Ga naar hoofdinhoud

Moet de selectie voor het WK jonge springpaarden op de schop?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Wout-Jan van der Schans, Henk Frederiks, Egbert Schep

We zagen mooie sport in Lanaken, maar het eindresultaat van de Nederlandse deelnemers bij de vijf- en zesjarigen op het WK Jonge springpaarden viel tegen. De Ieren daarentegen waren, in ieder geval bij de vijfjarigen, oppermachtig. Zij vormen een hecht team en selecteren hun deelnemers heel anders dan bij ons. Voor de jongste paarden zijn er (bijna) geen barrages op tijd en hun chef d’equipe beslist op basis van resultaten in meerdere wedstrijden wie er mee mag. Zou dat ook werken in Nederland?


Van: Wout Jan

Wout-Jan van der Schans, internationaal springruiter en lid KWPN hengstenkeuringscommissie springen Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het is mooi dat ze dat in Ierland zo doen. Voor Nederland, Duitsland, België of Frankrijk is dat onmogelijk. Door het Nederlandse systeem is iedereen in staat om jonge paarden voor te stellen in Ermelo. Hier doen bijna tweehonderd tot 250 vijfjarigen aan mee en dan heeft men zich vooraf zelf al geselecteerd. Zowel Nederland als België, Duitsland en Frankrijk organiseren eerst een eigen kampioenschap, daarvan gaan de beste vijfjarigen door naar Lanaken. Ik zie dat als een eerlijke selectie. Een aantal jonge paarden kan echter door middel van een wildcard terechtkomen in Lanaken. De beste Nederlandse ruiter die met een vijfjarige vierde werd in Lanaken had niet meegedaan aan de Blom-Cup, maar was via een andere weg toch in Lanaken gekomen. Een ander feit is dat de vijfjarigen in Nederland toch wat meer worden opgeleid richting het verdere verloop van het wedstrijdgebeuren of de handel en men niet zozeer met barragerijden of met snelheid bezig is. Ierland kiest er al jaren voor om het Iers gefokte paard in Lanaken te laten zien. Alles is daarop toegelegd, omdat het kostbaar is om vanuit Ierland naar Europa te gaan voor wedstrijden. In andere landen ligt dat anders. In Europa kunnen ze het hele jaar door hun jonge paarden etaleren op wedstrijden. Het valt of staat dan niet met Lanaken. Al sta je daar niet op het podium, wil dat nog niet zeggen dat je geen goede springpaarden hebt als land zijnde.


Van: Henk

Henk Frederiks, springruiter

Het maakt niet uit waar de Ieren op concours zijn, ze vormen altijd een heel hecht team en helpen elkaar. De Ieren zijn van nature snelle ruiters en dat resulteert in een gouden plak. Vooral bij de vijf- en de zesjarigen stelden de resultaten van de Nederlandse paarden teleur, maar een enkele topruiter kon dat niveau bijbenen. Om in de barrage mee te kunnen doen, waren de paarden qua leeftijd heel volwassen, het is moeilijk te geloven dat het nog maar vijfen zesjarige paarden zijn. Het KWPN werd in Lanaken voorbijgelopen, ook in het aantal KWPN gefokte paarden. In Nederland moeten we een andere opzet gaan bedenken voor het kampioenschap voor jonge springpaarden. Het is niet meer het evenement wat het geweest is. De selectie-eisen moeten naar een hoger plan worden getild. De sport verandert, dus het kampioenschap moet daarop aangepast worden. De laatste jaren zien we dat de rubrieken te groot zijn omdat de jonge paarden te makkelijk daaraan kunnen deelnemen. Vijfjarige paarden die M lopen plus twee winstpunten hebben in Lanaken niks te zoeken. Je hebt echt routine nodig met jonge paarden en veel kwaliteit. Misschien moeten we in Nederland ook wel andere stamboeken gaan uitnodigen voor het kampioenschap in Ermelo zodat we voor Nederland de beste combinaties op het WK krijgen.


Van: Egbert

Egbert Schep, paardenhandelaar, fokker en KWPN-bestuurslid

Alle lof voor de Ieren zoals zij op dit WK presteerden, ik betwijfel echter of de successen te wijten zijn aan de manier van selecteren. Paardrijden zit in de Ierse cultuur en het gevoel voor paardrijden lijkt in het DNA van de Ieren te zitten. Omdat er in Ierland zelf niet heel veel mogelijkheden zijn zien we over de hele wereld Ierse ruiters die zeer goed presteren. In Amerika bijvoorbeeld hebben zich veel Ierse ruiters gevestigd die ook daar in de top meedraaien. Ook de Ierse fokkerij heeft zich de laatste jaren positief ontwikkeld door het gebruik van goede buitenlandse hengsten. Alle drie de medaillewinnaars bij de vijfjarigen mogen dan wel Iers gefokt zijn, we kunnen ook constateren dat deze paarden alle afstammen van hengsten die elders uit Europa komen, Pacino is van origine Belgisch gefokt, Sir Shutterfly werd met een Hannoveraans paspoort geboren en de van oorsprong Holsteiner Indoctro heeft de merries altijd vanuit Nederland bediend. In mijn opinie kunnen we dus spreken van een Europees paard en dan moeten we constateren dat het in alle proeven de topruiters zijn die op het podium komen. Ik denk dat de manier van selecteren daar weinig aan verandert.

Deze [email protected] verscheen woensdag 26 september in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Selectie WK jonge springpaarden moet op de schopLees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moet de selectie voor het WK jonge springpaarden op de schop?

  • Tom Reed

    Please note:
    The Gold Medal winner was NOT selected for the Team but was a wildcard entry.
    The Silver Medal winner was NOT selected for the Team but was a wildcard entry.
    The Bronze Medal winner was NOT selected for the five horse Team but was selected as the 2nd Reserve (ranked 7th while only five 5-year-olds were selected for the Team).
    Conclusion: Success for the horses and the riders. Not much success for the selection process.
    Opinion: The process lacks transparency.
    Recommendation: Do not look to Horse Sport Ireland, Ireland’s equestrian federation, for insights into proper a proper selection process.

  • Tom Reed

    One more point: It is NOT true that there are few 5-year-old classes without jump-offs agains the clock. All classes are against the clock except the HSI-ISH Stidbook Series, which has a unique system:
    “At all legs of the series except Galway Equestrian, the qualifier class will run as a two-phase class
    with the second round against the clock (Article 274/5.3)”
    and
    “At the final leg (Galway Equestrian), the qualifier class will be run as a two-phase class with the
    second round against the clock (Article 274/5.3). The top 25 horses will qualify for the final.”
    and
    “At the final leg (Galway Equestrian), the final class will be run as a jump-off class (Article 238/2.2,
    Table A with one jump-off).”
    Source: http://www.horsesportireland.ie/wp-content/uploads/2018/03/ISH-SJ-Series-2018-Criteria-FINAL-140416-002.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.