Ga naar hoofdinhoud

Moet eventing een nieuwe naam krijgen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Elaine Pen (eventingamazone), Robert Zandstra (voorzitter Military Boekelo), Martin Lips (bondscoach Nederlands eventingteam)
De military-… uhh, excuus: eventingsport moet olympisch blijven en aan een groter publiek worden verkocht. Daarom vindt nota bene het FEI eventingcomité, hét beleidsvoorbereidende orgaan voor deze tak van sport van de FEI, dat we over een andere naam moeten gaan nadenken. Iets van triathlon met paarden. Goed idee?


Elaine Pen Van: Elaine
Dat eventing een olympische discipline blijft lijkt me een uitstekend idee! Maar wat het verband is met het moeten wijzigen van de naam zie ik niet. Misschien is het wel zo dat eventing niet een heel duidelijke naam is voor wat we aan het doen zijn. Ik ben niet per se tegen een andere naam, maar ik zie het nut er niet van in. Er zijn wel meer sporten waarvan je uit moet leggen wat er gedaan wordt, waar mensen als je de naam zegt niet direct begrijpen wat het is.

Voor mij is het allerbelangrijkste dat het een olympische sport blijft, zelfs als dat zou betekenen dat de sport een andere naam krijgt, als het dan maar wel een leuke naam is. Maar paarden triatlon geeft ook een scheef idee. Als je zegt ‘het is een meerkamp van de paardensport’ dan heb je het ook nog niet uitgelegd, want het is geen Grand Prix-dressuur en er wordt niet op Grand Prix-niveau gesprongen. Ik weet het waarlijk niet, en gelukkig ben ik niet degene die daar het hoofd over moet buigen!


Robert ZandstraVan: Robert
De naam Military wordt mondiaal al jaren niet meer gebruikt. In Nederland is ‘De Military’ echter nog steeds een begrip en daarom handhaven we nog steeds deze merknaam. In het buitenland kampen ze ook met het probleem eventing en insiders spreken daarom liever over de plaats waar het evenement gehouden wordt; meer in de sfeer van ‘ik ga dit jaar naar Badminton, Burghley, Luhmuhlen of Boekelo’.

In Engeland en Duitsland worden wel subtitels gebruikt zoals bijvoorbeeld ‘Horse Trials’ en ‘Vielseitigkeits treffen’. Op de General Assembley dit jaar heeft men de naam ‘Equestrian Triathlon’ geopperd. De naam dekt wel de lading maar bekt niet echt. Strak spreken ze nog over ET en dat lijkt me helemaal niets. Enfin, ik denk dat marketeers en communicatiespecialisten zich er eens over moeten buigen.
Overigens om een groter publiek te bereiken is het denk ik van belang dat de sport zelf de beste promoter is. ‘Boekelo’ is een mix van topsport, business en pleasure. Een format waar veel publiek op af komt. Een groot deel komt niet voor de sport maar wordt er wel door gegrepen en geïnspireerd. Een aanpak die naar onze mening meer aandacht verdient dan een nieuwe naam.


Martin LipsVan: Martin
Ik vind een naamsverandering zelf eigenlijk wel een goed idee. Mensen die niet bekend zijn met de sport moet ik altijd uitleggen wat eventing inhoudt. Dan gebruik ik heel vaak het woord hippische triatlon. Je rijdt met één en hetzelfde paard drie onderdelen: dressuur, springen en een cross. Ik denk dus dat internationaal Equestrian Triathlon een perfecte benaming zou kunnen zijn en inderdaad toegankelijker voor een breder publiek.

Maar de naamsverandering is één. Ik denk namelijk ook dat de puntentelling veranderd moet worden: eenvoudiger en zo logisch te volgen. Daarbij moet echter wel de cross de doorslag blijven geven in de einduitslag. In de cross gaat het om snelheid en behendigheid en de cross is de publiekstrekker. Verder moet het springen na de cross verreden blijven worden. Dat geeft ook de fitheid van de paarden weer en dat is belangrijk.


Poll

Eventing moet nieuwe naam krijgen.Lees meer

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Moet eventing een nieuwe naam krijgen?

 • Brekelmans

  What is in a name? De naam “eventing” slaat nergens op en heeft ook niets met paardensport. Vroeger heette het “samengestelde wedstrijd” of “cross country”. Het is een mix van dressuur-springen en cross. En een mix van paardensport-business-pleasure. Kortom het is een feest oftewel een Festival. “Mixed Horse Festival” !!!!! Het klinkt vriendelijk en het dekt de lading !!! Maar de naam kan voor elk concours gebruikt worden met de toevoeging van de naam van de stad of land want elk concours is een mix van dressuuur en springen etc etc. Mixed Horse Festival Boekelo, ´s Hertogenbosch, Hickstead, Amsterdam etc . Hoe meer deze naam gebruikt wordt hoe beter. Een perfecte promotie voor de paardensport. Op den duur wordt het een begrip !

 • J

  Met Mixed Horse Festival weten mensen helemaal niet waar de sport over gaat. Dat is echt een kansloze naam. Het is geen muziek festival ofzo.

  Laat het gewoon eventing of Military. Als mensen geïnteresseerd zijn in de sport verdiepen ze zich er echt wel in.

 • Brekelmans

  Er kan toch toegevoegd worden waar het over gaat.

  Mixed Horse Festival

  “dressuur-springen” of “voltige” of “military!

  Mixed geeft alleen aan dat er meer te doen is.

 • Brekelmans

  Overigens zijn er verschillende hele goede internationale concoursen waar je ook ven een muziekfestival kunt spreken. Hagen A.T. Twente.

  Festival betekent “feest” En de mensen willen feesten, daar is niks mis mee. Als je alleen voor de sport gaat dan kun je beter op de tv kijken. Daar zie je alles veel beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.