Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN fokkers verplichten hun merries te testen op WFFS?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Wim van der Linde, Arjan Smits, Ria Hekkert

Het KWPN reageert tot nu toe tamelijk laconiek op de nieuwe feiten die rond WFFS boven tafel komen. Terecht wijst het stamboek erop dat dragers niet uitgesloten hoeven te worden van de fokkerij, zeker niet als het om extreem kwaliteitsvolle paarden gaat. Maar heeft een stamboek niet als eerste taak om de gezondheid van de populatie te verbeteren? En is met name de Gelderse fokrichting, maar ook de dressuurfokkerij (met enkele zeer populaire dragers onder de hengsten) niet gediend bij een stringent beleid om de potentiële ‘killer’ WFFS terug te dringen?


Van: Wim

Wim van der Linde, fokker

Toen ik vier jaar geleden in aanraking kwam met WFFS, maar nog niet wist dat het WFFS was en er in mijn kennissenkring ook twee gevallen waren, gingen de alarmbellen wel rinkelen. Op het moment dat het dit jaar boven water kwam dat het WFFS was, heeft het KWPN goed doorgepakt. Ze hebben geen verstoppertje gespeeld. Enkele hengstenhouders waren daar alleen niet blij mee. Ik vind wel dat ook de merriehouders met de billen bloot horen te gaan, want dit is iets wat misschien al wel vijftig jaar speelt in de fokkerij. Als je op de langere termijn van WFFS af wil, moeten ook de fokkers hun merries laten controleren. De fokkers moeten zich hierbij goed laten informeren middels de voorbeelden die het KWPN verspreidt. Als zij er goed op letten of hun merrie of de hengst drager is, heb je eigenlijk geen kans op een doodgeboren veulentje. Misschien is het simpel uitgelegd, maar zo is het in de praktijk wel. Het is niet verontrustend. Het maakt niks uit voor de sport of de fokkerij. Het is daarom ook niet nodig dat het KWPN alle paarden met WFFS eruit gooit. Het is wel enigszins laks dat ze in Duitsland achterlopen en nu pas beginnen met testen op WFFS.


Van: Arjan

Arjan Smits, fokkerijraadslid

Een week voor de fokkerijraadsvergadering heeft het algemeen bestuur zonder te overleggen actie ondernomen om de KWPN-hengsten te gaan testen op WFFS. Het is positief dat zij direct actie hebben ondernomen. Voor enkele hengstenhouders was dit wel zuur. Maar het KWPN heeft toen wel haar nek uitgestoken. Voor zover ik weet, hebben de andere stamboeken over de hele wereld niets gedaan middenin het dekseizoen. Tijdens de fokkerijraadsvergadering is wel besproken welke alternatieven er waren, daarbij hebben we ook voorlichting gehad van Marianne Sloet. De uitslag van de geteste hengsten was toen nog niet bekend. Marianne Sloet zei dat iedereen rustig moest blijven en eerst de uitslag afwachten. In april/mei was zij nog niet één veulen tegengekomen dat drager was van WFFS. Marianne Sloet heeft wel wat foto’s laten zien van veulens van enkele jaren geleden, die waarschijnlijk drager zijn geweest, alleen nooit zijn onderzocht. Een paard dat drager is van rhino is veel meer een potentiële ‘killer’ dan WFFS omdat we WFFS nog kunnen sturen. Ik vind de uitslag van tien WFFS-dragers onder 250 spring- en dressuurhengsten ook een laag percentage. Het is heel simpel, je moet geen twee dragers met elkaar kruisen.


Van: Ria

Ria Hekkert, fokker Gelderse paarden

Het bekendmaken van de Gelderse WFFS-dragers door het KWPN drie weken na de uitslag van de rijpaardhengsten is intriest. De trouwe leden van deze fokrichting (en ook van de tuigpaarden) zijn onvoldoende bediend. Het hoofddoel van een stamboek is naast registreren, het verbeteren van de gezondheid in de populatie, maar dat lijkt niet doorgedrongen in Ermelo. Voor de fokrichting Gelders Paard, die moeizaam gebruik kan maken van de dure KWPN wetenschappelijke onderzoeken, kan de bekendmaking van vier invloedrijke WFFS-dragers de nekslag betekenen. Niet deze hengsten moeten acuut veroordeeld worden, maar de hele Gelderse populatie zal expliciet door het KWPN onder de loep genomen moeten worden. Ik stel voor dat de kas (dikke 15.000 euro) van de geliquideerde Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van het Gelderse Paard, die ondergebracht werd bij het KWPN, wordt aangewend om een groot WFFS-onderzoek onder alle bij het Gelders Paard ingeschreven merries te doen. Het KWPN verdient een brevet van onvermogen, maar laten we dan zelf het heft maar in handen nemen en het gespaarde geld van de oude leden (die gevochten hebben voor de instandhouding van het Gelderse Paard) gaan gebruiken voor een breed onderzoek. Laat ik duidelijk zijn: het hebben van een drager is voor een individuele fokker niet erg, maar op populatieniveau zie ik dat anders. Er is nu nog een beheersbaar probleem. Het KWPN heeft alleen de WFFSdragerhengsten bekend gemaakt en stuurt de fokkers verder met een kluitje in het riet. Dat is niet genoeg.

Deze Info@ verscheen woensdag 20 juni in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN moet fokkers verplichten hun merries te testen op WFFS Lees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Moet het KWPN fokkers verplichten hun merries te testen op WFFS?

 • Irma

  Arjen Smits zegt hier ‘Voor zover ik weet, hebben de andere stamboeken over de hele wereld niets gedaan middenin het dekseizoen’.

  Toevallig was een ander Nederlands stamboek, nl. NRPS, de eerste die zijn hengsten heeft laten testen. Hier is heel veel publiciteit over geweest en pas daarna besloot KWPN de hengsten ook te testen. Dit is ook allemaal te lezen geweest o.a. hier op Horses.nl! So get your facts straight, Arjen!

 • Jacqueline

  Arjen haalt meer dingen door elkaar. Meermalen spreekt hij over “het drager zijn” waar hij bedoeld: homozygoot positief voor WFFS en dus lijder. Ik verwacht niet dat de veulens geboren in april/mei waar over wordt gesproken allemaal al getest zijn. Dus kan er geen enkele uitspraak gedaan worden over het drager zijn. Neem aan dat wordt bedoeld dat er in april/mei door Marianne geen doodgeboren veulens met diagnose WFFS zijn waargenomen. Bij de foto’s uit het verleden wordt weer gesproken over dragers i.p.v. homozygote lijders.

 • eddy crul

  Gewoon mijn mening hierover.Verplichten eigenlijk niet.Zeker niet tot zolang het stamboek toelaat dat dragende(WFFS) hengsten mogen dekken.Verstandige fokkers fokken niet met paarden die drager zijn van het afwijkende gen.Zelfs niet als het maar om één partner gaat.vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.