Ga naar hoofdinhoud

Moet er wel geld gekoppeld worden aan keuringsklasseringen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Johan Knaap, Henk Nijhof jr., Grietje Jansen

Op Duitse hengstenkeuringen is het al een bekend fenomeen: geld vragen voor een premie of klassering. Het KWPN gaat geldbedragen innen van de eigenaren van de hoogstgeplaatste dressuur- en springhengsten. Dit geld krijgt men terug bij deelname aan het verrichtingsonderzoek, c.q. men is het niet verschuldigd wanneer men zijn hengst aanmeldt bij de KWPN Select Sale. Zo stimuleert het KWPN zijn veiling en zijn aanlegtest. Maar de vraag blijft of je wel geld moet koppelen aan de klassering op een keuring?


Van: Johan 

Johan Knaap, directeur KWPN
Johan Knaap, directeur KWPN

De KWPN Hengstenkeuring is een prachtige internationale etalage voor eigenaren en hun hengsten. Bezoekers, kopers, fokkers, journalisten en belangstellenden uit meer dan 25 landen trekken naar Den Bosch, en de wereldwijde publiciteit die het evenement genereert is enorm. Daar wil je als eigenaar je paard presenteren. Veel hengsten die in Den Bosch waren zijn later uitgegroeid tot internationale uitschieters. Als je op het podium van de kampioenskeuring mag staan, kun je extra profiteren. Daar vraagt het KWPN nu wat voor terug in de vorm van een afdracht. De hoogte van die afdracht is afhankelijk van de fokrichting – de afdracht voor dressuur is hoger dan voor springen – en plaatsing, en alleen voor de top 5. Dit geldt voor alle hengsten die deelnemen aan de hengstenkeuring en in de kampioenskeuring komen. De afdracht wordt verrekend met de kosten voor het verrichtingsonderzoek, als de hengst binnen vijftien maanden het verrichtingsonderzoek doorloopt. Hiermee stimuleren we deelname aan de aanlegtest. De afdracht vervalt als de hengst via de KSS wordt verkocht, omdat dan via de provisie wordt bijgedragen aan instandhouding van het podium. Overigens kennen meerdere buitenlandse stamboeken al langer een systeem waarbij naar rato van het profijt betaald wordt. In die zin is het dus niet nieuw.


Van: Grietje 

Grietje Jansen, voormalig fokster van het jaar
Grietje Jansen, voormalig fokster van het jaar

De voorzitter van de Bond van KWPN Hengstenhouders Ton Lautenschutz zegt het: “Kampioensafdrachten zijn een logische stap.” De logica begrijp ik niet als je de afdrachten voorwaardelijk maakt. Het instellen van de kampioensafdrachten tijdens de KWPN Hengstenkeuring heeft natuurlijk tot doel de eigenaar te verleiden aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Die financiële prikkel is echter onnodig want als je deelneemt aan de keuring kun je er nauwelijks bezwaar tegen hebben dat je hengst kampioen wordt. Alleen al het kampioenschap maakt de hengst extra gewild bij potentiële kopers en die 7.500 euro kunnen er dan ook nog wel vanaf. Op het inschrijfformulier dient vooraf wel gevraagd te worden: wilt u wel respectievelijk niet in aanmerking komen voor het kampioenschap (aankruisen hetgeen van toepassing is). De vraag in een zo vroeg stadium met ‘ja’ beantwoorden is natuurlijk wel enigszins pedant.
Het risico is echter zeer beperkt omdat je het geld terug krijgt als de hengst het verrichtingsonderzoek aflegt. Alleen bij voortijdige verwijdering/terugtrekking van de hengst uit de test blijft een deel van de afdracht mogelijk in de kas van het KWPN achter. De discriminatie van de springhengsten door voor hen een lagere afdracht te eisen toont aan dat de sectie springen binnen de bond van eigenaren beter heeft onderhandeld.
Mijn conclusie is dat de afdrachten niet zullen voorkomen dat een enkele hengst uit de kampioenskeuring wegblijft als er een zeer goed bod komt.


Van: Henk 

Henk Nijhof jr., hengstenhouder
Henk Nijhof jr., hengstenhouder

In Duitsland bestaat dit al lang. Hoewel elk stamboek er wel anders mee omgaat en zijn eigen regels hanteert. In het buitenland worden bovendien meer hengsten via de veiling verkocht dan in Nederland. Er vindt veel meer handel plaats via de stamboeken. Dat is beter georganiseerd omdat dit van oudsher al via het stamboek loopt. Ze krijgen daar ook een percentage van mee en halen daar inkomsten uit. Het KWPN heeft dus een punt. Ik vind dit een goede zaak. Elk jaar organiseren ze voor iedereen een heel mooie hengstenkeuring, zowel voor de fokkers als de eigenaren. Vier dagen lang is dat een heel mooi podium voor de verkoop. Ik vind het geen probleem dat we aan het KWPN moeten betalen. Het gaat vaak om heel grote bedragen. Van de groep hengsten die geveild wordt, krijgt het KWPN sowieso een percentage binnen. Het KWPN zou behoorlijk veel commissie mislopen als de eigenaren hun hengsten onderhands zouden verkopen. Misschien zou je kunnen discussiëren over het feit wat het beste systeem van betalen is. Waarom zou je geld moeten betalen als je je hengst niet wilt verkopen en waarom maken ze verschil in de klassering? Sommige hengsten worden evengoed duur verkocht ondanks dat ze de kampioenskeuring niet halen.

Klik hier om een reactie toe te voegen bij het nieuwsbericht

Deze [email protected] verscheen donderdag 20 oktober in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN mag geen prijskaartje hangen aan keuringsklassering Lees meer »

Laden ... Laden ...
Lees ook