Ga naar hoofdinhoud

Moet FEI teamwedstrijd GCT verbieden?

Van: De Paardenkrant
Aan: Otto Becker (bondscoach springen Duitsland), Dirk Demeersman (springruiter), Frank Schuttert (springruiter)

Het zal weinigen in de springsport ontgaan dat er een soort concurrentiestrijd aan de gang is tussen de grote evenementen die oorspronkelijk in FEI-verband zijn ontwikkeld (de concoursen met een landenwedstrijd, EK’s en Wereldruiterspelen) en de Global Champions Tour. De laatste ontwikkeling is de introductie van teamwedstrijden op de vrijdagen van de Global Champions Tour. De druk op paarden en ruiters neemt hierdoor nóg verder toe en het belang van de landenwedstrijden wordt ondergraven. Moet de FEI het teamspringen niet gewoon verbieden, om het exclusief voor te behouden aan de CSIO’s?


opi1 info foto1 otto becker Van: Otto
De reglementen van de teamwedstrijden op de Global Champions Tour zijn nog niet bekend en tot die tijd kan ik niet definitief iets zeggen. Belangrijk is de vraag of deelname aan de GCT-teamcompetities verplicht wordt gesteld. Dat zou een probleem zijn. Zolang ruiters vrije keuzes kunnen maken, is er niets aan de hand.
Ik ben blij met de Global Champions Tour. Het bestaat uit mooie wedstrijden met een goed sportief niveau en veel prijzengeld. Tot dusverre vind ik niet dat de GCT wie of wat dan ook in de wielen rijdt. We zullen zien wat de teamcompetities in gaan houden. Ik zie dit niet als concurrentie voor de Nations Cup van de FEI. Hoogstens is het weer een stimulans om de Furusiyya-competitie nóg aantrekkelijker te maken.


opi1 info foto2 dirk demeersman (Large)Van: Dirk
De ruiters in de top dertig van de wereld en de deelnemers die een rijke sponsor hebben zullen dit super vinden. De gewoon goede ruiter, die iets moet opbouwen, krijgt op de Global Champions Tour geen kans. Ik zou het echt spijtig vinden als de klassiekers, de wedstrijden met een Nations Cup, hieronder zouden gaan lijden.
Ik ben misschien wat van de oude stempel. Maar in het Belgische team hebben dit jaar vooral de jongere ruiters een belangrijke rol gespeeld en ik kan ook aan die jonge jongens merken dat ze de landenwedstrijden graag rijden en sportief heel belangrijk vinden. Naar mijn mening moet dat zo blijven. Zeker nu er voor de Furusiyya-finale een heel goede formule is gevonden.
De Global Champions Tour mag er zijn, móet er zijn, wat mij betreft. Dat is goed voor onze sport. Maar de sport mag niet lijden onder het geld.


opi1 info foto3 frank schuttert (Large)Van: Frank
Veel landen hebben het mede door de Global Tour nu al moeilijker in landenwedstrijden, terwijl Nederland dat juist heel goed onder controle heeft. Dat is dit jaar denk ik ook het verschil geweest, de planning van het Nederlandse team was veel beter. Bij veel teams zie je al dat het individuele belang veel hoger is dan het teambelang.
Toch denk ik dat die teamwedstrijden in de GCT voor de ruiters, de GCT zelf en de toeschouwers hartstikke mooi kunnen zijn. Ruiters kunnen waarschijnlijk extra geld verdienen en als ze – net als bij het voetbal – echt gecontracteerd worden en dergelijke, wordt het helemaal mooi. Wanneer een land net als Nederland een brede groep ruiters heeft, hoeft het voor de landenwedstrijden niet negatief te zijn. Onze beste teamruiters hebben het afgelopen jaar voornamelijk de belangrijke landenwedstrijden voor de punten meegereden en konden de rest van de tijd bijvoorbeeld de Global Champions Tour rijden. In de overige landenwedstrijden kregen veel andere ruiters ook een keer de kans.
De ontwikkeling in de GCT zal het deels wel lastiger maken voor landenwedstrijden, maar ik vind het een mooi idee dat zeker het proberen waard is. Daarbij komt dat als Jan Tops iets wil gaan doen, hij het van tevoren zeker wel goed heeft uitgestippeld.

Deze [email protected] verscheen woensdag 15 oktober 2014 in De Paardenkrant


Poll

FEI moet teamwedstrijd GCT verbieden. Lees meer

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Moet FEI teamwedstrijd GCT verbieden?

 • Brekelmans

  De FEI moet blij zijn met deze ontwikkelingen en met de GCT in het algemeen.

  De FEI moet voor Jan Tops een standbeeld oprichten!

 • Astrid van der Vleut

  Ik heb geen idee wat voor teams dat gaan worden, maar ik denk dat het juist bijzonder aantrekkelijk zou zijn voor de sport en het publiek als er ‘sponsor’teams komen (in tegenstelling tot landenteams).

  Goed voor de ruiters die wat extra’s kunnen verdienen, goed voor het publiek, misschien interessant voor TV. Als dit betekent dat de topruiters, vooral die met meerdere paarden, in de GCT plus team-wedstrijd van start gaan, dan kunnen andere ruiters ervaring op gaan doen in de Nations Cup wedstrijden (al dan niet meetellend voor de punten).

 • Maarten

  Wel spijtig dat het, zoals Dirk zegt, en zoals Philippe Lejeune ook al aanhaalde in een interview met studforlife, het enkel de vermogende ruiters, of ruiters met vermogende sponsors, zijn die profiteren van de GCT.

  Plaats kopen, ipv plaats verdienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.