Ga naar hoofdinhoud

Moet doorzitten verplicht worden in de B en de L?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Coby van Baalen, Pieteke de Reus, Jan Enne Kloosterboer

Om de zit te verbeteren stelde jurylid Marleen le Mat onlangs voor om het doorzitten al in de klasse B en L verplicht te stellen. Is dit een goed idee? Het paardenwelzijn zal hierdoor op korte termijn niet verbeteren. Of zou dit een heel goede stok achter de deur zijn om ruiters en amazones weer beter op hun paard te laten zitten.


Van: Coby 

Coby van Baalen, trainster en Grand Prix-amazone
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het is goed dat Marleen le Mat dit onder de aandacht brengt. Met paardrijden blijft het toch het allerbelangrijkste om altijd aandacht te besteden aan je zit. Er zijn maar weinig ruiters die gezegend zijn met een heel natuurlijke zit die altijd meegaat met de beweging. Het overgrote deel van de ruiters moet altijd aan hun zit werken. Ik zou er niets op tegen hebben als ze in een B of L proef één lijn inpassen waar een ruiter verplicht moet doorzitten, bijvoorbeeld op een grote volte of een diagonaal. Hierdoor breng je het doorzitten onder de aandacht. In de beoordeling zou de nadruk moeten leggen op het behoud van hetzelfde ritme van het paard zodat een ruiter leert dat hij zijn paard niet in de weg zit en meezit met het zwaartepunt. Je ziet dan gelijk of een paard goed naar voren is gereden. Want als een paard voorwaarts loopt, neemt hij de ruiter mee waardoor diegene makkelijker zit. Je slaat dan twee vliegen in één klap. Ruiters zouden op jonge leeftijd moeten leren dat het niet verstoren van het ritme en effectief zitten het belangrijkste is. Volgens mij zit dit het dierenwelzijn juist niet in de weg. Het hangt ervan af hoe een ruiter zit. Een ruiter hoort een lichte meegaande zit te hebben, zeker bij de beginklassen. Als een ruiter niet goed leert doorzitten, zit hij zijn paard bij wijze van spreken op Grand Prix-niveau nog in de weg. Het zou zinvol en leuk zijn als ze op wedstrijden stijlprijzen introduceren om de houding en zit te stimuleren.


Van: Pieteke 

Pieteke de Reus, trainster

Ik kan de stelling van Marleen le Mat alleen maar ondersteunen (doorzitten in B en L). De zit is de basis van het paardrijden, lichtrijden helpt niet om de zit te verbeteren. Het is erg belangrijk om in de beweging van het paard mee te gaan. Het is zelfs nog beter om zonder stijgbeugels te rijden, waardoor je als het ware gedwongen wordt om in de beweging van het paard mee te gaan. Door je zit te verbeteren stoor je het paard veel minder waardoor alles paardvriendelijker wordt. Je paard moet je dragen en je gewicht verandert niet als je gaat lichtrijden. Ik zie vaak dat mensen, zelfs op hoog niveau, het paard ontzettend storen in zijn beweging door een slechte zit. Met een goede zit kun je de aandacht van je paard opeisen, waardoor het paard beter gehoorzaamt en alles veiliger wordt. Ik wil er zelfs een stapje bij doen door in de B en L geen punten te geven voor impuls. De impuls zorgt ervoor dat men gejaagd gaat rijden, waardoor er weer geen of onvoldoende rust is om goed aandacht aan de zit te besteden. Een goede impuls behoort te ontstaan vanuit een goede zit. Eigenlijk is alles te complex om de zit, de handen etcetera in een paar woorden uit te leggen.


Van: Jan Enne 

Jan Enne Kloosterboer, internationaal Grand Prix-jurylid, KNHS juryopleider en trainer

Ik weet niet of je een betere zit ontwikkelt bij ruiters als je het doorzitten verplicht gaat stellen in de klassen B en L. In die klassen rijden voornamelijk beginnende ruiters. Het belangrijkste is natuurlijk wel dat ze eerst in balans en onafhankelijk leren zitten en daardoor de beweging van het paard kunnen volgen zonder het te storen. Maar het heeft geen zin om doorzitten geheel verplicht te stellen als een ruiter dat nog niet kan. En het is ook bepaald niet prettig voor een paard. Voor enkele onderdelen zou je het wel verplicht kunnen stellen in die klassen, zoals voltes, maar in ieder geval niet in de de middendraf.
Ik ben er wel erg voor om veel meer aandacht te besteden aan de houding en zit van ruiters en zou het interessant vinden om bijvoorbeeld zitcompetities en zitlessen meer te gaan promoten. En ook de instructie kan zich meer richten op de ruiter, zoals bijvoorbeeld in Duitsland, waar veel meer gehamerd wordt op een correcte houding en zit. Van mij mag er een cijfer bij onderaan het protocol, namelijk de balans van ruiter en paard. Een paard kan immers alleen maar in balans lopen als de ruiter in balans zit. Want, de kwaliteit van je zit bepaalt hoever jouw niveau kan reiken.

Deze [email protected] verscheen woensdag 4 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Doorzitten moet al in klasse B en L verplicht zijn Lees meer »

Laden ... Laden ...

17 reacties op “Moet doorzitten verplicht worden in de B en de L?

 • jehannes Andela

  laat ze maar eens rijden zonder teugels beet te houden. Het gros trekt en houd zich in evenwicht door aan de teugels te hangen. Neem maar de proef op de som. De helft donderd van het paard.

 • ingmar

  Sterker nog, lichtrijden afschaffen in proeven. Eerst leren rijden (lees leren zitten) op een paard, inderdaad eventueel onder stijgbeugels. Ooit Grand Prix dressuur/springruiters zien lichtrijden als ze in de baan zijn en de wedstrijd rijden? Als je niet goed kunt doorzitten, hoor je als spring en dressuur ruiter niet eens aan wedstrijden mee te doen. Butsen op het lagere niveau is daarvan een gevolg.

 • Irene

  Voordat je voor het eerst op wedstrijd gaat, eerst een zitdiploma halen. Aangezien er tegenwoordig heel veel dressuurwedstrijden bij maneges gehouden worden, waar ook longeercirkels zijn denk ik dat het een kleine moeite is om een soort BB rubriek in het leven te roepen waar ruiters moeten tonen dat ze zonder teugels en zonder beugels kunnen galoperen en in draf doorzitten én lichtrijden. Dan weet je ook zeker dat een ruiter zich niet aan de teugels optrekt. Bij deze regeling zouden voltigeverenigingen ook baat kunnen hebben door ze er bij te betrekken, door te stellen dat het zitdiploma op elk gewenst paard gehaald mag worden.

 • marike coverdale

  Maar dan moeten ruiters wel eerst LEREN doorzitten!
  Leuke oefening om te leren doorzitten: als de ruiter, op enig moment in stap, precies kan zeggen welk achterbeen er aan de grond komt, dan kan die ruiter ook goed doorzitten. Want haar/zijn focus (althans wat zitten betreft) is dan op de achterhand, en die draagt de ruiter voorwaarts.
  Doorzitten is niet echt zitten maar gáán. De (doorzit)beweging komt van achteren naar voren, niet uit de buik of de heupen van de ruiter. Als je dat onder de knie hebt, kan je ook tempo minderen zonder of met minimaal teugelgebruik, want dan maak je die beweging net andersom.

 • GB

  Ik kan mij nog herinneren dat er in de vroegere proeven onderdelen zaten waarbij je door moest zitten. Snap niet dat dat er uitgehaald is nu mag je kiezen of je licht rijd of doorzit, zo zullen er altijd ruiters/amazones zijn die niet leren zitten op B/L niveau

 • Marja Jonkers

  En alle, nog niet zo behendige, ruiters in de B hebben natuurlijk allemaal een fijn soepel paard waarop het heerlijk doorzitten is. Het doel is wel OK maar het middel wordt een drama voor al die paarden met hotseklotsende B en L ruiters die week in week uit op dat doorzitten gaan oefenen dat maar niet lukt.

 • harriet van sleen

  Het verplicht doorzitten op wedstrijden in de B en L heeft twee kanten. Deze worden beide al belicht door zowel Coby van Baalen,Pieteke de Reus, wel, als door Jan Enne Kloosterboer, niet. Iedereen weet dat een goede houding en zit belangrijk zijn maar blijft vooral een onderschoven kindje, het verplicht stellen in de wedstrijden is denk ik maar een druppel op de gloeiende plaat immers het zou dan uiteindelijk gaan om maar een aantal punten op het protocol, wanneer ruiters/amazones de rest van de onderdelen goed rijden dan halen ze hun punten wel en blijven de punten voor houding en zit onderschikt en worden ze niet echt gezien als verbeterpunten. Wanneer we echt wat willen dan zou er over de gehele linie al wat moeten gebeuren. Tijdens de opleiding van de instructeurs, de scholing van juryleden, de instructeurs tijdens de lessen en de ruiters en amazones ( of diens ouders ) moeten ook zelf die verantwoording nemen. Bij heel veel ruiters/amazones gaat het tijdens de wedstrijden om het presteren en niet om de juiste scholing van het paard. Dat het presteren beter gaat wanneer je een goede houding en zit hebt wordt vaak aan voorbijgegaan.

 • Desiree van der Vinne

  Waar iedereen aan voorbij lijkt te gaan, is dat het kunnen zitten in losgelatenheid en balans van de ruiter niet alleen afhangt van de ruiter.
  Een paard moet wel voldoende aan elkaar gereden zijn, met goed ruggebruik. Anders gooit het paard de ruiter in de draf te ver uit het zadel waardoor zitten moeilijker wordt. Een paard dat de rug en achterhand goed gebruikt, wordt vloeiender in de beweging in de rug, waardoor het de ruiter láát zitten. Als dit ontbreekt, wordt het zitten van de ruiter moeilijker en hinderlijker voor het paard zodat het zijn rug juist weg gaat drukken om zichzelf te beschermen, de zithulpen van de ruiter niet meer doorkomen, en de ruiter dus meer met de hand moet gaan rijden, een neerwaartse spiraal dus.
  Een paard zo laten lopen, vergt wel een bepaalde mate van opleiding, en dit ontbreekt vaak nog op B niveau, zelfs vaak op L niveau.

 • Saskia

  Dat veel ruiters beter moeten leren zitten is absoluut waar. Maar onhandige ruiters die twee hele proeven doorzitten op een paard van vier jaar oud? Lijkt mij dat niemand daar ook maar iets mee wint…

 • Gerda

  In de B en L lopen ook veel jonge paarden. Ik ben er zelf geen voorstander van om veel door te zitten op een jong paard. Vaak dragen ze nog niet genoeg daarvoor. Dus om te voorkomen dat je gaat stuiteren op een paard wat nog wel eens wat uit elkaar kan vallen door jeugdigheid, kun je beter korte stukjes introduceren. Voor zowel paard als ruiter prettiger. In de klasse M wordt er al meer gedragenheid verwacht en vanaf die klasse kun je nog lang genoeg doorzitten 😉

 • Maria vd Berg

  Een serieus zitexamen als vereiste stellen. Waarmee men toegang heeft tot wedstrijden B, L etcetera.

 • Conrad Beck

  In Duitsland bestaat deze discussie niet.
  In ALLE proeven, ook voor de jeugd en beginnende ruiters, is het altijd doorzitten, tenzij lichtrijden wordt verlangt en dat is dan hoogstens een diagonaal waar de drafpassen verlengt worden.

  Als iemand zijn paard niet kan uitzitten, dan is dierenwelzijn niet het lichtrijden, maar ervoor te zorgen, dat het paard (zijn rug) beter gaat loslaten en daardoor de ruiter makkelijker kan uitzitten.

  Natuurlijk gaat dat vaak niet zonder professionele begeleiding.

 • Frans Berings

  Even het dressuurproevenboekje uit 1984 van de toenmalige NHS uit de kast halen.
  In de B proeven lichtrijden tenzij doorzitten word gevraagd, en in de L proeven doorzitten tenzij lichtrijden word gevraagd.
  Dan is dit probleem ook weer opgelost!

 • Nicole

  Nou sorry wat een marteling voor een hoop paarden… waarvan beginners waar de klasse B voor is noodgedwongen gaan doorzitten. Kan niet begrijpen dat een subtop jurylid dit ook maar misschien bedenkt! En zonder beugels rijden??? Het enige wat ze daar van leren is met de boven en onderkant van hun benen knijpen ipv on afhankelijk en los zitten! Laat ruiters en amazones alsjelieft in de basis leren het het paard z n bewegingen goed te volgen en dan ook nog de paarden licht rijdend te leren volgen. Ipv hangend en knijpend daar staat de B immers voor voor (Beginnend)!!!!

 • Das

  Gezien de ontspanning van een paard je moet meenemen in de beweging, is doorzitten voor veel ruiters niet mogelijk. Er zijn maar weinig ruiters die naar die ontspannen toe kunnen rijden. Eerder heeft doorzitten geen zin.

 • Frans Berings

  Ik neem aan dat de dressuurproeven voor het wedstrijdrijden ontwikkeld zijn om de combinatie te begeleiden vanafde klasse B tot het uiteindelijke doel, de grand prix.
  Vanuit dit standpunt bekeken ben ik het met de stelling eens.
  Voordat een combinatie gaat starten in de klasse B, moet deze thuis het gevraagde voor die klasse voor elkaar hebben. Hetzelfde geld voor de overgang naar de klasse L, enz.
  Het aanpassen van de proeven aan het te lage niveau van de meeste ruiters, is de omgedraaide wereld.
  Voor die ruiters die niet de ambitie hebben om gedisciplineerd te leren doorzitten zou je speciale proeven voor recreanten kunnen ontwikkelen.

 • eva110

  Doorzitten? de meesten hebben nog moeite hun paard tijdens het lichtrijden goed te volgen.
  Dit is mede een gevolg van het (veel) te snel aan wedstrijden mee willen doen en aan de nieuwe trend onder de zadels waar zulke grote wrongen aanzitten dat je word gedwongen achterover te gaan zitten waardoor je niet meer op je zitbeenknobbels zit maar op je billen met de benen naar voren om de schokken op te vangen.
  Dit is net zoiets als het halthouden en groeten, leer je paard dat thuis goed aan en hij staat op concours ook gewoon stil.
  Het zou een teken van bekwaamheid moeten zijn als je op een wedstrijd een winstpunt haalt, maar tegenwoordig is het afhankelijk van de goodwill en/of onkunde van de jury.
  Het is een teken van van onbekwaamheid als een jurylid veel gevraagd word omdat hij/zij met winstpunten strooit terwijl de afzonderlijke oefeningen niet correct worden uitgevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.