Ga naar hoofdinhoud

Moet dressuurproef beginnen met halthouden en groeten?

Van De Paardenkrant
Aan: Karin Retera (jurylid), Kirsten Brouwer (dressuuramazone), Tim Coomans (eigenaar van dressuurpaarden)
Het KWPN liet op de hengstencompetitie in Ermelo een dressuurproef in de klasse L verrijden waarin helemaal geen halthouden en groeten voorkwam. Een voorbode van wat ons met ingang van 1 april 2016 te wachten staat, als tot en met de ZZ-Licht het halthouden en groeten bij het binnenkomen wordt afgeschaft. In Ermelo werd het halthouden/groeten als markering van het begin en het eind van de proef node gemist. Toch maar weer terugdraaien?


Foto: Lonneke Ruesink
Foto: Lonneke Ruesink

Van: Karin
Ik ben een grote voorstander van het afschaffen van het halthouden en groeten, dat vind ik een onnodige verstoring van het totaalbeeld. Naast dat het onnodig tijd kost, haal je de paarden door het halthouden uit balans, vooral jonge paarden die ook nog eens totaal geen aanleuning hebben over de AC-lijn.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat we als juryleden bij de hengstencompetitie in Ermelo ook wel af en toe zoiets hadden van: is die nu al begonnen of nog niet? Daarom kan ik me bij de stelling wel iets voorstellen. Het zou denk ik wel goed zijn om iets van een markering aan te brengen. Bijvoorbeeld als de combinatie A is gepasseerd of op de AC-lijn X is gepasseerd, dan is de proef begonnen.
Ik zou als jurylid graag die markering zien, maar ben het absoluut eens met het afschaffen van het halthouden/groeten. We moeten niet te veel in oude patronen blijven denken. Om onze dressuursport aantrekkelijk te houden moeten we ‘out of the box’ denken. De FEI overweegt zelfs het halthouden uit alle hogere proeven te schrappen!


Kirsten BrouwerVan: Kirsten
Ik vind het heel erg jammer dat het groeten deels verdwijnt. Het is een mooie traditie die bij onze sport hoort. En die ook uitdrukking geeft aan het respect dat ruiters voor de jury horen te tonen. Groeten aan het begin en aan het eind van de proef markeert de wedstrijd. Het is voor het publiek ook veel fijner om te weten wanneer de proef is begonnen en wanneer die is afgelopen. Als de proef uit het hoofd wordt gereden, ontstaat daar veel onduidelijkheid over.

Juist nu er verplichte proeven in de hengstencompetitie zijn ingevoerd en het showelement er een beetje af is gehaald, vind ik het des te meer jammer dat er niet meer gegroet wordt. We kunnen in de L nu nergens meer een stukje draf uitstrekken laten zien, er zitten veel overgangen in. Het is echt lastiger geworden om de sterke punten van je paard tot uitdrukking te brengen. Het proeftechnische weegt nu heel zwaar, doordat er een moeilijke verplichte proef gereden moet worden. Juist om die reden verbaast het me dat het halthouden en groeten is verdwenen. Van mij mag dit onderdeel weer terugkeren.


Tim CoomansVan: Tim
Voor de jonge paarden vind ik het een goed idee dat ze aan het begin van de proef in beweging blijven. Jonge paarden hebben nog niet de optimale balans. In een vreemde omgeving is halthouden aan het begin van de proef voor hen gewoon heel lastig. Zo tot en met de M vind ik het winst dat we daar de paarden niet mee lastig vallen.

Maar ik vind dat de situatie anders is voor iets oudere paarden met meer ervaring. Vanaf de Z vind ik dat halthouden en groeten er gewoon bij hoort. Het is een stukje decorum dat bij onze sport past. Bovendien heeft halthouden ook een rijkunstige betekenis. Ik vergelijk dressuur wel eens met ballet. Het gaat om evenwicht. Als oefening vraagt vierkant halthouden om controle en concentratie. Dat moeten we niet kwijtraken.

Deze info@ verscheen woensdag 8 december 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Dressuurproef moet beginnen met halthouden en groeten.Lees meer

Laden ... Laden ...

20 reacties op “Moet dressuurproef beginnen met halthouden en groeten?

  • SVO

    Zeker behouden halt houden en groeten.

    Het kan toch vanaf de B of het L in een opbouwende fase in een proef zitten halthouden en over de AC-lijn lopen door te beginnen met alleen over de AC lijn te draven zonder halthouden en het halthouden vanuit de stap op de korte zijde zo kan je paard leren. Ik vind het ook een stukje controle wat zeker bij de dressuur hoort. Vanaf het Z moet een paard op zijn minst beheersen om over de AC-lijn te kunnen lopen en er te kunnen halthouden.

  • K ten Wolde

    Ik vind het een teruggang van het niveau .Als mijn 4 jarige paard nog niet kan halt houden en even stilstaan heeft hij nog te min draaiuren gemaakt.Hij moet ook stilstaan als ik opstap en wachten tot ik weg wil.Dan word hij los gereden voor dat de proef begint.Bovendien geeft het al informatie over controle en het gereden zijn.
    Idee Klaas.

  • Diana

    Zou niet kunnen en de rede vind ik … Vierkant stil staan word pas goed uitgevoerd met drang naar voren op de zit terug genomen dan staat paard altijd 4 kant onder in … Word van uit de handen stop gezet staat hij uit elkaar zo ziet men al meteen of ruiter paard goed geeft getraind !!… Waarom een waardevol aspect wegnemen.. Dit zou een normaal stuk van de dagelijkse training moeten zijn .. Paarden op de zit terug laten komen .. Niet van uit de hand’!! Ook geld dit voor achterwaarts … Zo voorkom je hoop ellende naar het hogere werk!!!

    Groetjes Diana

  • Maarten

    Van: Kirsten
    Ik vind het heel erg jammer dat het groeten deels verdwijnt. Het is een mooie traditie die bij onze sport hoort. En die ook uitdrukking geeft aan het respect dat ruiters voor de jury horen te tonen. Groeten aan het begin en aan het eind van de proef markeert de wedstrijd. Het is voor het publiek ook veel fijner om te weten wanneer de proef is begonnen en wanneer die is afgelopen. Als de proef uit het hoofd wordt gereden, ontstaat daar veel onduidelijkheid over.

    Denk dat hier alles mee gezegd is, toch?

  • Frans Berings

    Karin is een grote voorstander van het afschaffen van het halthouden en groeten,
    en vind dat een onnodige verstoring van het totaalbeeld.
    Naast dat het onnodig tijd kost, haal je de paarden door het halthouden uit balans
    vooral jonge paarden die ook nog eens totaal geen aanleuning hebben over de AC-lijn.
    Dit is voor mij moeilijk te begrijpen, ik dacht “geen aanleuning, geen balans” dan kun je het
    paard ook niet uit balans halen.
    Het gaat hier over proeven B t/m ZZ-licht. Vroeger heette dat de “Campagneschool” deze basisopleiding gold voor alle paarden, hierna werd gespecialiseerd naar Dressuur of Springen.
    Tegenwoordig word meteen al gespecialiseerd en word een B proef ook zo gejureerd, en moet het paard in het B al vierkant en afgebogen staan, waarbij hij zich helemaal moet concentreren op zijn ruiter, wat voor een jong paard erg moeilijk is, want alle indrukken om hem heen kan hij zo niet verwerken dus veel kans dat hij in verzet zal komen.
    In de basis opleiding wordt het paard vrijgelaten voor wat betreft de houding waarin hij zijn ruiter gehoorzaamt,en daardoor niet zo snel in verzet zal komen.
    Misschien iets voor het springforum om speciale juryleden te selecteren die basisdressuur voor toekomstige springpaarden gaan beoordelen.

  • Yvonne Meijer

    Halthouden is een controle-middel in mijn beleving. Als ik een buitenrit maak met een jong paard wil ik erg graag dat het paard dan ook stilstaat en dus halt houdt, ook als het een ouder paard betreft trouwens ;). Dat hoeft niet vierkant, maar wel stilstaan als ik dat vraag.
    Ik snap dat in een dressuurproef dit netter moet gebeuren, maar in de B of L hoeft het echt niet vierkant te zijn, dat komt als het paard sterker wordt.
    Een proef rijdt je toch om te kijken hoe ver je bent met de africhting en halthouden hoort daar wat mij betreft zeker bij.

  • jw

    Frans Berings,

    Je geeft het juiste commentaar,zo is het en niet anders.Als Karin zelf gereden heeft ,heeft ze hoogstwaarschijnlijk dit een moeilijk onderdeel gevonden.
    Nee is zeker geen verstoring ,eerder je jong paard tot rust manen.Welk jong groot paard heeft een balans,stil zwijgen van goede balans..
    Alles wordt kapot gemaakt wat goed is voor de paarden,maar je ziet het terug bij de ponys ,die hebben ook geen goede basis dus ook geen balans,als die moeten halthouden dan duurt het 2 keer de manege rond draaien en 200 meter verder zijn,en zeg nu niet is niet waar,ik zie het wekelijks ,dus verplicht halthouden moet bestaan blijven.Zeker belangrijk bij de jonge paarden.

  • eddy crul

    Ik wil nog eens de aandacht vestigen op het feit dat een dressuurproef begint vanaf de eerste centimeter bij het binnenkomen bij A.
    Mijn antwoord op de gestelde vraag is zeer zeker JA.
    Natuurlijk zullen we de proeven rijden zoals ze uitgeschreven zijn.Maar als ik de verschillende geplande wijzigingen lees,dan begin ik medelijden te krijgen met de dressuur (federatie).In het bijzonder als ik lees dat het FEI zou overwegen het halt houden en groeten ook in alle hogere proeven te schrappen.Ik vraag mij af welke verlichte geesten het daar voor het zeggen hebben? Waarschijnlijk de Eurogeesten? Waar gaat dit eindigen? Ik ben jaloers op de mensen die zich thuis echt bezig houden met goed ongeforceerd en paardvriendelijk dressuur rijden en het wedstrijdgedoe niet als prioritair beschouwen.Het eerste proberen wij ook,het tweede is wat moeilijker.En ja ik ben misschien wat conservatief maar ben het met mr Hamminga volledig eens.Rijkunst moet de eerste prioriteit zijn van de dressuur.En die moet onaantastbaar zijn.En in die geest moeten reglementen opgemaakt worden en kunnen wedstrijden georganiseerd worden.Gewoon mijn mening vr gr EC

  • Marion

    Goed halthouden en groeten geeft een moment om te laten zien, hoe het staat met de ontspanning, concentratie en afstemming ruiter/paard. Of het nu om jonge of geroutineerde paarden gaat. De wijze van beoordeling kan dan wel verschillen voor de verschillende klassen. Ook het rijkunstig gevoel van de ruiter kan getoond worden bij deze oefening. Voel je aan wanneer je paard niet lang (genoeg) kan blijven staan, dan rij je dus een seconde eerder weg of je ontspant je hand wat meer of je geeft wat meer been.
    Een goed opgeleid paard met een goed zittende ruiter balanceert zichzelf uit bij het halthouden, wel of niet verzameld. Of dit wel of niet en in welke mate lukt mag beoordeeld worden tijdens een proef

  • Marije

    Toch wel raar dat halthouden om te groeten te lastig zou zijn voor de paarden, maar halthouden (L1) en dan ook nog achterwaarts (L2 en dan ook nog met de benen in diagonaal) wordt geen moment over gesproken. Vraag mij ook wel af hoe je op en af moet stappen als je paard niet normaal kan stilstaan? Misschien dat er moet gekeken worden dat er niet meteen wordt gevraagd om perfect vierkant te staan met de jongere paarden? Maar goed is mijn mening maar.

  • antje

    groeten moet blijven!! en wat ze zeggen over jonge paarden en onbalans??? je moet maar eens naar een wedstrijd gaan kijken bijv, 4 jarige (zware L proef), wat ze al allemaal kunnen daar kan ook halthouden en groeten bij. ik vind het respect vol naar de jury toe, zowel voor dressuur en springen!

  • Geurt

    Belachelijk , waar gaat dat heen. Wat doet,de rest van de wereld??????

  • Bart

    Ik heb de paarden sport al vele jaren beoefend zo wel als ruiter en nog als jury dressuur(basis sport)
    Men wil graag zo blijkt wat anders.(vernieuwing) Zo ook het halt houden er af bij het begin van de proef.
    Soms weet je als jury niet zijn we al begonnen of niet(dan draaien ze bij B of E zo maar Lings of rechts
    af en komen ze bij A en beginnen dan als nog.Kijk het zaait gewoon verwarring deze (verbeteringen).
    Gewoon gelijk terug draaien net als het al jaren terug BINNEN KOMEN A/C lijn en HALT houden.En vervolg protocol. Als je mij het vraagt krijgen we straks ook nog om HALVE punten te geven. Waar zijn we mee bezig??

  • Maria vd Berg

    Aan elk creatief proces is er een ‘kop’ en een ‘staart’. De meest eenvoudige muziekvorm is A-B-A, oftewel een opening, een verhandeling en een slot lijkend op A. ( = RONDO) Elke lezing, elk boek, elk verhaal, elk dansstuk heeft minimaal een inleiding/opening, het verhaal en vervolgens een slot/conclusie\berusting.

    Hoe verrast was ik jaren geleden dat dit blijkbaar ook in de paardenwereld opging tijdens een proef. Men groet, laat zien wat men kan, en men neemt afscheid ook d.m.v. een groet. Logisch vond ik het, natuurlijker kan niet! Een harmonisch geheel qua presentatie!

    Jammer dat men te paard dat gevoel voor ‘balans’ tijdens een presentatie van meet af aan niet meer hoeft te tonen. Later dan wel weer…

  • Diana

    Zeker halthouden aan het begin en einde van de proef vanaf klasse M.
    Het is een goede test op balans en controle.

  • Hennie

    Het halthouden hoort gewoon bij de africhting van een paard. Het is nu al zo dat er pas vanaf de M1 halthouden en groeten gevraagd wordt. Dit moet toch zeker te doen zijn. Wat ik niet begrijp dat dit soort beslissingen genomen worden zonder er onderzoek naar te doen wat ruiters/amazones belangrijk vinden. De hele maatschappij verandert, er is steeds minder respect, net als op scholen worden leraren aangesproken bij hun voornaam en hiermee is heel veel respect verdwenen. Moeten we dan ook het groeten weglaten en hiermee ook het respect naar de juryleden toe? Ik vind het een slecht idee en het ergste vind ik dat dit soort zaken worden besloten door een kleine groep mensen, zonder dit breder te onderzoeken.

  • Lylith

    Voor wat betreft heel jonge paarden vind ik de argumenten wel hout snijden, hoewel je ook kan zou kunnen zeggen dat een paard dat nog niet voldoende balans en concentratie kan vinden om enkele seconden stil te staan, nog maar even lekker verder in de B moet ontwikkelen. Maar zeker in de hogere klasses laat halthouden gewoon ook een stukje africhting zien. Behouden dus wat mij betreft.

  • Folkert

    Durchlässigkeit, het effectief doorkomen van de hulpen van de ruiter op het paard is m.i het doel en het proces van de dressuurkunst. Het paard en de ruiter moeten m.i. gewoon stil kunnen staan. Wanneer er sprake is van Durchlässigkeit vind ik dressuur mooi en aantrekkelijk, zoals bij Helen Langehanenberg en Damon Hill.

  • Elly

    Halthouden en groeten moet er gewoon in blijven, ook uit respect en duidelijkheid waar de proef begint en eindigt. Wie dit toch heeft kunnen verzinnen, ook in de lagere klasse moet het groeten in het begin van de proef terug gebracht worden.
    Als men dit onderdeel oefent moet iedereen het kunnen en anders maar een laag punt voor dit onderdeel. Als men bekwaam is om een proef te rijden moet je dit ook kunnen en anders maar iets langer thuis oefenen voor men een wedstrijd rijdt.
    Ik vindt het zo’n belachelijke beslissing dat ik er zelfs aan gedacht heb om als jury te stoppen.
    Als ik bij iemand binnen kom groet ik ook dus daar ook. Fatsoen!!!!!
    Gr. Elly

  • A.

    Voor jonge paarden hoeft vierkant halthouden nog niet, dat geeft een verkeerd beeld. Maar verder is halthouden en groeten aan het begin en het eind van de proef een mooie markering. “Hoort” er ook een beetje bij naar mijn mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.