Ga naar hoofdinhoud

Moet de topsportsector haar deuren openen voor publiek?

FOTO WWW.ARND.NL

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Frank Kemperman, Nathalie van der Mei, Laurens van Lieren

Na het optreden van twee veganisten op het EK in Rotterdam stelde dr. Franck Meijboom, docent dierethiek aan de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht, dat de paardenwereld haar deuren moet openen. Iedereen moet kunnen zien wat er gebeurt en hoe sportpaarden worden getraind en gehouden, dan neem je een belangrijk deel van de onrust weg, aldus Meijboom. Ben je het met hem eens? En zo ja: op welke wijze zou je daar zelf, in je eigen praktijk, vorm aan willen geven?


Van: Frank

Frank Kemperman, organisator van CHIO Aken en The Dutch Masters FOTO WWW.ARND.N

Ik ben het niet met hem eens. Wat moeten we veranderen? Het gros van de evenementen laat de training van de paarden zien. Bovendien vertellen we wat we doen en waarom. In Aken staan er info-stewards bij de losrijdpiste. Wij verbergen niks, dus ik zie het probleem niet. Ik heb geen respect of begrip voor wat ze daar deden. Waarom renden deze mensen alleen tijdens de finale naar binnen? Dat komt doordat ze op de een of andere manier in de belangstelling wilden staan. Ze wilden televisieaandacht en profileerden zich als organisatie maar de boodschap die ze naar buiten brachten, had geen inhoud. Ze slaakten wel kreten, maar ik heb niet begrepen wat hun boodschap was. Het was niet doordacht. Laat ze eerst maar eens een brief sturen naar de federatie en duidelijk maken wat niet goed is. Ik ken ze namelijk niet. Ze hebben nog nooit bij de organisatie aangeklopt met argumenten. Ze zouden als volwassen mensen om de tafel moeten gaan zitten om te kijken of we dezelfde mening delen en er gezamenlijk uit kunnen komen. Wij werken ook samen met dierenorganisaties. Als sportorganisatie zijn we ons ervan bewust dat er fair wordt omgegaan met paarden.


Van: Nathalie

Nathalie van der Mei, springamazone FOTO WWW.ARND.NL

Deze veganisten hebben geen idee waarover ze praten, dus ik ben het wel eens met dr. Franck Meijboom. Dit was geen handige actie van ze. Ik vraag me af hoeveel verstand ze hebben van paarden, want als je dat hebt doe je zoiets niet. Het is inderdaad een hele goede zaak om deze mensen voor te lichten. Volgens mij weten ze helemaal niet hoe goed toppaarden verzorgd worden. Als je volwassen mensen zou rondleiden op een paardenstal om te laten zien hoe het eraan toegaat, kan ik me niet voorstellen dat ze dat slavernij vinden. Vandaag de dag hebben onze sportpaarden een bijzonder goed leven. Ik zou het wel interessant vinden om eens in conclaaf te gaan met deze veganisten. Ik vraag me af welke gedachten er bij hen spelen en wat zij zien als alternatief. Wat zouden ze anders willen doen met al die paarden? Al zolang er paarden op deze aarde rondlopen, zijn ze voor allerlei doeleinden gebruikt. Ik zie absoluut niet in waarom een paard niet een uurtje per dag zou kunnen werken.


Van: Laurens

Laurens van Lieren, dressuurruiter en commentator NOS-sport FOTO WWW.ARND.NL

Bij ons is dat al het geval. Ik heb mijn paarden bij de Selevia Hoeve staan, een grote pensionstal met een horecagelegenheid. Vanwege De Biesbosch komen er veel bezoekers van buitenaf. Het is hier altijd open en toegankelijk. Maar ik denk niet dat je zoiets aan andere ruiters verplicht kunt stellen. Sowieso denk ik dat dr. Franck Meijboom geen gelijk heeft. Deze veganisten zoeken aandacht, daar ligt het probleem. Als het echt om dierenleed zou gaan, zouden ze wel naar slachthuizen toe gaan waar misstanden geconstateerd zijn. Dat doen deze mensen niet, want daar is geen livetelevisie en er zijn geen duizenden toeschouwers. Deze veganisten zijn bijvoorbeeld ook bij Paul de Leeuw geweest. Ze voeren hun eigen kruistocht om fans achter zich te scharen. Die aandachtzoekerij moet je los kunnen zien van dierenwelzijn. In mijn ogen zijn dit geen dierenactivisten. Vooral op topniveau, of dat nou bij dressuur of springen is, zijn de zaken juist zo ontzettend goed geregeld. Het welzijn van de paarden staat bij topruiters absoluut op één! Zij vormen hét voorbeeld van paardenmensen die dag in dag uit bezig zijn om het beste voor hun paarden te doen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 4 september in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Topsportsector moet deuren openen voor publiek Lees meer »

Laden ... Laden ...

9 reacties op “Moet de topsportsector haar deuren openen voor publiek?

 • Frans Berings

  Zo heeft topamazone Ingrid Klimke dit aangepakt.

  Open training
  Een keer per maand bieden we geïnteresseerde toeschouwers (ongeveer 50 personen) de mogelijkheid om een “volledig normale trainingsochtend” met ons mee te maken. We laten onze paarden zien in dagelijkse trainingen en leggen het respectieve trainingsniveau en onze manier van werken uit.
  We beginnen om 9.00 uur met een rondleiding door de stal. Dit wordt gevolgd door de eerste trainingssessie. Om 10.30 uur bieden wij u de mogelijkheid om tijdens een koffiepauze te bespreken wat u met mij hebt gezien. Daarna volgt een tweede trainingssessie. Om 12.30 uur eindigen we de trainingsochtend.
  De open trainingskosten per persoon 50 €, waarvan 10 € worden geschonken aan een goed doel aan wisselende ontvangers. Kinderen en adolescenten jonger dan 16 jaar betalen 25 €.
  locatie:
  Toernooistal Ingrid Klimke
  Hof Schulze Brüning
  Kanalstr. 340
  48159 Münster

 • Lisan

  Hier een link naar een vlog op YouTube die een gesprek is aangegaan met een van de activisten
  https://youtu.be/eXPRxRHTDy8.

 • Hans Peer

  Ik heb een Belgisch trekpaard met lange staart en 2 Rheinisch Deutsche trekpaarden. Afgelopen zondag heb ik met een stortkar door het publiek gelopen en naderhand Mechteld ten Ham, de laatste heks van ’s Heerenberg , naar de brandstapel gebracht.
  Waar ik ook kom het paard heeft altijd alle aandacht van het publiek. De meesten vinden het prachtig, kinderen staan er versteld van zo’n dier en dan nog te aaien ook. Mensen die bang zijn gaan vanzelf naar achteren en degene die het niet interesseert lopen gewoon door zonder enige aandacht ervoor.
  In deze tijd is het grootste probleem de onwetendheid van de mensen over dieren. Waar we vroeger op woensdagmiddag bij de plaatselijke slager gingen staan te kijken naar het ter plekke slachten van varkens is dat nu allemaal verborgen in grote slachthuizen. Als je naar school ging en er liep paard en wagen dan pakte je eraan vast en liet je je op de fiets meetrekken.
  Ik snap niet dat die veganisten paardentopsport uitkiezen, behalve dan dat ze weten dat ze persoonlijk even aandacht op t.v. krijgen.
  Zowel bij menselijke topprestaties als bij dierentopprestaties gaat het erom de motivatie van de mens en / of dier optimaal te krijgen en dan te hopen dat hij of zij de beste van de wereld is. Voor degene die wel de motivatie hebben maar net niet de allerbeste fysieke gesteldheid is het het moeilijkst.
  We leven in een tijd waarin de media het juist van deze storende zaken moet hebben. Je hoorde niet dat de spreker zei; moet je zien hoe het paard onverstoord doorging maar moet je dat zien van die veganisten.
  Wees gerust, welke open dag je ook organiseert, dat soort lieden komt toch niet. Die staan ook echt niet open voor dialoog.
  Ik ben blij nu in Nederland te wonen ofschoon Duitsland ook zou kunnen. Mijn voorvaderen hebben ervoor gezorgd dat Nederland zo ontwikkeld is geworden dat we toch in een zeer vrij en rijk, ook aan cultuur, land mogen leven. Laten we respect voor elkaar hebben en laat mensen die dieren houden voor hun plezier ervan genieten. En in ons democratisch land hebben we voor misstanden onze overheid die ervoor is om die misstanden aan te pakken.

 • jan jonas

  Het heeft weinig zin om mensen te overtuigen dat de meeste mensen en vooral top stallen goed voor hun paarden zorgen, want mensen die zeggen dat dieren zelf moeten beslissen, laten zich nooit door anderen overtuigen , zij zijn namelijk over tuigt van hun gelijk. Einde discussie. Mensen moet beseffen, dat paarden gehouden in top stallen, in een vijf sterrenhotel staan en zodanig ook verzorgt worden. Het open stellen van deze stallen leid dan ook naar onrust op stal als er drommen mensen de rust komen verstoren. Het open stellen van stallen leid alleen maar naar discussie waar niemand wat aan heeft.

 • De acties van de activisten zijn ongenuanceerd. Maar is het echt zo dat ze geen punt hebben? Hoeveel ‘happy athletes’ zie je op de gemiddelde dressuurwedstrijd? Paarden die los door hun lijf, onafhankelijk van de hand op hun eigen benen lopen. Die de indruk geven uit zichzelf te doen wat wordt gevraagd door de ruiter zoals de reglementen voorschrijven. Op het EK in de GPS waren het er zeker niet meer dan tien! Op de gemiddelde wedstrijd is het ook een uitzondering zo’n fijn gereden paard te zien.
  Zo lang de KNHS en FEI en het bijbehorende jurycorps niet de daad(praktijk) bij het woord (reglement) voegt ; dus al de regels mbt paardenwelzijn zoals de ‘code of conduct’, art 401 fei en die omtrent wreedheid (o.a.neusriem) geen top-prioriteit geeft zet je de deur wagenwijd open voor die activisten.
  In zijn reactie stelt Dhr Kemperman “wij verbergen niks”. Meneer Kemperman, waarom was de neusriem controle in Aken dan buiten het zicht van het publiek? In Rotterdam idem dito! Daar was zelfs het losrijden achter hoge met doek bespannen hekken! Zo wordt de suggestie gewekt dat niet alles wat zich daar afspeelt het daglicht kan verdragen. Aan transparantie schort het wel om maar understatement te gebruiken. Desgevraagd meldde een medewerker van de FEI mij in een mail dat de controle in Aken uit het zicht werd gedaan om redenen van ‘paardenwelzijn’. Of is de reden misschien dat wanneer de desbetreffende steward zijn wijsvinger niet tussen ‘noseband and cheek’ kan krijgen er sancties moeten volgen ?
  Er is dus nog vol op werk aan de winkel meneer Kemperman om onze mooie sport toekomst en activist proof te maken. Het zal ongetwijfeld een lange, moeilijke weg worden vol hindernissen om alle neuzen de zelfde kant op te krijgen. Meneer Kemperman ik wens u veel wijsheid, moed en sterkte toe.

  Sjak Arts

 • verstraeten Jan

  Ben het helemaal eens met Sjak Arts. De paardenwereld reageert verkeerd op de acties van de activisten. Zij hebben er geen verstand van en er is niets verkeerds aan de hand. ER wordt wel even vergeten dat er steeds meer mensen uit de paardenwereld die over veel kennis beschikken, zich openlijk en terecht. . . verzetten tegen de zaken die verkeerd lopen. Ook deze mensen worden met een kluitje in het riet gestuurd. Dit is totaal inacceptabel. Op deze manier wordt de paardensport kapot gemaakt. Wat mijzelf betreft, kan ik zeggen dat ik al veertig jaren een grote liefhebber en beoefenaar ben van de dressuurmatige opleiding van het paard. Ik zeg bewust niet “dressuursport” omdat de ontwikkeling hiervan de laatste vijftien jaar een volledig verkeerde kant op gaat. Als hierin geen verandering komt, mag de dressuursport wat mij betreft ophouden te bestaan. Stel je eens voor dat een grote voetballiefhebber dit over het voetbal zou zeggen. KNHS en FEI, WAKKER WORDEN.!!!

 • Danielle Post

  Het is natuurlijk mesjogge om je eigen erf open te moeten stellen voor Jan en Alleman.
  Dat moet al gereguleerd gebeuren om te voorkomen dat er allerhande ‘snoepjes’ aan de paarden worden gegeven.
  En niet iedereen heeft de accomodatie met bijvoorbeeld een tribune om dat in banen te leiden.
  Maar ik begrijp ook niet goed, zeker in deze tijd, waarom het losrijden in Rotterdam zo, naar ik heb begrepen, hermetisch werd afgeschermd.
  Bij jonge paarden kun je je er nog iets bij voorstellen, maar deze combinaties zijn gepokt en gemazeld.
  Er moeten geen volksstammen over de rand van de ring hangen, maar Rotterdam moet dat toch kunnen faciliteren.
  Dit wekt de indruk dat sommige zaken beter uit het zicht kunnen blijven.
  En los daarvan: het losrijden is voor velen een van de hoogtepunten, vanuit een goede imborst.
  En dan zijn er zowel getuigen van zaken die naar de algemene mening niet door de beugel kunnen, als van zaken waarbij de ruiter simpelweg even moet overleven, wat een rotfoto kan opleveren.
  Faciliteer het losrijden zodanig dat mensen het kunnen volgen. Ook als een verliefde hengst de ring even moet verlaten. Dat kan iedereen zich toch wel voorstellen? 🙂
  Danielle Post

 • Hanssen

  Die idioten kicken er op in hun blootje rond te rennen. Aandacht voor zichzelf
  ..gaat verder nergens om. In andere diersectoren stelt men al jaren bedrijven open..haalt niets uit voor deze idioten. Doe geen moeite..hun standpunt verkondigen ze daarna nog amper. Zijn gestoord in hun hoofd hebben verkeerde opvoeding gehad en verziekt door rare informatie en kennen de praktijk helemaal niet. Die gaan.wij niet meer redden..verspilde energie.

 • eddy crul

  Moeten?? Zeker niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.