Ga naar hoofdinhoud

Moet het Talentenplan niet alleen inzetten op ruiters, maar ook op paarden?

KNHS-Talententeam 2019 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

 

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jacob Melissen, Marlies van Baalen, Ieko Sevinga

Op papier hebben we het prima voor elkaar in Nederland: een veelgeprezen en gekopieerd Talentenplan, het NOP, SFN… Maar de praktijk is minder rooskleurig. Er zijn momenteel nauwelijks top-10-noteringen in de Wereldranglijsten. Verder dan een dertiende (Harry Smolders), zestiende (Hans Peter Minderhoud) en negende (Tim Lips) plek komen we niet. Hoe kan dat?


Van: Jacob

Jacob Melissen, hippisch journalist, oprichter SFN Foto: Paardenkrant

Ik hecht geen enkele waarde aan de FEI-ranking springen. Ik zou wel waarde hechten aan een combinatieranking van ruiter en paard. Afgezien daarvan zijn er verschillende redenen aan te wijzen die de huidige lage klasseringen van Nederlandse ruiters in de FEI-rankings volgens mij verklaren. In de eerste plaats zijn er in Nederland heel weinig mensen bereid om te investeren in toppaarden en ze voor Nederlandse ruiters te behouden. In 2014 hebben we een fantastisch jaar gehad in Caen, daarna is het bergafwaarts gegaan. Bovendien heb ik het idee dat veel ruiters meer geïnteresseerd zijn in het opleiden van paarden tot 1,45 m.-niveau en Prix St. Georges-niveau om ze dan te kunnen verkopen in plaats van mee te rijden op het hoogste niveau. We zijn een handelsland waardoor de potentiële toppaarden worden verkocht. De toppositie die we in Nederland heel lang hebben gehad met de spring- en dressuurfokkerij zijn we langzaam kwijtgeraakt. Na het laatste WK Jonge Springpaarden in Lanaken en het WK Jonge Dressuurpaarden moeten we toch constateren dat de KWPN-paarden een schamele bijrol vervulden. De volgende reden is dat de KNHS wel een fantastisch Talentenplan heeft voor de tweebenige atleet maar nog steeds geen goed Talentenplan heeft voor de vierbenige atleet. Waaronder een goede wedstrijdreeks voor vier-, vijf, zes- en zevenjarige dressuur-, springen eventingpaarden dat als doel heeft om de beste paarden op achtjarige leeftijd klaar te hebben voor de Lichte Tour of tweesterren Grand Prix. Deze factoren zorgen er mijn inziens voor dat we in een achterstandssituatie verkeren en dat zie ik ook niet één-twee-drie veranderen.


Van: Marlies

Marlies van Baalen, voorzitter bondsatletencommissie Foto: www.arnd.nl

Als ik praat vanuit de dressuursport, dan hebben we in mijn ogen een fantastisch jaar gehad. We hebben bij de pony’s, children, junioren, young riders, U25 en de senioren zilver gehaald en bij de pararuiters goud. Wat wil je nog meer? Ja natuurlijk, goud… Het is geweldig dat we bij de senioren in een enorme positieve flow zitten. Vorig jaar was dat al het geval bij de junioren en young riders en dat heeft zich vertaald naar de senioren. Achter de schermen merk je ook heel erg dat het dubbeltje naar de goede kant is gevallen. Wij ervaren het dus anders. De ranking is gebaseerd op het aantal wedstrijden die je in een jaar rijdt. Alleen niet iedereen rijdt zoveel wedstrijden. In de tijd dat Charlotte Dujardin bijvoorbeeld een combinatie vormde met Valegro reed ze heel weinig wedstrijden. Als ze een wedstrijd reed, won ze. Charlotte Dujardin stond niet zo vaak heel lang bovenaan de ranking omdat ze dan een tijdje geen wedstrijden reed. Ieder voor zich maakt daar zijn eigen keuze in. Het is niet zaligmakend om bovenaan de ranking te staan als jouw paard niet gebaat is bij het rijden van veel wedstrijden. Wat dat betreft vind ik deze ranking geen graadmeter. Het wil niet zeggen dat je niet goed presteert op een internationaal kampioenschap. Als je kijkt naar de medailles die zijn gehaald, is er weer een enorme opgaande lijn. Dat is fantastisch!


Van: Ieko
Om hoog te staan op de Wereldranglijst moet je vooral heel veel wedstrijden rijden, daardoor is het niet altijd een afspiegeling van waar ruiters staan ten opzichte van de concurrentie. Er is wat dat betreft meer dat ‘telt’. Op het EK in Rotterdam wonnen de dressuurruiters zilver nadat ze drie jaar niet op het podium hadden gestaan. Dat was met allemaal N.O.P.-paarden. De paradressuurploeg won goud in Rotterdam, op allemaal N.O.P.-paarden. In de eventing rijdt Tim Lips mee met de wereldtop. Zijn toppaard Bayro droeg ook een aantal jaar het N.O.P.achtervoegsel, mede daardoor kon het paard worden behouden voor Nederland. Zo slecht gaat het dus helemaal niet. Alleen als je op dit moment uitsluitend naar het springen kijkt, kun je constateren dat het minder gaat. We hebben in die discipline goede ruiters, een heel goede coach, maar op het moment missen we een paar paarden die de kar al kunnen trekken. Bovendien ontbreekt het dit jaar ook net aan dat kleine beetje meer geluk voor de springruiters. Succes in de sport is vaak een golfbeweging, met pieken en dalen, daar hebben wij in de paardensport ook mee te maken. Soms zit het mee en soms is het een periode wat minder. Dat zie je bijvoorbeeld ook goed terug in het Nederlandse voetbal. Twee jaar geleden werden de voetballers afgeschreven en nu juicht iedereen weer. In de breedte zie je bovendien ook dat we het goed doen in de paardensport. We hebben voldoende ruiter- en paardentalent in ons land. Er wordt hard verder gewerkt en om het de komende jaren allemaal nog beter op het goede moment samen te laten vallen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 9 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Talentenplan moet ook inzetten op paarden Lees meer »

Laden ... Laden ...

9 reacties op “Moet het Talentenplan niet alleen inzetten op ruiters, maar ook op paarden?

 • paulien zonhoven

  We juichen weer een beetje bij het voetballen omdat er nieuwe frisse spelers zijn. Talent (en dan hoef je niet in een plan te zitten) zou veel meer startmogelijkheden moeten krijgen om kilometers te maken, mee moeten kunnen met de meer ervaren ruiters om te leren. Momenteel kan je hoe getalenteerd je ook bent moeilijk aan een startplaats komen behalve als je de mogelijkheid hebt een startplaats te kopen. De KNHS zou moeten investeren in startplekken. Dan kunnen de wat “jongere” maar wel getalenteerde stappen combinaties zich bekwamen. Misschien is het wel een idee dat het KWPN daar ook in bijdraagt, zodat de paarden in bredere zin meer in de picture komen en in het gevolg daarvan de handel ook weer aantrekt.

 • Wytske

  Van mij mogen ze dat hele talentenplan opdoeken. De meesten die er in zitten hebben al genoeg sponsoren en hebben dit plan helemaal niet nodig. Die komen er ook zonder dit plan.

 • Sven

  Het SFN is hier primair voor opgericht ! Dit is een brevet van onvermogen. Er zitten verkeerde mensen aan de knoppen te draaien dat is wel duidelijk. Het idee achter SFN is prijzenswaardig, maar de selecteurs moeten opstappen en het fonds zal een keer de portemonnee moeten trekken voor jonge goede paarden, die zijn er namelijk. En als Nederland die niet te bieden heeft, ga dan eens kijken in België of zo.

 • marcel dufour

  Jacob Melissen heeft 100% gelijk dat de hele FEI ranking niets voorstelt op de wijze waarop het nu berekend wordt.
  Er is maar één systeem dat een echte weergave is van de stand van zaken en dat is een ranking van combinatie’s.
  Een ranking waar bijvoorbeeld een amazone als Simone Blum ergens bovenin staat in plaats van net binnen de top 25 zoals nu het geval is.

  De vraag of het talentenplan ook op paarden moet gaan inzetten moet een duidelijk NEE zijn aangezien ik geen voorstelling heb van hoe dat in de praktijk zou moeten werken.
  Worden dan talentvolle paarden bij hun minder talentvolle ruiters weggehaald en dan bij de talentvolle ruiters gestald?

 • eddy crul

  Helemaal akkoord met u Marcel..Voor mij moet er zelfs geen talentenplan zijn . Nu gaat het geld meer dan meestal naar diegenen die het niet nodig hebben. En zij die het wel nodig zouden hebben, zelfs met meer talent dan diegenen die het wel krijgen, blijven in de kou staan. Door een of andere duistere reden is dit in de federatie geregeld dat de simpele leden steeds betalen voor een handjevol dezelfde mensen. Meestal ruiters/amazones van grote professionele stallen.Dit is eigenlijk valse concurrentie creëren. Wedstrijden organiseren en een kleine groep deelnemers financieel bevoordelen t o v de anderen. De federatie trekt zich veel te veel aan die eigenlijk niet hun taak is. (Zeker in Nederland maar ook in België) Alle eigenaars moeten zelf zorgen voor de kwaliteit van hun combinaties zowel wat ruiter/amazone als paarden betreft. En dan is het nog een ongelijke strijd want niet iedereen beschikt over dezelfde financiële middelen. En heel dikwijls zijn de financiële middelen belangrijker dan de kwaliteit van de ruiters/amazones. Maar dat is een feit waar weinig of niets aan te doen is. Wel kan de federatie zich met minder zaken bemoeien en zorgen dat hun wedstrijden zo correct en eerlijk mogelijk worden georganiseerd. Zodat alle deelnemers 200% gelijke kansen hebben.Dus mijn antwoord op de vraag is duidelijk NEEN. vr gr ec

 • jan jonas

  Goed dat er discussie rond de info speelt. Natuurlijk moet er naar de paarden gekeken worden, want dat is het gereedschap waar amazone’s en ruiters mee moeten werken. Helaas is de kennis omtrent het gereedschap dus het paard laag. Met alle goede bedoelingen zal dit talentenplan stranden. Toen ik als gastdocent in Deurne was en ‘s-avonds les gaf aan de master-class zeiden de studenten dat ze in die 2 uur paarden leer meer hadden geleerd dan 3 jaar op Deurne te hebben gezeten. Kennis van het paard leid naar aanpassing van het rij gedrag. En daar zijn wij met de opleidingen niet mee bezig. Het paard moet zich maar aanpassen omdat het ons zo geleerd is, met alle hulpmiddelen die voorhanden zijn. Wij zijn vergeten dat wij het paard veranderd hebben. (sensibeler gemaakt)

 • marcel dufour

  Eddy, ik ben het met je eens dat dat hele talentenplan nergens goed voor is en er zal ook dan nooit iemand onderbouwd kunnen aantonen dat al het geld dat eraan besteed wordt enig nut heeft gehad of dat er ook maar één deelnemer beter van is gaan rijden. Dat is meer een speeltje van elite bestuurders samen met bankmannetjes die dat bij een versnapering verzonnen hebben.

  Wat ik oneens ben met je is dat er een verschil gemaakt zou moeten worden tussen talenten die van huis uit kapitaal hebben zien aangezien het in mijn ogen geen enkel verschil maakt of het nu een familielid is die paardensport betaalt voor zijn kinderen of kleinkinderen of een sponsor of paardeneigenaar.
  Mijn mening is dat je dat hele talentenplan af moet schaffen en daarvoor in de plaats een nationale 1.50 competitie op moet zetten. Dat zou veel meer zoden aan de dijk zetten.

 • jan jonas

  Marcel Dufour heeft gelijk, als hij zegt dat”geld” niet de manier is om talent te krijgen. Vaak wordt door onkunde het geld daarvoor verkeerd ingezet en bind men het paard letterlijk en figuurlijk aan de verkeerde kant van de wagen. Ik zie vaak bij hele grote wedstrijden chrooms met bossen sporen aan hun rugzak lopen. Ik zie dat ruiters op het laatste moment voor de wedstrijd een ander bit in het hoofdstel doen. Zo zijn er meer talloze voorbeelden. Aankomen talent zien dat en denken dat dat de norm is om goed paard te kunnen rijden. Paarden sport is universeel geworden en dat is mooi. De tijd dat alleen de adel en militairen paard mocht rijden en de burgers dat niet mochten is voorbij. Er waren remonte ruiters die paarden sillecteerden naar doelmatigheid van het paard. Maar alles werd met één bit gedaan. Nu zie je bergen bitten en sporen en de zadelkamers liggen. Dit zegt veel over de mens en weinig over het paard.

 • Frans Berings

  Om topruiter te worden zijn nodig,
  a, Aangeboren talent
  b, De middelen
  c, Hard werken
  d, Intelligentie
  Wanneer één van deze onderdelen ontbreekt, dan zal de ruiter hooguit de top kunnen benaderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.