Ga naar hoofdinhoud

Moet de paardensector de stal openstellen voor niet-paardenpubliek?

Van: Paardenkrant-Horses.nl Aan: Christa Larmoyeur, Hendrik-Jan Schuttert, Sarah Pesie De varkenshouderij, die flink onder vuur ligt bij dierenrechtactivisten, doet via onder andere zichtstallen zijn best om kritische burgers te informeren. Mensen die zich zorgen maken over het welzijn van de dieren kunnen zo eenvoudig een kijkje nemen in de stal. Zouden sportstallen iets soortgelijks moeten doen?

Van: Christa

Christa Larmoyeur, Grand Prix-amazone, jurylid en instructeur.

Zichtstallen zijn natuurlijk erg leuk voor mensen die geen notie hebben hoe het er in een bepaalde sector aan toe gaat. Ze helpen mensen inzicht te krijgen in hoe het in een bedrijf met bijvoorbeeld paarden werkt. Maar iedereen snapt ook dat het absoluut geen controle is op de hele sector. Er zullen in elke sector altijd schrijnende gevallen voorkomen. En die zullen alleen opgelost kunnen worden door ingrijpen van hogerhand. Dat zal moeten ook. Want broodfokkers en verkeerde handelaren zijn er helaas nog altijd. Met gewoon een paar keer per jaar binnenvallen en controleren, kom je al een stuk verder. Mijn maag draait om bij elk leed tegen dieren. Ik hou met heel mijn hart en ziel van alle dieren. En moet me inhouden om niet bij elke hond die ik tegenkom op mijn knieën te gaan. Ik zou de pannen van mijn dak nog verkopen om ervoor te zorgen dat het hen aan niks ontbreekt. En met mij heel veel mensen in onze sector, dat weet ik zeker. Paarden zijn ons leven. Bij ons mag iedereen op elk moment binnen komen vallen en kijken. Echter de mensen bij wie het nodig is, zullen hier absoluut geen prijs op stellen. Zichtstallen lossen in mijn ogen het probleem dan ook niet op.


Hendrik-Jan Schuttert, internationaal springruiter.

Van: Hendrik-Jan
Ik ben er niet op tegen. Ik zie er de meerwaarde alleen niet van in. Is het nodig om de paardenhouderij in een beter daglicht te stellen? In alle sectoren hebben we te maken met groeperingen die hun twijfels hebben. Iemand die de regels aan zijn laars lapt, wordt meestal als voorbeeld genomen, maar dat is niet de maatstaf van de sector. Iedere houderij behoort de welzijnsregels van dieren na te streven anders word je daarvoor beboet. Paardensport is een sport die sowieso open is, zowel nationaal als internationaal kan iedereen de wedstrijden bezoeken. Het terrein waar getraind wordt, is openbaar voor het publiek en er zijn stewards en juryleden aanwezig. Op een paardensportevenement dienen wij ons aan de regels te houden. Ik heb ook geen dichte keuken. Het concours dat op ons terrein wordt georganiseerd, is open voor het publiek. Ik heb ook aan verschillende groepen mensen clinics gegeven of een rondleiding over mijn bedrijf. Mensen die geen verstand van paarden hebben, krijgen er dan meer gevoel bij hoe goed de paarden het hebben en hoeveel daaraan gedaan wordt. Als wij een paard trainen doen we dat op een manier dat het welzijn van het paard er niet onder lijdt. Er is alleen geen richtlijn voor, want bij rondvraag zul je merken dat mensen hier verschillende ideeën over hebben.


Sarah Pesie, dierwetenschapper van Stichting Dier&Recht

Van: Sarah
In de varkenshouderij hebben de meeste varkens een miserabel leven, zichtstallen veranderen daar niets aan. Stichting Dier&Recht wil wettelijke minimumeisen voor het houden van paarden en betere inspecties. Daar moet iedereen aan voldoen, niet alleen de bedrijven die zich openstellen. We zien namelijk ook bij openbaar toegankelijke pensionstallen en maneges dat het paardenwelzijn regelmatig slecht is. Inzicht geven in stallen heeft geen zin als men niet weet hoe gelukkige, ontspannen paarden eruitzien. Een diervriendelijk bedrijf heeft genoeg grond om gelijktijdig alle paarden buiten los te laten lopen! Vaak kun je vanaf de openbare weg wel inschatten of dit het geval is. Sommige bedrijven hebben helemaal geen buitenruimte voor vrije beweging, dat is extreem dieronvriendelijk. In een box kunnen paarden meestal niet goed rollen, niet vrij bewegen en niet krabbelen met soortgenoten. Men moet begrijpen dat een paard een kuddedier is, dat samen wil rondlopen, samen slapen, samen eten. Hiervoor is genoeg buitenruimte noodzakelijk. Paarden hebben er geen baat bij om alleen in een ‘hok’ te staan, ook niet als het een luxe, schoon hok is met zicht erop.

Deze [email protected] verscheen woensdag 21 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Paardensector moet stal openstellen voor niet-paardenpubliek

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Moet de paardensector de stal openstellen voor niet-paardenpubliek?

 • Sven

  Okee, laten we de voordeur ook allemaal open doen en bij een willekeurig huishouden op een willekeurig moment het huis binnentreden om een inspectie te doen in welke omstandigheden de bewoners leven !? Wat een ongelooflijk absurd idee! Geef tevens je bankafschriften ook nog even om te kijken of je daar alles wel fatsoenlijk gereld hebt !

 • eddy crul

  Moeten ? Absoluut niet. Iedereen heeft nog wel het recht dit voor zichzelf te bepalen denk ik zo. Daarbij moet het dierenwelzijn opgevolgd worden door wettelijke instanties en deze moeten volgens zeer goed opgemaakte procedures wel toegang krijgen bij iedereen die dieren stalt. Het probleem is natuurlijk de goed opgemaakte procedures. Wie zal deze opmaken? vr gr ec

 • Dick de Jong

  Verplicht meedoen is natuurlijk onzin. Er zijn al veel paardenbedrijven die meedoen met de boer op en andere acties dus de niet paarden mens heeft al mogelijkheden genoeg. Daarbij wordt het ook voor andere sectoren verplicht om hun bedrijven open te stellen. Ik denk dan aan de zorg, de industrie en de bouw? denk het niet.

 • Brigitte de Graaf

  Kan niet paardenpubliek wellicht opgeleid worden tot ‘wel paardenpubliek’ door de Dierenbescherming? Dan is er meer mankracht om inspecties te doen. En dan de gewoon wet handhaven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.