Ga naar hoofdinhoud

Moet het WK jonge dressuurpaarden definitief naar Ermelo?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: dr. Ulf Möller, Rik van Gils, Gerdine Marée

Er is nog geen duidelijkheid over de toekomst van het WK voor jonge dressuurpaarden na 2020. Er was een plan om het WK te laten rouleren, zowel ‘Ermelo’ als ‘Verden’ wil het evenement organiseren. Maar sponsor Longines lijkt een voorkeur te hebben voor een langere periode op één geschikte plaats. Ermelo heeft ten opzichte van Verden nieuwe standaarden gezet. Vandaar onze stelling: het WK moet voor een langere periode worden toegewezen aan Ermelo.


Van: Ulf

Dr. Ulf Möller, Helgstrand Germany GmbH

De afgelopen twintig jaar heb ik alle Wereldkampioenschappen voor jonge paarden bezocht als ruiter en trainer en ik ben het ermee eens dat Ermelo een nieuwe standaard heeft gezet voor het WK voor jonge dressuurpaarden bij de laatste drie evenementen. Dan gaat het voornamelijk om de ruimte, de losrij- en wedstrijdarenas en gastvrijheid bij de VIP. Op dit moment is de situatie dat het evenement terug zal keren naar Verden voor 2020. Ik weet dat er plannen zijn om in Verden een permanent stadion te bouwen voor paardenevenementen en we weten allemaal dat Verden een geweldige gastheer was in de laatste jaren toen ze het WK voor jonge dressuurpaarden organiseerden. Dus ze verdienen zeker de kans om te laten zien dat ze in staat zijn om aan de nieuwe standaarden te voldoen. Maar de organisatie moet ook weten dat de zevenjarigen die daar zijn, een nieuwe en ontwikkelde leeftijdsgroep is die ruimte en tijd nodig heeft in het programma. Ook andere landen zoals Denemarken en Zweden zijn elk jaar van de partij bij het WK voor jonge dressuurpaarden en zij verdienen ook de kans om zo’n evenement te organiseren als ze dat willen. Alles bij elkaar genomen denk ik dat het makkelijker is om het evenement altijd op dezelfde plek te houden omdat je als trainer en ruiter weet wat je dan te wachten staat, maar ik denk dat het na een tijdje een beetje saai wordt, met name voor de toeschouwers. Bovendien is er meer motivatie bij de organisatie als ze met elkaar vergeleken worden. Dus ik zou om de twee jaar een wisseling willen zien. We moeten Longines erg dankbaar zijn. Zij hebben erg geholpen bij de groei van de jonge paardensport. Ze zijn een wereldwijd bedrijf dus voor hen zou het zelfs veel interessanter moeten zijn om zich op verschillende locaties te presenteren.


Van: Rik

Rik van Gils, fokker

Het WCYH zoals het in zijn huidige vorm georganiseerd wordt betekent een absolute meerwaarde voor de dressuursport en voor de promotie van de (dressuur)stamboeken in het algemeen. De organisatie en de beschikbare ruimte in Ermelo zijn van een, voor de dressuursport, ongekende omvang. Het dagprogramma is meer dan behoorlijk en met voldoende kwaliteit gevuld. Alhoewel de organisatie in Verden ook zijn charmes en eigenheden had (o.a. het vakantiegevoel en de verbondenheid door het ter plaatste blijven logeren), lijkt het mij voor het voortbestaan van het evenement beter en misschien wel wenselijk, dat er inderdaad werk gemaakt wordt van een organisatie met lange termijn mogelijkheden. Hierdoor kunnen o.a. belangrijke (lees gulle) sponsors zich voor meerdere jaren aan het evenement binden. Uiteraard biedt deze zekerheid ook de mogelijkheid om te experimenteren met het format. Een aantal sterke punten van de organisatie in Verden (tafels i.p.v. zittribunes in de zon, cosy strodorp, avondfestiviteiten) kunnen eventueel in overweging worden genomen. Wanneer er dan nog werk van gemaakt wordt om het evenement in het buitenland te promoten, staat niets een succesvolle verderzetting van het evenement in Ermelo in de weg.

 


Van: Gerdine

Gerdine Marée, dressuuramazone

Wat Ermelo heeft neergezet, is fantastisch. Ook de ruiters delen deze mening. Er zijn inderdaad nieuwe standaarden gezet, maar dat wil niet zeggen dat Verden daar niet aan zou kunnen voldoen. Verden verdient ook een kans omdat zij het evenement jarenlang hebben georganiseerd en op de kaart hebben gezet. Wij hebben destijds aan de FEI kenbaar gemaakt dat het WK te lang in Verden werd georganiseerd. Anderen zouden hetzelfde doen als we het evenement hier blijven organiseren. Als een ander land zich hiervoor meldt, bijvoorbeeld Denemarken, en hetzelfde niveau kan evenaren is dat ook een optie. Dat is wel zo eerlijk verdeeld. Het leuke aan Verden was dat er maar één wedstrijdring was waardoor je alle verrichtingen van de jonge dressuurpaarden goed kon volgen. Het nadeel was dat het stadion wat klein was. Maar er zijn daar voldoende mogelijkheden om hetzelfde niveau als in Ermelo te evenaren. Het mooie terrein van Verden biedt hiervoor zeker de ruimte. De merriekeuring die naast het losrijden werd georganiseerd kan vast op een ander deel van het terrein plaatsvinden, een tweede losrijbaan zou er wel moeten komen. Wanneer er flexibeler om wordt gegaan met het gebruik van de binnenbak en er ruimte beschikbaar wordt gesteld om te longeren, kunnen de ruiters de paarden ook daar optimaal laten presteren.

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 15 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Het WK jonge dressuurpaarden moet definitief naar Ermelo Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet het WK jonge dressuurpaarden definitief naar Ermelo?

  • eddy crul

    Als ik het goed voor heb wordt het WK jonge paarden georganiseerd onder de koepel van het FEI.Een wereldkampioenschap moet dus om beurten georganiseerd worden in één van de vele landen met een nationale federatie die tot het FEI behoren.Ieder jaar een ander land en zelfs werelddeel. Dit zou pas correct en eerlijk zijn.Nu vechten Duitsland en Nederland voor het alleenrecht dit evenement te organiseren.Hoe absurd en oneerlijk kan het zijn in het FEI. Het FEI dient dit dringend in goede banen te leiden.vr gr EC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.