Ga naar hoofdinhoud

Moet het KNHS-reglement inzake de tuigpaardsport duidelijker?

Foto: Paardenkrant / Melanie Brevink-van Dijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Henk Hammers, Arjen Coppoolse, Luc Schelstraete

Het op hol slaan van de Friese hengst Filou S.B. werd helaas één van de meest besproken gebeurtenissen van CH Bennekom. Volgens omstanders was het gedwongen verwijderen van watten uit de oren van de hengst de oorzaak. Online ging de discussie verder en blijken met name de herziene reglementen vraagtekens op te roepen. Daarin staat dat oordoppen verboden zijn, maar wordt niet gerept over watten. Kwestie van reglement aanpassen, of is dit duidelijk genoeg?


Van: Henk

Henk Hammers, tuigpaardrijder en trainingsleider KWPN

Allereerst: ontzettend jammer dat dit ongeluk is gebeurd. Wat betreft de reglementen: die zijn voor de tuigpaarden Fries ras niet veranderd. Het gebruik van oordoppen is bij de tuigpaarden Fries ras nog nooit toegestaan geweest. Het wedstrijdreglement geeft aan dat het orenspel en het oriëntatievermogen niet mogen worden beïnvloed. In datzelfde artikel is duidelijk omschreven dat een oornetje wél is toegestaan. En dat kan naar mijn mening goed dienen als geluidsdemper. Ik gebruik dit ook voor sommige van mijn paarden. Geluid kan namelijk wel degelijk van invloed zijn op het, soms toch wel onvoorspelbare, gedrag van een paard. Het jurylid heeft de deelneemster de keus gegeven om, nu de optoming naar zijn oordeel niet correct was, de oren vrij te maken of de baan te verlaten. Wanneer een deelnemer twijfel heeft of het wel verantwoord is om met een paard deel te nemen aan een wedstrijd moet hij of zij volgens mij altijd zijn verantwoordelijkheid nemen en besluiten het paard niet te laten deelnemen. Want controle blijft in onze sport het belangrijkste.


Van: Arjen

Arjen Coppoolse, disciplinespecialist aangespannen sport KNHS

Het reglement is duidelijk. Voor alle disciplines geldt sinds jaar en dag dat er niets in het oor gestopt mag worden, dat weet en begrijpt iedereen die actief is in de paardensport. Dat staat inderdaad niet letterlijk in het wedstrijdreglement, maar dat is een bewuste keuze: als je alles gaat opschrijven wat niet mag, kun je namelijk nooit volledig zijn. Het gaat er om dat het oriëntatievermogen van het paard op geen enkele wijze beïnvloed mag worden. Tot voor kort was er met de oordoppen een uitzondering voor de tuigpaarden. Maar let wel: het doel van oordoppen is het fixeren van de oren, zodat ze naar voren blijven staan. Het geluiddempende effect, indien aanwezig, is bijkomend. Het kan een gevolg zijn van het gewatteerde deel van de oordoppen dat in het oor van het paard zit. Overigens zijn oordoppen nooit toegestaan geweest bij Friezen. Er was dus geen sprake van een nieuwe regel die er voor zorgde dat het mis ging in Bennekom. Dat dit gebeurde is heel erg spijtig voor de rijder en het paard. De jury heeft juist gehandeld. Hij constateerde dat er iets niet in orde was en gaf de rijder de keuze: óf de baan verlaten, óf herstellen. Het is aan de rijder om die keuze te maken en dat is goed, want de rijder kent zijn paard en kan het beste inschatten of doorrijden op een veilige manier kan.


Van: Luc

Luc Schelstraete, advocaat

Oordoppen worden binnen de aangespannen sport in beginsel gebruikt om de oren van het paard naar voren vast te zetten. Bijkomend voordeel is dat het geluid van buitenaf door de oordoppen wordt gedempt. (Oor)watten worden binnen de aangespannen sport doorgaans enkel gebruikt om het geluid van buitenaf te dempen. De werking van oordoppen en (oor)watten en meer specifiek de manier waarop deze binnen de aangespannen sport worden gebruikt is dus niet identiek. Gelet hierop acht ik het verdedigbaar dat (oor)watten niet kwalificeren als oordoppen en dus het gebruik van (oor)watten – ook na de reglementswijziging binnen de aangespannen sport – niet verboden is. Terzijde merk ik op dat de KNHS haar reglementen omtrent het gebruik van hulpmiddelen regelmatig aanpast in het kader van het welzijn van het paard. Ook in dat opzicht is verdedigbaar dat (oor)watten niet kwalificeren als oordoppen nu (oor)watten doorgaans gebruiksvriendelijker zullen zijn dan oordoppen zoals deze worden gebruikt binnen de aangespannen sport. Conform de geldende FEI-regeling is het gebruik van oornetjes (ear hoods) en oordoppen (ear plugs) in beginsel toegestaan binnen de aangespannen sport. Teneinde onduidelijkheden te voorkomen acht ik het van belang dat de KNHS haar regelementen aanpast en expliciet bepaalt of het gebruik van (oor)watten is toegestaan dan wel meer algemeen of het plaatsen van hulpmiddelen in de oren van het paard is toegestaan.

Deze Info@ verscheen donderdag 13 juni in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KNHS-reglement inzake tuigpaardsport moet duidelijkerLees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moet het KNHS-reglement inzake de tuigpaardsport duidelijker?

 • Jan

  Dit staat haaks op eerdere berichten van VTN voorzitter Tel en bevestigd dat de VTN voorzitter zelf watten in de oren heeft en onsportief gedrag van rijders goed wil praten over de rug van derden.
  Toekomstbeeld van deze vereniging is duidelijk: onsportief gedrag wordt beloont, de waarheid is subjectief en dwangmiddelen blijven toegestaan als het aan de VTN ligt. Wie wil daar nou bij horen!

 • Nanda

  Ik begrijp de hele commotie niet, wat voor schade kan het vastzetten of het watten in de oren toebrengen aan een paard?
  Heeft degene die hier een hetze tegen de tuigpaardrijders voert wel eens staan kijken als de oren vastgezet worden?
  De paarden zijn hier zo aan gewend dat ze er weinig tot niets om geven, zou dat wel het geval zijn dan zou het de prestaties beïnvloeden en dat is wel het laatste waar men op zit te wachten. .
  Na de wedstrijd worden die er onmiddellijk uitgehaald dus ik zie het probleem niet.
  Al met al een leuke maar totaal onnodige afleiding van het leed dat men op de wedstrijden ziet als de dressuurruiters hun paarden met de kin op de borst en de sporen vast in de ribben rondrijden, dat is pas misselijk makend om te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.