Ga naar hoofdinhoud

Moet gele kaart ingezet worden in de springsport?

Van: De Paardenkrant
Aan: Jan Willem Körner (voormalig internationaal jurylid), Markus Fuchs (trainer UAE-ruiters), Merel Blom (internationaal eventingamazone)
Internationaal springjurylid Rob Hatzmann pleitte vorige week in een ingezonden brief in De Paardenkrant voor effectief gebruik van de gele (en/of rode) kaart voor springruiters. In de eventingsport wordt dit middel al ingezet tegen gevaarlijk rijden. Hatzmann vindt het zinvol om op te kunnen treden tegen springruiters die hun paard (en/of zichzelf) in gevaar brengen. Mee eens?


Jan Willem KornerVan: Jan Willem
Ik begrijp de gevoelens van Rob Hatzmann wel, al ben ik nu zelf geen internationaal jurylid meer. Het systeem van een gele kaart bestaat al heel lang bij de FEI. Ik heb er zelf nooit één gegeven omdat ik van mening ben dat een goed gesprek met een deelnemer die te ver gaat zeker zo goed helpt. Zo’n mondelinge waarschuwing bleek altijd voldoende. Zo heb ik bijvoorbeeld al eens een ruiter aangesproken die na een fout op de eerste hindernis heel bewust op de voorlaatste en laatste hinder zijn paard een fout liet maken. In een gesprek heb ik hem duidelijk gemaakt dat we dat hebben gezien en dat niet kan.

Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om als jurylid een deelnemer die een ernstige overtreding begaat, zoals grof gebruik van de karwats, te diskwalificeren. Dat heb ik ook wel eens gedaan. Wat dan de waarde is van een extra gele of rode kaart weet ik niet. Daarbij is in mijn ogen de zelfdiscipline van de ruiters onderling groot genoeg.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Markus
Ik was er niet bij in Londen toen Bertram Allen na zijn winnende barrage werd uitgesloten vanwege een klein krasje op de flank van zijn paard, maar alle ruiters zeiden dat het amper wat voorstelde. De sanctie was te rigoureus. Want hoe bestaat het dat je zo’n ruiter om zo iets kan uitsluiten, terwijl stewards en juryleden tegelijkertijd niet de bevoegdheid hebben om op te treden als een ruiter bezig is om zijn paard te laten crashen. De één probeert zijn paard op het voorterrein een harde fout te laten maken zodat deze voorzichtig is in de ring, de ander crasht in de ring omdat hij onkundig is, de situatie onjuist inschat of signalen negeert. Ik vind dat de jury naar de bel moet kunnen grijpen. Zo moet een steward ook meer optreden. Kijk naar Abdullah Sharbatly. Hoe hij met zijn paarden omgaat op het voorterrein is pure wreedheid, maar niemand zegt er wat van. Ik ben voorstander van het effectief inzetten van een rode en gele kaart. Drie keer rood of zeven keer geel is bijvoorbeeld uitsluiting voor een x-aantal maanden. Toch verwacht ik niet dat dit regelmatig nodig is. In het algemeen wordt er heel veel beter gereden dan vijftien tot twintig jaar terug. Ik trainde de afgelopen 2,5-jaar de ruiters in Qatar en sinds november de Emirates. Eén van mijn taken is om de ruiters en paarden te beschermen tegen dit soort dingen. Een paard is een dier, geen motorfiets, als dat besef in dit soort landen er is, ben je een heel eind.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Merel
Op zich werkt het systeem wel in de eventingsport. Het blijft echter het oordeel van een scheidsrechter of een jurylid, die heel snel moet beslissen.
Toch vind ik het wel goed dat er ook in de springsport effectiever met dit systeem gewerkt wordt. Bij een gele kaart krijg je een waarschuwing die genoteerd wordt. Wellicht was een gele kaart een passende oplossing geweest in de casus met Bertram Allen, want nu ontstond toch een heel gekke situatie.
Belangrijk is wel dat zo’n kaart niet voor tien verschillende situaties, maar slechts voor een aantal duidelijk omschreven ‘vergrijpen’ wordt ingezet. In de eventing is dat voor drie verschillende vergrijpen. Dat begrijpt iedereen en is goed te volgen. Als ruiter moet je je daar bewust van zijn.
Ik denk tenslotte dat een gele kaart een stap in de goede richting is om de buitenwereld te laten zien dat we het welzijn van de paarden daadwerkelijk hoog in het vaandel hebben staan en daar ook aan werken.

Deze [email protected] verscheen woensdag 13 januari 2016 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Gele kaart moet ingezet worden in springsport.Lees meer

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moet gele kaart ingezet worden in de springsport?

  • Brekelmans

    Ik ben het helemaal met Jan Willem eens. Met gele kaarten ga je ruiters beschadigen waarmee niemand gediend is. Hou het sportief en anonym. Nog meer bureaucratie , extra mensen nodig etc etc en de daaraan verbonden kosten mogen weer door de leden van de bond betaald worden. Het moet niet nog meer een ambtelijke organisatie worden, het is al erg genoeg.

  • Martina

    Het feit dat er überhaupt al gesproken wordt over het invoeren van een gele kaart in de paardensport vind ik al in en in triest !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook