Ga naar hoofdinhoud

Moet de derde bezichtiging afgeschaft worden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Ralph van Venrooij, Joan van Gorkum, Henk Nijhof jr

Het programma van de KWPN Hengstenkeuring liep vooral donderdagavond heel erg uit. Tegelijkertijd konden er vraagtekens worden gesteld bij het nut van de derde bezichtiging, met name bij de springhengsten. Alleen op grond van ‘papieren’ informatie werden hengsten na het rondje aan de hand niet toegelaten tot het verrichtingsonderzoek. Slaan we niet twee vliegen in één klap door de derde bezichtiging af te schaffen?


Van: Ralph 

Ralph van Venrooij, directeur bij De Langenbergh hoeve

Ten eerste ben ik van mening dat je nooit door tijdsdruk het selectietraject moet aanpassen.
Het programma van de KWPN Hengstenkeuring vond ik sterk verbeterd en dat blijkt ook uit de continue volle tribunes en de zeer hoge bezoekersaantallen. De derde bezichtiging is zeker nog wel een selectiemoment. Alle hengsten die toegelaten worden tot deze derde bezichtiging hebben voldaan aan de voorwaarden voor het röntgenologisch onderzoek voor straalbeen en spat.
Verder wordt in de derde bezichtiging de beslissing gemaakt of een hengst wel of niet aangewezen wordt voor het verrichtingsonderzoek. Door de afweging te maken van de resultaten van de beoordeling van de eerste, tweede en derde bezichtiging op de kenmerken: exterieur, stap, draf, galop, reflexen, techniek en vermogen.
Daarnaast zijn de afstamming en verwachtingswaarde een belangrijk selectie onderdeel in deze derde bezichtiging. Ook de instelling van de hengst wordt meegenomen. Wat ik persoonlijk misschien wel de grootste waarde van de derde bezichtiging vind, is het informerende aspect. Bij elke hengst wordt een uitgebreide, duidelijke en goed onderbouwde motivatie gegeven door de voorzitter van de hengstenkeuringscommissie waarom een hengst wel of niet aangewezen wordt. Deze manier van informeren is zeer belangrijk voor fokkers en andere bezoekers van de hengstenkeuring. Daarmee loopt het KWPN voor op een groot aantal andere stamboeken waar je geen toelichting te horen krijgt.


Van: Joan 

Joan van Gorkum, fokker

Ik ben het er mee eens om de derde bezichtiging af te schaffen. Het publiek heeft echter wel het recht om de paarden ook aan de hand te zien en om zelf te constateren in hoeverre de paarden correct gebouwd zijn en bewegen.
Het zou niet goed zijn om goed presterende hengsten niet uit te nodigen voor Den Bosch. Een paard dat goed springt hoort in Den Bosch. Zelfs met eventuele kleine exterieurmatige tekortkomingen, geen probleem. Wees echter wel duidelijk in de communicatie op de eerste bezichtiging met het commentaar, dan staat een eigenaar nooit voor een verrassing en ligt de keuze geheel bij hem- of haarzelf.
Veel erger is het feit dat we dertig jaar (röntgen)investering in één klap weggooien. Wie geeft mij de garantie dat er geen paarden aangewezen zijn die vol met ocd’s zitten? Deze foto’s worden vanaf dit jaar namelijk niet meer bekeken en beoordeeld.
Paardensport is voor een deel ook emotie. Normaliter viert de ene persoon de overwinning van een aangewezen hengst en de ander ‘verdrinkt’ zijn/haar verdriet, er is sfeer, rumoer en gezelligheid. Niet geheel onbelangrijk in het verwerkingsproces van de uitslag. Deze emotie is met de huidige opzet verdwenen, jammer. Met een cijferfokkerij gaan we er naar mijn idee niet komen.


Van: Henk 

Henk Nijhof jr., hengstenhouder en fokker

De derde bezichtiging heeft weinig meerwaarde. De springhengsten die tijdens de derde bezichtiging zijn afgewezen werden dat op basis van hun moederlijn. Dat wist de hengstenkeuringscommissie tijdens het springen ook wel. Ook al hebben deze hengsten heel goed gesprongen en werden ze doorgestuurd. Het was maar van korte duur. Later vielen ze toch af. Na het vrijspringen kunnen ze ook tegen de hengstenhouder zeggen dat hun hengst goed heeft gesprongen en dat het niet aan zijn prestatie heeft gelegen dat hij wordt afgewezen. De derde bezichtiging mogen ze van mij afschaffen. Maar ik vind wel dat ze in Den Bosch de hengsten één keer van dichtbij moeten bekijken op correctheid. Zowel op stand als het heen en weer stappen en draven. Ze moeten aandacht besteden aan afwijkingen. Voor mijn part doen twee inspecteurs dat in alle rust en zonder toeschouwers voordat de hengsten de kooi ingaan. Ze kunnen het avondprogramma sneller laten verlopen als ze alle hindernissen laten staan met de barrages. Iedereen kan er voor of achterlangs lopen. Als ze de hindernissen er toch uit halen moeten ze dat JongKWPN heel snel laten doen. Je slaat twee vliegen in één klap. Voor JongKWPN is dat een mooie kans om mee te maken. Bij de Olympia Horse Show in Londen doen ze dat binnen tien minuten.

Klik hier om een reactie achter te laten

Deze [email protected] verscheen woensdag 08 februari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

De derde bezichtiging van de KWPN Hengstenkeuring kan afgeschaft worden Lees meer »

Laden ... Laden ...
Lees ook