Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN een voorbeeld nemen aan de Belgische manier van keuren?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Piet Raijmakers sr, Luc Jansen, Peter van der Waaij

Het vroegtijdige vertrek van King of Action, de Action Breaker-zoon uit de topmerrie Ninke R, uit het verrichtingsonderzoek stuitte op onbegrip. Moet de driejarige zoon van een uitzonderlijke moeder, die al een stal vol internationals heeft voortgebracht, niet wat meer krediet krijgen? De stelling luidt dan ook dat het KWPN moet leren van het BWP en voorrang moet geven aan hengsten uit uitzonderlijke moeders.


Van: Piet

Piet Raijmakers sr., springruiter Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dit is gedeeltelijk waar. Ten eerste moet het wel een goed paard zijn, ook al komt hij uit een uitzonderlijke moeder. Het is wel vervelend als een hengst het verrichtingsonderzoek moet verlaten, toch zal zo’n beslissing niet over één nacht ijs zijn gegaan. Misschien heeft deze hengst wel laten zien hoe goed hij is, maar heeft hij dat niet kunnen volhouden in verband met zijn jeugdigheid. Als al die andere hengsten dat wel laten zien en hij kan daar niet in mee komen, heeft dat een reden. Misschien kan hij het werk nog niet aan. Als ze daar rustig mee aan doen, komt het vanzelf een keer goed. Anders was het misschien te hard gegaan. Ik ben ervan overtuigd dat de mensen van het KWPN hem er liever niet uit hadden gehaald. Je kunt wel zeggen hoe ze te werk gaan bij het BWP maar bij het KWPN beschikken ze over mensen die bekwaam genoeg zijn om hun werk te doen. Zij maken bewuste keuzes. Het is gewoon niet wat ze ervan gedacht hadden. Ik heb hier dus niet zoveel moeite mee. Als deze hengst zo’n goed paard is, zoals de mensen ervan denken, dan is het een kwestie van een paar jaar wachten. En dan krijgt zo’n hengst evengoed de kans om goedgekeurd te worden.


Van: Luc

Luc Jansen, Bestuurslid JongKWPN, fokkerijraadslid RP, KWPN-jurylid

Naar mijn mening moeten interessant gefokte hengsten zoals de Action Breaker-zoon King of Action altijd een extra kans krijgen om zich te bewijzen tijdens het verrichtingsonderzoek. Tijdens het KWPN verrichtingsonderzoek wordt de natuurlijke aanleg van de hengsten getest. Hierbij kan de afstamming van de hengst een positieve invloed hebben op eventuele goedkeuring, maar dienen de hengsten ook te voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Het lijkt me niet wenselijk dat de hengsten alleen op papier gekeurd worden, anders heeft het verrichtingsonderzoek geen toegevoegde waarde. Het is juist een goede methode om de aanleg van de hengsten te testen onder gelijke omstandigheden. Als een hengst vervolgens zeer goed presteert in de sport zijn er bij het KWPN nog meerdere mogelijkheden om alsnog goedgekeurd te worden. Ik denk dat het KWPN een goede weg is ingeslagen door hengsten met een zeer interessante afstamming eerder aan te wijzen voor het verrichtingsonderzoek en deze hengsten vervolgens te testen onder het zadel.

 


Van: Peter

Peter van der Waaij, Waaij Stud en teamlid KWPN Select Sale

Dit voorjaarsonderzoek heb ik persoonlijk onvoldoende gevolgd om over het vertrek van King of Action een mening te hebben, maar in zijn algemeenheid is het naar de buitenwereld toe niet altijd helemaal duidelijk welk beleid het KWPN voert op het gebied van interessant gefokte hengsten. Enerzijds staat het KWPN bekend om haar strenge selectie door middel van drie bezichtigingen en een verrichtingsonderzoek, anderzijds lijken hengsten soms relatief royaal goedgekeurd te worden, waar voor anderen het doek juist weer snel valt. Het beleid zal intern en bij de ingewijden ongetwijfeld duidelijk zijn, maar ik kan me voorstellen dat het voor buitenstaanders soms tegenstrijdig overkomt. Bij het BWP lijken in het selectietraject van de jonge hengsten goede pedigrees en springkwaliteiten vaak te kunnen compenseren voor exterieur en beweging. Toch geloof ik niet dat het succes van de BWP-fokkerij – of de Belgische fokkerij in het algemeen – te wijten valt aan een ‘beter selectietraject’ voor jonge hengsten. In België dekken de jonge hengsten nog minder dan in Nederland, waardoor de invloed van de hengstenselectie zeker niet groter is op de algehele populatie. Een groot verschil is wel de cultuur die onder fokkers, handelaren en ruiters heerst; in België gaat men uit van de sport in de fokkerij. Zo zijn er een aantal topstammen die jaren geleden al als dusdanig werden erkend en vervolgens door middel van moderne voortplantingstechnieken in korte tijd grootschalig voor de fokkerij zijn ingezet. In Nederland begint die cultuur, denk- en werkwijze ook steeds meer te komen, maar omdat ze daar in België vijftien à twintig jaar geleden al mee begonnen zijn, hebben ze momenteel een flinke voorsprong.

Deze [email protected] verscheen woensdag 6 juni in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN moet voorbeeld nemen aan Belgische manier van keurenLees meer »

Laden ... Laden ...
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook