Ga naar hoofdinhoud

Moet de landenwedstrijd springen naar de zondag?

Van: De Paardenkrant
Aan: Jan de Mooij (algemeen directeur van het CHIO Rotterdam), Rob Ehrens (bondscoach springen), Jur Vrieling (springruiter)
De FEI wil een nóg grotere waarde gaan toekennen aan de landenwedstrijd springen. Er moet nog meer publieke belangstelling en media-aandacht worden gecreëerd. Eén van de ideeën die daarbij voorbijkomen is het verplaatsen van de landenwedstrijd – traditioneel altijd op vrijdag – naar de zondagmiddag. Zo zou niet de Grote Prijs, maar de landenwedstrijd het hoogtepunt van een CHIO of CSIO worden. Goed idee?


Foto Dirk Willem Rosie
Foto Dirk Willem Rosie

Van: Jan
Het CHIO Rotterdam zoekt altijd naar mogelijkheden om het programma te optimaliseren, de sport nog aantrekkelijker te maken voor het publiek en om de maximale media-aandacht te behalen. Tijdens het afgelopen CHIO Rotterdam waren de aanpassingen in het programma voor de CDIO5*-rubrieken en het nieuwe format van de FEI Nations Cup dressuur daar een goed voorbeeld van. Als er voor de Nations Cup springen mogelijkheden bestaan om het programma te verbeteren willen we die graag in overleg met de FEI en KNHS verder verkennen.
Overigens was de Nations Cup springen voordat de Super League-competitie, tegenwoordig de Furusiyya FEI Nations Cup, van start ging, niet altijd op de vrijdag. Om destijds aan te sluiten bij onder meer CHIO Aken en het concours in Dublin zijn wij in 2003 naar de vrijdag gegaan. Daarvoor hebben we een aantal jaren de landenwedstrijd op de zondag en ook wel op de zaterdag gehouden.
Tenslotte merk ik graag op dat we tijdens het CHIO Rotterdam meerdere hoogtepunten hebben… Kijk ook dit jaar: we hadden een uitverkocht stadion bij de Furusiyya FEI Nations Cup presented by Longines maar ook bij de InterChem Grand Prix Kür op muziek en het was ook erg druk tijdens de Longines Grand Prix Port of Rotterdam.


Rob Ehrens
Foto Lonneke Ruesink

Van: Rob
Dat hebben we nu al in Barcelona met de finale van de Nations Cup en dat geeft inderdaad meer cachet aan de landenwedstrijd. Als je dat wilt, moet je deze wedstrijd houden als mensen tijd hebben om te kijken, zogenaamde primetime. Je zou dan de Grand Prix moeten verplaatsen naar de vrijdag en dat heeft dan ook weer nadelen. Ik ga als bondscoach in eerste instantie voor de landenwedstrijd. Nu is er vaak op donderdag een simpel inloopwedstrijdje en dan heb je op vrijdag frisse paarden in de landenwedstrijd. Gaat de landenwedstrijd naar de zondag, dan hebben die paarden ook al een Grand Prix achter de kiezen. Eigenlijk wil ik dan nog wel een stapje verder gaan en de Grand Prix vergeten, maar dan moet de landenwedstrijd wel veel hoger gedoteerd worden. Je zou dan de rest van het programma kunnen vullen met rubrieken voor jongere paarden en rankingsproeven. Als ze publiciteit willen geven aan de landenwedstrijd en deze willen behouden, dan vind ik het een leuke gedachte deze primetime te geven.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Jur
Voor mij persoonlijk is de landenwedstrijd het mooiste wat er is. De sfeer, de saamhorigheid, het samen tot een prestatie komen en de eer maken voor mij de landenwedstrijd de mooiste rubriek van een concours. Dat is toch de reden dat je naar zo’n wedstrijd gaat en daarvoor word je ook uitgenodigd.
Ik vind het dus een goede zaak dat de FEI de landenwedstrijd belangrijker wil gaan maken en het verplaatsen naar de zondag kan daaraan bijdragen. Maar het zal niet genoeg zijn. Voor het publiek is het op zondag mooier, maar voor de ruiters zal het ook financieel een boost moeten krijgen.
Als je dubbel foutloos rijdt en tweede wordt in de Global Champions Tour heb je meestal tien keer zoveel prijzengeld als wanneer je dubbel foutloos rijdt en tweede wordt in de landenwedstrijd. En de paarden hebben dan toch heel wat moeten springen. Ik vind het jammer dat sommige van de beste ruiters ter wereld daarom de Grote Prijzen en GCT’s verkiezen boven de landenwedstrijden en soms zelfs boven de grote kampioenschappen.
Ik begrijp het echter wel, want die wedstrijden zijn financieel veel aantrekkelijker en in de media wordt er ook steeds meer aandacht aan besteed, waardoor het voor eigenaren en sponsors ook interessanter wordt.
Het is goed en noodzakelijk dat er een impuls gegeven wordt aan de landenwedstrijden, want anders bloedt het een beetje dood. Naar de zondag verplaatsen kan daarbij helpen, maar er zal meer moeten gebeuren.

Deze [email protected] verscheen woensdag 1 juli 2015 in De Paardenkrant.


Poll

Landenwedstrijd springen moet naar zondag. Lees meer

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Moet de landenwedstrijd springen naar de zondag?

 • jw

  Oneens,want als ik in Duitsland Aken kijk op de donderavond zit het bomvol,hoeveel van deze ruiters (kijkers) ,moeten zondags zelf rijden.Ik denk wel als er dan een live uitzending komt dat de kijkcijfers wel omhoog zouden gaan.

 • marcel dufour

  Zeer slecht idee en met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dit niets anders dan een zwakke poging om Jan Tops met zijn plannen voor teamwedstrijden dwars te zitten.
  Het zou wel heel raar zijn om de landenwedstrijd waar ruiters de man ongeveer 20 tot 25 duizend kunnen verdienen, hoofdnummer te maken boven de Grote Prijs waar een ruiter wel tot 100 duizend kan verdienen.
  Zie je de KNVB al voor je die besluit dat de beker op zondag moet worden gespeeld en dat die belangrijker is dan de competitie waar alle prijzen en de schaal wordt verdeeld.

  Het plan van Rob zie ik daarentegen wel zitten. Laat op landenwedstrijd concoursen de grote prijs maar vallen want dan is de landenwedstrijd wel het hoofdnummer.

 • Albert Voorn

  Landenwedstrijd en GP dezelfde proef!
  Tijdens CSIO’s geen individuele deelname, alleen volledige teams en hun reserve.
  Minimaal 10 landen dat is 50 ruiters in totaal.
  Wedstrijddagen vrijdag tot en met zondag.
  Landenwedstrijd /GP op zondag waar alle 50 ruiters in rijden voor een individueel klassement en de 40 teamruiters ook voor het team klassement
  Klassering: fouten en tijd van beide rondes bij elkaar opgeteld voor het team klassement dus geen barage voor de teams, voor het individueel klassement barage bij gelijk aantal strafpunten over beide rondes.
  Voordelen:
  Minder wedstrijddagen waardoor paarden minder parcoursen hoeven te lopen. ( niet onbelangrijk )
  Minder sponsors nodig. ( kleiner budget )
  Niet te grote en langdradige proeven.
  Geen voorgekwalificeerde ruiters voor de GP, iedereen kan starten en iedereen dezelfde proef, waardoor paarden die normaal niet aan de landenwedstrijd deelnemen geen voordeel hebben doordat zij minder hebben gelopen.
  Alle landenwedstrijden moeten tellen om mee te mogen doen aan de finale om te voorkomen dat landen naar een CSIO een derde of vierde team afvaardigen.
  Geen ruiters die denken hun tweede paard in te kunnen zetten voor de landenwedstrijd om het beste paard te kunnen bewaren voor de GP voor eigen rekening.
  Altijd topsport verzekerd.
  Beter zou nog zijn om een algemeen klassement te hebben over de zware, medium en lichte proeven met een normale proef dotering en een hoog prijzengeld voor het algemeen klassement om oefenrondjes te voorkomen want daar komt het publiek niet voor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook