Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Johan Knaap, Haike Blaauw, KNHS
De Sectorraad Paarden geeft geen prioriteit aan transparantie over besmettelijke ziektes als droes en rhinopneumonie. Sporadisch worden gevallen gemeld, maar dan alleen als het betreffende bedrijf daarmee akkoord is. Door de houding van de sector wordt asociaal gedrag van paardenhouders, die een uitbraak stil houden, gelegaliseerd en worden steeds weer andere paardenhouders onnodig in gevaar gebracht. De SRP zegt in z’n eentje geen vuist te kunnen maken en heeft behoefte aan een krachtdadig optreden van de hippische organisaties in Nederland. Kan de SRP op jullie rekenen?
Van: Johan

De stelling dat de sector dit gedrag legaliseert is onjuist. Er is vanuit de overheid geen meldingsplicht voor deze ziektes, aangezien ze geen bedreiging vormen voor de volksgezondheid. En stel de sector zou melding nu gaan verplichten, hoe zou dat moeten worden gehandhaafd? Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. Wat naar mijn mening wel een goede optie zou kunnen zijn, is het bekender maken van de bestaande Helpdesk Paard voor dierenartsen, die enkele jaren geleden in samenwerking met onder meer de Gezondheidsdienst voor Dieren is opgericht. Daar kunnen dierenartsen elkaar informeren over de locaties in hun regio waar zij besmettelijke ziektes hebben geconstateerd. Want in geval van rhino en droes wordt er doorgaans een dierenarts ingeschakeld voor de behandeling van de zieke dieren. Als er vervolgens een koppeling kan worden gemaakt met de website van de SRP, dan kan op een kaart van Nederland worden aangegeven in welke regio wat speelt. Niet met vermelding van naam en toenaam van het bedrijf, want ook de privacyregelgeving moet in acht worden genomen. Maar in allereerste instantie is het melden van rhino of droes een verantwoordelijkheid van de (stal)eigenaar. Laten we elkaar daar ook op aanspreken.
Van: Haike

Dierenwelzijn is voor de FNRS een van haar belangrijkste speerpunten. De FNRS stimuleert ondernemers om bewust bezig te blijven met welzijn en probeert door middel van voorlichtingscampagnes eenieder zo goed mogelijk te informeren. We hebben in Nederland een zeer capabele overheid. Het onderwerp ‘dierziekten, monitoring en preventie’ staat om verschillende redenen altijd op de agenda. De Nederlandse overheid heeft er belang bij om preventie, verspreiding en bestrijding van dierziekten goed te regelen. Er zijn goed onderbouwde keuzes gemaakt voor de meldingsplicht voor enkele paardenziekten. We hebben in Nederland een grote, sterke groep experts: onze paardendierenartsen (GGP). Zij weten en bepalen op basis van kennis en ervaring of het wenselijk/noodzakelijk is om een meldingsplicht te vragen voor besmettelijke paardenziekten. Al zou de meldingsplicht ingesteld worden, dan zou daardoor niet minder droes en rhinopneumonie voorkomen. De besmetting heeft al lang (incubatietijd van vijf tot veertien dagen) plaatsgevonden vóór de symptomen worden waargenomen. Protocollen ten aanzien van hygiëne en goed management zijn veel effectievere maatregelen om besmetting te voorkomen. En als er dan toch droes of Rhino geconstateerd wordt, dan kan er gewoon over gepraat/gepubliceerd worden. Daarvoor heeft de SRP goede standaard voorlichting, ook voor niet-paardenmensen. FNRS is voorstander van openheid en transparantie, ook met betrekking tot de communicatie over risicovolle paardenzieken in ons land. Het biedt paardenhouders de mogelijkheid om ervoor te kiezen paarden en pony’s tijdelijk niet te vervoeren. Hiermee kan worden voorkomen dat de ziektes zich verder verspreiden.
Van: KNHS

Een dierziekte als rhinopneumonie is, net als droes, endemisch aanwezig in Europa en steekt jaarlijks in Nederland de kop op. Het is een bedrijfsgebonden aandoening. Een uitbraak kan in principe door tijdig in te grijpen op het individuele bedrijf behandeld en voorkomen worden. Dierenartsen en paardeneigenaren spelen een belangrijke rol om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Rhinopneumonie is onder de Nederlandse wetgeving niet aangifte- of bestrijdingsplichtig. Een ziekte is wel aangifteplichtig wanneer ingrijpen vanuit de overheid noodzakelijk is. Het beleid van de overheid is er met name op gericht om nieuwe ziekten buiten Nederland te houden. Natuurlijk vinden we het als KNHS heel belangrijk dat paardenziekten voorkomen worden. We werken daarom ook samen in de SRP. Om echt het verschil te kunnen maken en ziekten uit te bannen is nog ontzettend veel onderzoek vereist. Regelgeving alleen is niet de oplossing. Er is ook geen sluitende regelgeving te maken. We moeten willen investeren in onderzoek. In de tussentijd is het voor paardenhouders van belang om er voor te zorgen dat hun paarden fit zijn en voldoende weerstand hebben, zodat het paard niet vatbaar is voor ziekten. Gezonde en blije paarden, daar hebben we natuurlijk allemaal belang bij!
Deze [email protected] verscheen woensdag 16 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Helaas is ons bedrijf getroffen door rhino. In ons geval zijn er 2 veulentjes overleden en een merrie welke door de gevolgen van de bevalling overleed. Wij hebben er wel voor gekozen dit bekent te maken aan de buitenwereld. Bij ons bedrijf is het ook binnengeslopen. Daar kan geen management tegenop. Pensiongasten gaan op wedstrijd , bezoeken andere stallen,we gaan zelf naar keuringen. etc. Vaak is het ook de onwetendheid van mensen. Even een paardenneus aaien en het is gebeurd.
Iedereen weet het goed te vertellen wat te doen, totdat het je stal binnensluipt. Zenuwslopend is het. Halen de andere veulens het wel , slapeloze nachten. veel verdriet. En over het financiële gedeelte maar te zwijgen ( en daar zit volgens mij ook het knelpunt ) Misschien moeten paardenhouders die hun mond dicht houden eens achter hun oren krabben…
ik ben in ieder geval voor meldingsplicht.
Er wordt gesproken dat het niet bedreigend is voor de volksgezondheid en dat er daarom geen meldingsplicht bestaat.
Varkenspest, vogelgriep en mond- en klauwzeer is ook niet levensbedreigend voor de volksgezondheid en moeten alle 3 gevallen wel gemeld worden.
Het zou beter zijn als er consequenties worden opgelegd voor paardenhouderijen die willens en wetens de ziekte in omloop laten door gewoon op buitenrit te gaan ook als de dag ervoor nog een nieuwe diagnose is gesteld, wedstrijden houden en op wedstrijd gaan.
Het is nu bijna de omgekeerde wereld en goede bedrijven blijven nu thuis en sluiten de deuren voor buitenaf!