Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Christoph Hess, Bettine van Harselaar, Rien van der Schaft
Met de aanstelling van Rien van der Schaft als bondscoach zette de KNHS al in op harmonieus paardrijden. Maar dat betreft de absolute topsport. Op het WK voor jonge dressuurpaarden in Ermelo bleek dat Nederland duidelijk achterloopt als het gaat om het harmonieus presteren met jonge paarden. We hebben – zeker in vergelijking met Duitsland – een opleidingsprobleem. Hoe gaan we dat oplossen?
Van: Christoph

Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Ik heb in Ermelo wel degelijk een stel fijne amazones aan het werk gezien. Maar waar Nederland een beetje mee moet oppassen is wat ik dan maar ‘auktionsreiten’ noem: met veel gas en een vaste rug proberen indruk te maken. Bij dit soort wedstrijden gaat het om een goed paard met drie fijne gangen, maar het verschil wordt echt gemaakt door de ruiter of amazone. Zijn of haar rijkunstige kwaliteit en de scholing van het paard geven de doorslag.
Daarin zie ik overigens geen verschil tussen landen of stromingen. Er is maar één soort goed paardrijden. Op het WK moet je je paard werkelijk helemaal doorgegymnastiseerd hebben, hij moet fijn over de rug op twee teugels naar de hand toe willen lopen. Dat is met jonge paarden geen gemakkelijke uitdaging, maar wel één om heel serieus te nemen.
Bij de FEI heb ik wel eens gezegd dat ik het WK voor jonge paarden de belangrijkste titel vind die de FEI op dressuurgebied te vergeven heeft. Want op dit kampioenschap vertellen we wat de bedoeling is van het paardrijden. Als juryleden hebben we de taak om de goede richting aan te geven. Ik denk dat we daar dit jaar in zijn geslaagd.
Van: Bettine

Wat betreft het WK voor jonge dressuurpaarden is de vraag moeilijk te beantwoorden. Hoe onze Nederlandse paarden hadden gelopen wanneer ze van jongs af aan door bijvoorbeeld de Duitse wereldkampioenes Ann-Christin Wienkamp of Anne-Katrhin Pohlmeier waren gereden zullen we simpelweg nooit weten. Is er op het WK teveel op de rijerij beoordeeld in plaats van op het paard? Hebben we in Nederland niet de beste paarden geselecteerd? Hebben onze beste paarden sowieso wel meegedaan aan de selecties? Is er in Nederland te veel op naam van de ruiters geselecteerd? Of is het toch een opleidingsprobleem?
Een tijdje geleden stelde ik mezelf daarom al de vraag: Als ik een jong, potentieel topsportpaard zou hebben, bij wie in Nederland zou ik die in training willen zetten? Na lang en diep nadenken kwamen er misschien één á twee namen bovendrijven. Wanneer ik ook namen van onze oosterburen toe zou voegen was het lijstje snel goed gevuld. Dat zei mij genoeg. Natuurlijk hebben we in Nederland veel handige ruiters en amazones die goed een paard kunnen voorstellen. Maar voor het ‘spektakelrijden’ moeten we nog steeds oppassen. In alle gevallen zou een langdurige, harmonieuze opleiding van een dressuurpaard – zonder te veel druk, spektakel en dwang – ervoor moeten kunnen zorgen dat op een WK het beste naar boven komt in een paard.
Van: Rien

Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
In grote lijnen ben ik het met de stelling eens, natuurlijk moeten we uitkijken dat we niet te veel generaliseren. Mijn hart gaat uit naar harmonieus en fijn paardrijden. Bij jonge paardenrubrieken zie ik te vaak dat er niet op de manier wordt gereden zoals paardrijden bedoeld is. De doelstelling van paardrijden is dat het paard in totaliteit verbetert, gezond blijft en óók in zijn gedrag meewerkend wordt. In tegenstelling tot mijn voorgangers die ook de jonge paarden onder hun hoede hadden, heb ik er bewust voor gekozen om naast de begeleiding van de top mij bezig te houden met opleidingen en bijscholing van instructeurs. De twee instructeurs, Johan Hamminga en Gert van den Hoorn, die betrokken zijn bij het jonge paardencircuit zijn topinstructeurs. Echter de mogelijkheden die zij hebben beperken de invloed op de rijprincipes van de ruiters, daarom is mijn keuze uitgegaan naar de instructeurs. Zodat we stap voor stap de juiste manier van paardrijden kunnen bewerkstelligen. In grote lijn is de fout die wordt gemaakt dat de paarden nog niet hun natuurlijke balans hebben teruggevonden (hals fungeert nog als balansstok). Wanneer in dit stadium de hoofdhalshouding wordt afgedwongen, doet dit afbreuk aan de harmonie.
Deze [email protected] verscheen woensdag 16 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Daar kan en mag toch geen twijfel over bestaan !
Juist bij een goede harmonie komt de beweging beter tot zijn recht en kan ook dan alleen maar beter worden.
Dan zullen we toch eens echt een keer bij het begin moeten beginnen!!! Op landelijk niveau wordt het “spektakel ” rijden nog steeds echt beloond hoor. Zowel bij KWPN of Friezen wedstrijden. Met een keurig en ontspannen lopend paard dat NIET spektakelt sta jij echt niet meer bij de eerste drie hoor!!!Dat zullen vele hobby ruiters met mij eens zijn dat weet ik zeker. En voor velen die een zg “braaf” beestje hebben, want zo worden die dan bestempeld, houden het dan ook op de wedstrijden voor gezien. Zo hou je vanzelf een spektakel rijdende garde over, die daar dan vervolgens weer de schuld van krijgen: Ergens wordt er hier het paard ACHTER de wagen gespannen, ipv er voor….