenschappen op het naastgelegen terrein langer konden blijven staan, zodat we voor de Hippiade 40 extra stallen beschikbaar hadden. De prijs van 65 euro per stal is vastgesteld om uit de extra kosten te komen voor de huur van deze tent, dit was op voorhand niet begroot. Omdat er veel vraag was naar stallen hebben we besloten om van het aanbod gebruik te maken en de stallentent te laten staan. Dat er behoefte aan stalling is blijkt uit het feit dat de extra tentstallen binnen enkele uren waren uitverkocht.


Van: Jonna

Jonna Schelstraete, Grand Prix-dressuuramazone

Wij maken ons hier al meerdere jaren druk om, omdat onze kinderen ieder jaar wel met één of meerdere pony’s deelnemen aan de Hippiade. Ik vraag me af of de KNHS wel alleen naar de reisafstand moet kijken. Iemand die twee uur moet rijden en één pony mee heeft om een ronde te springen is in principe zo weer klaar. Terwijl als je kijkt naar de dressuurpony’s vanaf de klasse Z1 deze vanaf 8.30 uur de eerste proef lopen en om 16.30 de finaleproef. Dan is de dag lang en het aanhoudende verblijf op wagen of trailer dieronvriendelijk. Aan de andere kant is het een leuk dagje uit en een hele belevenis voor ouders en kinderen dus kan ik me voorstellen dat men graag wat langer blijft en een stal nodig heeft. Het is denk ik ook in het belang van iedereen, organisatie, standhouders, deelnemers, enzovoorts om lang op het wedstrijdterrein te kunnen verblijven. Indien het zo is dat de ene deelnemer per stal meer dan het dubbele moet gaan betalen dan de ander, is dat echt niet acceptabel. Dat kan niet. De enkele reactie van de KNHS dat er nu eenmaal te weinig stallen zijn, vind ik niet opportuun. Immers, het is de eigen keuze van de KNHS om dit alles zo te organiseren. Men had meerdere vaste stallen kunnen bouwen nu op dat terrein jaarlijks meer en meer activiteiten plaatsvinden. Voor ons zijn er alsnog twee boxen geregeld. De KNHS geeft blijk in staat te zijn dit probleem op te lossen. Ik complimenteer de KNHS.


Van: Liseon

Liseon Kamper, Grand Prix-dressuuramazone, instructrice

Twee jaar geleden was er hetzelfde probleem. Bij de paarden was er toen ook nog door het KWPN een veulenveiling georganiseerd. Dus nog minder stallen. Dat waren zeer veel paarden op één dag! De KNHS zou naar mijn mening moeten kijken hoeveel inschrijvingen er zijn van deelnemers die een stal willen huren. Of je nou tien of tweehonderd stallen nodig zou hebben. Zet die stallen neer, je weet als organisatie wat de kosten zijn en bereken één prijs door aan de klant. Er wordt niet om een mening gevraagd, men wil een stal en betaalt daarvoor! Niet moeilijk. Of je biedt stallen aan, of niet. Het is een fantastisch kampioenschap, de leden verwachten dan ook de gastvrijheid van hun KNHS.

 

 

 

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 29 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KNHS hoeft geen stalling te faciliteren tijdens Hippiade Lees meer »

Laden ... Laden ...
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

9 reacties op “Moet de KNHS stalling faciliteren tijdens de Hippiade?

 • Judith

  Of er moet gezorgd worden voor voldoende stalling of helemaal geen stalling aanbieden.
  Organiseer het evenement zo dat er niet 2 uur of meer tussen het rijden van de proef en de uitslag zit. Zorg dat iedereen met twee uur klaar is, kampioenen bekend zijn zodat je naar huis kunt en niet loopt rond te hangen. Ik erger mij altijd dood aan de lange wachttijden tussen rijden en de uitslagen en overhandigen protocollen. Er wordt daarin geen rekening gehouden met de dieren die urenlang in een trailer/wagen moeten staan.
  Aan dat soort evenementen doe ik alleen mee als ik mijn paard tussendoor naar huis kan brengen of een stal heb of er maximaal een uur tot de uitslag is. Ik word er bloedchagrijnig van als ik lang moet wachten op uitslagen omdat ik dat sneu vind voor mijn paard en zonde vind van mijn tijd. Ik heb nog meer te doen. Bij wedstrijden die de uitslagen rekken voor het vullen van de kantinekas kom ik niet meer. Als geld boven welzijn gaat ben ik er klaar mee.

 • Marijke Welling

  In geval je paard of pony een hele dag en in geval van de voltige in sommige gevallen twee dagen er moet zijn om deel te nemen moet je een stal faciliteren. Het gaat er niet om waar je vandaan komt maar hoe lang een paard/pony daar moet zijn. Om meer paarden/pony’s te stallen, zou je de reguliere procedure van een stal huren op zo een evenement moeten loslaten en in dagdelen moeten gaan verhuren. Op die wijze kan je veel meer paarden/pony’s een stal bieden. Ook extra tentstallen zijn een optie. Je zou ook de voltige kunnen verplaatsen naar een ander weekend dat scheelt ook een hoop.Dus mogelijkheden genoeg als je maar wil.

 • Anna

  Hier dus ook een moeder die zich er druk om heeft gemaakt. Aanvang rubriek 8 uur. De pony stond al om 4 uur op de trailer. Geprobeerd om een stal te regelen maar deze waren al vergeven voordat wij de regiokampioenschappen hadden gereden. Nog 1x extra gebeld of het misschien mogelijk was om alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag gebruik te maken van een stal. Pony kon immers na de wedstrijd wel op de trailer. Dit kon niet omdat de voltige paarden de stallen in gebruik hadden. Toen wij om kwart voor zeven op de KNHS aan kwamen stonden er minimaal 10 stallen leeg! Met een stapje extra qua organisatie hadden meer pony’s uitgerust aan hun wedstrijd kunnen beginnen.

  Vind ook dat je als uithang bord van de sport geen sterke stem hebt in de discussie dieren welzijn als je op je hoofdevenement voor je achterban (je leden die betalen) een dusdanig lang programma hanteert en geen groot aanbod hebt van stalling. Tuurlijk kan je altijd naar huis gaan als je niet gewonnen hebt. Maar misschien wil de KNHS niet dat ruiters van elkaar leren, nieuwe doelen krijgen, vrienden aanmoedigen en binding krijgen met de organisatie? Volgens mij is € 65 wel een fout signaal richting je leden.

 • eddy crul

  Ik ben van mening dat de federaties (KNHS, KBRSF,enz)zelf hun wedstrijden moeten organiseren en dat zij dit moeten doen volgens een goed en eerlijk reglement. Absoluut gelijk voor alle deelnemers en absoluut met het nodige comfort voor de paarden en de eigenaars met hun team.Ik spreek hier in het algemeen ,maar de hippiade is nu een mooi voorbeeld hoe het absoluut niet moet.En hoe hard we ook klagen de organisatoren luisteren niet.Zij volgen de weg van de euro’s. Wordt het dan geen tijd dat eigenaars beslissen niet aan de wedstrijden die niet aan die voorwaarden voldoen deel te nemen? Maar ja,dochter en zoon lief en misschien wij ook wel willen ons daar zo graag eens tonen.En daar is niets mis mee. We moeten dus meer haar op onze tanden krijgen of we zullen zulke situatie blijven ondergaan.vr gr EC

 • Corné

  Eventing ruiters vertrekken ’s morgens voor dag en dauw met hun paarden. Rijden ’s morgens een dressuurproef, rond de middag een springparcours met aansluitend een cross. Kijken tussendoor nog naar de concurrenten en moedigen hen zoveel mogelijk aan. Dan volgt een uur nadat de laatste ruiter uit de cross komt de uitslag en weer een uurtje later de prijsuitreiking. Dan rijdt iedereen weer rustig naar huis en is dan weer tegen de avond bij huis. Niemand die moppert dat het te lang duurt of die vraagt om een stal. Waarom zou dat in Ermelo niet kunnen. Paard of pony kan best wel een tijdje op de trailer staan en je kunt er tussendoor ook best aan de hand wat mee rond gaan stappen.

 • Irene

  Gek hè dat er steeds minder interesse is in kring- en regiokampioenschappen?

 • Karin

  Vroeger reed je dressuur en springen en aan het einde van de dag de parade. Ondertussen stond je pony op de trailer en je nam water en een emmer mee en een hooinet……hoorde je ook nooit iemand over. Nu wil iedereen rijden en direct naar huis. Om eerlijk te zelf, ik zelf ook. Maar als je mee mag rijden op zo’n bijzonder evenement dan weet je van te voren dat dit niet lukt en dat je paard/pony wat langer op de trailer moet staan. Ik denk niet dat ze daar wat aan overhouden…. En anders moet je thuis blijven, hoef je in sommige gevallen ook niet uren met een paard/pony in de trailer te rijden.

 • carmaboot

  Als je wat verder weg woont van Ermelo, is het wel prettig als je paard gestald staat. Waarom zo moeilijk doen, je betaald voor de stallen en voor het lidmaatschap KNHS, op elke 3 daagse wedstrijd kun je je paard ook stallen, dus waarom niet bij de KNHS.? Iedereen weet in de paarden, geeft je weinig tijd voor andere dingen. Hoe fijn is het niet om je paard te stallen op de Hippiade, en s’avonds wat oude vrienden bezoeken die wel in de Randstad zijn blijven hangen, (Jij woont allang in een gebied, niet omdat je het wil, maar omdat het vaak goedkoper is). Belachelijk dat ook hierin weer allerlei mensen voor je aan het denken zijn. Je paard moet maar de hele dag op de wagen staan, omdat jij wat oude vrienden/familie wil bezoeken….Dat kan volgens hun niet……

 • Marcel Dufour

  Waarom krijgt men dan toestemming om zo’n groot evenement te houden op een terrein dat daar duidelijk niet geschikt voor is?

  Wie zijn de verantwoordelijken en wordt voor Ermelo dezelfde criteria gehanteerd om toestemming te krijgen als voor andere concoursen?

  Ik heb hier een beetje rare smaak van in de mond en het neigt erg naar handjeklap en gemarchandeer met de regels om toch maar Ermelo dit evenement te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook