Ga naar hoofdinhoud

Moet EK-team geselecteerd worden op basis van percentages?

Van: De Paardenkrant
Aan: Emmelie Scholtens, Leunus van Lieren, Christa Larmoyeur
Bondscoach Wim Ernes koos in Hoofddorp de nummer vier van het NK, Hans Peter Minderhoud, en niet de winnaar van de bronzen medaille, Patrick van der Meer, als lid van het Nederlandse team voor de Europese kampioenschappen. Is het niet veel sportiever om uit te gaan van de percentages die de combinaties rijden op de selectiewedstrijden? Dressuur heeft toch niet voor niets het voordeel ten opzichte van andere disciplines, dat exact komt vast te staan welke vier combinaties het hoogste hebben gescoord?


Emmelie ScholtensVan: Emmelie
Aan de ene kant zou je het zo zwart-wit kunnen bekijken. Dan zou je dus alleen op basis van de behaalde percentages op de observatiewedstrijden het team samenstellen. Maar ik denk niet dat dit altijd de juiste keuze is.
Het gaat natuurlijk om het teamresultaat. Met Edward, Adelinde en nieuwkomer Daniëlle, kan ik me voorstellen dat de bondscoach voor Hans Peter heeft gekozen gezien zijn ervaring en goede resultaten met Glock’s Romanov.
Patrick en Uzzo hebben weliswaar op een aantal observatiewedstrijden hogere scores gehaald dan Hans Peter en Glock’s Romanov, maar daarentegen hebben Hans Peter en Glock’s Romanov ook erg aansprekende resultaten behaald op internationale wedstrijden, zoals in Aken.
Daarbij vind ik dat de bondscoach zijn keuze goed kan motiveren. Hij wil geen druk leggen op Daniëlle en dat kan volgens de filosofie van de bondscoach alleen door te kiezen voor de meest stabiele combinatie.
De bondscoach is nog altijd degene die bepaald welke combinaties mogen starten en ik vind in het geval van Hans Peter en Patrick dat hij een goede keuze heeft gemaakt. Ook al zal deze keuze heel moeilijk zijn geweest.


Leunus van Lieren Foto: Lonneke Ruesink
Leunus van Lieren Foto: Lonneke Ruesink

Van: Leunus
Nederland is, denk ik, het enige land waar geen grote selectiecommissies nodig zijn om te komen tot besluiten. Tegelijkertijd vind ik het een goede zaak dat niet alléén percentages en plaatsingen doorslaggevend zijn voor uitzending. De bondscoach moet een aanvullende inschatting kunnen maken.


Christa Larmoyeur Van: Christa
Als het zo makkelijk was dat je altijd de vier meeneemt met het hoogste puntenaantal, heb je geen coach meer nodig en kun je ook volstaan met een computeruitdraai. Toevallig weet ik er alles van omdat ik ook drie jaar lang als bondscoach voor zulke moeilijke keuzes heb gestaan.
In dit geval waren Hans Peter en Patrick op het NK precies gelijk geëindigd tijdens de Grand Prix, de proef die eigenlijk beslissend is, want daar moet ook de medaille voor het land gewonnen worden. Dus dan komen er andere punten waarop je de keus moet baseren.
Dat kan zijn: wie heeft de meeste ervaring, wie kan het best presteren onder druk, wie heeft het best gepresteerd dit afgelopen jaar bij de juryleden die op het EK zitten, welke groep past goed bij elkaar, hoe is de gezondheid van het paard?
Waar deze keus van Wim op gebaseerd is, en of het goed uitpakt en hij straks de gevierde man wordt, moeten we afwachten. Wim kennende heeft hij deze beslissing niet over één nacht ijs genomen en ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat het goed komt.

Deze Info@ verscheen woensdag 31 juli 2013 in De Paardenkrant.


Poll

EK-team moet geselecteerd worden op basis van percentages. Lees meer

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moet EK-team geselecteerd worden op basis van percentages?

  • MJ Kochx

    zie mijn reactie bij ‘zuur verhaal’ van DWR …
    Hans Peter Minderhoud heeft wel aangetoond een ervaren teamlid te zijn, maar dat was voornamelijk met Nadine. Met Tango was hij een veel minder vaste waarde en Romanov rijdt hij nog maar kort …
    Dat Patrick wisselend gepresteerd heeft met Uzzo heeft naar mijn mening ook erg te maken gehad met de enorm lange weg naar de Olympische Spelen, zoals DWR in zijn column ook al aangeeft.
    Ik had het Patrick absoluut gegund, maar kan de redenering van Wim Ernes m.b.t. Danielle Heijkoop ook goed volgen. Romanov lijkt qua karakter en instelling net even stabieler dan Uzzo.

  • Roy

    Begrijp de keus van de bondscoach. Uzzo is een toppaard maar nog steeds wisselend helaas. Kan ook zo zijn dat dit paard 69% loopt anderzijds ook dik 73% maar het randje is nog te dun en hangt er nog teveel vanaf of alles klopt bij van der Meer/Uzzo. Daarbij vind ik ook dat internationaal dit paard niet altijd even sterk beoordeeld wordt. Romanov daarentegen is meer stabieler en koeler en heeft voornamelijk met Gal bewezen topscores te kunnen halen. Minderhoud/Romanov zijn nog niet zo lang bezig maar zit stijgende lijn in en dit paard lijkt makkelijk 71% te lopen en in goede vorm enkele procenten hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.