Ga naar hoofdinhoud

Moet het FNRS zich conformeren aan het Keurmerk Paard en Welzijn?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Haike Blaauw, Marianne Sloet, Sanne Winters

Op Horse Event presenteerde de FNRS haar nieuwe logo, waarin het woord ‘welzijn’ prominent in beeld is. Welzijn is echter níet van doorslaggevend belang bij het toekennen van de fameuze FNRS-sterren. Er is een welzijnsquikscan, maar die is vrijblijvend. ‘Uiteindelijk is het streven dat de quickscan volledig geïntegreerd wordt in de sterrenkeuring en daardoor ook mee gaat tellen voor het aantal sterren’, vertelt de website van de FNRS. Dat klinkt ver weg. Onze stelling: vanaf 1 januari 2020 komt alleen een paardenbedrijf in het bezit van het Keurmerk Paard en Welzijn in aanmerking voor welke ster dan ook.


Van: Haike

Haike Blaauw, directeur FNRS

Laat ik beginnen met te zeggen dat de FNRS voorstander is van het KPW-keurmerk. Een landelijk keurmerk voor de gehele paardenhouderij schept duidelijkheid voor iedereen, zowel intern als extern. Wel hebben we vanaf het begin aangegeven dat het voor onze achterban van groot belang is dat het keurmerk aan twee kenmerken voldoet, het moet haalbaar en betaalbaar zijn. Zonder deze twee elementen is het voor hippische ondernemers geen haalbare kaart om tijd en geld te investeren in een welzijnskeurmerk. Op dit moment zijn er slechts twee bedrijven die het KPW-keurmerk ‘nieuwe stijl’ hebben gehaald, het is dus nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen over de haal- en betaalbaarheid. Het nieuwe FNRS-logo bevat drie woorden die samenvatten waar onze ondernemers voor staan; veiligheid, kwaliteit en niet in de laatste plaats welzijn. Wanneer je dit letterlijk hoog in je vaandel hebt staan, dan schept deze belofte natuurlijk bepaalde verwachtingen. We leggen ons daarmee de plicht op om dit waar te maken en dat is precies wat we willen. De stelling gaat er vanuit dat de integratie van de quickscan in het sterrensysteem ver weg zou zijn, niets is echter minder waar. Op dit moment leggen we de laatste hand aan de sterrenkeuring nieuwe stijl die, naar verwachting, in het eerste kwartaal van 2020 een feit zal zijn. Kwaliteit maakte al een integraal onderdeel uit van de keuring en de veiligheid borgen we door het SVPveiligheidscertificaat verplicht te stellen voor alle FNRS-leden.


Van: Marianne Sloet

Marianne Sloet, voorzitter commissie deskundigen Keurmerk Paard en Welzijn

De FNRS is van oudsher gericht op goede en gedegen instructie voor mensen die willen leren paardrijden. Daar is vervolgens veiligheid als belangrijk item bijgekomen en nu dus gelukkig ook het welzijn van de paarden. Vanuit mijn functie zie ik natuurlijk graag dat zoveel mogelijk bedrijven, maneges, sportstallen, fokstallen en particulieren zich aansluiten bij het KPW. Echter, veel FNRS-bedrijven liggen in dichtbevolkte gebieden, waar zij heel veel mensen de kans geven om kennis te maken met paarden en paardrijden. In die gebieden is ruimte wel een punt. FNRS-ondernemers onderschrijven vast de eisen van het KPW, maar niet alles is direct mogelijk. Zaken zoals een goed identificatie-, vaccinatie- en voerregime, paarden in goede conditie zonder tuig- of spoorverwondingen die voldoende beweging krijgen, zijn op FNRS bedrijven doorgaans wel op orde, of kunnen worden aangepast. Het is veel moeilijker, zeker voor bestaande bedrijven in stedelijke gebieden, om extra ruimte voor grotere boxen, paddocks en liefst ook weilanden te realiseren. Bij de locatiekeuze en de bouw van nieuw op te zetten bedrijven moet hier natuurlijk rekening mee worden gehouden, maar dat kost tijd. Verwachten dat dat allemaal voor 1-1-2020 te verwezenlijken is, is onredelijk en in geen enkele branche gebruikelijk.


Van: Sanne

Sanne Winters, manegehouder Stal ’t Kabel

Het nieuwe FNRS-logo vind ik mooi en krachtig. Laten we met alle hippische ondernemers bij elkaar ernaar streven dat we dit ook echt uitdragen en na gaan leven! Onze bedrijven moeten goed zijn voor mens en paard! Wat betreft de stelling, ik vind januari 2020 te vroeg. Er moet bij veel bedrijven grondig verbouwd worden om aan de eisen van het KPW te voldoen. Naar mijn mening zijn heel veel hippische ondernemers absoluut bereid om veranderingen door te voeren in het belang van welzijn van het paard. Het probleem zit meer bij het financieren van deze eisen. De vraag is dus ook of het KPW haalbaar is in de huidige vorm. Naar mijn mening moet bijvoorbeeld de afmeting van een stal niet de doorslaggevende factor zijn voor het verkrijgen van het KPW. Veel van onze bedrijven voldoen wellicht niet aan de gestelde boxafmeting, maar kunnen dit uitstekend combineren met bijvoorbeeld weidegang, contact met soortgenoten, voeding en voertijden. Bij maneges wordt steeds meer aandacht besteed aan harnachement, het aantal loopuren van een paard en een bij het paard passende ruiter, in combinatie met gediplomeerde instructie. Dat het allemaal nog beter moet, daar ben ik absoluut een voorstander van, alleen heeft dit langer tijd nodig! Wij leren onze ruiters op een goede en verantwoorde manier met paarden om te gaan en leggen ze uit hoe een paard in elkaar zit en wat voor behoeftes het heeft.

Deze [email protected] verscheen woensdag 25 september in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

FNRS moet zich conformeren aan Keurmerk Paard en Welzijn Lees meer »

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Moet het FNRS zich conformeren aan het Keurmerk Paard en Welzijn?

  • Jan Jonas

    Paarden welzijn is mooi,maar dreigt ook uit de hand te lopen. Bepaalde mensen vinden hoe dieren gehouden moeten worden. Paarden MOETEN uitloop hebben, maar niet ieder paard is daar mee gelukkig. Wanneer wij mensen de keuze aan het paard laten, blijken er paarden te zijn, die liever binnen dan buiten willen staan. Maar omdat er een regel is dat paarden buiten moeten lopen, ontstaat er discrepantie, met paarden die NIET BUITEN willen staan. Wat zegt dierenwelzijn hier over, NIETS. Regel is regel, dus binnen deze paardenwelzijn bestaat ook paardenkwelling, omdat de regel zo is. Het blijft mensen werk. Zo zijn er nog meer voorbeelden. De FNRS is een organisatie voor het opleiden en adviseren van haar leden. Hiervoor wordt contributie door haar leden betaald. Het logo zoals nu wordt gepresenteerd is meeliften in een trend, die niet realistisch is.

  • José

    Als welzijn prominent in beeld staat op het logo, dan ga je er als consument van uit dat dit meetelt in het aantal sterren.
    Voor een aantal bedrijven zal het moeilijk zijn om dan de 5-sterren status te behalen. Het zij zo. Duidelijkheid is belangrijk. Het is geen ramp om 4 sterren te hebben en het is goed om bedrijven uit te dagen om nog beter te worden.

    Wat betreft paarden die niet naar buiten willen: mijn ervaring is dat paarden die nooit naar buiten gaan wat onwennig en zelfs angstig zijn als ze ineens wel de wei op gaan. Na verloop van tijd gaan ze net zo graag als ‘normale’ paarden. Veelal heeft de voorkeur voor de stal van het paard ermee te maken dat daar de brokken en het hooi uitgedeeld worden :-). We moeten ons niet te snel verschuilen achter ‘mijn paard wil niet naar buiten’.

  • jan jonas

    Beste José, wij zien de de wei als heilzaam voor het paard, wat niet in alle gevallen is (de misvattingen omtrent mr. GREEN). De wei hebben wij gemaakt, terwijl de kennis omtrent paarden zeer laag is. Wij denken nog teveel aan koeien. De specifieke eigenschappen van het paard om zich zelf in belans te houden kennen wij in de wetenschap niet. Men is alleen symptomatisch bezig.

  • Maarten Dijkerman

    Gaan we nu met zn allen de fnrs.achterna zitten??
    Die waren als eerste in nederland bezig met paardenwelzijn(de knhs. bijv.was nog aan het uithijgen van hun rabo talenten plan orgasme)waarom?omdat hun klanten daarom vroegen.
    Tevens durf ik te stellen dat er meer allround horsemanship aanwezig is op de fnrs sterren bedrijven(voor zover opgeleid in deurne wil ik erbij zeggen)dan op de eerste de beste handels/trainingsstal bij jou op de hoek van de straat die iedereen met een zadel en een hoofdstel in principe kan beginnen.
    En als we de dieren welzijnelarij gaan ophangen aan de afmetingen van de box en of ze al dan niet naar buiten kunnen,dan ben ik bang dat mijn stelling dat het hele welzijn verhaal gaat verzanden in een politiek correct getouwtrek tussen allerlei vely vely important en zeeeerr bekwame instanties,commissie,verenigingen,baantjesjagers en goed betaalde betweters(door wie worden die dan weer gecontroleerd?)waarheid gaat worden.
    Het eerste bewijs is er al:
    Hoera er gaan konikpaarden naar spanje voor quality time!!!
    Dussss….stil aan de overkant.
    Laten we aub.realistisch blijven de meesten van ons moeten van 9 tot 5 sukkelen voor de kost laat die paarden dan een uurtje per dag al dan niet sukkelen voor hun kost.
    O ja dan wordt je als fnrs manege gecontroleerd op van alles en nog wat vraag je de controleur ben je al bij manege B de Haas en stal O.P.Lichter geweest? Nee daar hebben we geen adres van!
    Maar die ene stal steekt er met kop en schouders qua relaxte paarden bovenuit.
    Ja controleur die hebben een wietplantage in de kelder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.