Ga naar hoofdinhoud

Moet hengstencompetitie door KNHS-juryleden worden beoordeeld?

Foto: Melanie Brevink

Van: De Paardenkrant
Aan: Vai Bruntink, Tim Coomans, Wim van der Linde
Kenners konden de beoordeling van de hengstencompetitie dressuur in Ermelo niet steeds goed volgen. Er worden dressuurproeven verreden, maar de beoordeling leek meer op die van de Pavo Cup. Technische uitvoering leek niet ter zake te doen. De beoordelaars waren dan ook leden van het Pavo-korps. Maar de hengstencompetitie is een wedstrijd, geen aanlegbeoordeling. Moeten wedstrijdproeven niet gewoon door wedstrijdjuryleden worden beoordeeld?


Vai BruntinkVan: Vai
In de hengstencompetitie zouden de hengsten beoordeeld moeten worden op hun aanleg, functionaliteit en bewerkbaarheid. Deze onderdelen komen naar voren door het tonen van de voorgeschreven oefeningen. Als een paard bijvoorbeeld niet in staat is om in een schouderbinnenwaarts op het achterbeen te blijven en in hetzelfde ritme door te draven, dan zegt dat iets over de kwaliteit van de draf. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld sprongverlies in de contra of eenvoudige wissels zonder enige verzameling.
Nu worden fouten in dergelijke onderdelen niet altijd echt afgestraft en daarmee lijkt het proeftechnische aspect soms een beetje onder te sneeuwen. Het rijden van slechte proefonderdelen zou dus meer vertaald kunnen worden in de uiteindelijke cijfers. De hengstencompetitie moet in de eerste plaats wel een kwaliteitsbeoordeling blijven en dus niet louter gaan om het netste proefje. Om die reden denk ik niet dat het volledig in handen moet zijn van wedstrijdjuryleden.
Er zou gedacht kunnen worden aan een combinatie, maar kundige KWPN/Pavo-mensen zijn zeker ook in staat om de hengstencompetitie juist te beoordelen. Het gaat er vooral om dat er een duidelijke visie is over hoe de hengsten beoordeeld zouden moeten worden en hoe de uitvoering van de proeftechnische onderdelen terug moet komen in de beoordeling.


Tim CoomansVan: Tim
Ik vind het duidelijk dat het verrichtingsonderzoek en de Pavo Cup als aanlegtesten beoordeeld moeten worden, maar de hengstencompetitie is meer dan alleen een aanlegtest. Als een hengst bijvoorbeeld een Z2-proef moet afleggen, moeten de wissels duidelijk meetellen omdat dit de moeilijkheidsgraad is van de proef. Hetzelfde geldt voor schouderbinnenwaarts, appuyeren en andere onderdelen. Net als bij een dressuurproef moeten daar punten aanhangen.
Bij de laatste hengstencompetitie is het een aantal hengsten in diverse klassen vergeven dat ze spanning hadden en oefeningen niet correct uitvoerden. Hierdoor was de beoordeling vaak niet te volgen.
Ik vind dat het voor juryleden duidelijker moet zijn hoe ze deze proeven moeten beoordelen. Niet volgens het Pavo-principe of de wedstrijdsport, maar volgens aangepaste protocollen die een combinatie zijn van allebei. Het zou voor zowel professionals als voor amateurs duidelijker maken hoe de beoordeling tot stand komt.


Wim van der LeegteVan: Wim
De hengstencompetitie is in mijn ogen net een circus en daarom ga ik er ook niet naartoe. Dat kost me alleen maar tijd en ik heb er als fokker niets aan. De heren keuren er hun eigen vlees. In het fokdoel van het KWPN staat dat ze Grand Prix-paarden willen fokken. Dan moeten ze de beoordeling ook afstemmen op de manier waarop ze in de sport worden beoordeeld. Ik zou dus zeggen: laat de hengsten maar starten in de reguliere sport. Als ik een hengst wil gebruiken die in de sport loopt, ga ik graag kijken. Probleem is wel dat hengsteneigenaren het liefst hun hengst niet laten starten in de basiswedstrijdsport, want ze moeten dan in hun ogen wel ruim zeventig procent kunnen halen, maar ik vind zestig procent ook voldoende hoor. Op een wedstrijd heb je ook een vergelijk.
Bij ons thuis zijn de wissels bijvoorbeeld een criterium. Als ze die goed kunnen als zesjarige, dan zijn ze ook geschikt voor de hogere klassen en alles is erfelijk. Ik zie ze op wedstrijden wel vaker, paarden die op het voorterrein heel apart lopen, maar dan in de wedstrijdbaan in de problemen komen. Ik snap dat het commercieel aantrekkelijk is een hengstencompetitie te houden, maar mij zegt het niets.

Deze Info@ verscheen woensdag 2 december 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Hengstencompetitie moet door KNHS-juryleden worden beoordeeld. Lees meer

Laden ... Laden ...

8 reacties op “Moet hengstencompetitie door KNHS-juryleden worden beoordeeld?

  • pieter

    Wat ik niet begrijp van dit soort opinies, Vai wint vorige week de hengstencompetitie. Dus verwacht je dat ze in een positie is hier een eerlijk antwoord op te geven? Hoe ze hierover denkt weet ik niet maar stel ze vind dat de heren er geen verstand van hebben gaat ze echt niet zeggen ja ik vind dat ze er niks van kunnen en vervolgens volgende week weer met een brede lach de baan in te rijden bij diezelfde jury’s. In deze opinie is het met Vai maar dat gebeurt vrij vaak dat er iemand een “mening” geeft die gewoon geen eerlijke (onafhankelijke) mening kan geven!

  • WJ Veldkamp

    Ik zie de hengsten graag in de sport lopen ik zou ze heel graag in de basis sport zien want daar worden de meeste paarden toch voor gefokt de hengsten competitie vind ik mooi omdat je ze daar bij elkaar ziet maar het is een circus waar voor mij op deze manier niet echt veel waarde aan zit de aanleg test hebben ze toch al gehad !!! dat hoeft niet ze moeten zich bewijzen op wedstrijd niveau daar hebben wij als fokker iets aan !!! en wat ook erg zou helpen jury leden met een eigen mening geen na praters maar mensen met een eigen mening dat zou pas echt helpen !!!

  • Laura Ginsel

    juist omdat we met deze hengsten sportpaarden willen fokken moeten ze hetzelfde worden beoordeeld als alle andere wedstrijdpaarden…
    Zelf maakte ik laatst het omgekeerde mee, een paard dat hoog was beoordeeld in de Pavocup gaf ik door de spanning een 6 voor de galop, toen waren de rapen gaar want het paard had in de Pavocup een 8 gekregen…..

  • Marieke van der Wijngaart

    Onze drie jarige groot ramige langelijnde merrie heeft onlangs de iBop met onvoldoende resultaat afgelegd. De iBop is een aanlegtest , waar in de verschillende oefeningen de aanleg naar voren moet komen , naast de beoordeling van de tussen liggende stukjes stap , draf en galop . Naar mijn mening zijn de eisen niet conform de definitie van de iBop , er wordt helaas te veel vuurwerk verwacht van een drie jarig paard . Bijna te veel trucs , waar drie jarige grote paarden ( nog ) niet klaar voor zijn , maar waar de aanleg zeker voor aanwezig is . Anderzijds is men huiverig dat een vijf jarige die de voorbenen in de pavo tot aan de oren optrekt , het niet gezond tot de 10 jaar gaat redden zonder problemen en tegenzin …! Het is erg tegenstrijdig , wat wil de jury zien , op wel moment ook ..? Aanleg heb je of niet ! Ik vond het ook vreemd dat onze merrie met twee zes jarigen in de ring voor de jury moest verschijnen , als er drie driejarigen bij elkaar lopen zie je beter de verschillen en de aanleg en dat zie je niet als een drie jarige bij twee m2 paarden in de ring loopt ! Onze merrie mocht het wijken niet tonen , terwijl ze het wel mooi kan , omdat ze te jong is , maar er wordt wel een spetterende manier van lopen verwacht , meer show ! Wij hadden er de balen van , je koestert een paard drie jaar , stopt er liefde tijd en geld in en binnen vijf minuten sta je zeer onvoldaan buiten, misschien volgende keer maar meer de paarden forceren , voor de iBop en na de iBop ….. Weer rustig africhten conform leeftijd, want de aanleg komt er toch wel uit !!!

  • Nick

    Ik ben van mening dat iedereen wel weet dat de hengstencompetitie meer een soort hengstenshow is.. Het rijtechnisch voorelkaar zijn van de hengsten schijnt niet mee te tellen.. Een winnaar waarvan de wissels niet bevestigd zijn roept bij mij vraagtekens op. Eigenlijk weten we van te voren al wie er gaat winnen.. Geld speelt een grote rol in dit hele gebeuren. Je zou de hengsten eens wat vaker moeten laten testen door een onafhankelijke testruiter.. In de pavocup finale is daarmee al eens gebleken dat je dan hele andere paarden te zien krijgt.

  • jos wouters

    Helemaal eens met Wim.
    Heb bij het hengstenspringen in den Bosch ,als parcoursbouwer mogen meehelpen bij de springcompetitie,alles fijn op een normale voorwaartse afstand,een en al showblok.Ik heb destijds gevraagd aan mijn leiding gevende daar,waarom anders bouwen als in de normale basis sport.Dit was de opzet en opdracht,van hoger af.
    W.J.Veltkamp in ben het met u eens ,maar zoals ik voor mijn mening uit kom,wordt je niet in dank afgenomen,en wordt je terug gepakt.Maar gelukkig zien veel meer mensen de laatste tijd hoe alles in elkaar steekt en we voorgelogen worden,en daarom stoppen er velen mee.

  • Geurt

    Ik ben het helemaal met Willem van der linde eens. Fokkers moeten keuzes maken en hebben om die reden niets aan circus artiesten. De meeste fokkers hebben nog steeds als doel een Grand Prix paard te fokken. Hengstenhouders hebben als doel om zoveel mogelijk dekkingen te verkopen. En wat is dan de rol van het stamboek? Ik weet het niet meer en ga dus vervolgens net zo als Willem mijn eigen weg. Kan ik ook niemand iets kwalijk nemen. Echter het is duidelijk dat er verschillende belangen zijn die niet goed op elkaar zijn afgestemd. In mijn ogen is de oplossing door met andere juryleden te gaan werken niet van toepassing

  • eddy crul

    Dit is een mooi voorbeeld van scheefgroei,belangen vermenging,onbekwaamheid,gebrek aan vast beradenheid en vooral zwakheid van bestuur.Ik heb de indruk dat het bestuur zelf niet meer weet wat het wil.Laat ze eerst eens beginnen met eens goed te definiëren wat het doel is van de hengstencompetitie.Is dat het natuurlijk talent(vererving) als dressuurpaard ontdekken of is het bepalen hoever een paard is afgericht in de dressuur.Als dit eenmaal is vastgelegd moet men zich strikt aan dit doel houden.En pas dan kan men bepalen hoe en door wie deze hengstencompetitie moet gejureerd worden.Heb sterk de indruk dat het nu een warboel geworden is,anders zou die vraag niet dienen gesteld te worden.En ja H.Paerels ik ben het met u eens ,de paardensport is ziek in Nederland maar ook elders en zeker in de professionele regionen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.