Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Wim Versteeg, Koen Brinkman, Alfred Vaessen
In Denemarken moeten de hengsten voortaan in de DWB-kleuren (rood shirt/witte broek) worden voorgebracht, mét een helm. In hun DWB-trui vormen de voorbrengers levende reclamezuilen voor het stamboek. Is een dwingend kledingadvies (inclusief helm) tijdens de keuringen voor het KWPN ook een goede manier om zich te positioneren?
Van: Wim

Het KWPN hanteert, zoals de meeste Nederlandse stamboeken, ook kledingvoorschriften voor voorbrengers: witte kleding, een rode stropdas en witte sportschoenen. Naast de witte broek kunnen voorbrengers kiezen uit een wit overhemd of een KWPN-sweater of KWPN T-shirt met subtiel ons logo daarop. Voorbrengers hoeven zeker geen levende reclamezuilen te zijn. De kleding moet functioneel zijn voor waar we op dat moment mee bezig zijn: het beoordelen van paarden. We streven naar uniformiteit zodat alle aandacht uitgaat naar de paarden die worden voorgesteld aan de jury of hengstenkeuringscommissie. In Nederland is het nog niet gebruikelijk dat voorbrengers hoofdbescherming dragen, in Scandinavische landen is dat al langer wel zo. Vanuit het oogpunt van veiligheid en aansprakelijkheid kan ik me wel voorstellen dat een organisatie dat verplicht stelt, bijvoorbeeld als de verzekeraar dit als eis stelt. Tijden veranderen. Twintig jaar geleden reed de meerderheid van de ruiters zonder cap, inmiddels is het volledig ingeburgerd om jezelf optimaal te beschermen door het gebruik van een veiligheidshelm. Wat mij betreft een goede ontwikkeling! Op accommodaties met het veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport is het inmiddels al jaren verplicht om een goedgekeurde cap te dragen als je op een paard zit of tijdens het mennen. Op het KWPN-centrum houden we ons hier vanzelfsprekend heel strikt aan. Veiligheid voor alles!
Van: Koen

Ik denk dat het kledingvoorschrift dat Denemarken hanteert zeker goed is om een professionele uitstraling te creëren. Buiten de professionele uitstraling is het uiteraard ook een goede uiting van het stamboek om bekendheid te creëren. Maar dit is niet uniek, alle stamboeken hebben hun kledingvoorschriften voor voorbrengers. KWPN wit, Zangersheide helblauw, Oldenburg blauw, Hannover geel. Het dragen van een cap vind ik persoonlijk wat overdreven omdat er heel weinig ongelukken gebeuren, maar als ook maar één ernstig ongeluk kan worden voorkomen dan is het al voldoende. Ook is het een kwestie van wennen. Als je tien jaar geleden ging skiën en je had een helm op was je een uitzondering, tegenwoordig is dat andersom. Ook in de dressuurring zie je tegenwoordig meer ruiters/amazones met een cap dan een hoedje, ook hier hebben we aan moeten wennen. Zeker ook vandaag de dag is het met het claimen van schades verzekeringstechnisch niet onverstandig. Uiteraard is het nog wel wennen. Ik heb zelf een aantal keer met een cap op voorgebracht en mijn Nederlandse collega’s hebben me hard uitgelachen en ik zelf ook!
Van: Alfred

Vanuit het KWPN gezien is het dragen van een en dezelfde kleding een goede manier om het merk te versterken. Kleding is namelijk bij uitstek een goede logodrager om een merk te positioneren. Vooral in combinatie met herhaling werkt dit goed. Op de KWPN-evenementen wordt natuurlijk veel gebruikgemaakt van livestream. Als we hier continu verschillende kledingstukken met het logo terugzien, zal dit het merk onbewust versterken. Maar de KWPN-evenementen zijn voor stoeterijen natuurlijk ook een goed moment om reclame te maken voor zichzelf. Ik denk dat het belangrijk is dat als het KWPN een kledingadvies geeft aan de deelnemers, dat de deelnemers wel de kans krijgen om eventueel hun eigen logo toe te voegen op de kleding. Ik zou dus zeggen: ontwikkel iets moois voor een acceptabele prijs dat leden met trots willen dragen, maar waar ze ook hun eigen identiteit mee uit kunnen dragen. Zo houd je eenheid en creëer je rust door dezelfde kleding te gebruiken en hebben stallen de kans om zichzelf te promoten. De helm wordt steeds meer gemeengoed. Ook bij menig vetcheck moet de ruiter keurig in tenue met veiligheidshelm verschijnen. Ik kan me voorstellen dat in enkele gevallen een helm wenselijk is.
Deze Info@ verscheen woensdag 20 februari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

De leden van de hengstenkeuringscomissie ook maar een kerstbal op hun hoofd ?
Natuurlijk gaat zekerheid voor alles, of het hier met een helm ook echt nodig is? In Duitsland noemen ze dat een Totschlagargument…
Tja, de tijden veranderen. We kijken nu anders naar veiligheid.
Maar…hoe ver gaan we hierin?
Staan we over 10 jaar dan verplicht met body protectors en caps op stallen uit te mesten? Dat klinkt misschien komisch, maar het is wel de volgende (idiote?) stap als nu ook het voorbrengen/leiden van een paard met cap/helm de norm wordt.
Straks moeten mensen die hun hond uitlaten ook een gevechtspak aan. Want een andere hond uit het park kan wel eens gaan bijten!!! Nee, de ongelukken gebeuren vaak thuis en het meest met jonge paarden. Men wil alles veilig, maar tot hoe ver moet men gaan? Een turnster loopt in haar gympak…hoe wil je die beschermen! Het is nou eenmaal sport, …en daar horen risico’s bij.