Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN investeren om het gebruik van jonge hengsten te stimuleren?

Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Piet Peters, Sannah Angenent, Wobbe Kramer

Het Selle Français en de Franse hengstenhouders reserveren jaarlijks zo’n 70.000 euro om fokkers die kiezen voor jonge, SF-ingeschreven hengsten te stimuleren en te ondersteunen. Hiermee geeft het stamboek tegengas aan de huidige mode in de fokkerij om te kiezen voor ‘oude’ genetica; de grote, vaak al lang gepensioneerde namen van de sport. Moet het KWPN zich spiegelen aan het Franse voorbeeld? Dan zou het stamboek alleen de allerbeste jonge hengsten in moeten schrijven en premies of kortingen toe moeten kennen aan fokkers die kiezen voor een jonge KWPN-hengst.


Van: Piet

Piet Peters, directeur KWPN

Bij de dressuurfokkers zijn jonge hengsten al populair, bij springfokkers zien we vaker dat er gekozen wordt voor bewezen hengsten. Terwijl we toch duidelijk zien dat een groot percentage van de springpaarden die goed presteren op het hoogste niveau afstammen van een (ten tijde van de dekking) jonge hengst. Het KWPN stimuleert fokkers om gebruik te maken van jonge hengsten: dit heeft genetisch gezien de voorkeur boven het gebruik van oudere hengsten. Door te kiezen voor een hengst uit de jongste generatie gaat in theorie de fokkerij het snelst vooruit, ervan uitgaande dat iedere nieuwe generatie weer beter is dan de vorige. Dit geldt overigens voor hengsten én merries. Het KWPN heeft al een streng selectieproces voor hengsten en keurt derhalve de allerbeste hengsten goed voor de dekdienst. Afzet van de veulens van jonge hengsten is natuurlijk ook een stimulans. Mede daarom hebben wij vorig jaar de Young Jumping Foal Sale georganiseerd, een veiling van veulens afstammend van jonge springhengsten. Indien de KWPN Hengstenhouders mee zouden willen investeren in het gebruik van jonge hengsten, dan kunnen we eventuele premies en kortingen agenderen in de Fokkerijraad.


Van: Sannah

Sannah Angenent, fokker

Vanuit het Selle Français is dit een heel goede gedachte. Het is aan het KWPN hoe er wordt omgegaan met het stimuleren van het gebruik van jonge hengsten. In deze tijd krijgen jonge hengsten steeds minder kans, bijvoorbeeld bij veilingen maar ook bij fokkers. Het is echt een commerciële fokkerij geworden. Hier moeten we wel voor waken. Als we allemaal te veel achter die bewezen verervers aanlopen, dan wordt de genenpool straks erg klein. Het is belangrijk om jonge hengsten te blijven gebruiken uit goede moederlijnen. Ieder stamboek heeft zijn eigen beleid, maar andere stamboeken hebben het gebruik van jonge hengsten in het verleden ook wel gestimuleerd. Holstein heeft een keer een stimuleringsplan opgezet voor het gebruik van volbloeden. Als stamboek geef je wel een positief geluid af. Het KWPN zou daar ook haar eigen ideeën op kunnen loslaten. Het stamboek heeft een adviserende rol. Ze horen toch in gesprek te blijven met de fokkers over dat gelet moet worden op het denken in generaties. Vanuit de hengstenselectie kunnen ze daarin hun visie uitdragen. Het is uiteindelijk de fokker die beslist. De vraag is of fokkers daadwerkelijk een andere keuze gaan maken als je inderdaad een stimuleringsplan opzet met premies voor fokkers. Maar als je niks doet, gebeurt er ook niks.


Van: Wobbe

Wobbe Kramer, fokker FOTO WWW.ARND.NL

Dit is een heel goed initiatief van Selle Français. De Franse springpaardenfokkerij heeft alleen veel meer geschiedenis (al meer dan 150 jaar) dan het KWPN, dus er is veel meer bekend over de bloedlijnen en prestaties. In de fokkerij hebben ze daar al generaties lang veel meer selectie gehad op de sport. Het KWPN heeft daarin een achterstand. Bij de jonge SF-hengsten zie je dat al veel meer terug in de pedigree. De keuze om een jonge SF-hengst te gebruiken is makkelijker; een generatie verder zou een verbetering moeten zijn. Het is absoluut niet verkeerd om dat te stimuleren vanuit het KWPN. Het zal alleen moeilijker zijn voor het KWPN om hetzelfde effect te krijgen als Selle Français. Een echte vererver, en zo’n hengst hebben we maar eens in de zoveel jaar, is tijdloos. Een vererver kun je over twintig jaar nog gebruiken. In de omliggende landen zoals Duitsland, Frankrijk en België waren de huidige kampioenen ook van oudere verervers. Je kunt het tweeledig bekijken. Aan de ene kant wil je vooruit met je stam en eigenschappen behouden met oudere verervers. Aan de andere kant moet de nieuwe generatie jonge hengsten ook een kans krijgen. Het is alleen heel moeilijk om een goede zoon te vinden van een vererver; na zoveel jaar zou die er eigenlijk wel moeten zijn.

Deze Info@ verscheen woensdag 13 maart in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN moet investeren om het gebruik van jonge hengsten te stimuleren Lees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Moet het KWPN investeren om het gebruik van jonge hengsten te stimuleren?

  • Theo

    Vanuit het KWPN en de wetenschap wordt, met het oog op populatie genetica, het gebruik van jonge hengsten al lang gepromoot. Dit met de gedachte dat de nieuwe generatie genetisch beter zou zijn dan de voorgaande.
    Maar is dat ook wel zo?
    Voor de gehele populatie kan ik me voorstellen dat het zo werkt, het gemiddelde van de gehele populatie gaat vooruit als meer jonge hengsten worden gebruikt. Maar voor de individuele fokker ligt het, denk ik, toch anders. Die fokker heeft te maken met zijn eigen, enkele merries met enkele veulens per jaar. Om de kans op vooruitgang te vergroten kan hij, volgens mij, beter kiezen voor een bewezen vererver, of in elk geval 1 die bewezen heeft dat hij op hoog niveau kan presteren. Bij de keuze voor een jonge hengst heeft hij toch de (vrij grote) kans dat de jonge veelbelovende hengst uiteindelijk het hoogste niveau niet haalt en via de achterdeur verdwijnt. Of dat blijkt dat hij geen positieve vererving doorgeeft. De kans dat hij de toekomstige topvererver heeft gekozen is niet zo groot, als we aannemen dat we al blij mogen zijn als we elke 2 jaar 1 topvererver aan de collectie zouden kunnen toevoegen.
    Een analyse van voorgaande jaren hengstenselectie zal leren dat het nog niet zo eenvoudig is om de topper van overmorgen te voorspellen. Jonge talenten die het hoogste niveau uiteindelijk niet blijken te halen zijn er genoeg voortgekomen uit het selectieproces. Het is uiteindelijk aan de fokker om zijn kansen in te schatten.

  • Sven

    Volledig mee oneens! Ik denk ook niet dat het kwpn de inhaalslag met de Belgen en Duitsers gaat halen wat betreft prestatiefokkerij. Jonge hengsten gebruiken vergroot dit verschil. Elke generatie wordt per definitie niet beter want fokkerij is niet verheven tot wetenschap en zal eeuwig op dezelfde subjectieve manier worden bedreven. Het is zeer verontrustend hoeveel topstammen van de jaren ’90 in Nederland zijn verkwanseld door verkeerde hengstenkeuzes. De Nederlandse stammen doen het in België opmerkelijk beter.

  • Daar hebben fokkers geen zin in. Wel eens voorstelt aan de grootste hengstenhouder van Nederland de prijs voor jonge hengsten te verlagen naar € 500.00 per dekking en dan 100 merries selecteren voor het promoten van jonge hengsten. Ook zal dan de veulens opgekocht moeten worden voor opfok. Dan alleen kan je een jonge hengst volgen in de nafok. Wij hebben in Nederland alleen maar commerciële fokkers dan denken dat hun veulen op een veiling veel opbrengt. Veilingen nemen geen veulens aan jonge hengsten .Daar kunnen ze niet mee scoren. Mensen kopen geen veulen waarvan de vader en zeker de moeder geen sport prestatie hebben geleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.